--> 

Περιορισμοί στην προσφορά εργασίας λόγω γήρανσης

 Η γήρανση του πληθυσμού θα φέρει βαθιές αλλαγές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και οικονομίες, οδηγώντας παραδείγματος χάρη στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας και στην αύξηση των πληθυσμών της Βρετανίας και της Γαλλίας. Ειδικοί του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) τονίζουν ότι, μεσομακροπρόθεσμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να προσελκύσει σημαντικό αριθμό καταρτισμένων μεταναστών προκειμένου να αποφύγει τον oικονομικό μαρασμό.

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Πολωνία είναι οι χώρες που θα δουν τους πληθυσμούς τους να μειώνονται. Σύμφωνα με τη Eurostat, τα 82 εκατομμύρια κάτοικοι της Γερμανίας θα μειωθούν σε 74,7 το 2050, ενώ η μέση ηλικία των κατοίκων της στο μέσον του αιώνα θα αυξηθεί στα 50 χρόνια. Άλλοι υπολογισμοί προβλέπουν ακόμη πιο κάθετη συρρίκνωση, εκτιμώντας τον πληθυσμό της Γερμανίας στα 65 εκατομμύρια το 2060. Αυτό θα οδηγήσει σε «σοβαρούς περιορισμούς στην προσφορά εργασίας», όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στην Αυστρία, την Ολλανδία και τη ινλανδία, όπως αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αντίθετα, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιρλανδία έχουν υγιέστερες δημογραφικές καμπύλες. Από τις χώρες που σήμερα συναπαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2050 η Βρετανία προβλέπεται να είναι η πιο πολυπληθής, με πληθυσμό 77,2 εκατομμυρίων, ενώ η Γαλλία θα έχει φθάσει τη Γερμανία με 74,3 εκατομμύρια κατοίκους.

Στάσιμοι οι μισθοί στις ανεπτυγμένες οικονομίες

Οι πραγματικοί, αποπληθωρισμένοι μέσοι μισθοί των ανεπτυγμένων οικονομιών, οι οποίοι σημείωσαν πέρυσι μια αύξηση 0,2%, έναντι 0,1% το 2012, δεν έχουν φθάσει στο επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν πριν από το 2007, επισημαίνεται στη διετή έκθεσή της. Στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, οι μέσοι μισθοί είναι μάλιστα κατώτεροι εκείνων του 2007. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος των μισθών επιβραδύνθηκε σε σχέση με το 2012, καθώς έφθασε το 2%, έναντι σχεδόν 3% πριν από έξι χρόνια.

Το ποσοστό αυτό αφορά κυρίως τις αναδυόμενες και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, με μεγάλες πάντως διαφορές ανάμεσα στις χώρες. Μολονότι οι μισθοί αυξήθηκαν το 2013 κατά 6% στην Ασία και κατά 5,8% στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, η άνοδος αυτή περιορίσθηκε σε 0,8% στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική. Στη Μ. Ανατολή οι μισθοί αυξήθηκαν 3,9%, αλλά στην Αφρική μόνο 0,9%. Τέλος, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας υπενθυμίζει ότι οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες συνεχίζουν να καταγράφονται.

Η Adecco Ελλάδος στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Έτσι φέτος, αντί των καθιερωμένων ετήσιων επιχειρηματικών δώρων στους πελάτες της, ανέλαβε την πρωτοβουλία να προσφέρει το αντίστοιχο ποσό στον οργανισμό. Η κοινωνική αποστολή της Adecco επιδιώκει με κάθε τρόπο να συνεισφέρει στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών. Έτσι μέσω της προσφοράς του ποσού που θα διαθέταν σε επιχειρηματικά δώρα στον οργανισμό «Tο Χαμόγελο του Παιδιού», στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των παιδιών που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Data Communication: Διατήρηση της κερδοφορίας

 Συγκεκριμένα, για τη χρήση 01/07/2013 – 30/06/2014, ο κύκλος εργασιών εταιρείας έκλεισε στα 4,368 εκατ. ευρώ, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους έφτασε το 42,17%. Τα κέρδη προ φόρων – τόκων – αποσβέσεων και χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 393,1 χιλ. ευρώ. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 190,2 χιλ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 102,1 χιλ. ευρώ.

Ο Γ. Καπούλας στην ΕΥ ΖΗΝ Greece

Ο Γιώργος Καπούλας αναλαμβάνει τα καθήκοντα του Γενικού Διευθυντή για την ΕΥ ΖΗΝ Greece εφαρμόζοντας την εμπειρία άνω των 17 ετών σε περιβάλλον Β2Β με σαφείς στόχους και επιτεύγματα. Ο ίδιος διαθέτει εκτεταμένη εμπειρία στο Event Management και στην Επιχειρηματική Ανάπτυξη και είναι κάτοχος πτυχίου Bachelor στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Έρευνα Decoding Global Talent

Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από200.000 άτομα παγκοσμίως, ενώ 50 άτομα από όσους απάντησαν στο ερωτηματολόγιο κλήθηκαν σε συνέντευξη για την εις βάθος διερεύνηση των απαντήσεών τους. Ειδικότερα, μόνο το 5% των Ελλήνων ερωτηθέντων ήδη ζει στο εξωτερικό, ενώ 55% επιπλέον ερωτηθέντες θα μετακόμιζαν σε άλλη χώρα για δουλειά, ποσοστά χαμηλότερα από τον μέσο όρο. Οι τρεις πρώτες χώρες στις οποίες θα πήγαιναν οι Έλληνες είναι οι αγγλόφωνες Μ. Βρετανία (18%) στη πρώτη θέση, οι ΗΠΑ (12%) στην τρίτη θέση και η οικονομικά σταθερή Ελβετία (13%) στη δεύτερη.

Τη δεκάδα συμπληρώνουν οι: Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος και Μεξικό. Εκτός όμως από τους Έλληνες που εκφράζουν επιθυμία να εργαστούν σε αυτές τις χώρες, υπάρχουν και κάτοικοι άλλων χωρών οι οποίοι επιθυμούν να έρθουν για δουλειά στη χώρα μας. Μεταξύ των πρώτων δέκα χωρών είναι τρία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φινλανδία (3η θέση), Γαλλία (5η θέση), και Ολλανδία (7η θέση).

ΟΤΕ-Cosmote Graduate Trainee Program

Στόχος είναι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία σε ένα διεθνές εργασιακό περιβάλλον και να γίνουν οι αυριανοί ηγέτες. Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων για συμμετοχή στο πρόγραμμα έχουν ήδη ξεκινήσει και θα μπορούν κατατίθενται έως τις 30 Δεκεμβρίου. Παράλληλα, η εταιρεία έχει σχεδιάσει αντίστοιχο πρόγραμμα για την αξιοποίηση στελεχών που εργάζονται ήδη στον Όμιλο.

Το πρόγραμμα ξεκινά τον Φεβρουάριο του 2015 με 18μηνη διάρκεια και αφορά σε τριάντα εργαζόμενους. «Η επένδυση σε νέους ανθρώπους είναι επένδυση στο μέλλον. Το πρόγραμμα επενδύει σε νέους ανθρώπους και τους παρέχει τα μέσα για να εξελιχθούν σε εξαίρετους, ολοκληρωμένους managers. Ο ΟΤΕ του σήμερα είναι μεγάλο σχολείο και μπορεί να δημιουργήσει τους ηγέτες του αύριο», υποστήριξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ.

Συμφωνία ΟΑΕΔ – Microsoft Hellas για την ενίσχυση δεξιοτήτων ανέργων

Η κίνηση αυτή του ΟΑΕΔ εντάσσεται στην πολιτική του που στοχεύει μέσω συνεργασιών κοινωνικού χαρακτήρα με φορείς και εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες αιχμής και στην πληροφορική, να παράσχει στους ανέργους σημαντικές ευκαιρίες βελτίωσης των γνώσεων και προσόντων τους, χωρίς καμιά επιβάρυνση. ημειώνεται ότι τα στοιχεία της συμφωνίας και οι λεπτομέρειές της θα παρουσιαστούν σήμερα.

Μειωμένα επίπεδα αμοιβών στη μισθωτή εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις Ανακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις που υπέβαλαν οι επιχειρήσεις, σε διάστημα ενός χρόνου (μεταξύ του Μαρτίου ’13 και του Μαρτίου ’14) αυξήθηκαν τόσο ο αριθμός των επιχειρήσεων σε λειτουργία (+12,30%) όσο και των εργαζομένων – ασφαλιζόμενων στο ΙΚΑ (+ 13,90%), όμως τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές δεν βελτιώθηκαν, αντίστοιχα, αφού οι περισσότερες νέες θέσεις ήταν με καθεστώς μερικής απασχόλησης (+ 38,82%) και ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 11,65%. Ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων τον Μάρτιο του 2014 έφτασε τους 437.461 από 315.130 (+38,82%), ενώ οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό αυξήθηκαν σε 1.234.544 από 1.129.246 (+9,32%).

Ο μέσος μεικτός μισθός των μερικώς απασχολουμένων περιορίστηκε στα 430,51 ευρώ από 514,99 ευρώ. Το ημερομίσθιο στα 24,49 ευρώ από 27,17 ευρώ, ενώ η μέση απασχόληση δεν ξεπέρασε τις 17,58 ημέρες έναντι 18,96 που ήταν τον Μάρτιο του 2013. Για τους εργαζομένους με πλήρη απασχόληση ο μέσος μισθός μειώθηκε στα 1.249,45 ευρώ (-7,80%) και οι ημέρες εργασίας στις 23,31 από 23,77 και το μέσο ημερομίσθιο στα 53,60 ευρώ από 57,01 ευρώ. Τέλος, η μεγαλύτερη αύξηση θέσεων εργασίας καταγράφεται στον κλάδο των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Ακολουθούν το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι μεταποιητικές βιομηχανίες, οι μεταφορές και επικοινωνίες, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας και η εκπαίδευση.

Πρόστιμα 60 εκατ. ευρώ για αδήλωτη εργασία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο 2014, ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν.

Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανήλθαν σε 9.391.498 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι: «στο πλαίσιο αυτό θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας.

Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της “ψευδομερικής απασχόλησης” ή και αδήλωτης εργασίας».