The ERP Simulation Game

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας, αφορούσε σε ένα παιχνίδι προσομοίωσης, βασισμένο στο λογισμικό SAP ERP, το οποίο έχει αναπτυχθεί από επιστημονική ομάδα στο HEC Montreal, έπειτα από μακροχρόνια έρευνα. Οι συμμετέχοντες βίωσαν μία πρωτοποριακή εμπειρία παίρνοντας μέρος σε αυτό το παιχνίδι χωρισμένοι σε ομάδες. Στόχος του παιχνιδιού ήταν η άρτια και αποτελεσματική λειτουργία κάθε ομάδας (εικονικής επιχείρησης) με απώτερο σκοπό τη μεγιστοποίηση του κέρδους και του μεριδίου αγοράς.

Το παιχνίδι εντάσσει τους συμμετέχοντες σε μία εικονική ανταγωνιστική αγορά και θέτει πιεστικά και απόλυτα ρεαλιστικά διοικητικά διλήμματα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να αξιολογήσουν τις επιδόσεις της εταιρείας/ομάδας τους και των ανταγωνιστών τους και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Το παιχνίδι στοχεύει στην συνολική αντίληψη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ηγεσίας και συνεργασίας σε συνθήκες μεγάλης πίεσης και αβεβαιότητας.

Πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι προσομοίωσης: www.alba.edu.gr/ERPSim.

Κατάταξη των Επιχειρησιακών Σχολών

Με βάση τα αποτελέσματα, στις τρεις πρώτες θέσεις αναδείχθηκαν κατά σειρά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ALBA και το ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM. Στην ψηφοφορία, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διενεργεί η EDUNIVERSAL, συμμετέχουν οι κοσμήτορες και διευθυντές των 1000 καλύτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων διοίκησης επιχειρήσεων. από 153 χώρες του κόσμου.

Τα κριτήρια αξιολόγησης και κατάταξης συμπεριλαμβάνουν:
– τη διεθνή αναγνώριση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,
– τις πιστοποιήσεις που διαθέτουν,
– τη συμμετοχή τους σε διεθνή φόρα και
– τις επιδόσεις τους σε άλλες διεθνείς και εθνικές κατατάξεις.

Η ψηφοφορία διενεργήθηκε από το Δεκέμβριο 2009 έως και το Μάρτιο 2010 και οι κοσμήτορες ερωτήθηκαν: «Ποια επιχειρησιακή σχολή θα συνιστούσατε σε κάποιον που επιθυμεί να σπουδάσει στην συγκεκριμένη χώρα;». Οι απαντήσεις τους για κάθε χώρα δεν ήταν υποχρεωτικές και τους ζητήθηκε να απαντήσουν μόνο σε περίπτωση που γνωρίζουν. Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας, αλλά και περισσότερες πληροφορίες στο eduniversalranking.com.

Great Life Workshop

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στον zen χώρο του Spa Lounge Divani Apollon Palace & Spa, στη Βουλιαγμένη. Σύμφωνα με τον Tony Robins (αυθεντία στην ψυχολογία της ηγεσίας ) «αν κάνεις αυτό που κάνεις πάντα θα έχεις αυτό που έχεις πάντα. Η ζωή είναι ένα δώρο, το οποίο μας δίνει το προνόμιο, την ευκαιρία και την ευθύνη να δώσουμε κάτι πίσω στον κόσμο με το να γίνουμε καλύτεροι». Πληροφορίες για τις τελευταίες διαθέσιμες θέσεις: 2118005342, [email protected], www.uniquenessdevelopmentgroup.com/workshops/now.
 

 

Ο Παναγιώτης Μανέτος στη VELLUM

Σχετικά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, ο Π. Μανέτος δήλωσε: «Αισθάνομαι υπερήφανος που ανήκω στο δυναμικό μιας ελληνικής εταιρείας που κατέχει τον επίζηλο τίτλο του εταίρου του Πανεπιστημίου του Cambridge στον Τομέα Πιστοποίησης της Πληροφορικής και της Εκπαίδευσης. Τίτλο που οφείλουμε όχι μόνο στην εμπιστοσύνη των διαρκώς αυξανόμενων πελατών μας, αλλά και στους χιλιάδες νέους, εφήβους, εργαζόμενους, στελέχη επιχειρήσεων, εκπαιδευτικούς και απλούς πολίτες που αξιοποιούν τις υψηλού επιπέδου γνώσεις που τους παρέχονται από τους συνεργάτες μας. Με γνώμονα τη δημιουργία πρωτοπόρων υπηρεσιών βασισμένων στις ανάγκες και στις σύγχρονες απαιτήσεις θα ενισχύσουμε περαιτέρω την παρουσία μας.».

O Π. Μανέτος έχει αναλάβει σύνθετους ρόλους και managerial θέσεις, πωλήσεων, marketing, εκπαίδευσης και επικοινωνίας σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Άρθρα και απόψεις του δημοσιεύονται κατά καιρούς στον ημερήσιο τύπο και σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.

Είναι διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος – Ηλεκτρονικός Μηχανικός (ΕΜΠ), μέλος του ΤΕΕ – 1991, με μεταπτυχιακά από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το University of Strathclyde, Glasgow, UK.

Το Diploma της Impact για 4η χρονιά στην Ελλάδα

Με διάρκεια 140 ωρών (10 Σαββατοκύριακα: Απρίλιος 2011-Φεβρουάριος 2012), 5 αναγνωρισμένους διεθνείς εισηγητές και αναγνώριση από το Association for Coaching, η εκπαίδευση έχει προσελκύσει τα τρία τελευταία χρόνια κορυφαία στελέχη από εταιρείες και οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των ALBA, Astra Zeneca, Eletson, Microsoft, Pharmathen, Rigips, Starbucks, Star Channel, Vestas, Wyeth και άλλων.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν δεξιότητες executive coaching, ανάπτυξης ηγεσίας και οργανωτικής ανάπτυξης μέσα από κατάρτιση σε μεθόδους όπως η Gestalt, η συστημική θεωρία, ψυχοδυναμικές προσεγγίσεις και ο νευρογλωσσσικός προγραμματισμός (NLP) αλλά και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν στην ισότητα στον εργασιακό χώρο και στην ηθική.

Πέρα όμως από τις δεξιότητες, ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του προγράμματος, παραμένουν η ατομική ενδοσκόπηση, μέσα από τη συλλογή σφαιρικής ανατροφοδότησης και η ανάπτυξη οξείας αντίληψης για τη δυναμική ομάδων, στοιχεία που κάνουν τη διαφορά μεταξύ ενός απλού executive coach και ενός executive coach με σοβαρή μεταπτυχιακή κατάρτιση, γνώσεις οργανωτικής ανάπτυξης και αυτογνωσία.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες, καλούνται να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στο πλαίσιο πρακτικής εξάσκησης σε εταιρείες-πελάτες της Impact. Τέλος, για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ζητείται από τους εκπαιδευόμενους να παραδώσουν σχετική εργασία 4000 λέξεων.

Το πρόγραμμα διευθύνουν οι Βασίλης Αντωνάς και Bernd Leygraf, Διευθύνων Σύμβουλος και Διευθυντής Εκπαίδευσης της Impact αντιστοίχως, ενώ καινούργιο πρόσωπο είναι ο Jaap Westerbos, σύμβουλος και executive coach με διεθνή πείρα και συγγραφική δραστηριότητα.

Πληροφορίες: 210-8014505, [email protected], www.impactpcs.com.

Future Leaders Event

Κινητήριος δύναμη, ωστόσο, του προγράμματος είναι οι ιδέες των νέων φοιτητών. Ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος με μεταπτυχιακούς φοιτητές ελληνικών πανεπιστημιακών και πολυτεχνικών ιδρυμάτων, που ως ενεργοί και κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι πολίτες, δραστηριοποιήθηκαν στην υλοποίηση έργων με κοινωνικές προεκτάσεις, υπό την καθοδήγηση και τις επιχειρηματικές συμβουλές καταξιωμένων στελεχών, ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο.

Τα έργα που υλοποιήθηκαν, αφορούσαν τη βελτίωση και ανάδειξη του έργου του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, την κριτική μελέτη του λειτουργικού μοντέλου, την εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης και τη δημιουργία πλάνου επικοινωνίας και προβολής  των εθελοντικών δράσεων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» και τέλος την αξιολόγηση του επιχειρησιακού σχεδίου και πλάνου δράσης του Περιβαλλοντικού Κέντρου «Ναυτίλος» της Μοm, εταιρείας για  την προστασία, μελέτη και περίθαλψη της Μεσογειακής Φώκιας Μonachus monachus.

Για μία ακόμα φορά μέσα από αυτή την πρωτοβουλία έγινε μια ουσιαστική προσφορά στην κοινωνία και βοηθήθηκε η νέα γενιά ηγετών, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής δουλεύοντας σε πραγματικά έργα που έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλους μας.

Στις 8 Δεκεμβρίου η Hay Group και η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων διοργανώνουν στην ΕΕΔΕ, εκδήλωση με τίτλο: «Ηγέτες του Μέλλοντος: θέτοντας τις βάσεις για να χτίσουμε μία κοινωνία με Όραμα και Αξίες». Σκοπός της εκδήλωσης είναι να δώσει το «βήμα» στους Μελλοντικούς Ηγέτες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν τις ιδέες και προτάσεις τους για τα έργα που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών / Κερδοσκοπικών Οργανισμών για τους οποίους έγιναν τα έργα, των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων από τα οποία επελέγησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, στελέχη των Εταιρικών Υποστηρικτών που βοήθησαν τους φοιτητές στο έργο τους. Επίσης, έχουν προσκληθεί στελέχη της Επιχειρηματικής Κοινότητας και μέλη της Κυβέρνησης. Υποστηρικτές της προσπάθειας ήταν ο όμιλος ΑΒ Βασιλόπουλος, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η Μινέρβα Ελαιουργική, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο όμιλος Τιτάν, η Τράπεζα Πειραιώς και η Vodafone.

Την πρωτοβουλία επίσης υποστήριξαν το Allou Fun Park, το ΠΛΑΙΣΙΟ και η BETTER FUTURE και επικοινωνιακά ο ΣΚΑΪ, η Καθημερινή, η Sprint Communications, το SBC Channel, και η BOUSSIAS. Υποστηρικτής site  ήταν η Ελληνική Εταιρεία Διαδικτύου. Το πρόγραμμα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Νεολαίας και της ΕΕΔΕ.

Γαλλία: Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο 9,7%

Το ποσοστό ανέργων για τις ηλικίες 15-24 αυξήθηκε κατά 0,9% από το δεύτερο τετράμηνο και 0,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2009. Στις ηλικίες 25-49 το ποσοστό παρέμεινε σταθερό και ανάμεσα στα άτομα πάνω από 50 χρόνων αυξήθηκε κατά 0,2%, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της INSEE.

Πηγή: Ημερησία Online

Καμπάνια από τη McDonalds

Η καμπάνια φέρει τον τίτλο «Meet our people», δημιουργήθηκε από τη VCCP London και είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειας της McDonald’s να αποδείξει ότι κάθε άλλο παρά υποτιμητικό είναι να δουλεύεις στην αλυσίδα. Στις διαφημίσεις πρωταγωνιστούν πραγματικοί υπάλληλοι, οι οποίοι, χωρίς τη στολή, επισημαίνουν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει ως υπάλληλοι της McDonald’s. Επίσης, έχει καταγραφεί σε βίντεο το τι πιστεύουν οι Βρετανοί για τα στελέχη της αλυσίδας. Είναι δε εξαιρετικά επίκαιρη η καμπάνια, μιας και κάνει πρεμιέρα τώρα που η McDonald’s ανακοίνωσε ότι προσφέρει στους υπαλλήλους του και προπαρασκευαστικά προγράμματα σπουδών.

Ενίσχυση του πλαισίου ελέγχων για την ασφάλεια στην εργασία

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας, κεντρικοί άξονες αυτής της πολιτικής θα είναι: η ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης, η αξιολόγηση και ελαχιστοποίηση των κινδύνων, και ιδιαίτερα των νέων και αναδυόμενων και η λήψη των κατάλληλων μέτρων για την αντιμετώπισή τους, η μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, καθώς και η προαγωγή των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ο B. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε και στους σχεδιασμούς του υπουργείου για την κωδικοποίηση και απλούστευση σε εθνικό επίπεδο του σχετικού νομοθετικού πλαισίου. Ήδη, όπως επισήμανε, έχει κωδικοποιηθεί το πρώτο μέρος της εθνικής νομοθεσίας που αφορά σε νόμους για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και σε σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Το δεύτερο μέρος της κωδικοποίησης που περιλαμβάνει υπουργικές αποφάσεις, καθώς και τα Προεδρικά Διατάγματα που δεν συμπεριλαμβάνονταν στο 1ο, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2011. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Β. Κεγκέρογλου υπογράμμισε τη σημασία του ελεγκτικού ρόλου του Σ.ΕΠ.Ε, καθώς το επεξεργαζόμενο νομοσχέδιο για την ουσιαστική του ενίσχυση σε θεσμικό ρόλο και σε ανθρώπινο δυναμικό αναμένεται να έρθει σύντομα για ψήφιση στη Βουλή.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. και του Σ.ΕΠ.Ε., γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο τους ελέγχους στους χώρους εργασίας.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δυσοίωνες προβλέψεις από την Κομισιόν για ανεργία στο 15%

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα των ιδιαίτερα δυσοίωνων φθινοπωρινών προβλέψεων, που αφορούν την πορεία των βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας για την τριετία 2010-2012, τις οποίες έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρνητική το 2010 (-4,2% του ΑΕΠ), αλλά και το 2011 (-3%), ενώ φως στην άκρη του τούνελ αναμένεται από το 2012, όταν θα επανεμφανιστεί η ανάκαμψη με +1,1%. Η διαπίστωση είναι μία: Η Ελλάδα και η Πορτογαλία (-1%) θα είναι οι δύο μόνες χώρες τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των «27» που θα έχουν αρνητική ανάπτυξη το 2011. Όλες οι υπόλοιπες χώρες-μέλη θα έχουν εξέλθει από την ύφεση.

Με μελανά χρώματα περιγράφεται και η εξέλιξη της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να εκτοξευθεί από το 12,5% το 2010 στο 15% το 2011, ενώ το 2012 θα φτάσει το ιδιαίτερα ανησυχητικό επίπεδο του 15,2%, δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (19,2%).

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για το 2012 βασίζονται στο υποθετικό σενάριο ότι δεν θα αλλάξει σε σχέση με σήμερα η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ισχύσει.

Πηγή: Ημερησία on line