--> 

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνεργοι το 2009

Πιο συγκεκριμένα, η αναφορά τονίζει ότι αν η οικονομική συγκυρία συνεχίσει να επιδεινώνεται οι άνεργοι σε όλο τον κόσμο θα ξεπεράσουν τα 50.000.000. Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το Νοέμβρη του 2008, η ανεργία πρόκειται να αγγίξει το 6,1% σε σύγκριση με το 5,7% στο οποίο βρισκόταν το 2007, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 18 εκατομμύρια άτομα.

Αν, όμως, το οικονομικό κλίμα αποδειχτεί χειρότερο από τις εκτιμήσεις του περασμένου φθινοπώρου η παγκόσμια ανεργία θα φτάσει το 7,1%, ποσοστό που μεταφράζεται σε 50 εκατομμύρια ανέργους. Επιπλέον, ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, με εισόδημα δηλαδή μικρότερο των 2 δολαρίων την ημέρα, μπορεί να φτάσει τα 1,4 εκατομμύρια άτομα.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται για ακόμα μια φορά στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή 10.3 και 9,4% αντίστοιχα. Η ανεργία φαίνεται να βασανίζει λιγότερο την Ανατολική Ασία με 3,8%. Σε σύγκριση με το 2007, η μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού ανεργίας σημειώθηκε στις αναπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

100 επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν τα επόμενα 100 χρόνια

Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Weber Shandwick αποκάλυψε ότι εκτός από τους CEOs, τα στελέχη που κατάφεραν ν διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση στα συνέδρια του επιχειρηματικού κόσμου. Οι επιχειρήσεις, αυτή την περίοδο, κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Η εταιρεία Innovest Strategic Value Advisors συγκέντρωσε μια λίστα 100 επιχειρήσεων που εμφανίζονται στιβαρές απέναντι στις άλλες. Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξακολουθούν να λειτουργούν το 2109. Ελπίζουμε, ωστόσο, να μην τις καταστρέψει μια οικονομική ύφεση το 2108.

Υπεύθυνος για τη λίστα Global 100 Most Sustainable Corporations είναι ο Toby Heaps, Πρόεδρος της Corporate Knights, ενός καναδικού οργανισμού που ασχολείται με την αειφορία των επιχειρήσεων. Κάθε χρόνο ο Heaps και η Innovest εντοπίζουν ποιες επιχειρήσεις έχουν τις μεγαλύτερες επιδόσεις σε τομείς που αφορούν στη βιωσιμότητα όπως οι ανθρώπινοι πόροι, η περιβαλλοντική πολιτική, η διακυβέρνηση κ.ά.

Παρόλο που η λίστα των Global 100 υπερτερεί των δεικτών Dow Jones και MSCI World Index από το 2005, οι παράγοντες που τη διαμορφώνουν δε σχετίζονται με τα οικονομικά κέρδη, την κεφαλαιοποίηση της αγοράς ή άλλα στοιχεία που καθορίζουν την πορεία μιας επιχείρησης στη διεθνή αρένα.

Παρόλα αυτά, ο Heaps προειδοποιεί μερικές από τις επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να εμφανίζονται με εξαιρετικές προοπτικές σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, μπορεί αυτή τη στιγμή να έχουν υπερεκτιμηθεί. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στη λίστα υπάρχουν ήδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για έναν αιώνα. Μερικές, μάλιστα, έχουν υποστεί σημαντικές αλλαγές αρκετές φορές, μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Αν αναζητήσετε ονόματα γνωστά σε όλους θα εκπλαγείτε. Οι τεχνολογικοί γίγαντες Google, Apple και Microsoft δεν κατάφεραν να μπουν στη λίστα, η καθεμιά για διαφορετικούς λόγους.
Δείτε τις εταιρείες της λίστας

Πηγή: Forbes

Χτυπημένη από την κρίση και η εταιρική εκπαίδευση

Το μέσο κόστος εκπαίδευσης, ανά υπάλληλο, έπεσε από 1.202 δολάρια όπου βρισκόταν το 2007 στα 1.075 το 2008, σύμφωνα με έρευνα της Bersin & Associates, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου. Η ίδια μελέτη υπολόγισε ότι η αγορά εταιρικής εκπαίδευσης στις ΗΠΑ έπεσε από τα 58,5 δισεκατομμύρια δολάρια το στα 56,2. Η συγκεκριμένη μείωση ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης έρευνας, την οποία υλοποίησε η εταιρεία παροχής υπηρεσιών εκπαίδευσης Expertus τον περασμένο Νοέμβριο. Το συμπέρασμα της συγκεκριμένης μελέτης, όπου συμμετείχαν 84 επαγγελματίες του χώρου της εταιρικής και κυβερνητικής εκπαίδευσης ήταν ότι ο προϋπολογισμός του training δείχνει να αυξάνεται, παρά να μειώνεται μέσα στο 2009.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 17% των ερωτώμενων εκτιμά ότι τα κονδύλια για την εκπαίδευση θα αυξηθούν μέσα στο 2009, ενώ σχεδόν ένας στους δύο (48%) πιστεύει ότι ο προϋπολογισμός της εκπαίδευσης θα μειωθεί.

Πηγή: Workforce Management

Αβέβαιοι οι CEOs για τo αύριο των επιχειρήσεών τους

Τα αποτελέσματα της έρευνας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ανακοινώθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) στο Νταβός, στην Ελβετία. Η βεβαιότητα των CEOs ως προς τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2003, τη χρονιά που η PwC άρχισε να καταμετρά τις προβλέψεις τους.

Σε όλες τις χώρες, μόλις το 21% των CEOs δήλωσαν σίγουροι ότι τα έσοδά τους θα αυξηθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό σημαντικά μειωμένο σε σχέση με το 50% της περσινής έρευνας. Πάνω από το ένα τέταρτο των CEOs που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές τους τον επόμενο χρόνο.

Ακόμα περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι CEOs σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προβλέποντας μικρή ανάκαμψη, σε όλο τον κόσμο. Μόνο το 34%των CEOs πιστεύουν ότι θα υπάρξει ανάπτυξη τα επόμενα τρία χρόνια, ποσοστό μειωμένο συγκριτικά με το 42% της προηγούμενης χρονιάς, όταν είχαν μόλις αρχίσει να κατανοούν τον πλήρη αντίκτυπο της πιστωτικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι κατά την πορεία της έρευνας, το επίπεδο της απαισιοδοξίας μεγάλωνε συνεχώς, παράλληλα με τις αρνητικές ειδήσεις για την οικονομία. Σύμφωνα με την έρευνα, η απαισιοδοξία επικρατεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, τους επιχειρηματικούς τομείς και τα επίπεδα οικονομικής ανάπτυξης.

Μόλις το 15% των CEOs στη Βόρειο Αμερική και το 15% στη Δυτική Ευρώπη εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες. Στις χώρες με αναδυόμενες οικονομίες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21%, στην περιοχή του Ασιατικού Ειρηνικού 31% και 21% στη Λατινική Αμερική.

Σύμφωνα με το 85% των ερωτηθέντων ο αντίκτυπος της ύφεσης στις σημαντικότερες οικονομίες του κόσμου εξακολουθεί να είναι η κορυφαία ανησυχία των CEOs και ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου που σημείωσε αύξηση. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η αναστάτωση στις κεφαλαιαγορές (72%), οι υπερβολικές κανονιστικές ρυθμίσεις (55%), οι δαπάνες για ενέργεια (50%) και η διαθεσιμότητα κατάλληλων και ικανών στελεχών (46%).

Στο 8% η ανεργία στην Ευρώπη

Το αντίστοιχο ποσοστό για το ίδιο χρονικό διάστημα του 2007 ήταν 7,2%. Στην Ευρώπη των 27 η ανεργία διαμορφώθηκε στο 7,4% το Δεκέμβριο του 2008. Η Eurostat υπολογίζει ότι σε ολόκληρη της Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 17.911.000 άτομα. Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στην Ολλανδία (2,7%) και στην Αυστρία (3,9%), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία και τη Λιθουανία (10,4%).

Η Mattel στις 100 εταιρείες με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για το 2009

Πιο συγκεκριμένα, φέτος, η Mattel κατέλαβε την 48η θέση από την 70η που κατείχε πέρυσι. Ο κατάλογος αυτός που δημοσιεύει το περιοδικό FORTUNE, αφορά στην ετήσια κατάταξη των εταιρειών που προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, διεξάγεται από το διεθνές ινστιτούτο “Great Place to Work” και υποστηρίζεται από το περιοδικό Fortune επί 11 συναπτά έτη. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερες από 300 εταιρείες της Αμερικής, ενώ η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι οι απαντήσεις των εργαζομένων έχουν εξαιρετική βαρύτητα στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων.

ΕΕΘ: υλοποίηση προγράμματος δια βίου μάθησης για γυναίκες

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη δια βίου μάθηση και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Επιμελητηριακό Δίκτυο Ελληνίδων Γυναικών και Επιχειρηματιών, το οποίο έκανε και τη σχετική εισήγηση στο υπουργείο.

Περισσότεροι κλάδοι σπουδών για το πρόγραμμα υποτροφιών της PwC για το 2009

Φέτος, το πρόγραμμα διευρύνεται για να καλύψει περισσότερους τομείς σπουδών, βάσει των τάσεων της αγοράς εργασίας.
Στο διευρυμένο πρόγραμμα υποτροφιών της PwC εντάσσονται: υποτροφίες πλήρους φοίτησης για μεταπτυχιακές σπουδές σε αποφοίτους ΑΕΙ, υποτροφίες μερικής φοίτησης για μεταπτυχιακές σπουδές σε στελέχη επιχειρήσεων και υποτροφίες στην PwC Academy οι οποίες ανακοινώνονται σε ξεχωριστά διαστήματα.

Αναλυτικότερα, οι υποτροφίες πλήρους φοίτησης αφορούν σε αποφοίτους AEI (συμπεριλαμβανομένων των Πολυτεχνείων) και προσφέρονται για μεταπτυχιακές σπουδές σε Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού, Τραπεζικά, Internal Audit, Risk Regulation, IT Systems & Security, Information Systems, Total Quality Management & Systems, MBA, Ναυτιλιακά και Περιβαλλοντικές Επιστήμες.

Οι υποτροφίες μερικής φοίτησης απευθύνονται σε στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν οποιονδήποτε από τους προαναφερόμενους μεταπτυχιακούς κλάδους σπουδών. Οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή σε μία μόνο κατηγορία. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 6 Μαρτίου 2009.

Τα ονόματα των επιτυχόντων θα ανακοινωθούν στο ετήσιο συνέδριο της PwC, στις 28 Απριλίου 2009. Πληροφορίες για το πρόγραμμα υποτροφιών: www.pwc.gr <http://www.pwc.gr>, [email protected], 210-687-4028, 210-687-4400. Υποβολή αιτήσεων και δικαιολογητικών: PricewaterhouseCoopers, Michelle Καραολίδου, M&C, Λ. Κηφισίας 268, 152 32 Χαλάνδρι.

Διεθνής διάκριση για τη SpenglerFox Ελλάδας

Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης του ομίλου, που έλαβε χώρα στην Ιρλανδία το Δεκέμβριο του 2008. Η Mary Kramer, Γενική Διευθύντρια της SpenglerFox στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι για τη διάκριση αυτή και για τα αποτελέσματα κατά τους 14 πρώτους μήνες λειτουργίας της εταιρείας μας και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τον ίδιο ενθουσιασμό, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το όνομα της SpenglerFox στην Ελλάδα».

Ανάγκες και απαιτήσεις από τους εξωτερικούς συμβούλους

Από την έρευνα προέκυψε το συμπέρασμα ότι η ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού αποτελεί προτεραιότητα, οι υπηρεσίες των εξωτερικών συμβούλων είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον επαρκείς, η αγορά αντιμετωπίζει θετικά νέες και καινοτόμες υπηρεσίες, η ανάπτυξη ταλέντου έχει αρχίσει να ανταγωνίζεται την εξωτερική στελέχωση και η αγορά απαιτεί πλέον customised solutions αντί για off-the-shelf εκπαίδευση.

Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις, οι συμμετέχοντες προέρχονταν από τα τμήματα HR, εκτός εάν αυτό δεν υπήρχε, οπότε και το ερωτηματολόγιο απευθύνονταν στον Managing Director. Πιο συγκεκριμένα, το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η ανάπτυξη και εκπαίδευση των στελεχών αποτελεί προτεραιότητα και συμπεριλαμβάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό στον προϋπολογισμό.

Το τελευταίο εξάμηνο, το 70% των εταιρειών που έλαβαν μέρος στην έρευνα έχουν συνεργαστεί τουλάχιστον μία φορά με σύμβουλους HR εκτός εταιρείας. 8 στους 10 συμμετέχοντες πιστεύουν πως η εξωτερική ανάθεση είναι μία καλή επένδυση. Οι μισοί από τους συμμετέχοντες θα επένδυαν σε ένα πρόγραμμα εταιρικής συμβουλευτικής (corporate counselling). Το 40% «πιθανότατα θα επένδυε» σε αυτό.

Το 75% θα ενδιαφερόταν να συμμετάσχει σε πρόγραμμα κατάρτισης Executive Coaching and OD Consulting (Καθοδήγησης και Οργανωτικής Ανάπτυξης). Όσον αφορά στις ανάγκες της αγοράς από τους εξωτερικούς σύμβουλους HR, με σειρά προτεραιότητας προέκυψε πως: σχεδόν 3 στους δέκα πιστεύουν πως τα στελέχη έχουν κυρίως ανάγκη από σαφείς στόχους.

Ταυτόχρονα, 21% πιστεύουν πως προτεραιότητα για την απόδοση των στελεχών είναι η εδραίωση καλής επικοινωνίας. Το 20% πιστεύει πως η ατομική ανάληψη ευθυνών θα έκανε τη μεγαλύτερη διαφορά στην αποδοτικότητα του συνόλου. Το 19% υποστηρίζει πως οι ηγέτες των εταιρειών θα ωφελούνταν περισσότερο μέσα από μία πιο αποτελεσματική κατανομή εργασιών.

Τέλος, μόνο 1 στους 10 συμμετέχοντες θεωρεί πως προτεραιότητα αποτελεί η ανάπτυξη προσαρμοστικότητας. Οι κύριοι λόγοι που αποτελούν εμπόδιο στη συνεργασία των εταιρειών με εξωτερικούς σύμβουλους HR είναι με σειρά προτεραιότητας:

1. Δεν αποτελεί προτεραιότητα
2. Κόστος
3. Η ποιότητα των υπηρεσιών
4. Ανεπαρκή αποτελέσματα
5. Έλλειψη εξειδικευμένων συμβούλων.

Την έρευνα συντόνισε η δευτεροετής φοιτήτρια ψυχολογία Ηρώ Φραγκάκη.