--> 

Οικονομική κρίση και ηθικά ζητήματα

Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Καθηγητές του ALBA Graduate Business School, Νικόλαος Τραυλός, Πρύτανης και Κάτοχος της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας στη Χρηματοοικονομική «Καίτη Κυριακοπούλου», και Richard Nielsen, Κάτοχος της Επώνυμης Καθηγητικής Θέσης στην Επιχειρηματική Ηθική «Αριστείδης Δασκαλόπουλος», οι οποίοι παρουσίασαν και σχολίασαν τα ευρήματα της ακαδημαϊκής τους έρευνας που αφορά στη σημερινή οικονομική κρίση, τα ηθικά ζητήματα που συνεπάγεται και τις μεταρρυθμίσεις που πιθανώς θα πρέπει να γίνουν.

Ο Δρ. Τραυλός αφού ανέλυσε τη σημερινή οικονομική κρίση αναφέρθηκε στις γενικότερες επιπτώσεις της. Στις αρνητικές ανέφερε την αύξηση των επιτοκίων και της ανεργίας και την έλλειψη ρευστότητας. Στις θετικές ανέφερε τον περιορισμό στη διαδικασία τιτλοποίησης, περισσότερη διαφάνεια του συστήματος και αυστηρότερη νομοθεσία. Τέλος, ο Δρ. Τραυλός σχολίασε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες και πως οι όποιες επιπτώσεις βιώνει η οικονομία της είναι έμμεσες, προερχόμενες από τις παγκόσμιες οικονομικές δραστηριότητες.

Ο Καθηγητής Nielsen έθεσε το ηθικό πλαίσιο της συζήτησης αναλύοντας τα ηθικά ζητήματα που συνεπάγεται η οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, προσέγγισε το θέμα μέσα από την οπτική γωνία της επιχειρηματικής ηθικής που πρώτος δίδαξε ο Αριστοτέλης, σύμφωνα με τον οποίο, ο σκοπός των εταιρειών είναι η δημιουργία πλούτου κατά τέτοιον τρόπο, που να κάνει ταυτόχρονα τον επιχειρηματία καλύτερο άνθρωπο αλλά και την κόσμο ένα καλύτερο μέρος.

Τιμητική διάκριση στον Κωνσταντίνο Γκιουλέκα

Επίτιμος διδάκτορας του Δημόσιου Βρετανικού Πανεπιστημίου Nottingham Trent University αναγορεύτηκε ο Κωνσταντίνος. Γκιουλέκας, υφυπουργός εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μαζικής Ενημέρωσης κατά την τελετή απονομής των μεταπτυχιακών τίτλων 2009 από το ATHENS GSM. Η τελετή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το εθιμοτυπικό αποφοίτησης του Nottingham Trent.

Ενημερωτική συνάντηση CR Index

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Patrick Mallon, International Director & Director of Benchmarking & Reporting του BITC (Business in the Community), αξιολογητών, μελών του ινστιτούτου, εταιρειών που διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους σε θέματα εταιρικής ευθύνης στο CR Index 2008 και άλλων επιχειρήσεων από την ελληνική αγορά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν την εμπειρία τους και να ανταλλάξουν απόψεις για τη συμμετοχή τους στον Πρώτο Εθνικό Δείκτη Εταιρικής Ευθύνης.

Σημειώνεται ότι ο Δείκτης CR χρησιμοποιείται σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία και η Αυστραλία ως εθνικός δείκτης μέτρησης της απόδοσης των επιχειρήσεων στον τομέα της εταιρικής ευθύνης και κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του στην Ελλάδα, συμμετείχε σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών και πολυεθνικών επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα φέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν στην κατηγορία Silver η Coca-Cola Τρία Έψιλον, η DIAGEO Hellas, ο ΟΤΕ και η Τράπεζα Πειραιώς και στην κατηγορία Bronze οι εταιρείες ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. (Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου), MICROSOFT Ελλάς, Piscines Ideales και η Regency Entertainment. Η προθεσμία υποβολής στοιχείων για το CR Index 2009 είναι στις 15 Οκτωβρίου 2009.

ICAP : Πάνω από 1.000 άτομα outsourced σε εταιρείες – πελάτες

Οι θέσεις που έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα αφορούν σε τραπεζικούς και τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς, βιομηχανίες, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, τουριστικές επιχειρήσεις, υπηρεσιών υγείας, και εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΗΠΑ, Ε.Ε: Συνεχίζει την ανοδική πορεία η ανεργία

Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο χάθηκαν συνολικά 467.000 θέσεις απασχόλησης στις ΗΠΑ, δηλαδή 100.000 περισσότερες από τις 363.000 που κατά μέσο όρο ανέμεναν οι αναλυτές της Wall Street. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη ανεργίας εμφανίζεται επιβραδυμένος και διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 9,5% από το 9,4% του Μαΐου και το 8,9% του Απριλίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στο 9,6% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε το Μάιο στο 9,5%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το 9,3% του Απριλίου, αντανακλώντας τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου. Η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή του δείκτη ανεργίας παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (στο 7,7% από 7,1%) και την Ισπανία (στο 18,7% από 18%) ενώ ανησυχητική ήταν και η αύξηση της ανεργίας στη Γαλλία (9,3% από 9,1%).

Πηγή: Ημερησία

Ο Nicholas Askounes Ashford για θέματα Ασφάλειας και Υγείας της Εργασίας

Στην ομιλία του με θέμα: “Reflections on the differences between the systems for the Prevention of Occupational Risks and for the Protection of the Environment, in the USA and the EU”, θα αναφερθεί στα βασικά χαρακτηριστικά και διαφορές των συστημάτων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου και προστασίας περιβάλλοντος στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά την παρουσίαση, θα ακολουθήσει συζήτηση με έμφαση στην Ελληνική πραγματικότητα, ενώ ο ομιλητής θα αναφερθεί στα αποτελέσματα ερευνών που έχει πραγματοποιήσει με την Ergonomia.

12th Global Leadership Conference

Το συνέδριο φέτος, όπως και κάθε χρόνο, αποσκοπεί στην ενίσχυση της γυναικείας προόδου φέρνοντας κοντά γυναίκες επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και καλλιτέχνες, από όλο τον κόσμο. Το φετινό συνέδριο θα εξετάσει τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε στην πράξη την έμφυτη σοφία μας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 8 διαφορετικά πάνελ συζήτησης και 40 workshop που θα καλύψουν σημαντικά business θέματα και  ζητήματα όπως η εξισορόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ευεξίας και πνευματικότητας. Στην εκδήλωση θα υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση, αφού ομιλήτρια θα είναι η Άννα Διαμαντοπούλου βουλευτής και πρώην Επίτροπος της Ε.Ε.

Νέο site εξάσκησης αγγλικών από την Oxford University Press

Η Oxford University Press, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καινούργιου website, (www.oxfordenglishtesting.com), μέσω του οποίου θα μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει online τεστ εξάσκησης σε όλα τα επίπεδα των Αγγλικών, αλλά και τεστ κατάταξης (placement tests) προκειμένου να εξακριβωθεί το γνωστικό του επίπεδο. Τα placement tests μπορεί να εξυπηρετήσουν και τα στελέχη των τμημάτων HR, τα οποία θα ήθελαν να εξακριβώσουν γρήγορα και έγκυρα το επίπεδο των Αγγλικών των στελεχών.

HR MEETING POINT από τον ΣΣΔΠ – Παράρτημα Βορείου Ελλάδος

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, με θέμα “Leading People in Turbulent Times” βρέθηκε το θέμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και του αναβαθμισμένου ρόλου που καλείται να παίξει η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού αλλά και θέματα καλών πρακτικών, παροχών και benefits. Επιστημονικοί συνεργάτες της εκδήλωσης ήταν το ALBA Graduate Business School, το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, η STANTON CHASE και το Great Place to Work® Institute.

Βαρόμετρο 2009 για τις τάσεις στη διαχείριση εταιρικών στόλων

Στην έρευνα, που διεξήχθη σε συνεργασία με την TNS, η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά. Στο Βαρόμετρο 2009 συμμετείχαν 12 χώρες και 3.700 στελέχη, από τα οποία τα 304 ήταν Έλληνες. Με ρυθμό ανάπτυξης 4,9%, η Ελλάδα προηγείται από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ το 34% των μεγάλων επιχειρήσεων της χώρας μας σχεδιάζει να αυξήσει τον εταιρικό του στόλο. Παράλληλα, το Βαρόμετρο αποκαλύπτει ότι για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας οικονομικής κρίσης, η μείωση της κατανάλωσης βενζίνης έρχεται πρώτη από μια σειρά μέτρων, με το 36% των ελληνικών επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το 30% των ευρωπαϊκών, να εξετάζουν τρόπους μείωσης.

Τα στοιχεία, μεταξύ άλλων αποκαλύπτουν, ότι στην Ελλάδα τα εταιρικά οχήματα χρησιμοποιούνται κυρίως από πωλητές για επαγγελματικά ταξίδια και συναντήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους εταιρείας, σε ποσοστό 40% και ότι η μέση διάρκεια χρήσης των αυτοκινήτων κυμαίνεται από 50 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις έως 84 μήνες για τις μικρότερες Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το χαμηλό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που διαθέτουν γραπτές ή μη πολιτικές εταιρικών αυτοκινήτων. Επιπλέον το 15% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υποστηρίζει ότι διαθέτει ένα τουλάχιστον «πράσινο» όχημα, το 8% πως διαθέτει οχήματα χαμηλών ρύπων και το 5% πως κατέχει υβριδικό αυτοκίνητο.