--> 

HCA: «Συνάντηση Γνώσης»

Η Συνάντηση Γνώσης θα πραγματοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου στο εστιατόριο Nargile, στην Κηφισιά, από τις 5:30 μ.μ. έως τις 8:30 μ.μ., και θα συνδυαστεί με την κοπή πίτας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα και θα απαντά σε ερωτήματα όπως πού σταματάει ο ρόλος του coach και πού ξεκινάει ο ρόλος άλλων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, σε ποιές περιπτώσεις θα πρέπει ο coachee να παραπεμφθεί σε επαγγελματία άλλης ειδικότητας και ποια μπορεί να είναι αυτή.

Οι μετέχοντες θα δουλέψουν σε ομάδες πάνω σε πραγματικά σενάρια (case studies) ώστε να διερευνήσουν πιθανές καταστάσεις όπου ο ρόλος του coach μπορεί να μπερδεύεται με άλλα επαγγέλματα όπως αυτό του συμβούλου επιχειρήσεων, του εκπαιδευτή, του θεραπευτή, του μέντορα, κ.ά., πώς να αναγνωρίζονται τέτοιες καταστάσεις και σε ποιές περιπτώσεις πρέπει να συνεχίζει το coaching, να επαναπροσδιορίζεται ή να παύει εντελώς. Η προσέλευση για τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Coaching είναι δωρεάν.

ΕΕΔΕ: Investors in People

Αφορά στη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού ενώ επιδρά θετικά, βάσει ερευνών, στη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών των επιχειρήσεων και οργανισμών, στην αποτελεσματικότερη διαχείριση αλλαγών και στην ικανοποίηση/δέσμευση των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, βοηθάει κάθε μέλος της ομάδας να κατανοήσει τους στρατηγικούς στόχους της επιχείρησης και να προσδιορίσει αποτελεσματικά το ρόλο του σε αυτήν την προσπάθεια, διασφαλίζοντας ότι διαθέτει τις κατάλληλες δεξιότητες, τα κίνητρα και την απαραίτητη εκπαίδευση.

Η ΕΕΔΕ, ως Εθνικός Εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Πιστοποίησης Investors in People International, προσκαλεί επιχειρήσεις, οργανισμούς και ανεξάρτητα λειτουργικά τμήματα αυτών από τον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα να πιστοποιηθούν με το πρότυπο αυτό. Σημειώνεται ότι το IIP δραστηριοποιείται σε 50 χώρες παγκοσμίως. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 42% των εργαζομένων στη Βρετανία απασχολείται σε πιστοποιημένες επιχειρήσεις με το πρότυπο αυτό.

Πληροφορίες: 210 2112000, [email protected], www.eede.gr.

Ιταλία: Οι αυξήσεις μισθών περιορίστηκαν σε χαμηλό επίπεδο

Συγκεκριμένα, το 2012 οι απολαβές των ιταλών εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ ο πληθωρισμός ανήλθε σε 3%. «Πρόκειται για ποσοστά παρόμοια με εκείνα του 1983», υπογραμμίζουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πάντως η ιταλική ένωση βιομηχάνων Confindustria εκτίμησε σε έκθεσή της ότι «η οικονομία της χώρας αγγίζει κατά την παρούσα φάση τον “πάτο” της ύφεσης και στη συνέχεια δεν μπορεί παρά να σημειωθεί βελτίωση» της κατάστασης.

Peugeot: «Φρένο» στις σχεδιαζόμενες απολύσεις

Τα σχέδια της εταιρείας συμπεριλαμβάνουν την περικοπή 8.000 θέσεων εργασίας στη Γαλλία καθώς και το κλείσιμο ενός εργοστασίου στο Παρίσι. Παρά την απόφαση του δικαστηρίου για «πάγωμα» των ανωτέρω σχεδίων, η Peugeot δήλωσε πως θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα των εργαζομένων για τις περικοπές. Η εταιρεία ωστόσο ήλπιζε να ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση μέχρι τον Μάρτιο κατί το οποίο δεν φαίνεται πλέον εφικτό.

Στήριξη των ανέργων ζητά ο Όλι Ρεν από την Ισπανία

Αν και η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της ευρωζώνης γνώρισε «θετικές εξελίξεις» κατά τους τελευταίους λίγους μήνες, εντούτοις η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη «θηλιά» που συνιστά η δυσχέρεια των ισπανικών επιχειρήσεων να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις, ισχυρίστηκε ο Ο. Ρεν κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον υπουργό Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος. Ο Ρεν επισήμανε παράλληλα ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στην αγορά της εργασίας «βοηθώντας τους άνεργους είτε να ξαναβρούν δουλειά, ή να επανεκπαιδευτούν επαγγελματικά».Το ποσοστό ανεργίας έχει φτάσει το 26,02% του εργατικού δυναμικού της Ισπανίας και αυξάνεται στο 55,13% για το εργατικό δυναμικό των νέων κάτω των 25 ετών.

Η Vodafone καταργεί 650 θέσεις εργασίας στην Ισπανία

Η Vodafone, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, πραγματοποιεί μια διαβούλευση με τα συνδικάτα για την μείωση του προσωπικού της στην Ισπανία (που συνολικά φθάνει τους 4.000 εργαζομένους), καθώς υφίσταται απώλειες λόγω του ανταγωνισμού από εταιρείες χαμηλού κόστους. «Η εταιρεία καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει στην κατάργηση θέσεων εργασίας, με ή χωρίς μια συμφωνία» ανέφεραν συνδικαλιστές έπειτα από συνάντησή με εκπροσώπους της εταιρείας.

Η Vodafone ανέφερε ότι δεν θα κάνει επίσημα σχόλια πριν από την 14η Φεβρουαρίου, όπου προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες. Πολλές μεγάλες ισπανικές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε απολύσεις για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους μεσούσης της ύφεσης και το ποσοστό ανεργίας έχει ξεπεράσει πλέον το 26%. Η Telefónica είχε ανακοινώσει το 2011 ότι επρόκειτο να απολύσει 6.500 εργαζομένους στο εσωτερικό σε τρία χρόνια, ενώ Iberia συζητά με τα συνδικάτα την κατάργηση 4.500 θέσεων εργασίας.

Σουηδία: «Στέλνει» νέους ανέργους προς Ελλάδα και Ισπανία, για θερινή απασχόληση

«Εκατοντάδες θέσεις εργασίας για την καλοκαιρινή σεζόν γύρω από τη Μεσόγειο μπορούν να καλυφθούν από νεαρούς Σουηδούς», γράφει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. Ζητούνται μεταξύ άλλων γυμναστές, χορογράφοι, σκηνογράφοι, τεχνικοί ήχου και εικόνας, έτοιμοι να εξυπηρετήσουν μια πελατεία από τη Σκανδιναβία στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο. Όλες αυτές οι θέσεις εργασίας θα ανακοινωθούν στη διάρκεια έκθεσης που εγκαινιάζεται στην πόλη Μάλμο στις 4 Φεβρουαρίου.

Ορισμένες από αυτές τις θέσεις εργασίας, που βρίσκονται σε τουριστικά συγκροτήματα, δεν είναι εύκολα προσβάσιμες στους νέους των χωρών αυτών, καθώς απαιτείται η γνώση μιας σκανδιναβικής γλώσσας. Όχι όμως όλες, εξηγεί η Κριστίνα Γκάρντεμπρο Γιόχανσον, σύμβουλος του προγράμματος για τις ευρωπαϊκές θέσεις εργασίας (EURES) στη σουηδική υπηρεσία για την απασχόληση. Το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών στη Σουηδία ανέρχεται στο 24%, ωστόσο απέχει μακράν του αντίστοιχου ποσοστού ρεκόρ στην Ελλάδα και την Ισπανία που ξεπερνά το 50%.

Bloomberg: Στην τέταρτη θέση του Δείκτη Δυστυχίας η Ελλάδα

Ο δείκτης βασίζεται στο ποσοστό ανεργίας που υπάρχει σε μια χώρα, συν το ποσοστό του πληθωρισμού. Προσθέτοντας αυτά τα δύο στοιχεία προκύπτει ένα νούμερο το οποίο δείχνει πόσο δύσκολη είναι η ζωή για τους κατοίκους μιας χώρας. Στην πρώτη θέση του Δείκτη Δυστυχίας βρέθηκε το Δεκέμβριο του 2012 η Ισπανία και ακολουθεί πολύ κοντά η Νότιος Αφρική. Η Κροατία και η Ελλάδα βρίσκονται λίγο πιο πίσω στην τρίτη και τέταρτη θέση, ενώ με παραπλήσιο σκορ στην πέμπτη θέση συναντάμε τη Βενεζουέλα.

Στην έκτη θέση, αλλά πολύ πιο κάτω στη βαθμολογία, έρχεται η Αργεντινή και ακολουθούν με μικρή διαφορά η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Αίγυπτος. Λίγο πιο κάτω στη βαθμολογία και στη δέκατη θέση συναντάμε την Ιρλανδία. Σύμφωνα με μελέτες το ποσοστό ανεργίας παίζει πολύ σημαντικότερο ρόλο από το ποσοστό του πληθωρισμού, καθώς οι οικονομολόγοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να είναι κανείς άνεργος του προκαλεί πολύ μεγαλύτερη στεναχώρια από το να χάνει σταδιακά το εισόδημα του εξαιτίας του πληθωρισμού.

Λουκέτο σε 41 ξενοδοχεία της Αθήνας, την τελευταία τριετία

Σύμφωνα με μελέτη της GBR Consulting, «έρευνα ικανοποίησης πελατών ξενοδοχείων Αττικής και μελέτη απόδοσης των ξενοδοχείων», η μέση πληρότητα των ξενοδοχειακών μονάδων, το 2012, παρουσίασε πτώση 31,9%, με το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο να σημειώνει με τη σειρά του πτώση 39,9%. Σε ό,τι αφορά τη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αθήνα, αυτή δεν ξεπερνά το 55%. Το πλήγμα πάντως από το κλείσιμο των 41 ξενοδοχείων στην Αττική (από τα 230) τα τελευταία τρία χρόνια, για τον προορισμό είναι σημαντικό, όπως εξηγήθηκε, και αντί να αυξηθούν οι πληρότητες για τα υπόλοιπα ξενοδοχεία, εν τέλει μειώθηκαν, όπως φαίνεται από την έρευνα της GBR.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γιάννης Ρέτσος, το κλείσιμο των εν λόγω ξενοδοχειακών μονάδων δεν έρχεται τόσο ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, όσο της μέχρι τώρα απαξίωσης για τον προορισμό της Αθήνας τα τελευταία χρόνια από την αύξηση της εγκληματικότητας και άλλων παραβατικών συμπεριφορών.

ΓΣΕΒΕΕ: Προτάσεις για επίδομα ανεργίας στους ελεύθερους επαγγελματίες

Στην επιστολή, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «επειδή τις τελευταίες μέρες έχει διαρρεύσει στον Τύπο ένα Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση του επιδόματος ανεργίας ελεύθερων επαγγελματιών, σπεύδουμε να προλάβουμε κάποιες αβλεψίες ή αστοχίες, βάσει όσων διαρρέονται, επιδιώκοντας το επίδομα να φτάσει σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Κατά τη ΓΣΕΒΕΕ είναι απολύτως αναγκαίο, και προκειμένου να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επανάληψη «κακών πρακτικών» του παρελθόντος, να ενσωματωθεί στο Σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης πρόβλεψη που θα αφορά την υποχρέωση με κάθε πρόσφορο μέσο της πλήρους απόδοσης στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων του ΟΑΕΔ των πόρων που συγκεντρώνουν για το σκοπό αυτόν οι αντίστοιχοι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δεδομένης της αδυναμίας καταβολής εισφορών για τους επαγγελματίες των οποίων η δραστηριότητα παρουσιάζει, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, σημαντική κάμψη, κρίνεται αναγκαίο να αποσυνδεθεί η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας από την ύπαρξη οφειλών, πόσο μάλλον όταν ο επαγγελματίας έχει προβεί σε ρύθμιση αυτών. Επίσης, κρίνεται αναγκαία η αύξηση του χρονικού διαστήματος χορήγησης του επιδόματος ανεργίας, ώστε να χορηγείται κλιμακωτά και ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του άνεργου επαγγελματία από 5 έως 12 μήνες, αντίστοιχα δηλαδή με τα χρονικά όρια που ισχύουν για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.