Ταχεία ανάπτυξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ σηματοδοτεί το γεγονός ότι οι εργοδότες σπεύδουν να συμπληρώσουν τις αιτήσεις για το νέο γύρο των πολυπόθητων αδειών εργασίας για ξένους εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης.

Οι Αμερικανικές εταιρείες έχουν το δικαίωμα να υποστηρίξουν την άδεια εργασίας 65.000 εργαζομένων οι οποίοι έχουν στη κατοχή τους τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών Ανώτατης Εκπαίδευσης και 20.000 ξένων κατόχων τίτλων Αμερικανικών Πανεπιστημίων. Για την περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο, η Αμερικανική Υπηρεσία Μετανάστευσης ξεκίνησε να δέχεται τις αιτήσεις για την βίζα τη Δευτέρα. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των 65.000 αιτήσεων θα έχει συμπληρωθεί εντός μίας εβδομάδας. Οι ρυθμοί υποβολής αιτήσεων είναι οι ταχύτεροι από το 2008.

Σύμφωνα με τον Τζέιμς Γκλάσμαν, επικεφαλή οικονομολόγο της τράπεζας JPMorgan Chase, η αγορά εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε ανάκαμψη. Τα περασμένα χρόνια, ο αριθμός των αιτήσεων συμπληρωνόταν το μήνα Δεκέμβριο. Όπως τονίζει, η αγορά έχει ανοίξει για τους ανθρώπους με εξειδικευμένες και τεχνολογικές δεξιότητες και 200.000 θέσεις εργασίας προστίθενται κάθε μήνα στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ξένοι εργαζόμενοι που λαμβάνουν την ειδική άδεια, έχουν δικαίωμα να εργαστούν στις Ηνωμένες Πολιτείες για τρία έως έξι χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι υπάρχουν κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι διαθέσιμες για ξένους εργαζομένους, είναι ενδεικτικό του κενού που υπάρχει στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών.