Barclays: «Κόβει» αμοιβές στελεχών

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τους Financial Times, η Barclays θα αποκαλύψει τον αριθμό των στελεχών της των οποίων οι απολαβές κατά το 2012 ξεπέρασαν το 1 εκατ. στερλίνες, στο πλαίσιο της πολιτικής για μεγαλύτερη διαφάνεια και ενίσχυση της εμπιστοσύνης που έχει πληγεί από τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα.

H Caterpillar περικόπτει 1.400 θέσεις εργασίας

Συνδικαλιστές ανέμεναν ότι η εταιρεία επρόκειτο να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 850. Το εργοστάσιο απασχολεί 4.300 εργαζόμενους και ειδικεύεται στην παραγωγή μηχανολογικού εξοπλισμού για τον τομέα των κατασκευών-εκσκαφέων, γερανών κ.ά. Οι περικοπές αυτές θέσεων εργασίας προστίθενται σε μια σειρά παρόμοιων ανακοινώσεων από μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο Βέλγιο. Ήδη, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford και η γιγαντιαία χαλυβουργία ArcelorMittal έχουν ανακοινώσει ότι πρόκειται να απολύσουν χιλιάδες εργαζόμενους.

Η Lefebvre Software αποκτά την Cezanne Software

 Η συναλλαγή αυτή επιτρέπει στη Lefebvre να ενισχύσει την εμπειρία της και το εύρος των προϊόντων της, και να επεκτείνει την παρουσία της σε όλη την Ευρώπη. Με την ενσωμάτωση της Cezanne Software, η Talentia θα υποστηρίζει 3.700 πελάτες σε όλο τον κόσμο, και θα αξιοποιήσει την εμπειρία και τη δέσμευση των 430 εργαζομένων της, σε οκτώ χώρες, για να επιτύχει έναν εκτιμώμενο κύκλο εργασιών της τάξης των € 60 εκατ. στο τέλος του 2013.

Randstad Holding: Σταθερά αποτελέσματα για το δ τρίμηνο του 2012

Αναφορικά με το δ τρίμηνο παρουσίασε μείωση των εσόδων κατά 3% φθάνοντας τα 4.234,5 εκατ. ευρώ, ισχυρό έλεγχο των δαπανών με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση κατά 22 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2012, ενώ το περιθώριο του ΕΒΙΤΑ άγγιξε το 3,7%, στα ίδια μεγέθη με το δ’ τρίμηνο του 2011. Για το 2012 συνολικά παρουσίασε αύξηση των εσόδων κατά 5% φθάνοντας τα 17,1 δις ευρώ και μεικτά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤΑ) 562,9 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά έσοδα που αναλογούν στους κατόχους των κοινών μετοχών 365,9 εκατ. ευρώ.

Συνεργασία Kariera.gr Training & Development Centre και Athens Information

 Οι δύο οργανισμοί αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη για σύγχρονη εκπαίδευση των στελεχών από τον κλάδο των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων, καινοτομίας και τεχνολογίας, σχεδίασαν και προσφέρουν το Professional Development Diploma: Tech Mini MBA-Leading Strategic Innovation.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών έχει διάρκεια 120 ώρες και αποτελείται από 5 ενότητες: Technology Management, Finance, Strategy & Innovation, Marketing και Leadership. Στην διάρκεια του προγράμματος οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες με την καθοδήγηση των καθηγητών τους για την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Επιχειρηματικού Σχεδίου, ενώ πλαισιώνεται από σύντομες παρουσιάσεις επισκεπτών ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, νέων καινοτόμων επιχειρηματιών και καταξιωμένων στελεχών του κλάδου των ΤΠΕ.

Το πρόγραμμα ξεκινάει στις 15 Μαΐου 2013. Πληροφορίες: 210-6682806, 210-8115355 και http://www.ait.gr/ait_web_site/conference/mini_MBA/index.jsp.

VW: Πριμ ύψους 7.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο

Την προηγούμενη χρονιά το πριμ είχε ανέλθει στα 7.500 ευρώ κατ’ άτομο. «Ορισμένες εταιρείες, στον κλάδο αυτό, αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Στη Volkswagen, αντιθέτως, παρά την πτώση των πωλήσεων στη δυτική και τη νότια Ευρώπη, δίνεται πριμ», σχολίασε ο πρόεδρος του συμβουλίου της επιχείρησης Μπερντ Όστερλοχ. «Αυτό μας δείχνει ότι στη Volkswagen η συμμετοχή πληρώνεται», πρόσθεσε. Το εποπτικό συμβούλιο του ομίλου αποφάσισε ωστόσο να θέσει πλαφόν στα διευθυντικά πριμ. Πέρυσι, το μπόνους που έλαβε ο Μάρτιν Βίντερκορν, ο πρόεδρος της εταιρείας, προκάλεσε σκάνδαλο στη Γερμανία αφού άγγιξε το ποσό των 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος θα λάβει 14,5 εκατομμύρια ευρώ ως μπόνους για το 2012, ποσό που τον καθιστά τον πιο καλοπληρωμένο διευθυντή εισηγμένης εταιρείας.

Yahoo!: Τέρμα η εξ αποστάσεως εργασία

Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν με την απόφαση της εταιρείας, θα πρέπει να υποβάλλουν την παραίτησή τους. Σύμφωνα με το Business Insider, η Reses έγραψε «Το να είσαι στη Yahoo! δεν είναι απλά η καθημερινή εργασία, είναι οι αλληλεπιδράσεις και η εμπειρία που προσφέρονται μόνο από το γραφείο». Πολλοί είναι οι υπάλληλοι της εταιρείας που ενοχλήθηκαν με την απόφαση αυτή που πάρθηκε από τη διευθύνουσα σύμβουλο της Yahoo!, Marissa Mayer. Όπως η απόφαση αυτή λήφθηκε για λόγους παραγωγικότητας, καθώς η εταιρεία διαπίστωσε ότι πολλοί από τους εργαζομένους της που δούλευαν από το σπίτι τους, ήταν και αντιπαραγωγικοί.

Porsche: Πρόσληψη 3.000 εργαζομένων την επόμενη 5ετία

Το προσωπικό της Porsche έχει ήδη «αυξηθεί τα τρία τελευταία χρόνια από 12.000 σε 17.000 άτομα», δηλαδή κατά 5.000 εργαζομένους συνολικά. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η Porsche απασχολούσε στο τέλος του 2011 περίπου 15.300 εργαζομένους. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων αναμένεται ότι θα επιτρέψει στην Porsche να πετύχει το στόχο της να πωλήσει το 2018 περί τα 200.000 οχήματα.

Ernst & Young: Νέες θέσεις εργασίας παγκοσμίως το 2013

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη νέα έρευνα της Ernst & Young, «Global Jobs Creation», πάνω από το 50%, των 600 σημαντικών επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα παγκοσμίως, τονίζουν, ότι πρόκειται να αυξήσουν το εργατικό τους δυναμικό κατά το 2013 – με τα στοιχεία να δείχνουν αξιοσημείωτη ομοιότητα σε όλο τον κόσμο (Βόρεια & Νότια Αμερική, Ασία -Ειρηνικό, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική). Σχεδόν τα τρία τέταρτα των επιχειρηματιών, οι οποίοι είναι βραβευμένοι ως Επιχειρηματίες της Χρονιάς από την εταιρεία, παρουσίασαν συλλογικά, αύξηση εσόδων κατά 18% τα τελευταία δύο χρόνια και απασχολούν πάνω από 304.000 άτομα σε 51 χώρες, ανέφεραν ότι αυξήθηκε το προσωπικό τους κατά το 2012.

Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων από ένα ευρύ φάσμα κλάδων συμφώνησαν ότι η καινοτομία ήταν το βασικό στοιχείο διαφοροποίησης και σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, βοηθώντας τους επιχειρηματίες να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και να υπερισχύσουν του ανταγωνισμού. Ωστόσο, παρά τις αισιόδοξες ειδήσεις, οι επιχειρηματίες ανέφεραν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στο να προσελκύσουν άτομα με τις κατάλληλες δεξιότητες και ταλέντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Ειδικές δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι: γνώση της βιομηχανίας (57%), οι πωλήσεις και το μάρκετινγκ (25%) και το management/ ηγετικά προσόντα (22%).

Είναι ενδιαφέρον, ότι υπάρχει μικρότερη ζήτηση για υποψηφίους με εξειδικευμένο (λειτουργικό) υπόβαθρο, όπως η μηχανική, τα οικονομικά, και οι ανθρώπινοι πόροι. Η τάση αυτή ήταν πιο εμφανής στις ΗΠΑ, όπου το 56% των ερωτηθέντων επιβεβαίωσαν ότι προσέλαβαν άτομα με συγκεκριμένες δεξιότητες και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο, (43%), η Αυστραλία, (61%), ο Καναδάς, (61%) και η Ιρλανδία (68%).

Ε.Ε: Μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διαφορά αυτή αναδεικνύει τον αριθμό των 59 επιπλέον ημερών που πρέπει να εργάζονται οι γυναίκες για να κερδίσουν τον ίδιο μισθό με τους άνδρες. Προκειμένου να μειωθεί αυτό το χάσμα, η Επιτροπή δίνει έμφαση σε μια σειρά ορθών πρακτικών που υιοθετήθηκαν από επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα. «Η ευρωπαϊκή ημέρα μισθολογικής ισότητας μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμη άνισους μισθολογικούς όρους στην αγορά εργασίας. Αν και το μισθολογικό χάσμα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, δεν υπάρχει λόγος να πανηγυρίζουμε.

Η μισθολογική διαφορά είναι ακόμη πολύ μεγάλη και, στην πραγματικότητα, η αλλαγή οφείλεται σε μείωση των αποδοχών των ανδρών και όχι στην αύξηση των αποδοχών των γυναικών», δήλωσε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ. Σημείωσε ακόμη ότι «η αρχή της ίσης αμοιβής για ίση εργασία κατοχυρώνεται στις Συνθήκες της ΕΕ από το 1957 και είναι πλέον καιρός να γίνει παντού πράξη. Ας δουλέψουμε μαζί για να παραγάγουμε αποτελέσματα, όχι μόνον τις ημέρες για την ισότητα των αμοιβών, αλλά και τις 365 ημέρες του χρόνου!».

Η Επιτροπή αναφέρει ακόμη ότι παρατηρείται ελαφρά καθοδική τάση της μισθολογικής διαφοράς, η οποία μπορεί να εξηγηθεί από τον αντίκτυπο της οικονομικής κρίσης σε διαφόρους τομείς, δεδομένου ότι οι τομείς που απασχολούν κατά κύριο λόγο άνδρες εργαζόμενους (όπως ο κατασκευαστικός τομέας ή ο τομέας της μηχανολογίας) γνώρισαν συνολικά μεγαλύτερες μειώσεις των μισθών. Συνεπώς η αλλαγή δεν οφείλεται γενικά σε βελτιώσεις των συνθηκών εργασίας ή των μισθών για τις γυναίκες, καθώς το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται σε μερική απασχόληση ή με λιγότερο ικανοποιητικά αμειβόμενες συνθήκες έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.