--> 

Η Siemens σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά

«Η ομάδα μας σε παγκόσμιο επίπεδο ολοκλήρωσε το τρίμηνο με εξαιρετική απόδοση, σημειώνοντας αύξηση εσόδων 8% και αύξηση καθαρών κερδών 7%. Βρισκόμαστε σε σταθερή τροχιά για την υλοποίηση της στρατηγικής Vision 2020 και προχωράμε μπροστά για μια ακόμη δυνατή χρονιά», δήλωσε ο Joe Kaeser, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Siemens AG.

Συνέδριο για τις οικογενειακές επιχειρήσεις από την Aspen Group

Η Leslie Dashew, Γενική Διευθύντρια (Managing Partner) της Aspen Group, επισημαίνει ότι το συνέδριο θα προσφέρει τρεις μέρες γεμάτες γνώση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επιχειρηματιών και των ειδικών του χώρου σε διαφορετικά στάδια: «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά με τους συμμετέχοντες στο συνέδριο το τί είδους εμπόδια προκύπτουν στη διαδοχή μιας οικογενειακής επιχείρησης, καθώς και να καλύψουμε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων γύρω από τη διακυβέρνηση σε σχέση με τη μεταφορά της περιουσίας στην επόμενη γενιά».

ΕΥ: Η γεωπολιτική αβεβαιότητα προσφέρει αναπτυξιακές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις

Πάνω από το ένα τρίτο (34%) των μεσαίων επιχειρήσεων στοχεύει σε ανάπτυξη κατά 6%-10% φέτος, υπερβαίνοντας κατά 3%-7% τις τελευταίες προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για 2,7% αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις (όπως το Brexit), τον αυξανόμενο λαϊκισμό, την ανάπτυξη του αυτοματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, το 89% των στελεχών βλέπει τη σημερινή αβεβαιότητα ως γόνιμο έδαφος με ευκαιρίες ανάπτυξης.

Επιπλέον, το 14% των επιχειρήσεων που μετείχαν στην έρευνα φιλοδοξεί να αυξήσει τις πωλήσεις του κατά τουλάχιστον 16%. Αυτά αποκαλύπτουν τα ευρήματα του Βαρόμετρου Ανάπτυξης της ΕΥ (EY Growth Barometer), μιας πρώτης στο είδος της έρευνας, μεταξύ 2.340 στελεχών μεσαίων επιχειρήσεων από 30 χώρες. Ο Παναγιώτης Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος, σχολιάζοντας τα ευρήματα, σημείωσε: «Η τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις, αλλά και τους κορυφαίους συμμάχους των επιχειρήσεων, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια του σημερινού, διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος».

Δράση ΕΚΕ από τον όμιλο Allianz με τα Παιδικά Χωριά SOS

Σε τοπικό επίπεδο, η ομάδα της Allianz Ελλάδος και της Euler Hermes Hellas, με 100 δρομείς γεμάτους θετική ενέργεια διένυσε 15.000 χλμ, κατακτώντας την 32η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των ομάδων. Η φιλανθρωπική πρωτοβουλία Allianz World Run 2017, παρακίνησε τους δρομείς της Allianz σε όλο τον κόσμο, να συγκεντρώσουν με την αθλητική τους δραστηριότητα, 500.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε δωρεές για τη διεθνή οργάνωση Παιδικά Χωριά SOS. Ο Oliver Bate, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Allianz δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ήταν εκπληκτικό να βλέπουμε τους ανθρώπους μας, να φορούν τα αθλητικά τους φεύγοντας από το γραφείο και να πηγαίνουν για τρέξιμο μετά από τη δουλειά, μερικές φορές μόνοι τους, μερικές φορές μαζί σε ομάδες». Η δωρεά της Allianz στα Παιδικά Χωριά SOS ξεκινά με το πρόγραμμα «Ετοιμότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης» στο πλαίσιο της ευρύτερης παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ των δύο οργανισμών. Η κοινή αυτή πρωτοβουλία στοχεύει στην παροχή προσαρμοσμένων πακέτων ετοιμότητας έκτακτης ανάγκης (SOS) για παιδιά, κατόπιν ανάλυσης των διαφορετικών κινδύνων που μπορεί να απειλούν κάθε τοποθεσία.

Η Personal & Informatik εισέρχεται στην ελληνική αγορά

Ειδικότερα, την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, η εν λόγω θυγατρική εταιρεία εγκαινίασε τα νέα της γραφεία στο Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων. Μάλιστα, η P&I –Ελλάς έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις 14 προγραμματιστών και έχει συνάψει τις πρώτες συνεργασίες της. Το επενδυτικό πλάνο της P&I στην Ελλάδα για την επόμενη τετραετία προβλέπει προσλήψεις προσωπικού εντός του 2018 και την στελέχωση της ελληνικής θυγατρικής με 80 έως και 100 προγραμματιστών υψηλής κατάρτισης.

Δράση της Interamerican για τους εργαζομένους της

Το «Διάζωμα», του οποίου η εταιρεία αποτελεί εταιρικό μέλος από το 2013, εστιάζει στην αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, την ένταξη και λειτουργία τους στη σύγχρονη ζωή, τη χάραξη πολιτισμικών διαδρομών και τη συμβολή στη σύνθεση εθνικού «προϊόντος» που μπορεί να ενσωματώνει και άλλα τοπικά χαρακτηριστικά (φυσικό περιβάλλον, πρωτογενή παραγωγή κ.ά.). Η παροχή συμμετοχής στο «Διάζωμα» σε εργαζομένους αποτελεί εταιρική πρωτοβουλία υπευθυνότητας στο πλαίσιο του προγράμματος «Γνωριμία με την Κληρονομιά μας», στον άξονα του πολιτισμού και της παιδείας.

Στόχος είναι η ισορροπία της προσωπικής και της εργασιακής ζωής των εργαζομένων. Για την επαφή τους με τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, η εταιρεία οργανώνει τακτικά επισκέψεις ξενάγησης σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με πιο πρόσφατη την ημερήσια εκδρομή στους Δελφούς ως «ημέρα εναλλακτικής εργασίας». Μεταξύ άλλων, έχουν πραγματοποιηθεί ξεναγήσεις στα Μουσεία Ακροπόλεως, Αρχαιολογικό, Νομισματικό, Κυκλαδικής Τέχνης, Βυζαντινό, Μπενάκη και Ισλαμικής Τέχνης.

Εξαιρετικής σημασίας για τους εργοδότες τα soft skills των νέων

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500 περίπου senior managers αποκάλυψε ότι το 95% των στελεχών αξιολογεί τα soft skills πιο σημαντικά από τα αποτελέσματα που θα επιτύχουν οι νέοι στις τελικές τους εξετάσεις, ενώ το 98% προτείνει στους νέους να επενδύσουν στην ενίσχυση των εν λόγω δεξιοτήτων (επικοινωνιακές δεξιότητες, ομαδικότητα, ηγετικές ικανότητες κ.ά.) ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, το 82% ανέφερε ότι ο όρος soft skills δεν αποτυπώνει επαρκώς το σύνολο των συγκεκριμένων δεξιοτήτων, ενώ προτείνει όρους όπως “real life skills”, “core skills” κ.ά. Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DofE, Peter Westgarth, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι οι δυνατότητες ενός νέου δεν αντικατοπτρίζονται αποκλειστικά στους βαθμούς ή την ακαδημαϊκή του καριέρα. Μπορεί να αποτελούν ένα δείκτη της δυναμικής του αλλά δεν αποτυπώνουν όλο το εύρος των ικανοτήτων του».

Το μέλλον της Εργασίας και του HR σε 4 πράξεις

Στις 21 Νοεμβρίου 2017, το 13ο People Management Executive Seminar θα φιλοξενήσει τον βραβευμένο Καθηγητή John W. Boudreau, τον άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα ίσως από τον καθένα το μέλλον του HR function και τις τάσεις στο δυναμικά μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι “Beyond HR” και πραγματεύεται τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον τόσο της εργασίας γενικότερα, όσο και του επαγγέλματος του HR ειδικότερα, λαμβάνοντας υπόψη, μεταξύ άλλων, την τεχνολογία, τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, το talent management στη σημερινή εποχή και τα νέα εργαλεία για ένα σύγχρονο και αποδοτικό HR function. Σε ένα εξαιρετικά διαδραστικό Executive Seminar, o J. Boudreau θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο δράσης για να προετοιμαστούν τα ανώτερα στελέχη για την επόμενη μέρα, διασφαλίζοντας το μέλλον της επιχείρησης αλλά και τη βέλτιστη συνεισφορά του κλάδου του HR σε αυτό.

Οι 4 θεματικές ενότητες του σεμιναρίου είναι:
1. Lead The Work: Navigating New Organizational Forms, Intermediaries, and Alternative Work Arrangements that Lie Beyond Employment.
2. Strategic Impact and Pivotal Talent:  Finding the Most Impactful Strategic Talent Opportunities
3. Transformative and “Retooled” HR: Ηow HR can truly transform organization effectiveness through evidence-based change.
4. The Future of HR

Το Executive Seminar απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες από το χώρο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, σε CEOs και Γενικούς Διευθυντές, σε Διευθυντές Τμημάτων και Επικεφαλής Ομάδων, καθώς και σε HR Business Partners, όπως εταιρείες στελέχωσης, εκπαίδευσης και ανάπτυξης προσωπικού, παροχής υπηρεσιών coaching και HR consulting κ.ά.

Eurostat: Μικρή πτώση της ανεργίας τον Μαϊο

Ταυτόχρονα, το επίπεδο της ανεργίας παρέμεινε σταθερό, τόσο στην Ευρωζώνη (9,1%) όσο και στην ΕΕ (7,7%), για τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο. Μεταξύ άλλων, τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται στην Ελλάδα (21,7% το Μάιο) και στην Ισπανία (17,1%). Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας σημειώθηκαν στην Τσεχία (2,9%), στη Γερμανία (3,7%) και στη Μάλτα (4,1%). Συγκεκριμένα, αναφορικά με την Ελλάδα, ο αριθμός των ανέργων τον Μάιο διαμορφώθηκε στα 1,035 εκατ.

Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 18,1% και στις γυναίκες στο 26,1%. Επίσης, το ποσοστό ανεργίας των νέων (κάτω των 25 ετών) στην Ελλάδα μειώθηκε τον Μάιο στο 44,4%, έναντι 44,6% τον Απρίλιο. Τέλος, τον Ιούλιο η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 19,1% και στην ΕΕ στο 16,9%. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Νέο πρόγραμμα για ανέργους 55-67 ετών

Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι άνεργοι ηλικίας 55-67 ετών, εγγεγραμμένοι σ το μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δώδεκα μηνών. Επίσης, δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι επιχειρήσεις, φορείς και οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός ορίζεται με το άρθρο 51 του Ν. 1892/1990 (Α’ 101) και οι επιχειρήσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού (Δήμων και Περιφερειών) του Ν. 3852/2010, που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα.

Σημειώνεται πως απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη μίας επιχείρησης στο πρόγραμμα είναι να μην έχει προβεί σε μείωση του προσωπικού της κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα. Εν τέλει, η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον δώδεκα μήνες, ύστερα από αίτηση που θα υποβάλλει η δικαιούχος επιχείρηση. Το ύψος της επιχορήγησης ορίζεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου με ανώτατο όριο τα 600 ευρώ μηνιαίως.