Το Brexit δυσκολεύει την εύρεση στελεχών

Το παράδοξο είναι ότι η τεράστια έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στους δύο κλάδους σημειώνεται κατά την περίοδο με το υψηλότερο ποσοστό απασχόλησης στη Βρετανία από το 1971. Η δυσκολία ανεύρεσης κατάλληλων εργαζομένων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία της στερλίνας και στο ενδεχόμενο αυστηροποίησης του πλαισίου για τη μετανάστευση, που καθιστούν τη χώρα λιγότερο ελκυστικό προορισμό σε Ευρωπαίους και μη.

Η αβεβαιότητα που διέπει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της χώρας προβλέπεται πως θα είναι επωφελής για την οικονομία, βάζοντας τις επιχειρήσεις σε εγρήγορση και αυξάνοντας την παραγωγικότητα. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές αναμένουν ότι ο θετικός αντίκτυπος του Brexit στην οικονομία της χώρας θα είναι μόνο προσωρινός.

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Στηρίζει τις δράσεις της Emfasis Foundation

Στο πλαίσιο αυτό, η Υδρόγειος Ασφαλιστική προσέφερε δωροεπιταγές, τρόφιμα, γλυκά και άλλα βασικά είδη για τις ανάγκες του προγράμματος καθώς και δωρεάν ασφάλιση στα οχήματα – κινητές μονάδες στήριξης της Emfasis. Παράλληλα, εργαζόμενοι της Υδρογείου Ασφαλιστικής συμμετείχαν ως εθελοντές σε μία ειδική δράση δρόμου, στις γειτονιές της Αθήνας, σε συνεργασία με την ομάδα της Emfasis.

«Όλα αυτά που εμείς θεωρούμε δεδομένα δυστυχώς  για κάποιους ανθρώπους δεν είναι, για κάποιους το σπίτι τους είναι ένα παγκάκι και ένα πεζοδρόμιο. Η συμμετοχή στην εθελοντική δράση μας έκανε να αναθεωρήσουμε πολλά από τα θέλω μας και να προβληματιστούμε. Ακόμα και ένα χαμόγελο, ένα ποτήρι τσάι και μια ερώτηση, αν είσαι καλά ή αν χρειάζεσαι κάτι, μπορεί να κάνει την διαφορά», είπαν οι εθελοντές της Υδρογείου Ασφαλιστικής, περιγράφοντας την εμπειρία τους.

Η Eurolife ERB συνεχίζει τις εκπαιδευτικές δράσεις της

Στο πλαίσιο της σειράς δράσεων TOMORROBOT της Eurolife ERB, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας, ένα workshop για 45 εργαζόμενους και τα παιδιά τους, ηλικίας 4 έως 14 ετών. Το workshop περιλάμβανε μια σειρά από robot challenges και έδινε έμφαση στο πώς η καινοτομία μεταμορφώνει την εκπαιδευτική διαδικασία και συμβάλλει ουσιαστικά στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων εκείνων που θεωρούνται απαραίτητες σε ένα ψηφιακό μέλλον.

Η Βάσια Χανιώτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurolife ERB, σημείωσε σχετικά με τη διοργάνωση: «Σε μία εταιρεία, όπως η Eurolife ERB, που συνεχώς μεταμορφώνεται ψηφιακά και σε ένα συναρπαστικό μέλλον γεμάτο με ψηφιακές εμπειρίες, τα παιδιά, αλλά και εμείς οι ίδιοι, πρέπει να έχουμε παρουσία. Με το TOMORROBOT έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε τα ταλέντα των παιδιών και να τους δώσουμε ερεθίσματα, μέσα από την καινοτομία και τη διασκέδαση, ώστε να εξελίσσουν τη δημιουργικότητά τους και να είναι σε θέση να διαμορφώσουν τα βήματά τους. Μόνον με αυτόν τον τρόπο θα γίνουμε όλοι μας πρωταγωνιστές στο μέλλον».

Ευρωπαϊκη διάκριση για το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη

Από την έναρξη της λειτουργίας της, η «Εξέλιξη», επενδύει στην επιχειρηματική αριστεία, δημιουργώντας τις κατάλληλες δομές συνεχούς βελτίωσής της και ανάπτυξης του δυναμικού της, και εφαρμόζοντας συστήματα διοίκησης για την επίτευξη υψηλότερων επιδόσεων. Το 2014 κατέκτησε τη διάκριση «EFQM-Committed to Excellence» και το 2016 εκείνη του «EFQM-Recognised for Excellence in Europe – 3 stars». Φέτος, ολοκλήρωσε επιτυχώς την αξιολόγηση για το «EFQM-Recognised for Excellence in Europe – 4 stars», αποδεικνύοντας ότι διασφαλίζει με διαφανείς και δίκαιες διαδικασίες μια ισχυρή αλυσίδα αξίας που περιλαμβάνει τους εργαζομένους, τους συνεργάτες (προμηθευτές, πελάτες, μετόχους) και την κοινωνία.

Πρόγραμμα Αλληλεγγύης από τον όμιλο ΒΙΑΝΕΞ για 13η χρονιά

Η Φλόγα και ο Θεόφιλος στην Αθήνα, τα Παιδικά Χωριά SOS στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, τα Χελιδωνάκια στη Λάρισα, το Ορφανοτροφείο Ιεράς Μονής Παναγιάς Καλυβιανής στην Κρήτη και το Φωτεινό Αστέρι στην Πάτρα, είναι τα ιδρύματα στα οποία δόθηκαν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ειδών προσωπικής υγιεινής κ.ά. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι των ΒΙΑΝΕΞ & ΒΙΑΝ είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία πρωτότυπη εθελοντική δράση. Το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018, επισκέφθηκαν τη Σχολή Μαγειρικής Etoile και υπό την καθοδήγηση των ειδικών παρασκεύασαν χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα τα οποία δόθηκαν σε άστεγους συνανθρώπους μας με τη βοήθεια της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Emfasis.

Michael Neill: Όλοι έχουν κάτι να συνεισφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο

Μπορείτε, με λίγα λόγια, να μας εξηγήσετε τι είναι οι Τρεις Αρχές;
Γνωρίζετε το συναίσθημα της απόλυτης ζωντάνιας και ικανοποίησης που βιώνουμε όταν είμαστε πλήρως απορροφημένοι σε μία αγαπημένη μας δραστηριότητα ή βρισκόμαστε με αυτούς που αγαπάμε; Ο ενθουσιασμός μας για τη ζωή μοιάζει εκείνες τις στιγμές υπερβολικά δυσανάλογος με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα.
Αυτό το συναίσθημα είναι η εμπειρία της Αρχής του Νου, αυτό που περιγράφεται ως «η ενέργεια και η νοημοσύνη όλων των πραγμάτων, είτε έχουν μορφή είτε όχι». Είναι η ευφυία της ίδιας της ζωής, η έμφυτη σοφία που ενυπάρχει σε κάθε μορφή ύπαρξης.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς όταν κλείνουμε τα μάτια μας ξέρουμε ότι, ακόμη κι αν δεν τον βλέπουμε, ο κόσμος δεν έχει εξαφανιστεί; Και πως μερικές φορές, όταν στρέφουμε την προσοχή μας προς τα μέσα, ο κόσμος μοιάζει ακόμα μεγαλύτερος από ό,τι όταν τον παρατηρούμε; Αυτό το αίσθημα «ευρυχωρίας» είναι η Αρχή της Αντίληψης, η Συνειδητότητα, που μας δίνει την ικανότητα να κατανοήσουμε την ύπαρξη της ζωής. Είναι ο χώρος του διαλογισμού, από τον οποίο προέρχονται οι νέες ιδέες και οι σκέψεις που συνθέτουμε για πρώτη φορά.

Είναι η Αρχή της Αντίληψης που σας επιτρέπει να διαβάσετε αυτά τα λόγια και να τα κατανοήσετε με το δικό σας μυαλό. Είναι αυτό μέσα σε σας που παρατηρεί όσα είναι γύρω σας – η κενή σελίδα που σας προσκαλεί να τη γεμίσετε μουτζούρες για να τις ζωντανέψει, μετά, με τη μαεστρία τεχνικών ειδικών εφέ του Χόλυγουντ. Τι προκαλεί αυτές τις μουντζούρες; Η Αρχή της Σκέψης που μας επιτρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα από το παρελθόν και να συνθέτουμε ιστορίες για το μέλλον. Μπορεί να δημιουργήσει παραδεισένιες εμπειρίες την ώρα που οι περιστάσεις μοιάζουν με κόλαση, και μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε σαν να βρισκόμαστε στην κόλαση ακόμα και όταν όλα στη ζωή μας φαίνεται να πηγαίνουν όπως τα θέλουμε.

Ποια είναι η διαφορά των Τριών Αρχών από άλλες μεθόδους coaching;
Στις μεθόδους coaching όπου εφαρμόζουμε στρατηγικές, πρακτικές ή συγκεκριμένο τρόπο σκέψης για να βοηθήσουμε κάποιον, άλλοτε έχουμε αποτέλεσμα κι άλλοτε απλά αποτυγχάνουμε, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν ταιριάζουν όλα σε όλους. Οι coaches που στηρίζονται στις Τρεις Αρχές, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να καθοδηγούν τους πελάτες τους πίσω στην προσωπική τους, έμφυτη σοφία και την αίσθηση ζωντάνιας που υπάρχει πάντα μέσα τους, ανεξάρτητα από τη διάθεση, τις απόψεις ή τις συνθήκες της ζωής τους.

Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε χώρους εργασίας όπου κάθε φωνή μετράει, όλοι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα, ενώ η αλλαγή και η καινοτομία προκύπτουν φυσικά;
Μιλάμε για κάτι ουσιαστικό ή απλά για κάτι που ακούγεται ωραίο; Πιστεύετε πραγματικά ότι θέλετε κάθε φωνή να μετράει στο εργασιακό σας περιβάλλον; Ή απλά ότι θα ήταν καλή ιδέα το να το κάνετε; Γιατί αν απλά το βλέπετε ως μία καλή ιδέα, δεν πρόκειται ούτε να το κάνετε, ούτε να πετύχει αφού τελικά οι άνθρωποι ακούν αυτό που εννοούμε, όχι αυτό που λέμε.

Η ερώτηση είναι άλλη: «Γιατί πρέπει να μετράει κάθε φωνή ξεχωριστά;». Αν πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι έχουν κάτι να συνεισφέρουν σε οποιοδήποτε επίπεδο, τότε υπάρχουν εκατομμύρια τρόποι να δημιουργηθεί αυτός ο χώρος εργασίας. Θα μπορούσε να γίνει απλά και μόνο με ένα κουτί ιδεών μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να καταθέσει τη γνώμη του, και με συσκέψεις στις οποίες όλοι ακούν τους άλλους ουσιαστικά, χωρίς απλά να περιμένουν τη σειρά τους να μιλήσουν.
Για να δημιουργήσετε έναν χώρο εργασίας όπου όλοι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα, πρέπει πρώτα να υποδείξετε στους εργαζόμενους από που προέρχεται η ευημερία και το νόημα. Ίσως αυτό που θα πω να μοιάζει αναμενόμενο από κάποιον που έγραψε ένα βιβλίο που λέγεται «Inside Out Revolution», αλλά η απάντηση είναι ότι προέρχεται μέσα από τον καθένα μας κι όχι από τον χώρο εργασίας.

Αν οι εργαζόμενοι εκπαιδεύονται με το «three principles coaching» στην κατανόηση του συναισθήματος που έχουν όταν αφοσιώνονται σε αυτό που κάνουν, κι ευδοκιμούν συνειδητά, τότε θα έχουμε χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι ευδοκιμούν και βρίσκουν νόημα. Όσον αφορά στην αλλαγή και στην καινοτομία, το αστείο είναι ότι και τα δύο συμβαίνουν φυσικά, όταν δεν παρεμποδίζονται.

Η ICAP βράβευσε τους «True Leaders 2017»

Η τελετή παρουσιάστηκε από την Reputation Management and Communications Specialist, Κατερίνα Γκαγκάκη και σε αυτή συμμετείχαν 300 ανώτατα στελέχη. Τον θεσμό true leaders έχουν θέσει υπό την Αιγίδα τους το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης καθώς και ο ΣΕΒ. Τα βραβεία απένειμαν οι Κωνσταντίνος Μπίτσιος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος Εταιρίας Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), Μιχάλης Σιαμίδης, Αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Νικήτας Κωνσταντέλλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ICAP.

Δημοσίευση έκθεσης ΕΚΕ από την Xerox

Μεταξύ άλλων, το 9% των συνολικών δαπανών της εταιρείας προς προμηθευτές αφορά σε μικρές επιχειρήσεις και σε επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες ή σε άτομα που αποτελούν μέλη μειονοτήτων. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι της Xerox παρείχαν 91.000 εργατοώρες σε έργα τοπικής κοινωνικής προσφοράς. Η έκθεση για την Παγκόσμια Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη του έτους 2018 είναι μια διαχρονική και βασισμένη σε δεδομένα περίληψη στόχων και απόδοσης για θέματα που αφορoύν στο Περιβάλλον, στη διακυβέρνηση και στην κοινωνία.

Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην ERGO

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα εκδηλώσεων της εταιρείας, η κινητή μονάδα του Τμήματος Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, ανέλαβε την υλοποίηση της εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος της ERGO. Με αφορμή τη δράση αυτή, η Υπεύθυνη Διοργάνωσης της Ημέρας Εθελοντικής Αιμοδοσίας και μέλος της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, Παναγιώτα Σταμούλη, δήλωσε ότι «η συμμετοχή έχει γίνει πλέον συνείδηση στους εργαζομένους μας, οι οποίοι με την ενεργή συνεισφορά τους αποδεικνύουν έμπρακτα ότι και σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης η ERGO είναι μια ομάδα. Η διάθεση μονάδων αίματος στις περιπτώσεις που κληθήκαμε να βοηθήσουμε ήταν άμεση και παροτρύνουμε συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό μας να συμμετέχει σε αυτό το Έργο Ζωής για την υποστήριξη των συνανθρώπων μας».

Το 71% των Ευρωπαίων χρησιμοποιεί υπολογιστική συσκευή στη δουλειά του

Το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων, που χρησιμοποίησε υπολογιστή και Ίντερνετ στην εργασία του, κατείχε το 2018 η Ολλανδία (93%), ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Σουηδία (και οι δύο από 90%) και τη Φινλανδία (87% ). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (36%) και τη Βουλγαρία (47%). Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δείχνουν να αντιλαμβάνονται πλήρως την είσοδο της τεχνολογίας στους χώρους εργασίας καθώς το 16% των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαντά ότι είδε αλλαγές στα εργασιακά του καθήκοντα τους τελευταίους 12 μήνες, λόγω της τεχνολογίας (σ.σ. λόγω νέου λογισμικού ή νέου μηχανογραφικού εξοπλισμού).

Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Δανία (27%), στο Λουξεμβούργο (25%), στη Φινλανδία, στη Σουηδία και στην Ολλανδία (23% κάθε χώρα). Στο άλλο άκρο της κλίμακας, βρέθηκε η Κύπρος (3%), η Βουλγαρία (6%), η Ρουμανία και η Λετονία (και οι δύο 7%). Το 29% των εργαζομένων στην Ευρώπη απαντά επίσης ότι κλήθηκε να αποκτήσει πρόσθετες δεξιότητες τους τελευταίους 12 μήνες, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, που έφερε μαζί της η τεχνολογία ενώ το 18% απάντησε ότι διαθέτει περισσότερες δεξιότητες απ’ αυτές, που απαιτούν τα τρέχοντα καθήκοντά του, ενώ μόλις και 9% ότι χρειάζεται περαιτέρω κατάρτιση.