--> 

Το Λονδiνο η δημοφιλέστερη φοιτητική πόλη στον κόσμο

Η παγκόσμια κατάταξη βασίστηκε στο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε μέσω της Student.com το 2017 για φοιτητική διαμονή σε περισσότερους από 426 δημοφιλείς φοιτητικούς προορισμούς παγκοσμίως. Σύμφωνα με αυτά, το Λονδίνο αποτελεί τη δημοφιλέστερη φοιτητική πόλη, ενώ το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη και το Μάντσεστερ καταλαμβάνουν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη σειρά αντιστοίχως. Ενώ τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γλασκώβη, το Λίβερπουλ, το Νότιγχαμ, το Σέφιλντ, το Λος Άντζελες και το Μπέρμιγχαμ.

Εγκαινιάστηκαν οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής της Παπαστράτος

Οι νέες εγκαταστάσεις εγκαινιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philip Morris International, Ανδρέα Καλαντζόπουλο και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, Χρήστο Χαρπαντίδη, παρουσία πλήθους εκπροσώπων από την πολιτική και επιχειρηματική ζωή της χώρας. Ο Α. Καλαντζόπουλος ανέφερε: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την εταιρεία μας. Η Παπαστράτος είναι το πρώτο μας εργοστάσιο που σταματάει την παραγωγή τσιγάρων και μετατρέπει τη λειτουργία της για να παράγει αποκλειστικά εναλλακτικά προϊόντα που θερμαίνουν και δεν καίνε τον καπνό. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον καπνό του τσιγάρου». Παράλληλα, ο Χρ. Χαρπαντίδης αναφέρθηκε στη μεταμόρφωση της εταιρείας και στη νέα εποχή ανάπτυξης που θα ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό πλεόνασμα που δημιουργεί η Παπαστράτος, παίρνοντας θέση στο μέλλον για την οικονομία, την κοινωνία, τη χώρα.

Ολοκληρώθηκε ο κύκλος της Σχολής Επιχειρημα τικότητας

Μέσα από την υλοποίηση τεσσάρων Σχολών στη χώρα μας, οι νέοι επίδοξοι επιχειρηματίες κατάφεραν να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία που βασίζεται σε καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και στην πολύτιμη βοήθεια των επιχειρηματιών-μεντόρων. Σκοπός της Σχολής είναι να προσφέρει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να συντάξουν ένα ολοκληρωμένο business plan και να τους εμπνεύσει να υλοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα.

Σημειώνεται ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στη διεθνή ΜΚΟ ThinkYoung, χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα της Coca-Cola (The Coca-Cola Foundation) και στηρίζεται από την Coca-Cola στην Ελλάδα, η οποία επιδιώκει να στηρίζει τους νέους της χώρας μας στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους ώστε να κάνουν πραγματικότητα τα επιχειρηματικά και επαγγελματικά τους όνειρα.

Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Young Entrepreneurs Programme

Από τον Σεπτέμβριο του 2017 πάνω από 800 νέοι έλαβαν μέρος σε workshops του προγράμματος σε 14 κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα στη Γερμανία. Δώδεκα επιχειρηματικές ιδέες ωφελήθηκαν από τη στενή συνεργασία με τους μέντορές τους για να μετατρέψουν την ιδέα τους σε μια βιώσιμη startup. Παράλληλα, παρακολούθησαν 4 εξειδικευμένα σεμινάρια στις θεματικές δημιουργικότητα, οικονομικά, Growth Hacking & Pitching. Πιο συγκεκριμένα, Rising Star Award έλαβε η πλατφόρμα Racecheck, Innovation Award κέρδισε το εργαστήρι ρομποτικής BioBot Lab, το Social Impact Award έλαβε η πλατφόρμα FundEdu ενώ νικητής του Young Leader Award ήταν το Pinboard, μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή δεξιοτήτων από φοιτητή σε φοιτητή ανάμεσα στα Πανεπιστήμια.

Με ελληνική συμμετοχή η νικήτρια ομάδα

Τριάντα δύο νέες και νέοι φοιτητές, 20-23 ετών, από 9 χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συνεργάστηκαν για να αντιμετωπίσουν πραγματικές επιχειρηματικές προκλήσεις αναλαμβάνοντας τον ρόλο των CEO Executive Officers. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση στελεχών της P&G τα οποία και αξιολόγησαν τους διαγωνιζόμενους, δίνοντας την πρώτη θέση στην ομάδα που αποτελείται από φοιτητές από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Σημειώνεται ότι το case study του φετινού CEO Challenge είχε ως στόχο οι φοιτητές να αναπτύξουν μία ολοκληρωμένη εμπορική και επικοινωνιακή στρατηγική για το πρoϊόν Head & Shoulders. Συνολικά, συμμετείχαν 11 έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες από πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Universite de Paris.

Ίδρυμα Vodafone: Επέκταση του «STEMpowering Youth»

Στόχος του προγράμματος για τη φετινή χρονιά είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 600 νέους μαθητές της Θράκης, των Δωδεκανήσων, των νησιών Β.Α. Αιγαίου και της Κρήτης, μέσα από εξωσχολικά εργαστήρια και διαδραστική μελέτη επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύξουν τεχνολογικές εφαρμογές, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Από τις αρχές τους 2018, το Ίδρυμα Vodafone παρέχει πιλοτικά σε 22 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά πακέτα με εξοπλισμό STEM για τα μαθήματα Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας με στόχο τον εμπλουτισμό των μαθημάτων και την υιοθέτηση της ομαδικής και βιωματικής εκπαίδευσης μέσα στην τάξη. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone φροντίζει για την ενδυνάμωση επιπλέον 3.200 μαθητών ετησίως, μένοντας πιστό στην πεποίθησή του ότι «η καινοτομία ξεκινάει από τα θρανία».

Για 7η χρονιά κοινωνικές δράσεις από το HCA

Τον Μάρτιο λοιπόν, ξεκινά και πάλι η δράση Solidarity Coaching σε συνεργασία με Μη Κυβερνητικές-Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις και Φορείς για την επαγγελματική ανάπτυξη των στελεχών τους. Η εν λόγω ενέργεια περιλαμβάνει εξατομικευμένα προγράμματα Executive Coaching σε διευθυντικά στελέχη των οργανισμών καθώς και επαγγελματική ανάπτυξη και ενδυνάμωση δεξιοτήτων που παρέχονται από επαγγελματίες Coaches μέλη του HCA. Σημειώνεται ότι στη δράση Solidarity Coaching έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 35 εθελοντές επαγγελματίες coaches του HCA και έχουν προσφέρει πάνω από 950 ώρες coaching σε 112 στελέχη από 49 οργανισμούς όπως η Greenpeace, Praksis, Actionaid, WWF, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Αρκτούρος, ΚΕΘΕΑ, Δεσμός κ.ά.

«DIY for Social Impact»

Η παρουσίαση και επίσημη έναρξη του προγράμματος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου. Το πρόγραμμα διαθέτει 8 τομείς ανάμεσα στους οποίους είναι η Προώθηση και διευκόλυνση εισόδου σε τεχνικά επαγγέλματα και δεξιότητες, η Προώθηση της επιχειρηματικότητας εκτός αστικών κέντρων μέσω δραστηριοποίησης σε τεχνικά επαγγέλματα και DIY, η Δημιουργία καινοτόμων μεθόδων (μικρο)χρηματοδότησης για πρωτοβουλίες σχετικές με τον τομέα των τεχνικών επαγγελμάτων / DIY και η Προώθηση της DIY κουλτούρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις συμμετοχής μέσω του www.socialdiy.gr έως τις 5 Ιουνίου 2018.

Ο «εργοδότης επιλογής» σύντομα θα αντικατασταθεί από τον «contractor of choice»

«Για την ηγεσία των οργανισμών ταλέντο σημαίνει αναζήτηση και προετοιμασία των αυριανών leaders, ενώ αντίστοιχα το περιεχόμενο του talent management από μία πιο στρατηγική σκοπιά είναι η αναζήτηση εκείνων των θέσεων εργασίας στο οργανόγραμμα που επηρεάζουν σημαντικά τα εταιρικά αποτελέσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο David Collings, Professor of Human Resources Management στο Dublin City University Business School και keynote speaker του συνεδρίου.

Με τη διακράτηση του ταλέντου να αποτελεί βασική προτεραιότητα της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (40%) αλλά και την αδυναμία των τμημάτων HR από πλευράς ικανοτήτων να διαχειριστούν το ταλέντο (29%), το talent management συνεχίζει να αποτελεί μία κρίσιμης σημασίας διαδικασία. H προσοχή των HR επαγγελματιών καλείται να είναι στραμμένη όχι μόνο στις σημερινές ανάγκες της εταιρείας -σε επίπεδο στελεχών και ικανοτήτων- αλλά και στο μέλλον, σε έναν ορίζοντα 3-5 χρόνων.

Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να γίνεται όλο και πιο συχνή αναφορά στον στρατηγικό ρόλο του HR, όμως όπως αποκάλυψε ο ομιλητής, το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού δαπανά το 15% του χρόνου του σε στρατηγικά θέματα, ακριβώς όπως έκανε και το 1995. «Ο πόλεμος για το ταλέντο τελείωσε και, το ταλέντο είναι αυτό που κέρδισε» ανέφερε ο D. Collings, τονίζοντας ότι η αγορά εργασίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς και οι oργανισμοί σταδιακά θα κληθούν να εστιάσουν σε εκείνες τις ενέργειες που θα τους μετατρέψουν όχι απλά σε εργοδότες επιλογής αλλά σε contractors of choice.

Από την πλευρά του ο Nick Thompson, Employer Brand, Social Media & Attraction Manager της Vodafone UK, έκανε λόγο για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα ίδια τα στελέχη της εταιρείας, που αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές καθώς μπορούν να επικοινωνήσουν με «πάθος» τις πραγματικές τους ιστορίες από την εργασία, δίνοντας νόημα και ενεργό περιεχόμενο στο EVP ενός οργανισμού. Μία από τις πρακτικές που οι ίδιοι εφάρμοσαν με επιτυχία και μπορεί να υιοθετηθεί από οποιαδήποτε επιχείρηση είναι η αρχική δημιουργία του προφίλ των υποψηφίων που επιθυμεί μία εταιρεία να προσελκύσει, και στη συνέχεια η δομημένη προσέγγισή του με όχημα την τεχνολογία.

Οι λόγοι που ένας υποψήφιος θα παραμείνει σε έναν οργανισμό είναι όπως εξήγησε ο ίδιος: οι ευκαιρίες για εξέλιξη (56%), η θετική πορεία του οργανισμού μελλοντικά (37%), το work-life balance (36%), οι ευκαιρίες για ανέλιξη (29%) κ.ά. Ως σημαντικό χαρακτηριστικό ενός εργασιακού περιβάλλοντος που παρουσιάζει αυξημένες αποδόσεις είναι σύμφωνα με τον ίδιο η διαφορετικότητα που αυτό επιδεικνύει, και ο τρόπος που προσφέρει την ευκαιρία σε όλα τα στελέχη να διαθέτουν τη δική τους «φωνή» μέσα σε αυτό.

Ο Felice Valente, Former International Human Resources Director της Pirelli κατά την ομιλία του εστίασε στην αξία του performance management, το οποίο σε πολλές εταιρείες πραγματοποιείται ακριβώς όπως η αξιολόγηση των παιδιών στα σχολεία (στοχοθέτηση στην αρχή του έτους και 2-3 reviews μέσα στον χρόνο). Αυτός ο τρόπος προσέγγισης ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο δεν προλαμβάνει τις χαμηλές αποδόσεις των στελεχών και κυρίως οι οργανισμοί δεν είναι σε θέση να προβούν σε αποτελεσματικές διορθωτικές κινήσεις. Ο «εξοπλισμός» των ανθρώπων με εργαλεία, η εκπαίδευσή τους καθόλη τη διάρκεια του έτους και η δημιουργία του κατάλληλου εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει το instant feedback στους εργαζόμενους είναι μόνο μερικές από τις βασικές προυποθέσεις για υψηλές αποδόσεις.

Αυτό που θέλουν οι ηγέτες!
Στη συζήτηση πάνελ που πραγματοποιήθηκε οι σύνδεροι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους προβληματισμούς και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται η ηγεσία των οργανισμών τον όρο ταλέντο. Με συντονίστρια την Άννα Μαμαλάκη, People & Organizational Design Expert και τη συμμετοχή των: Philipp Brinkmann, CEO, Tripsta S.A. (tripsta, travelplanet24, and airtickets®), Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, CEO, Aldemar Resorts, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, Country Manager – Greece, Bulgaria, Cyprus and Malta της Google, Φανή Κλειδά, Country Manager, ManpowerGroup Greece and Cyprus, Παντελής Κονταξάκης, President & CEO, Χρυσή Ευκαιρία Group και Μαρίκα Λάμπρου, Managing Director, ΚΑΥΚΑΣ συζητήθηκαν οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες που διαμορφώνει το νέο εργασιακό περιβάλλον γύρω από το talent management.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ταλέντο είναι εκείνο το στέλεχος που συνεχώς επιθυμεί την εξέλιξη και ανάπτυξή του, που παρουσιάζει εκείνα τα soft skills και τις συμπεριφορές που έχει ανάγκη η εταιρεία, εστιάζει στην ευμάθεια και τη συναισθηματική νοημοσύνη και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες. Τέλος, σημειώθηκε χαρακτηριστικά ότι δεν αρκεί μόνο να υπάρχει το «ταλέντο» αλλά πρέπει να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον, με τα σωστά κριτήρια, έτσι ώστε το ταλέντο να αναπτυχθεί.

Οι παρουσιάσεις των ομιλητών θα είναι διαθέσιμες στο www.talentmanagement.gr

Epsilon Net: «National Winner» στα European Business Awards

Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 2.898 επιχειρήσεις που είχαν πρόσφατα κατακτήσει μια θέση στη λίστα επιχειρηματικής αριστείας «Ones to Watch» και ανακηρύχθηκε ως «National Winner» από μια ομάδα ανεξάρτητων κριτών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματικών ηγετών, πολιτικών και ακαδημαϊκών, ως η καλύτερη επιχείρηση στην Ελλάδα στην κατηγορία «Digital Technology Award». Ο Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Epsilon Net δήλωσε: «Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς η Epsilon Net να αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά ως επιχειρηματικό παράδειγμα προς μίμηση. Νιώθουμε ικανοποίηση όχι μόνο γιατί η Epsilon Net χαράζει ανοδική πορεία όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και για τη συμβολή μας στην αγορά εργασίας και στην τοπική οικονομία. Με αίσθημα ευθύνης και γνώμονα τις αξίες μας, θα συνεχίσουμε την πορεία μας στην καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαχρονικότητα».