Μεταβαίνοντας σε έναν agile τρόπο εργασίας, η INTRASOFT International ξεχωρίζει σε μία αγορά ιδιαίτερα προκλητική και αποτελεί εργοδότη επιλογής στον κλάδο της Πληροφορικής. Επένδυση στο continuous learning, ακαδημίες μάθησης και ανάπτυξης, ψηφιακός ανασχηματισμός μέσω σύγχρονων HR πληροφορικών συστημάτων, είναι κάποιες από τις πρωτοβουλίες της εταιρείας. Η Στέλλα Βουλγαράκη, Chief People Officer, μας μιλάει για όλα αυτά.

HR Professional: Ας ξεκινήσουμε με μία αναδρομή της εταιρείας και τη συμβολή της ΔΑΔ σε όλο αυτό τα τελευταία 5 χρόνια. Πώς έχετε εξελιχθεί;
Στέλλα Βουλγαράκη: Πράγματι, πριν 5 χρόνια ξεκίνησε ένα μεγάλο ταξίδι το οποίο είχε σαν στόχο τη μετάβαση της κουλτούρας προς μία νέα εποχή, η οποία είχε στο επίκεντρο τον άνθρωπο, την εξέλιξη και ανάπτυξή του και κατά επέκταση, την αύξηση των επιπέδων δέσμευσης στον οργανισμό. Παράλληλα, η εταιρεία αναπτυσσόταν με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας, έχοντας πλέον αυξηθεί κατά 1.000 άτομα μέσα στην τελευταία πενταετία. Για να υποστηρίξει αυτή την ανάπτυξη αποτελεσματικά και με ταχύτητα, η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού έκανε μετάβαση προς ένα πιο agile τρόπο εργασίας, ανασχεδιάζοντας την οργανωτική δομή της, δημιουργώντας Business Partners που βρίσκονται συστηματικά δίπλα στους εργαζόμενους και τη Διοίκηση και με Centers of Excellence που υποστηρίζουν τους οριζόντιους πυλώνες των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η προσέλκυση νέων ταλέντων αποτελεί βασικό μας στόχο και έχει γίνει μία συστηματική επένδυση στο Employer Branding της εταιρείας, καθώς και σε εργαλεία και συστήματα που μας βοηθούν να είμαστε αποτελεσματικοί, έχοντας να διαχειριστούμε ένα απαιτητικό όγκο θέσεων εργασίας και την αγορά της Πληροφορικής, που είναι πάρα πολύ προκλητική. Το πλήθος άλλα και η ποιότητα των βιογραφικών που λαμβάνουμε, καθώς και ο αριθμός των προσλήψεων σε ανθρώπους με υψηλές δεξιότητες στην τεχνολογία, είναι η απόδειξη ότι είμαστε πλέον employer of choice στον κλάδο της Πληροφορικής.

Ταυτόχρονα, έχουμε αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίζουμε τους εργασιακούς ρόλους και διαχειριζόμαστε τους ανθρώπους μας, μέσα από ένα tailor-made για τον κλάδο μας Career Path Framework και Job Grading System, που αποτυπώνει όλους τους ρόλους της εταιρείας και δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εξελιχθούν μέσα στον οργανισμό. Αυτό μας βοήθησε να ανασχεδιάσαμε το Reward Strategy της εταιρείας, με στόχο την παροχή ολοκληρωμένων και ανταγωνιστικών πακέτων αμοιβών και παροχών, τα οποία συνδέονται με την εταιρική στρατηγική, την επιχειρησιακή απόδοση και τις ανάγκες των εργαζομένων.

Επιπρόσθετα, μεγάλη είναι η έμφαση που έχει δοθεί στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των εργαζομένων μας. Η INTRASOFT International επένδυσε στη δημιουργία ενός συνεχώς εξελισσόμενου Performance Management συστήματος, το οποίο υποστηρίζει τις αποφάσεις για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ανθρώπων μέσα στον οργανισμό με συμμετοχικό, διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

H σημαντικότερη επένδυση που πραγματοποιήσαμε επικεντρώνεται στον τομέα της μάθησης, όπου υιοθετήσαμε ένα μοντέλο continuous learning, μεταστρέφοντας την προσέγγισή μας προς τη λογική του blended learning και του bit size learning, και δίνοντας στους ανθρώπους μας τη δυνατότητα για ευέλικτη μάθηση. Μέσω πρόσβασης στην πλατφόρμα Udemy for Business, που είναι ανοιχτή σε όλους τους εργαζόμενους, αλλά και σε επιπλέον learning content και customized collections, ο κάθε εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την πρωτοβουλία για το δικό του προσωπικό πλάνο μάθησης και ανάπτυξης. Συνδετικό στοιχείο όλων των δράσεων και αλλαγών που πραγματοποιήσαμε, αποτελεί η μετάβαση στον digital τρόπο εξυπηρέτησης των ανθρώπων μας, με την εισαγωγή και χρήση νέων συστημάτων. Υλοποιήσαμε το SAP HCM ως κεντρικό σύστημα HRIS και την cloud σουίτα SuccessFactors για το Performance Management και το Learning Management της εταιρείας.

HR P.: Πού θα λέγατε ότι έγκειται η «δύναμη» της INTRASOFT International; Σε ποιους τομείς δίνετε έμφαση και επενδύετε στρατηγικά;
Σ. Β.: Ίσως να ακούγεται κοινότυπο αλλά η δύναμη μας είναι οι άνθρωποί μας – είμαστε εμείς. Στόχοι, οράματα, καινοτομία και ανάπτυξη, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα από τη συλλογική εργασία των ομάδων της INTRASOFT. Άρα, λοιπόν, η ανάπτυξη των ανθρώπων μας αποτελεί σαφώς μια στρατηγική επένδυση για μας και όλα αυτά τα χρόνια είναι και ο γνώμονας βάσει του οποίου έχουν σχεδιαστεί μια σειρά πρωτοβουλιών, όπου ομάδες με υψηλή κατάρτιση προσδίδουν αξία σε διάφορους τεχνολογικούς τομείς. Εδώ και είκοσι χρόνια η INTRASOFT είναι ηγέτης σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπως ο κλάδος των διακρατικών ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της ανάπτυξης εταιρικών προϊόντων. Τα νέα μας προϊόντα έχουν ως σκοπό να προσφέρουν λύσεις σε δημόσιους φορείς και σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα μέσα από τεχνολογίες αιχμής.

HR P.: Ο ανταγωνισμός στην αγορά εργασίας είναι αρκετά έντονος και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η διοίκηση του ταλέντου. Πώς έχετε ανταποκριθεί σε αυτό έως τώρα;
Σ. Β.: Μέσα σε μία πενταετία συνεχούς ανάπτυξης, κατανοήσαμε την ανάγκη της προσέλκυσης, ανάπτυξης και διατήρησης ταλέντων, αποτελώντας τον πλέον κρίσιμο πόρο επίτευξης των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων. Για τον λόγο αυτό εφαρμόσαμε μία ολιστική στρατηγική για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε ένα κλάδο πληροφορικής, όπου ο ανταγωνισμός για το ταλέντο είναι πολύ έντονος.

Το πρώτο βήμα ήταν να εστιάσουμε σε ένα ισχυρό Talent Acquisition Strategy. Δημιουργήσαμε ένα ισχυρό brand awareness μοιραζόμενοι την κουλτούρα μας, τις εμπειρίες της καθημερινότητας των ανθρώπων μας, το μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων μας και των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε. Ενισχύσαμε την εξωστρέφειά μας χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά κανάλια εντοπισμού ταλέντων, επενδύοντας σε καινοτόμες προσεγγίσεις στην τεχνολογία αλλά και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες μας ήταν τα Coding Hive Αcademies, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα σε νέα ταλέντα που έχουν κάποιο τεχνικό υπόβαθρο να εκπαιδευτούν σε τεχνολογίες αιχμής, με στόχο να ενισχυθεί η αγορά με νέα ταλέντα. Με το σύνολο των ενεργειών μας καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε ακόμα και παθητικούς υποψηφίους στην αγορά εργασίας και να τους εντάξουμε στην εταιρεία μας. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι, μόνο στην Ελλάδα, ο ετήσιος μέσος όρος προσλήψεων είναι μεγαλύτερος από 300 άτομα, ενώ μέσα στο 2020 έχουν ήδη ενταχθεί στο δυναμικό μας 430 άτομα.

Τα επόμενα βήματα ήταν να επενδύσουμε σε ενέργειες οι οποίες θα φρόντιζαν για τη διατήρηση και την περαιτέρω εξέλιξη των ταλέντων μας, κάτι το οποίο αναγνωρίσαμε ότι θα επιτευχθεί μέσω της επικέντρωσής μας στην ανάπτυξη των People Managers. Με γνώμονα αυτή την ανάγκη, σχεδιάσαμε την Ακαδημία Ανάπτυξης Ηγετών WeLead, που αντικατοπτρίζει το όραμα και τον στόχο μας για μία ομάδα βέλτιστης ηγεσίας, πλήρως εναρμονισμένης σε μία κοινή κουλτούρα διαχείρισης των ταλέντων. Ως αποτέλεσμα, οι People Managers της INTRASOFT International, εξοπλίστηκαν με μία σύγχρονη εργαλειοθήκη διοίκησης, με μεθοδολογίες και βέλτιστες πρακτικές που είναι άμεσα εφαρμόσιμες στη διαχείριση των ομάδων τους, επηρεάζοντας αποτελεσματικά τη δέσμευση των ανθρώπων τους και την κουλτούρα της εταιρείας, της οποία βασικό συστατικό είναι το continuous feedback.

Παράλληλα, δίνουμε τα εργαλεία στους ανθρώπους μας να αποτυπώνουν τους στόχους τους, να σχεδιάζουν το αναπτυξιακό τους πλάνο, να έχουν ένα ευέλικτο πλάνο μάθησης μέσω των δυνατοτήτων που τους παρέχουμε και τελικά να εξελίσσονται μέσω του career path της εταιρείας.

HR P.: Η εταιρεία διακρίνεται σταθερά στα HR Awards. Φέτος, απέσπασε και την Platinum διάκριση για το έργο «WeLead | A leadership Development Academy focusing on Excellence». Τι σημαίνουν αυτές οι βραβεύσεις για εσάς;
Σ. Β.: Πράγματι, από το 2018 που η εταιρεία μας ξεκίνησε να συμμετέχει στα HR Awards έχει αποσπάσει μέχρι στιγμής 9 βραβεία, 1 Platinum, 3 Gold, 3 Silver και 2 Bronze. Αυτά τα βραβεία αφορούν στο σύνολο της HR στρατηγικής μας που έχει ως επίκεντρο τους ανθρώπους μας και την ενίσχυση της εργασιακής τους δέσμευσης μέσα στον οργανισμό μας. Περιλαμβάνουν επίσης επιμέρους ενέργειες, δράσεις και πρωτοβουλίες που έγιναν για την αποτελεσματική διαχείριση την αλλαγής στον οργανισμό μας, ως προς αυτή την κατεύθυνση. Τέτοιες ενέργειες και πρωτοβουλίες αφορούν στον ψηφιακό ανασχηματισμό μέσω σύγχρονων HR πληροφορικών συστημάτων, την προσέλκυση και επιλογή ταλέντων καθώς και την ενίσχυση δεξιοτήτων νέων ΙΤ αποφοίτων μέσω των ακαδημιών μας Coding Hive, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα απορρόφησής τους από την INTRASOFT International, μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους.

Επιπρόσθετα, αφορούν στρατηγικές ενέργειες για την ανάπτυξη των ταλέντων μας μέσω ευκαιριών για συνεχή μάθηση και εξέλιξη, καθώς και την αναγνώριση και δίκαιη ανταμοιβή τους με βάση τη στρατηγική αμοιβών και παροχών της εταιρία μας.

Η φετινή μας διάκριση με το Platinum βραβείο για την ακαδημία μας «We Lead Leadership Academy» ήρθε ως επιστέγασμα της συνολικής μας προσπάθειας και είναι ιδιαίτερα τιμητική. Νιώθουμε πραγματικά περήφανοι, καθώς αυτή η βράβευση αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση ότι η στρατηγική μας προτεραιότητα που αφορά τη βέλτιστη ηγεσία και τη συνεχή ανάπτυξη των ηγετικών στελεχών μας, είναι αποτελεσματική. Αυτές οι βραβεύσεις αποτελούν σημαντική αναγνώριση για εμάς, καθώς αναγνωρίζουν επίσημα την αποτελεσματικότητα της HR στρατηγικής που χαράξαμε τα τελευταία χρόνια και μας δίνουν την ώθηση να συνεχίσουμε με το ίδιο πάθος και την ίδια θετική ενέργεια και διάθεση, κοιτώντας μπροστά, με γνώμονα τι θέλουμε να πετύχουμε στο μέλλον.

HR P.: Κλείνοντας, αν σας ζητούσαμε να χαρακτηρίσετε την INTRASOFT International με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή και γιατί; Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Σ. Β.: Μία λέξη ίσως αδικεί αυτό το πράγματι πολύπλευρο brand. Και άρα, αυτή η μία λέξη πρέπει να είναι ακριβώς αυτή – πολύπλευρη. Η INTRASOFT αποτελεί πλέον ένα παγκόσμιο όμιλο τεχνολογίας με ένα ευρύ πελατολόγιο που εκτείνεται σε πάνω από 60 χώρες, αλλά κυρίως με ένα πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα. Τα γραφεία μας στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο απασχολούν πάνω από 500 εργαζόμενους και οι πρόσφατες προσθέσεις στον Όμιλο μας στην Αφρική, στο Ναϊρόμπι και στο Cape Town, έχουν ήδη προσθέσει αξία στο παγκόσμιο παζλ που είναι η INTRASOFT σήμερα. Αυτός ο χαρακτήρας μας κάνει να ξεχωρίζουμε και να χαράζουμε μια πορεία μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός προσφέρει προοπτικές ανάπτυξης στις αρχές του 21ου αιώνα και είμαστε έτοιμοι για μια πορεία σε νέα αχαρτογράφητα νερά, αλλά και την επικράτηση σε αγορές που δραστηριοποιούμαστε εδώ και δεκαετίες. Είμαστε από τις πρώτες εταιρείες πληροφορικής που αναπτύξαμε σε βάθος και εύρος το πεδίο των Ευρωπαϊκών οργάνων και μέσα από μια διαδρομή που αριθμεί πάνω από δύο δεκαετίες, δεν σταματήσαμε να καινοτομούμε και να βρίσκουμε νέους τρόπους να προσφέρουμε υπηρεσίες και προϊόντα στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από το σύνορα της Ευρώπης όμως, θέτουμε συνεχώς νέους στόχους σε καινούριες αγορές και κλάδους, στη Μέση Ανατολή αλλά και στη Βόρεια και Ανατολική Αφρική, μέσα από λύσεις και προϊόντα στο Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε το φάσμα των υπηρεσιών μας αλλά και να εκμεταλλευτούμε πλήρως την τεχνολογική μας υπεροχή σε συγκεκριμένους τομείς, με στόχο να γινόμαστε συνοδοιπόροι με τους πελάτες μας – να προσθέτουμε αξία, να μοιραζόμαστε την επιτυχία τους και να διαμορφώνουμε τις συνθήκες για το επόμενο βήμα.