--> 

Manpower : Σε κάμψη η αγορά εργασίας το διάστημα Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2009

Η συνολική εικόνα της αγοράς, όπως διαμορφώνεται μέσα από τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι αυτή μιας αγοράς σε κάμψη, καθώς για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα στην Ελλάδα, οι Προοπτικές Απασχόλησης της χώρας μας έχουν αρνητικό πρόσημο και καταγράφονται στο  -7%. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ο μοναδικός τομέας με βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης είναι αυτός του Δημοσίου και των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας Έρευνας  της Μanpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 750 εργοδοτών.

Μόλις το 12% του δείγματος θα προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το προσεχές τρίμηνο, το 19% δηλώνει ότι σκοπεύει να προβεί σε απολύσεις και το 66% αναφέρει ότι δε θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί. Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ο ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται μειωμένος κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους η μείωση του δείκτη των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης φτάνει τις 26 ποσοστιαίες μονάδες. Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά αφού μόνο σε 11 από τις 34 χώρες, που υλοποιείται η έρευνα, οι επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εργοδότες σε 17 χώρες αναφέρουν τις ασθενέστερες προβλέψεις για προσλήψεις από τότε που ξεκίνησε η Έρευνα σε αυτές. Παρά τις μειωμένες προβλέψεις για το Γ’ Τρίμηνο, οι πιο θετικές προοπτικές για την απασχόληση καταγράφονται στην Ινδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, το Περού και τη Σιγκαπούρη. Αντιθέτως, οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών καταγράφονται στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Στις 1.200 οι απολύσεις στο α’ τρίμηνο από τις τράπεζες τις Ρουμανίας

Οι τράπεζες, που δραστηριοποιούνται στη ρουμανική οικονομία, έχουν 6.500 υποκαταστήματα εκτός του Βουκουρεστίου, ενώ κατά την παρούσα περίοδο έχουν παγώσει την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, για την επέκταση του τραπεζικού τους δικτύου, με την ίδρυση νέων υποκαταστημάτων. Σημειώνεται ότι στο περιφερειακό δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων εργάζονται 58.000 τραπεζικοί υπάλληλοι.

Πηγή: EMEA Business Monitor

Θετικά εξελίσσεται το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας στη Βουλγαρία

Η δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, με έμφαση στις οικοδομικές κατασκευές, στον τουρισμό και στη βιομηχανία παραγωγής ενδυμάτων, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης της χώρας.

Πηγή: EMEABusiness Monitor

Αισιόδοξα μηνύματα από τις ΗΠΑ

Η μεγάλη αυτή απόκλιση, επισκίασε την περαιτέρω ενίσχυση του δείκτη ανεργίας των ΗΠΑ στο 9,4%, από 8,9% τον Απρίλιο. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο εν λόγω δείκτης υπερβαίνει το όριο του 9% από τις αρχές του 1983.

Πηγή: Ημερησία

Απονομή βραβείων του 15ου Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού

Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2008 έως το Μάρτιο 2009 και το σύνολο των εργασιών που κατατέθηκαν ήταν 130. Κατά την τελετή, στην οποία μεταξύ άλλων παρέστη ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Σκούρας, βραβεύθηκαν 24 φοιτητές ανάμεσα σε 4 ομαδικές και 6 ατομικές εργασίες.

Με το κλείσιμο της απονομής ανακοινώθηκε το θέμα του επόμενου φοιτητικού διαγωνισμού «Μαθήματα από την κρίση, το νέο τοπίο» που θα αποτελέσει το αντικείμενο έρευνας για τους φοιτητές που θα λάβουν μέρος από το ερχόμενο φθινόπωρο.

Κοινή δέσμευση της ΕΕ για την απασχόληση

Η ΕΕ θα προκαταβάλει επίσης κονδύλια και η συγχρηματοδότηση από τα κράτη μέλη δε θα είναι αναγκαία για την περίοδο 2009-2010. Μαζί με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και άλλους εταίρους, θα δημιουργηθεί νέος μηχανισμός χορήγησης μικροδανείων για αυτούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν συνήθως δυσκολίες στην πρόσβαση στα αναγκαία κονδύλια για τη δημιουργία επιχείρησης ή μικροεπιχείρησης.

Η «κοινή δέσμευση της ΕΕ για την απασχόληση» προτείνει θεμελιώδεις προτεραιότητες και ενέργειες για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και για την παροχή συνδρομής στα άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενώ ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο για την ανάκαμψη. Ο στόχος για όλους τους σχετικούς συντελεστές, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τις ενώσεις των εργοδοτών, καθώς και για τα κράτη μέλη και την ΕΕ είναι να συνεργαστούν με για την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στους ηγέτες της ΕΕ για να δώσουν τη συγκατάθεσή τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Ιουνίου.

Παιχνίδι προσομοίωσης για ερευνητές κοινωνικο- οικονομικών επιστημών

Ο στόχος της εκπαίδευσης είναι να κατανοήσουν οι ερευνητές, μέσω της συμμετοχής σε παιχνίδι προσομοίωσης (simulation game), τη σπουδαιότητα της συνεχούς συνεργασίας με σκοπό την επιτυχή υποβολή ερευνητικών προτάσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά όταν αυτή αφορά σε διαφορετικούς ερευνητικούς τομείς. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουΐζα Αναστοπούλου, Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Διεύθυνση “Κοινωνικό-οικονομικών Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών” καθώς και καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες τους από προηγούμενα ερευνητικά έργα.

Το σεμινάριο απευθύνεται ερευνητές Πανεπιστημίων, ερευνητικών ινστιτούτων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να υποβάλλουν προτάσεις για χρηματοδότηση στο ερευνητικό πεδίο των Κοινωνικό-Οικονομικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών.

Στο 9,2% η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

Στην Ευρώπη των 27, η ανεργία για τον ίδιο μήνα, διαμορφώθηκε στο 8,6%, στο υψηλότερο σημείο από τον Ιανουάριο του 2006. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Ισπανία (18,1%), Λετονία (17,4%) και Λιθουανία (16,8%), ενώ τα χαμηλότερα σε Ολλανδία (3,0%) και Αυστρία (4,2%). Σε διάστημα ενός μόλις μήνα, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 396.000 άτομα στη ζώνη του ευρώ για να φθάσει τα 14.579 εκατ. άτομα συνολικά. Το Μάρτιο του 2009, το ποσοστό της ανεργίας βρισκόταν στο 8,9% στις δεκαέξι χώρες της ευρωζώνης.

Απαισιοδοξία απηχεί η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 76% των επιχειρήσεων διατήρησε το προσωπικό που απασχολεί κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 78,5% δήλωσε, ότι θα διατηρήσει τον ίδιο αριθμό απασχολούμενων κατά το επόμενο έτος. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν και τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας της UEAPME (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων), σύμφωνα με την οποία οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις αντιστέκονται στις απολύσεις και διατηρούν περισσότερο προσωπικό απ’ ότι θα δικαιολογούσε η οικονομική τους κατάσταση. Μάλιστα, για την αποφυγή των απολύσεων, οι 7 στις 10 πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις θεωρούν πιο αποτελεσματικό το μέτρο της επιδότησης του κόστους εργασίας σε αντίθεση με τα μέτρα διευθέτησης του χρόνου εργασίας που συνεπάγεται μείωση μισθού.

Η συντριπτική πλειονότητα (90%) του δείγματος δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η μέση μείωση στο τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο 4μηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο του 2008 ανέρχεται σε 31%. Ως προς τις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις προοπτικές τους κατά τους επόμενους μήνες, η εικόνα είναι δυσοίωνη, καθώς το 73% προβλέπει τη διατήρηση της κατάστασης στα ίδια (χαμηλά) επίπεδα, ή την επιδείνωσή της.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, που συμβάλει στη δημιουργία αρνητικού κλίματος στην αγορά είναι η ασφαλιστική «ανασφάλεια» που βιώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ως προς το μέλλον των συντάξεών και της υγειονομικής τους περίθαλψης.

Το 75,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα κινδυνεύουν, ενώ το 89,3% ισχυρίζεται, ότι πρέπει να φροντίσει για την ύπαρξη συμπληρωματικού εισοδήματος μετά τη συνταξιοδότησή του, επενδύοντας σε αυτό εκτός της επιχείρησης.

Η HR Quest / Alexander Hughes υποστηρικτής στο 20ο Ελληνικό Συνέδριο Ηγεσίας

Στο Συνέδριο, με κυρίαρχο θέμα «Έξυπνοι Ηγέτες – Κακές Αποφάσεις», βασικοί ομιλητές ήταν ο Sydney Finkelstein, καθηγητής μάνατζμεντ, Tuck School of Business, και ο Kevin Roberts, CEO worldwide Saatchi & Saatchi.