Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας απηύθυνε δραματική έκκληση στους νέους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα, έπειτα από επτά χρόνια διαρκούς απώλειας ανθρώπινου δυναμικού, η οποία τον τελευταίο καιρό επιδεινώνεται.

Ο υπουργός αρμόδιος για την ιρλανδική διασπορά υποσχέθηκε να προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σε όσους επιστρέφουν και πρακτικές πληροφορίες χετικά με την παλιννόστηση. Περίπου 240.000 Ιρλανδοί μετανάστευσαν στο εξωτερικό μετά την κατάρρευση του 2008. Εξ αυτών, οι 165.000 είναι νέοι 15 εώς 24 ετών, με αποτέλεσμα να γείρει αισθητά η δημογραφική πλάστιγγα. Ενώ το 2009 το 23,1% του πληθυσμού ήταν ηλικίας 15-29, πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε πέσει στο 18%. Ο πιο ανησυχητικός αριθμός προέρχεται από τα δεδομένα του δωδεκαμήνου που τελείωσε τον Απρίλιο του 2014. Σύμφωνα με αυτά, 40.700 Ιρλανδοί έφυγαν από τη χώρα τον προηγούμενο χρόνο, ενώ 11.600 επέστρεψαν.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο δείκτη επαναπατρισμών από το 1996. Η Ιρλανδία έχει 4,6 εκατομμύρια κατοίκους, ενώ τα τμήματα του πληθυσμού που μετανάστευσαν λόγω κρίσης είναι τα πιο δυναμικά και μορφωμένα. «Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς έφυγαν ελπίζοντας να επιστρέψουν αν η οικονομία ανακάμψει και έχουν δουλειές» είπε ο Ιρλανδός υπουργός Διασποράς Τζίμι Ντίνιχαν. «Ελπίζουμε να δημιουργήσουμε το οικονομικό κλίμα που θα τους επιτρέψει να επιστρέψουν. Η μετανάστευση έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία μας, καθώς χάνουμε ταλαντούχους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια. Τους χρειαζόμαστε και θα τους καλωσορίσουμε», συμπλήρωσε ο ίδιος.