--> 

Κατάθλιψη στο εργασιακό περιβάλλον λόγω… αφεντικού

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης οι «αδικίες» που βιώνουν ορισμένοι εργαζόμενοι στο γραφείο και για τις οποίες ευθύνονται τα αφεντικά είναι η βασική αιτία αυτής της κατάθλιψης. «Είχαμε την τάση να συνδέουμε το άγχος και την κατάθλιψη που βιώνουν οι εργαζόμενοι με το σημαντικό φόρτο εργασίας, ωστόσο η μελέτη έδειξε ότι δεν έχει καμία επίδραση σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ψυχολόγος Matias Grynderup. Έτσι, ο κίνδυνος της κατάθλιψης στο εργασιακό περιβάλλον δεν μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, μεταβάλλοντας απλά το φόρτο εργασίας.

Η προσωπική άποψη των εργαζομένων σχετικά με το εργασιακό τους περιβάλλον θα μπορούσε να συμβάλει καλύτερα στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, σύμφωνα με τους μελετητές. Αν για παράδειγμα το αίσθημα της δικαιοσύνης στην εργασίας παίζει ουσιαστικό ρόλο για τους ίδιους, τότε πάνω σε αυτό θα επικεντρωθεί μία εταιρεία με ζητούμενο την πρόληψη της κατάθλιψης. Σημειώνεται ότι για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 4.500 εργαζομένους στο δημόσιο (νοσοκομεία, νηπιαγωγεία, σχολεία) και οι οποίοι ρωτήθηκαν αν είχαν την αίσθηση ότι τους συμπεριφέρονται με δίκαιο τρόπο στο χώρο εργασίας τους. Στην έρευνα τελικά αξιοποιήθηκαν μόνο οι εργαζόμενοι που παρουσίαζαν συμπτώματα υπερβολικού στρες και κατάθλιψης.

Goldman Sachs: Προτροπή για πενθήμερη εργασία

Στα τέλη του καλοκαιριού, ο θάνατος υπαλλήλου της Bank of America στο Λονδίνο μετά από τρία μερόνυχτα δουλειάς, έφερε στο προσκήνιο τις ακραίες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο συγκεκριμένο κλάδο. Στις αρχές Σεπτεμβρίου η ελβετική επιθεώρηση εργασίας προχώρησε σε έλεγχο στα γραφεία της Goldman Sachs στη Ζυρίχη. Η τράπεζα συνέστησε ειδική επιτροπή η οποία πρότεινε να αποφεύγεται η δουλειά του Σαββατοκύριακο. Επιπρόσθετα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι το 2014 θα αυξήσει κατά 14% τις προσλήψεις.

Το περιβάλλον εργασίας επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων

Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Psychological Science, ενώ οι ερευνητές με επικεφαλής την καθηγήτρια Kathleen Vohs διεξήγαγαν μια σειρά πειραμάτων προκειμένου να δουν πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων από το περιβάλλον στο οποίο εργάζονται. Πιο συγκεκριμένα, ήθελαν να δουν αν υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα του να δουλεύει κάποιος σε ένα ακατάστατο περιβάλλον. Προηγούμενες σχετικές μελέτες είχαν δείξει πως η καθαριότητα και η τάξη προωθούν την καλή συμπεριφορά και την αποφυγή εγκληματικών ενεργειών, ενώ αποτελούν και ένδειξη γενναιοδωρίας. Η καθηγήτρια K. Vohs σχολίασε σχετικά: «Είναι εφικτό οι άνθρωποι να προσαρμόσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη συμπεριφορά τους, αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το περιβάλλον εργασίας τους στο πιο τακτοποιημένο ή στο πιο ακατάστατο από αυτό που έχουν συνηθίσει».

ΟΟΣΑ: Αναλφάβητος ένας στους πέντε ενήλικες στην Ε.Ε.

Η έκθεση, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες από τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχελ Γκουρία, και την επίτροπο Εκπαίδευσης, Ανδρούλλα Βασιλείου, αξιολογεί τις δεξιότητες ανάγνωσης, γραφής, αριθμητικής και επίλυσης προβλημάτων ατόμων ηλικίας 16-65 ετών σε 17 κράτη-μέλη της Ε.Ε., περιλαμβανομένης της Κύπρου (όχι όμως και της Ελλάδας) καθώς και στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ. Στην έρευνα που διεξήχθη την περίοδο Αύγουστος 2011 – Μάρτιος 2012 συμμετείχαν 166.000 άτομα. Από αυτήν προέκυψε ότι το 20% του ενεργού πληθυσμού της Ε.Ε. έχει περιορισμένες δεξιότητες ανάγνωσης και γραφής, με τα υψηλότερα ποσοστά αναλφαβητισμού να εμφανίζονται στην Ιταλία (27,7%), την Ισπανία (27,5%) και τη Γαλλία (21,6%).

Στον αντίποδα, μόνο ένας στους είκοσι Ιάπωνες και ένας στους δέκα Φινλανδούς εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.Σχεδόν ένας στους τρεις ενήλικες στην Ιταλία (31,7%), την Ισπανία (30,6%) και τις ΗΠΑ (26,7%) έχουν στοιχειώδεις γνώσεις αριθμητικής, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε Ιαπωνία (8,2%), Φινλανδία και Τσεχία (12,8%).

Μεγάλο είναι και το «ψηφιακό χάσμα», καθώς εκατομμύρια ενήλικες δεν διαθέτουν ούτε τις βασικότερες γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών, όπως να χρησιμοποιούν το «ποντίκι». «Τεχνολογικά αναλφάβητος» είναι ο ένας στους τέσσερις Ιταλούς, Ισπανούς, Κορεάτες, Πολωνούς και Σλοβάκους, ενώ σε Ολλανδία, Νορβηγία και Σουηδία μόνο ένας στους δεκατέσσερις ενήλικες εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.

 

Cedefop: Προβλέψεις για τα επαγγέλματα με περισσότερες ευκαιρίες

Σύμφωνα με το Κέντρο, οι συνολικές ευκαιρίες απασχόλησης στην Ελλάδα για την εν λόγω περίοδο εκτιμώνται σε περισσότερες από 1.177.000, καθώς όπως εκτιμάται, παρά το γεγονός ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα εξακολουθήσει να χωλαίνει (-227.000 θέσεις), η ανάγκη αντικατάστασης εργαζομένων, που είτε συνταξιοδοτούνται είτε μεταναστεύουν είτε αποχωρούν από τη δουλειά τους για προσωπικούς λόγους (πρόβλεψη για συνολικά 1.404.000 άτομα), θα δημιουργήσει πολλά κενά προς κάλυψη.

Σε ποια επαγγέλματα εντοπίζονται οι περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για το 2010-2020 στην Ελλάδα; Περίπου 270.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους εργάτες στους τομείς της γεωργίας και της αλιείας. Ακολουθούν κατά σειρά οι υπάλληλοι του κλάδου των υπηρεσιών και οι πωλητές (162.000 ευκαιρίες απασχόλησης), τα διάφορα στελέχη (157.000), οι νομικοί, ανώτατα διοικητικά στελέχη και μάνατζερ (156.000, παρότι οι νέες θέσεις θα είναι μειωμένες κατά 52.000), οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα (139.000).

Όσον αφορά τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, ο τομέας της μεταφοράς και διανομής προϊόντων εμφανίζει τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης για τη δεκαετία (448.000, εκ των οποίων 46.000 προβλέπεται ότι θα είναι νέες θέσεις). Ο πρωτογενής τομέας ακολουθεί με 290.000 ευκαιρίες απασχόλησης και έπονται οι επιχειρηματικές και άλλες υπηρεσίες (207.000). Συνολικά στην ΕΕ των 28+ κρατών-μελών, οι ευκαιρίες απασχόλησης υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε 84.085.000 για την περίοδο 2010-2020, εκ των οποίων όμως μόνο 7.877.000 θα είναι εντελώς νέες και οι υπόλοιπες θα προέλθουν από την ανάγκη αντικατάστασης 76.208.000 εργαζομένων). Οι διαφορές σε σχέση με την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα και τους τομείς, που θα επωφεληθούν από αυτές τις ευκαιρίες, είναι αισθητές.

Συγκεκριμένα, οι τεχνικοί όλων των ειδικοτήτων και τα συνδεόμενα επαγγέλματα συγκεντρώνουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ (16.561.000), αλλά και τις περισσότερες (5.060.000) νέες θέσεις εργασίας. Ακολουθούν τα στελέχη (15.055.000 συνολικά και 2.727.000 νέες θέσεις).Στον τομέα των επιχειρηματικών και άλλων υπηρεσιών, προβλέπεται ότι ανοίγουν στο υπό εξέταση διάστημα πάνω από 24 εκατ. θέσεις εργασίας.

Οι περισσότερες από τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ΕΕ-28+ συνολικά εκτιμάται ότι θα αφορούν άτομα με υψηλές και μέσες δεξιότητες και επαγγελματικά προσόντα(ζήτηση για περίπου 37.000.000 σε κάθε κατηγορία). Αντίθετα, μόνο 9.245.000 προβλέπεται ότι θα είναι οι ανοιχτές θέσεις γα τα χαμηλά προσόντα, με τη ζήτηση επέκτασης (νέες θέσεις) να είναι έντονα αρνητική (-10.182.000).

Adecco: Win4Youth

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής θα κορυφωθεί για φέτος ο θεσμός Win4Youth της Adecco, με 78 εργαζομένους του Ομίλου από όλον τον κόσμο να προσέρχονται τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα για να ολοκληρώσουν, με τα χιλιόμετρα που θα διανύσουν, την προσπάθεια συγκέντρωσης του ποσού που θα «μεταφραστεί» στο τέλος του έτους σε οικονομική ενίσχυση για τέσσερις οργανισμούς από την Κολομβία, την Ιταλία, την Ταϊλάνδη και το Βέλγιο.

Οι 78 εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν τη μεγάλη πρόκληση της Αυθεντικής Διαδρομής του Κλασικού Μαραθωνίου, διανύοντας ο καθένας κάτι περισσότερο από 42 χιλιόμετρα, έχοντας ταυτόχρονα την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία και να λάβουν μέρος σε μια γιορτή που ενώνει το θρύλο με την ιστορία και αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής. Για την υποστήριξη της αποστολής και των σκοπών του προγράμματος Win4Youth, η προσπάθεια των 78 αθλητών θα ενισχυθεί και από αυτήν των εργαζομένων της Adecco Ελλάδας, οι οποίοι θα συμμετάσχουν όλοι στον αγώνα δρόμου 5 χιλιομέτρων που διεξάγεται στο πλαίσιο του Κλασικού Μαραθωνίου.

 

Το ΜΒΑ International στους φιναλίστ για το «MBA Innovation Award

Τη λίστα των τριών τελικών υποψηφίων για το βραβείο συμπληρώνουν το Grenoble Graduate School of Business (Γαλλία) και το Porto Business School (Πορτογαλία). Το MBA Innovation Award θα απονεμηθεί για τρίτη χρονιά φέτος από το AMBA ως αναγνώριση και επιβράβευση των καινοτόμων και πρωτοπόρων πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν πιστοποιημένα προγράμματα και business schools σε όλο τον κόσμο. Το ΜΒΑ International έθεσε υποψηφιότητα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα μαθημάτων σε προηγμένες ηλεκτρονικές δεξιότητες (e-skills) που εντάχθηκε στο πρόγραμμα σπουδών του το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.
 
Τα μαθήματα (σε eBusiness Marketing, SEO, Social Media, Analytics, PPC) σχεδιάστηκαν από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Market Motive και το e-skills-center.eu, επίσημο αντιπρόσωπο στην Ευρώπη. Προσφέρονται  100% online και στόχος τους είναι ενισχύσουν τις ηλεκτρονικές δεξιότητες των φοιτητών του Προγράμματος και να τους προετοιμάσουν για ένα πλήθος επαγγελμάτων της Ψηφιακής Οικονομίας. Ο τελικός νικητής του βραβείου θα ανακοινωθεί στο  Association of MBAs’ Annual Gala Dinner στο Λονδίνο, στις 6 Νοεμβρίου 2013.

Beneficio Club από την Edenred

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος, είναι να εγγραφεί εντελώς δωρεάν στο www.beneficioclub.gr, ώστε καθημερινά να επιλέγει την προσφορά που τον ενδιαφέρει από το κατάστημα της προτίμησής του, να εκτυπώνει το «κουπόνι» με την προσφορά  και στη συνέχεια να το χρησιμοποιεί στο συγκεκριμένο κατάστημα.

ΣΕΒ: Πρωτοβουλία για την επιχειρηματική δραστηριότητα νέων επιστημόνων

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην έμπρακτη υποστήριξη των νέων που έχουν κάποια καινοτόμα ιδέα και ενδιαφέρονται για την επιχειρηματική αξιοποίησή της, προσφέροντας υπηρεσίες που περιλαμβάνουν χώρο πρώτης εγκατάστασης, επιμόρφωση, συμβουλευτική υποστήριξη, δικτύωση και καθοδήγηση (mentoring) από καταξιωμένα υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων.Η δράση σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τη συμμετοχή του δικτύου Επιχειρήσεων του ΣΕΒ, πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το οποίο μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, παραχωρούν δύο χώρους φιλοξενίας της δράσης, στην Αθήνα και το Βόλο.

Ήδη, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με το ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την περιφέρεια Θεσσαλίας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχει εγκαταστήσει σε δύο χώρους, 32 επιχειρηματικές ομάδες (17 στην Αθήνα και 15 στο Βόλο) με καινοτόμες επιχειρηματικές προτάσεις που καλύπτουν ευρεία γκάμα τεχνολογικών περιοχών. Ειδικότερα, 17 προτάσεις αφορούν τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, 5 είναι στον τομέα της υγείας-βιοτεχνολογίας, 3 σε αγροτική & κτηνοτροφική παραγωγή, 3 σε τρόφιμα-τυποποίηση, 2 σε ενέργεια και 2 σε βιομηχανικές κατασκευές.