Η Ισπανία σπεύδει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις του δημοσίου τομέα, συνδέοντας το ύψος τους με το προσδόκιμο ζωής και με τον οικονομικό κύκλο, χωρίς όμως να σχεδιάζει να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Φάτιμα Μπάνιεθ.

Οι προτάσεις τις οποίες παρουσίασε η κυβέρνηση στα εργατικά συνδικάτα περιλαμβάνουν την αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό ήδη από του χρόνου και τη σύνδεσή τους με μία πιο περίπλοκη συνάρτηση, η οποία εκτός των άλλων θα λαμβάνει υπ’ όψη τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ισπανία δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα πριν από τα τέλη του έτους, προκειμένου να ισοσκελίσει τις ανισομέρειες στην οικονομία της, καθώς η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, σφίγγει τη μέγγενη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η γήρανση του πληθυσμού και το μικρό ποσοστό γεννήσεων έχουν προστεθεί στους πονοκεφάλους της κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές «εγγυώνται αξιοπρεπείς συντάξεις για τους σημερινούς αλλά επίσης και για τους αυριανούς συνταξιούχους», υποστήριξε η Φ. Μπάνιεθ. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συντάξεις θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2019.

Ο αριθμός των εργαζομένων που συνεισφέρουν με κρατήσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας, καθώς 6 εκατ. Ισπανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους κι έχουν φυσικά πάψει να καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία, που συντηρούν 9 εκατ. συνταξιούχους. Αυτό το γεγονός έχει αναγκάσει την κυβέρνηση, που ακόμη έχει να αντιπαλέψει την ύφεση και εφαρμόζει περικοπές δαπανών για να ανταπεξέλθει στην απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος.