Στο 11,6% τοποθετεί την ανεργία το γ’ τρίμηνο του 2022 το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Ειδικότερα, το ποσοστό ανεργίας συνολικά για το 2022 εκτιμάται ότι κυμάνθηκε στο 12,3%, ενώ για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 11,5%, σύμφωνα με την εκτίμηση του ΙΟΒΕ. Αναφορικά με τους κλάδους με τη μεγαλύτερη άνοδο στην απασχόληση το 2022, αυτοί ήταν οι Εκπαίδευση (+36,6 χιλ. απασχολούμενοι), Πρωτογενής τομέας (+20,3 χιλ.) και Παροχή νερού-Επεξεργασία λυμάτων (+16,9 χιλ.), ενώ την ισχυρότερη μείωση κατέγραψαν η Δημόσια Διοίκηση (-20,9 χιλ.) και οι Μεταφορές-Αποθήκευση (-10,0 χιλ.).

Επιπρόσθετα, βάσει της εν λόγω έκθεσης, η πορεία της απασχόλησης το 2022 καθορίστηκε κυρίως από τις πολύ καλές επιδόσεις του τουρισμού, καθώς και την ικανοποιητική πορεία εξαγωγών, κατανάλωσης και κατασκευών, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό ενεργειακό κόστος, ενώ το 2023, η απασχόληση αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από την ηπιότερη ενίσχυση των επενδύσεων, την περαιτέρω αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την ηπιότερη άνοδο κατανάλωσης και εξαγωγών, καθώς και από τον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται να κινηθεί στα ίδια ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2022.

Τέλος, οι θετικές εκτιμήσεις για την απασχόληση το 2023 αντισταθμίζονται από την αρνητική συγκυρία της ανόδου του πληθωρισμού, την αύξηση του κόστους δανεισμού, τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία.