Η Insead έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του «2023 Global Talent Competitiveness Index», με τον οποίο αναδεικνύει τις σημαντικότερες χώρες διεθνώς ως προς την προσέλκυση ταλέντων. Σύμφωνα με την νέα έρευνα, στην κορυφή παραμένει η Ελβετία, για 10η χρονιά, ενώ ακολουθούν η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στη σχετική λίστα οι 7 από τις 10 κορυφαίες χώρες του Δείκτη είναι ευρωπαϊκές. Όσον αφορά στην Ελλάδα, καταλαμβάνει την 39η θέση σε σύνολο 134 χωρών, ενώ έρχεται 27η μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την Insead, το top 10 των πιο ανταγωνιστικών χωρών στην προσέλκυση ταλέντων είναι το εξής: Ελβετία, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της εταιρείας, «η Ελβετία κατέλαβε την πρώτη θέση στις κατηγορίες ικανοποίησης και διατήρησης ταλέντων λόγω των υψηλών επιπέδων κοινωνικής προστασίας και του φυσικού της περιβάλλοντος. Η ποιότητα ζωής και η βιωσιμότητα θα αποτελέσουν κρίσιμο πλεονέκτημα για όσους στοχεύουν να γίνουν κόμβοι ταλέντων κατά την επόμενη δεκαετία».

Η Ιnsead αναφέρει παράλληλα ότι ο ανταγωνισμός για ταλέντα μεταξύ των χωρών ενδέχεται να ενταθεί τα επόμενα 10 χρόνια, «εν μέσω αυξανόμενης αβεβαιότητας στο εμπόριο, στις επενδύσεις και στο γεωπολιτικό πεδίο».

Όπως λέει, η πανδημία του κορονοϊού ενίσχυσε την ανισότητα των φύλων, ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει ότι «το ανειδίκευτο ή χαμηλής εξειδίκευσης εργατικό δυναμικό θα υποστεί μεγάλη πρόσθετη πίεση, ενώ οι νέες κατηγορίες εργαζομένων θα υποφέρουν από τον ισχυρότερο ανταγωνισμό».