ΟΤΕ: Βραβείο για τον απολογισμό εταιρικής υπευθυνότητας

Τα «Βραβεία Απολογισμών ΕΚΕ 2010» απονεμήθηκαν στη διάρκεια του «CSR Reporting Forum 2011» (Ημερίδα Απολογισμών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης) στις ελληνικές εταιρείες που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία.

Η αξιολόγηση έγινε από εξειδικευμένη ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και βασίστηκε στις προδιαγραφές του «GRI-G3», τόσο σε επίπεδο συμμόρφωσης με τους σχετικούς δείκτες, όσο και σε επίπεδο κάλυψης των σχετικών αρχών ΕΚΕ και ενσωμάτωσης στρατηγικής για την ΕΚΕ. Ο «Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2010» του ΟΤΕ είναι ο έκτος απολογισμός οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών δράσεων.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι απολογισμοί του ΟΤΕ εναρμονίζονται με διεθνή πρότυπα. Το 2010 εφαρμόστηκαν οι αρχές «G3» του GRI, και ενσωματώθηκαν οι αρχές «G3.1» σχετικά με τη Διαφορετικότητα και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επίσης τηρούνται οι αρχές του Οικουμενικού Συμφώνου του Ο.Η.Ε. (Global Compact) και για δεύτερη χρονιά ο «Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας» του ΟΤΕ υπόκειται σε εξωτερική διασφάλιση, από ανεξάρτητο συνεργάτη, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την εφαρμογή τόσο των Αρχών του «GRI», όσο και του «Προτύπου Αρχών Υπευθυνότητας  -ΑΑ1000».

Το βραβείο που απέσπασε ο «Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2010», πιστοποιεί με τον καλύτερο τρόπο την προσήλωση του ΟΤΕ στις αρχές και τις αξίες της Εταιρικής Υπευθυνότητας.

Ένας αγώνας για όλους και όλοι για την Κιβωτό του Κόσμου

Συνολικά 18.500 δρομείς, έλληνες και ξένοι, έλαβαν θέσεις την Κυριακή 13 Νοεμβρίου το πρωί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, στην εκκίνηση των Αγώνων Δρόμου 5 χλμ και 10 χλμ αλλά και στον Μαραθώνα στην εκκίνηση της Κλασικής Διαδρομής των 42.195 χλμ. Παράλληλα με τη συμμετοχή τους, οι δρομείς συνέβαλαν στην πρωτοβουλία κοινωνικής αλληλεγγύης της WIND για τη στήριξη του έργου της Κιβωτού του Κόσμου.

Μέσω μιας σειράς «μηχανισμών» που ενεργοποίησε πριν αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων, η εταιρεία κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 40.000€ για τα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου. Την επιταγή με το ποσό που συγκεντρώθηκε είχαν τη χαρά να παραδώσουν οι ίδιοι οι πρεσβευτές στον πάτερ Αντώνιο και τα παιδιά της Κιβωτού στο κατάστημα WIND, που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Μαρούσι.

Για πρώτη φορά η WIND Running Team έδωσε το δυναμικότερο παρών που έχει δώσει ποτέ ομάδα στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, με 1.000 δρομείς οι οποίοι έλαβαν μέρος σε όλους τους αγώνες (5χλμ., 10χλμ. και Μαραθώνιος). Με τη συμμετοχή τους, οι δρομείς συνεισέφεραν στην εκστρατεία για την ενίσχυση της Κιβωτού του Κόσμου καθώς για καθέναν η WIND δωρίζει 10 ευρώ στα παιδιά της Κιβωτού.

Ακόμα, μία ομάδα από δημοφιλείς Έλληνες έλαβαν επίσης μέρος στον αγώνα με τα χρώματα της WIND Running Team. Οι Πάνος Βλάχος, Ζέτα Δούκα, Νίκη Κάρτσωνα, Γιώργος Μανίκας, Νικολέτα Ράλλη, Ρέα Τουτουνζή και Χρήστος Φερεντίνος, ως πρεσβευτές της WIND Running Team και του μηνύματος της ομάδας στήριξαν με τη συμμετοχή τους το έργο της «Κιβωτού του Κόσμου», καθώς για κάθε έναν «πρεσβευτή», η WIND προσέφερε στην Κιβωτό το ποσό των 1.000€.

ICAP Group: Περιβαλλοντική εξόρμηση για εργαζόμενους και τις οικογένειές τους

Η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Κινήματος ICAP Acts Green και του Προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ICAP. Παραμένοντας σταθερή στη φιλοσοφία της για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο η ICAP συνεχίζει ενεργά το θεσμό πλέον της εθελοντικής εξόρμησης με την οικογένεια.

PAYaaS: Συνεργασία Uni Systems και ICAP για υπηρεσίες Μισθοδοσίας

Η υπηρεσία PAYaaS βασίζεται στο σύστημα διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού και Μισθοδοσίας Atomo*, το οποίο έχει αναπτύξει η Uni Systems και αφορά στο σύνολο των λειτουργιών μισθοδοσίας, όπως ενημέρωση Συλλογικών Συμβάσεων, καταχώριση μηνιαίων μεταβολών εργαζομένων, υπολογισμό μισθοδοσίας, παραγωγή ηλεκτρονικών αρχείων ασφαλιστικών φορέων, έκδοση καταστάσεων, επιταγές, ενημέρωση τραπεζικού λογαριασμού, ενημέρωση λογιστικών εγγραφών  κλπ.

Με την εν λόγω υπηρεσία που προσφέρουν οι Uni Systems και ICAP, όλες οι ανωτέρω λειτουργίες θα παρέχονται μέσω του Data Center της Uni Systems με σταθερό μηνιαίο κόστος ανά εργαζόμενο, μειώνοντας δραματικά τα άμεσα και έμμεσα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων. Η αξιοπιστία, η ταχύτητα και η ασφάλεια, χαρακτηριστικά που εντοπίζονται στην άμεση ενημέρωση και συμμόρφωση στις λογιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, καθιστούν το PAYaaS σημαντικό παράγοντα για την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση της παραγωγικότητας.

Βιβλίο Οργανωσιακής Ψυχολογίας και Συμπεριφοράς

Η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς που είναι και το αντικείμενο της οργανωσιακής ψυχολογίας και συμπεριφοράς είναι απαραίτητη για την επιτυχία των επιχειρήσεων αφού είναι πλέον σαφές ότι μια επιχείρηση διαφοροποιείται από τους ανταγωνιστές της και είναι επιτυχημένη εξαιτίας του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ολοκληρώνοντας αυτό το βιβλίο, οι αναγνώστες θα είναι ικανοί να εξηγήσουν και να κατανοήσουν διάφορα φαινόμενα όπως η παρακίνηση, η δυναμική των ομάδων, η ηγεσία, η επικοινωνία,η οργανωσιακή αλλαγή/κουλτούρα, η επιλογή και η αξιολόγηση ανθρώπινου δυναμικού,η προσωπικότητα και η συναισθηματική νοημοσύνη, το άγχος, τα στερεότυπα κλπ.

Το βιβλίο αυτό είναι γραμμένο για να προσφέρει όχι μόνο την πρόσφατη γνώση στα επιστημονικά αντικείμενα της οργανωσιακής ψυχολογίας και συμπεριφοράς αλλά και πολλά παραδείγματα, μελέτες περίπτωσης, ατομικές και ομαδικές ασκήσεις κλπ.

Ασφαλής Συμπεριφορά στην Εργασία – Κουλτούρα Ασφαλείας

Το σεμινάριο απευθύνεται σε Υπεύθυνους και Σύμβουλους Ασφάλειας της Εργασίας, Τεχνικούς Ασφάλειας και Στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού με σκοπό την ενημέρωσή τους για τη σύγχρονη προσέγγιση της Συμπεριφορικής Ασφάλειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου OHSAS 18001/2007, καθώς και για τους τρόπους δημιουργίας Κουλτούρας Ασφαλείας στην επιχείρηση.

Έχει διάρκεια 8 ώρες και κόστος150 €/άτομο με δυνατότητα έκπτωσης για πολλαπλές συμμετοχές από την ίδια επιχείρηση.

Το σεμινάριο προσφέρεται και ενδοεπιχειρησιακά, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.

H εκπαίδευση μπορεί να επιδοτηθεί από τον ΟΑΕΔ. Για περισσότερες πληροφορίες: www.ergonomia.eu/news.

5ο CEO Summit της ΕΕΔΕ

Την αναγκαιότητα της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, υπογράμμισε ο Γερμανός φιλελεύθερος ευρωβουλευτής, Γιώργος Χατζημαρκάκης, ενώ για τις αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και τις επιπτώσεις τους στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μίλησε ο Michael Kanazawa, διευθύνων σύμβουλος της Dissero Partners και ειδικός σε θέματα στρατηγικής και διαδικασιών διαμόρφωσης πελατειακής εμπειρίας.

Εντυπωσιακή υπήρξε στο CEO Summit και η ομιλία του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μίμη Ανδρουλάκη, που και αυτός έδωσε έμφαση στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να αλλάξει πλέον και η έννοια της πολιτικής.

Στο σχέδιο «Εύρηκα» αναφέρθηκε ο εμπνευστής του, Δρ. Markus Krall, senior partner της Roland Berger, εταιρεία που παρέχει συμβουλές και ο David Wright, μέλος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force for Greece) παρουσίασε την αποστολή της Ομάδας.

Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του 5ου CEO Summit, ο Δημήτρης Α. Μαύρος, πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, τόνισε ότι για πρώτη φορά πρέπει να μάθουμε να λέμε αλήθειες, επενδύοντας στη γνώση και κάνοντας σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές, με προτεραιότητα την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

Στο συνέδριο μίλησαν ακόμα οι Δημήτρης Αβραάμ, αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος της Dixon South – East Europe ABEE, Σταύρος Παρασκευαΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes Benz Ελλάς και Γιώργος Πίττας, Διευθύνων Σύμβουλος της Α. Πίττας ΑΕΒΕ Αττική Μελισσοκομική Εταιρία, υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου Μπάμπη Παπαδημητρίου.

PfB: στους 3 φιναλίστ του Βραβείου Στέλιος Χατζηιωάννου

O Στέλιος Χατζηιωάννου καθιέρωσε το βραβείο αυτό πριν από 4 χρόνια σε συνεργασία με τη Λέσχη Επιχειρηματικότητας, για να αναδείξει και να προάγει το θεσμό της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα ανάμεσα στους νέους κάτω των 40 ετών.

«Η πρωτοβουλία του Sir Stelios είναι πολύ σημαντική για τη στήριξη των νέων υγιών επιχειρηματικών εγχειρημάτων – ιδιαίτερα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε- καθώς βασίζεται σε αξιοκρατικά κριτήρια όπως είναι η σωστή λειτουργία, η ανάπτυξη της επιχείρησης και οι προοπτικές απασχόλησης για νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε η Ρεβέκκα Πιτσίκα Γενική Διευθύντρια της PfB τη βραδιά της απονομής, συγχαίροντας τον Sir Stelios για το όλο εγχείρημα.

Παράλληλα συνεχάρη τις φετινές νικήτριες του διαγωνισμού, Παναγιώτα και Μαρία Βλάχου, ιδιοκτήτριες της εταιρείας Fereikos Helix, επισημαίνοντας ότι η δραστηριοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, όπως είναι οι ανοιχτές σαλιγκαροτροφικές μονάδες, συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κάτι που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη χώρα, στην παρούσα περίοδο της ύφεσης.

ALBA: Ενημερωτική Εκδήλωση

Η εκδήλωση θα καλύψει σφαιρικά τα θέματα που συνθέτουν την ολοκληρωμένη εμπειρία της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στον τομέα της διοίκησης των επιχειρήσεων. Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με τις υποτροφίες που έχει προκηρύξει το ALBA για τα ακαδημαϊκά του προγράμματα, στην προσπάθειά του να προσελκύσει αιτήσεις με καλές ακαδημαϊκές ή επαγγελματικές επιδόσεις ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση των υποψηφίων.

Καθηγητές και στελέχη του ALBA θα παρευρίσκονται στην εκδήλωση για να ανταποκριθούν σε τυχόν ερωτήματα των υποψήφιων φοιτητών σχετικά με το ALBA, τα προγράμματα που προσφέρει, τις διαθέσιμες υποτροφίες και ευκαιρίες καριέρας, καθώς και να συζητήσει τα ζητήματα που τους απασχολούν σχετικά με τη σωστή επιλογή μεταπτυχιακού προγράμματος στο συγκεκριμένο τομέα. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Πληροφορίες: www.alba.edu.gr/academic.

Διεθνής Έρευνα Μεθόδων Επιλογής Προσωπικού

Το Michigan State University διεξάγει και πάλι αυτή την έρευνα σε 15 γλώσσες με στόχο να συγκεντρώσει πληροφορίες για την χρήση των μεθόδων (test) αξιολόγησης στην επιλογή προσωπικού.

Τα στελέχη που θα συμμετέχουν στην έρευνα θα λάβουν, δωρεάν, την αναφορά των αποτελεσμάτων για τις διεθνείς πρακτικές επιλογής προσωπικού. Οι υπεύθυνοι της έρευνας ζήτησαν την βοήθεια του Εργαστηρίου Οργανωσιακής Συμπεριφοράς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συλλογή των στοιχείων.

Είναι σημαντικό σε αυτή την έρευνα να υπάρχουν επαρκή στοιχεία/πληροφορίες από την Ελλάδα, προκειμένου να έχουμε μια ακριβή εικόνα της χρήσης των μεθόδων επιλογής συγκριτικά με άλλες χώρες. Στην πρώτη έρευνα είχαν συμμετάσχει μόλις 27 Ελληνικές επιχειρήσεις.

Πληροφορίες: edu.surveygizmo.com/s3/437332/greek.