Το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας των τελευταίων δυόμισι ετών καταγράφηκε το Μάρτιο στις ΗΠΑ, ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι η κρίση που δημιουργήθηκε από τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, ενδέχεται να έχει οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι θέσεις εργασίας (εκτός του αγροτικού τομέα) μειώθηκαν κατά 80.000 το Μάρτιο, η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε ετών. Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η ανεργία να ανέλθει στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού -από 4,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα- που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2005.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση εν όψει της δημοσιοποίησης των νέων στοιχείων, ανέμεναν μείωση των θέσεων εργασίας (εκτός του αγροτικού τομέα) κατά 60.000 θέσεις και αύξηση της ανεργίας στο 5%.

Εξάλλου, το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας αναθεώρησε τα στοιχεία του σχετικά με τη μείωση των θέσεων εργασίας σε ό,τι αφορά τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, οι χαμένες θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2008 ανήλθαν σε 152.000 (αντί για 85.000 που είχαν προσδιοριστεί αρχικά).

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος