Η ευέλικτη εργασία και η διαφορετικότητα οδηγούν την ανάπτυξη

Είναι πολύ σημαντικό επίσης για αρκετές ομάδες εργαζομένων η εταιρεία στην οποία εργάζονται να προσφέρει κάποια μορφή ευελιξίας ώστε να γίνει σεβαστή η διαφορετικότητά τους και να μπορέσουν να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην κουλτούρα της εταιρείας. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι εταιρείες που προωθούν πολιτικές ένταξης και σεβασμού της διαφορετικότητας είναι περισσότερο επιτυχημένες.

Η McKinsey αναφέρει ότι οι εταιρείες που στην διοίκηση υπάρχει ισορροπία των δύο φύλων έχουν 15% αυξημένες πιθανότητες να ξεπεράσουν τον μέσο όρο κερδοφορίας. Αλλά και στην έρευνα τής, οι 4 στους 5 συμμετέχοντες επιβεβαιώνουν πως η ευέλικτη εργασία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των ποσοστών διαφορετικότητας σε μια εταιρεία.

Η Κατερίνα Μάνου, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας της IWG δήλωσε σχετικά: «Ο σεβασμός της διαφορετικότητας αποτελεί μονόδρομο για κάθε επιχείρηση που βασίζεται στις ικανότητες του προσωπικού της για να προχωρήσει στην ανάπτυξη. Η ευέλικτη εργασία και η δυνατότητα να εργάζεται κανείς από όπου μπορεί αποτελούν σημαντικά κίνητρα για πολλές κατηγορίες εργαζομένων. Θεωρούμε πως και στη χώρα μας οι εργοδότες πρέπει να δίνουν αυτήν την ευκαιρία αν θέλουν να διατηρήσουν στην επιχείρησή τους τα ικανά στελέχη».

Η ΑΧΑ συνεργάζεται με το BCA College

Πρόκειται για μια συνέργεια η οποία καλύπτει όλους τους πυλώνες εκπαίδευσης και μελλοντικής εργασίας των σπουδαστών, όπως: Πραγματοποίηση «business days», Δημιουργία ειδικού μαθήματος εντός του Προγράμματος Σπουδών του BCA College, το οποίο θα έχει ως στόχο το Personal Branding των σπουδαστών και θα διδάσκεται από στέλεχος της ΑΧΑ, Δημιουργία προγράμματος πρακτικής άσκησης στην axa, Παροχή έκπτωσης 20% στα δίδακτρα του προγράμματος MBA του Κολλεγίου για τους εργαζόμενους της ΑΧΑ.

«Στην ΑΧΑ κατανοούμε την ανάγκη των νέων ανθρώπων για ουσιαστική στήριξη στα πρώτα επαγγελματικά βήματά τους και στηρίζουμε έμπρακτα την επαγγελματική τους διαδρομή, βοηθώντας τους να ενισχύσουν στοχευμένα τις ικανότητές τους. Η συνεργασία με το Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών αποτελεί παράδειγμα αυτής της στρατηγική μας επιλογής και μας φέρνει κοντά με δημιουργικά και ταλαντούχα εν δυνάμει στελέχη», δήλωσε η Άννα Μανιάτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Διαχείρισης Αλλαγής της ΑΧΑ Ελλάδας.

Η Roche Hellas σε δράσεις στήριξης της απασχόλησης

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ήταν Πλατινένιος Χορηγός της φετινής Ημέρας Καριέρας για Άτομα με Αναπηρία (Career Fair.4All 2019), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ethelon. Η εκδήλωση είχε ως στόχο τη δημιουργία ίσων ευκαιριών στην αγορά εργασίας καθώς και την ενδυνάμωση του επαγγελματικού προφίλ ατόμων με αναπηρία.

Παράλληλα, η Roche Hellas έγινε η πρώτη φαρμακευτική εταιρεία που προχώρησε σε οικονομική ενίσχυση του ReGeneration, του προγράμματος αμειβόμενης απασχόλησης και προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, που έχει στόχο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του νέου πτυχιούχου και της αγοράς εργασίας, καταπολεμώντας το brain-drain στις νεανικές ηλικίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό της χορηγίας αντλήθηκε έναντι της κατασκευής εκθεσιακού περιπτέρου στο πλαίσιο του 25ου Συνεδρίου Κλινικής Ογκολογίας. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Roche Hellas, Βαγγέλης Γκιόκας: «Στη Roche Hellas πιστεύουμε ότι η επιτυχία μας βασίζεται στον συνδυασμό του ταλέντου και της απόδοσης του κάθε εργαζομένου. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε να προάγουμε την πολυμορφία και τις ίσες ευκαιρίες για όλους δημιουργώντας μία εργασιακή νοοτροπία που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ικανότητες και δεξιότητες κάθε υποψηφίου».

Brain Regain: Πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων για τη στελέχωση επιχειρήσεων

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της υπευθυνότητας και στη βάση αναφοράς στους παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (UN Sustainable Development Goals), επισημαίνεται από την Interamerican η συνάφεια της πρωτοβουλίας με τους Στόχους για «Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη», για «Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές» και για «Συνεργασία για την επίτευξη των Στόχων» του ΟΗΕ. Είναι στόχοι που η εταιρεία έχει ενσωματώσει στη στρατηγική και στις δραστηριότητές της, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Καντώρος στην τελευταία της Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Η πρωτοβουλία Brain Regain, που ανακοινώθηκε στις 16 Απριλίου, απευθύνεται σε Έλληνες και Ελληνίδες που, λόγω της οικονομικής κρίσης, οδηγήθηκαν στο εξωτερικό, με στόχο την αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Όραμα της πρωτοβουλίας αποτελεί η συμβολή στη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για τον επαναπατρισμό Ελλήνων του εξωτερικού για τη στελέχωση και ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας.

Η Interamerican είναι μια από τις 16 εταιρείες που συμμαχούν, παρέχοντας ανώτερα στελέχη τους για τον ρόλο του Μέντορα, μαζί με τις: Aegean Airlines, Ελληνικά Πετρέλαια, Cosmote, Τράπεζα της Ελλάδος, Coca-Cola Τρία Έψιλον, Τιτάν, Τράπεζα Πειραιώς, όμιλος Fourlis, T.E.MES, Metro, Chipitα, Sani Ikos, Upstream, Kyklades Maritime Corporation και Ogilvy.

Η Ίδρυση Diversity Charter και στην Ελλάδα

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει σε κάθε εργασιακό περιβάλλον την κοινωνική ένταξη και να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλους τους ανθρώπους, μέσω της εφαρμογής πρακτικών ένταξης σε εταιρείες και οργανισμούς. Η «Χάρτα Διαφορετικότητας» προωθείται σε κάθε χώρα-μέλος της Ε.Ε. από το 2004, ενώ της διάδοσης της «Χάρτας» στην Ελλάδα ηγείται το ΚΕΑΝ, μέσω του Ευρωπαϊκού προγράμματος DIMAIN στο οποίο συμμετέχει από το 2017.

22 χώρες έχουν προχωρήσει ήδη στην υλοποίηση και συνεχή ενίσχυση του Ευρωπαϊκού έργου διάδοσης της «Χάρτας» (ενδεικτικά Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, Δανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), με τις αντίστοιχες ενέργειες να υποστηρίζονται από την έναρξή τους από Ηγέτες όπως η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, καθώς επίσης και από Θεσμούς, Κρατικούς Φορείς, Υπουργεία και Συνδέσμους Επιχειρήσεων. Η πρωτοβουλία διάδοσης της «Χάρτας Διαφορετικότητας» στην Ελλάδα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 9 Μαΐου 2019 στο Ζάππειο Μέγαρο με το εναρκτήριο Συνέδριο.

Στο Inaugural Conference on Diversity in Business θα λάβουν μέρος περισσότερα από 300 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας και υψηλόβαθμα στελέχη Υπουργείων που στηρίζουν την «Χάρτα Διαφορετικότητας», εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών που θα ηγηθούν της ίδρυσης του Diversity Charter Greece. Το Συνέδριο θα λήξει με την συμβολική υπογραφή της Χάρτας από τους Ιδρυτές του Diversity Charter Greece. Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε στα www.diversity-charter.gr και www.diversityconference.gr.

Η Χάρτα Διαφορετικότητας στην Ελλάδα και το Εναρκτήριο Συνέδριο υλοποιείται υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων και του ΣΕΒ, με την τιμητική υποστήριξη της ΕΑΣΕ-Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, του ΤΟΓΜΕ-Τομέας Ανάπτυξης Γυναικών Μάνατζερ & Επιχειρηματιών της ΕΕΔΕ-Ελληνική Εταιρεία Διοικήσεως Επιχειρήσεων, του ΕΣΕΔ- Ελληνικό Συμβούλιο Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδος. Σημειώνεται ότι Μεγάλοι Χορηγοί είναι οι εταιρείες Pfizer και Teleperformance Greece.