Μικρή τάση βελτίωσης παρουσιάζει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Μάιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες από 46,4 τον Απρίλιο. Ωστόσο, παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα αν αναλογιστεί κανείς ότι ο μέσος όρος του δείκτη για τα έτη 2001-2008 άγγιζε τις 99 μονάδες.

Στη συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαϊκών κρατών καταγράφεται βελτίωση του κλίματος. Από τις μεγάλες χώρες τη σημαντικότερη ανάκαμψη σημείωσαν η Ιταλία (4,8), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,8) και η Ολλανδία (3,1). Στην Ισπανία, καταγράφεται ελαφρά πτώση των προσδοκιών (-0,9), ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του κλίματος στις υπηρεσίες. Η χώρα μας κατατάσσεται στην 23η θέση.

Παρά τη μικρή βελτίωση, στην Ελλάδα ο φόβος της ανεργίας για τους επόμενους 12 μήνες παραμένει διάχυτος, σύμφωνα με το κομμάτι της μελέτης που αφορά στους καταναλωτές. Οι δυσμενείς προβλέψεις για την απασχόληση αμβλύνονται οριακά ύστερα από τρεις μήνες σταθερότητας στα ίδια υψηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, από τα ελληνικά νοικοκυριά, το 80% (από 84% στην προηγούμενη μέτρηση) αναμένει ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12-μηνο και το 5% ελαφρά ή αισθητή μείωση (από 6%). Στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο σχετικός μέσος όρος αυξάνεται στην ΕΕ και οριακά στην Ευρωζώνη και διαμορφώνονται στις +73 και +67 μονάδες αντίστοιχα.