Στη μείωση των ωρών εργασίας με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων προσανατολίζεται η Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η χώρα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα, προκειμένου να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις να μειώσουν το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας κατά τουλάχιστον μισή ημέρα, χωρίς μεταβολή στους μισθούς, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Όπως επισήμανε, μάλιστα, το Υπουργείο Βιομηχανίας σε σχετικό Δελτίο Τύπου την Παρασκευή, το οποίο ανέλυε το σχέδιο ύψους 10 εκατ. ευρώ, οι εταιρείες που ζητούν την εν λόγω στήριξη πρέπει να σχεδιάσουν τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας, οι οποίοι να αντισταθμίζουν την υπέρβαση του μισθολογικού κόστους.

Οι βελτιώσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν εντός ενός έτους, ενώ η εταιρία θα πρέπει να διατηρήσει το πρόγραμμα για τουλάχιστον δύο χρόνια. Επιπρόσθετα, βάσει του Reuters, τον πρώτο χρόνο του προγράμματος η κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί μερικώς το μισθολογικό κόστος των εταιρειών που θα προβούν σε μείωση των ωρών εργασίας, αλλά και την εκπαίδευση και το κόστος των μέτρων, ενώ μόνο οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης μπορούν να συμπεριληφθούν, με τις γυναίκες να πρέπει να εκπροσωπούνται βάσει του ποσοστού τους στο ανθρώπινο δυναμικό της εκάστοτε επιχείρησης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αν μία εταιρεία διαθέτει μέχρι 20 εργαζόμενους, τότε οι ώρες εργασίας πρέπει να μειωθούν για τουλάχιστον το 30% του προσωπικού, ενώ για μία εταιρεία που απασχολεί από 21 έως 249 άτομα, τουλάχιστον το 25% του ανθρώπινου δυναμικού πρέπει να εισαχθεί στο πρόγραμμα.