Εκτόξευση της ανεργίας στις ΗΠΑ

Το Δεκέμβριο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,2%. Συνολικά, 598.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον περασμένο μήνα, πολύ περισσότερες από τις προβλέψεις, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι θέσεις θα μειώνονταν κατά 540.000 και ότι η ανεργία θα διαμορφωνόταν στο 7,5%.

Οι ΗΠΑ είχαν να αντιμετωπίσουν τέτοια κατακόρυφη απώλεια θέσεων εργασίας σε ένα μήνα από το Δεκέμβριο του 1974. Μάλιστα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί τους τελευταίους πέντε μήνες στη χώρα. Το Δεκέμβριο μόνο, είχαν μειωθεί κατά 577.000.

Για περικοπές 20.000 θέσεων εργασίας ετοιμάζεται η Nissan

Οι περικοπές αυτές πρόκειται να υλοποιηθούν σταδιακά στο διάστημα Απρίλιος 2009 – Μάρτιος 2010. Μάλιστα η Nissan σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι θα προχωρήσει στη μείωση του προσωπικού της κατά 8,5% ενώ από το Μάρτιο θα εφαρμόσει ένα σύστημα «επιμερισμού εργασίας των υπαλλήλων». Παράλληλα, η παραγωγή θα μειωθεί κατά 787.000 αυτοκίνητα. Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης χρημάτων η εταιρεία ανακοίνωσε περιορισμό των μπόνους των μελών του ΔΣ, καθώς και μείωση κατά 5% έως 10% των μισθών των στελεχών.

Σε μείωση προσωπικού προχωρά και η Sharp

Συγκεκριμένα, η Sharp προχωρά στην περικοπή 1.500 θέσεων εργασίας μέχρι τον Μάρτιο, αλλά στην Ιαπωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η περικοπή δεν επηρεάζει τους 55.900 ανθρώπους που δουλεύουν για την Sharp σε παγκόσμιο επίπεδο.

Συναγερμός για την εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία υλοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών Ipsos Mori κατά την περίοδο των εορτών, συμμετείχαν 892 Βρετανοί εργοδότες. Από αυτούς, το 36% σκοπεύει να μειώσει τις θέσεις εργασίας μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2009. Το ποσοστό αυτό, είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο κύμα της έρευνας, που έλαβε χώρα το περασμένο φθινόπωρο.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο δείκτης, ο οποίος καταδεικνύει την ισορροπία μεταξύ αναμενόμενων προσλήψεων και απολύσεων εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο διαμορφωμένος στο -9. Ο δείκτης παρουσιάζεται αρνητικός για πρώτη φορά στην ιστορία της συγκεκριμένης μέτρησης, που ξεκίνησε το 2004.

Παράλληλα, οι αυξήσεις θα διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα αφού αναμένεται να κυμανθούν, κατά μέσο όρο, στο 2,6%. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο 3,5% που προέκυψε από τη μελέτη του φθινοπώρου. Ο John Philpott Chief Economist στο CIPD σχολίασε: «Τα στοιχεία της πρόσφατης μελέτης αποδεικνύουν ότι οι προοπτικές εργασίας χειροτερεύουν σε σημείο συναγερμού. Η κατάσταση της αγοράς εργασίας είναι ξεκάθαρα χειρότερη στις αρχές του χρόνου από ότι αρχικά αναμενόταν.

Επίσημα στοιχεία, τα οποία θα δουν το φως της δημοσιότητας στο τέλος της εβδομάδας θα δείξουν ότι ο αριθμός των ανέργων ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια άτομα στο τέλος του προηγούμενου έτους. Φαίνεται, πλέον, αναπόφευκτο η ανεργία να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια πριν αρχίσει να βελτιώνεται».

Ανάπτυξη προσόντων σε καιρό οικονομικής κρίσης

Σε αυτό το πλαίσιο, διεξήχθη η παρουσίαση των προπτυχιακών (Bachelor) και μεταπτυχιακών (MBA, MSc και Διδακτορικών) προγραμμάτων των Βρετανικών Πανεπιστημίων, University of Leicester και Heriot-Watt University, τα οποία προσφέρονται στην Ελλάδα σε αποκλειστική συνεργασία από την iCon International Training και η επόμενη έναρξή τους είναι τον Μάιο.

Η παρουσίαση έγινε σε ένα από τα νεοκλασικά εκπαιδευτικά κέντρα της iCon στην οδό Δημητρακοπούλου 49Α (στάση μετρό Συγγρού-Φιξ). Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση των Πανεπιστημίων με τα οποία συνεργάζεται η iCon.

Στο δεύτερο μέρος της παρουσίασης οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν διευκρινίσεις σχετικά με τα προγράμματα και τις διαδικασίες εγγραφής τους σε αυτά αλλά και προσωπικές συναντήσεις για λεπτομερέστερη ενημέρωση.

Νέο σεμινάριο «Συναισθηματική Νοημοσύνη»

Το σεμινάριο απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, σπουδαστές και αποφοίτους ΙΕΚ και γενικότερα σε σπουδαστές παραγωγικών σχολών management καθώς και σε εργαζόμενους. Στόχος του σεμιναρίου, είναι να βελτιώσει τις συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες και γνώσεις των συμμετεχόντων, έτσι ώστε να προσαρμόζονται ικανοποιητικά στις απαιτήσεις του εργασιακού περιβάλλοντος.

Επιπλέον, η βελτίωση της ικανότητας να αναγνωρίζουν, να κατανοούν και να χειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους και τα συναισθήματα των άλλων, δημιουργώντας μέσα από αυτή τη γνώση κίνητρα για τον εαυτό τους και την ομάδα τους. Οι επιπλέον θεματικές ενότητες του σεμιναρίου, περιλαμβάνουν τα εξής: Αυτοεπίγνωση, Αυτοδιαχείριση, Κοινωνική επίγνωση, Διαχείριση Σχέσεων.

15ος Πανελλήνιος Φοιτητικός Διαγωνισμός

Ο θεσμός αυτός φιλοδοξεί να φέρει τους αυριανούς επαγγελματίες κοντά στον επιχειρηματικό κόσμο. Τελευταία ημερομηνία για την υποβολή των εργασιών είναι η 20η Μαρτίου. Οι εργασίες μπορούν να παραδοθούν στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα.  Η τελετή απονομής των βραβείων του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Μάιο του 2009 στο Ζάππειο.Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.economia.gr ή επικοινωνήστε στο τηλ.: 210-3314714, [email protected]

«ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2009»: ‘Ο,τι θέλετε να μάθετε για την παιδεία!

Η «EKΠAIΔEYΣH» φιλοξενεί κάθε χρόνο περισσότερους από 250 εκθέτες από την Ελλάδα και 13 ακόμη χώρες και υποδέχεται πάνω από 20.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, απόφοιτους, εργαζόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς, σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού) οι οποίοι ενημερώνονται από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων άμεσα και αποτελεσματικά σχετικά με προγράμματα σπουδών μετά το Λύκειο, μεταπτυχιακά, ΜΒΑ, σεμινάρια, ξένες γλώσσες, σεμινάρια και πολλά άλλα.

Παράλληλα, με στόχο την ενημέρωση και για την αγορά εργασίας, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «Σταδιοδρόμιο» μια σειρά εκδηλώσεων, συζητήσεων και σεμιναρίων σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος, το σχεδιασμό καριέρας  και την αναζήτηση εργασίας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Yπουργείου Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Αθηναίων. Τιμώμενη χώρα για το 2009 είναι η Kύπρος.

Η είσοδος στην έκθεση «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2009» και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στα σεμινάρια του «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΟΥ» είναι δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο www.ekpaidefsi.gr ή επικοινωνήστε με την EuroPartners στο τηλ.: 210 9221254 και e-mail: [email protected]

Ο Marshall Goldsmith στο 12ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG

Η φετινή διοργάνωση με τίτλο «Η τέχνη της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού», εν μέσω του δύσκολου οικονομικού κλίματος, εστιάζει σε ιδιαίτερα επίκαιρα θέματα όπως οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του εργατικού δικαίου και ο ρόλος της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού σε περιόδους κρίσεων.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά έναν «από τους 50 κορυφαίους διανοούμενους και ηγέτες στην ιστορία του μάνατζμεντ τα τελευταία χρόνια», τον Dr. Marshall Goldsmith. Το 12ο Συμπόσιο περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ομιλητές. Ο γνωστός Καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αλέξης Π. Μητρόπουλος, θα αναλύσει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά θέματα ενώ ο Gus Gannon στέλεχος της Sun Microsystems θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Open Work» της εταιρείας του, που θεωρείται «επανάσταση» στις ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ο Dr. Joel Levey και η Michelle Levey συγγραφείς πολλών βιβλίων, σύμβουλοι ανώτατων στελεχών και ιδρυτές του Διεθνούς Κέντρου Corporate Culture and Organizational Health θα παρουσιάσουν σε ένα διαδραστικό workshop, τους τρόπους με τους οποίους τα στελέχη των επιχειρήσεων μπορούν να καταπολεμήσουν το εργασιακό άγχος, ώστε να επιτύχουν υψηλή επαγγελματική απόδοση. Ακόμη, η Rachel Campbell, επικεφαλής Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στην KPMG UK θα μοιραστεί με τους συμμετέχοντες επιτυχημένες πρακτικές που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να γίνουν “employer of choice”.

Τέλος, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Συμποσίου, θα απονεμηθούν τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού 2009 στις τρεις εταιρείες που θα διακριθούν για την καινοτομία, την πρωτοτυπία και την αποτελεσματικότητα εφαρμογών και συστημάτων Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού που εφαρμόστηκαν κατά το προηγούμενο έτος.

Ένας χρόνος επιτυχίας για την Arval Hellas

Μετά από ένα χρόνο δραστηριοποίησης, η Arval Hellas γιορτάζει ένα στόλο που ξεπερνά τα 1000 αυτοκίνητα.  Με εικοσαετή πείρα στη διεθνή αγορά, η Arval διαχειρίζεται σήμερα περισσότερα από 600.000 αυτοκίνητα σε 39 χώρες. Η εταιρεία είναι θυγατρική της BNP Paribas.