Σε ανοδική τροχιά επανήλθε ο δείκτης οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ για τον Μάιο, έπειτα από τη μικρή διόρθωση του Απριλίου, και διαμορφώθηκε στις 99,1 μονάδες από 95,4 μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, πρόκειται για την καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών και πιστοποιεί ότι παγιώνονται οι προσδοκίες σταθεροποίησης της οικονομίας. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι τάσεις είναι εν γένει θετικές: οι επιχειρηματικές προσδοκίες στις υπηρεσίες, στη βιομηχανία και το λιανικό εμπόριο βελτιώνονται, ενώ στις κατασκευές κυριαρχεί η σταθερότητα.

Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει για τρίτο κατά σειρά μήνα στα λιγότερο αρνητικά επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, καθώς αμβλύνονται σημαντικά οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ, φαίνεται να διακόπτεται η άνοδος της ανεργίας, με αναιμικές όμως ενδείξεις τόνωσης της απασχόλησης. Σε κάθε περίπτωση, όλο και περισσότεροι πολίτες και επιχειρήσεις προσαρμόζονται σταδιακά στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την εκτεταμένη χρονικά και έντονη σε βάθος οικονομική κρίση, που δείχνει να ολοκληρώνεται.