Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ανέκαμψε τον Απρίλιο, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην Ευρωζώνη, για πρώτη φορά μετά το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Η άνοδος του δείκτη, ο οποίος διαμορφώνεται στις 63,9 μονάδες στην ΕΕ και στις 67,2 στην Ευρωζώνη, συνδέεται με τη σημαντική ανάκαμψη των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ενώ και οι Υπηρεσίες σημειώνουν οριακή βελτίωση. Σε 18 ευρωπαϊκές χώρες σημειώνεται βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο ενώ στην Ελλάδα το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται μετά από ένα χρόνο, εξέλιξη που κατατάσσει το δείκτη στην 23η θέση ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, που ακολουθεί την τάση ελαφράς ανόδου που καταγράφεται στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών, μετά από ένα χρόνο συνεχούς υποχώρησης, διαμορφώνεται στις 46,4 από τις 43,1 μονάδες το Μάρτιο.

Σύμφωνα με την έκθεση, αν και ο δείκτης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η βελτίωση του Απριλίου, αποτελεί μία σημαντική εξέλιξη, καθώς ενδεχομένως να σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της πτωτικής του πορείας.