Χάνονται 4.600 θέσεις εργασίας στην Μonte dei Paschi di Siena

Μετά από έντεκα ώρες συνεδρίασης, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της, αποφάσισαν την αναστολή λειτουργίας τετρακοσίων υποκαταστημάτων. Οι περικοπές αυτές σύμφωνα με αναλυτές θα πρέπει να οδηγήσουν στην περιστολή των εξόδων κατά πεντακόσια εξήντα πέντε εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

H διοίκηση της τράπεζας έκανε γνωστό ότι πρόκειται να πουλήσει τίτλους της αξίας ως και 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο ιταλικό δημόσιο, για να καλύψει τις ανάγκες της σε ρευστό. Στις 9 και 10 Οκτωβρίου, τέλος, οι μέτοχοι της MPS (πρόκειται για την παλαιότερη τράπεζα της χώρας και την τρίτη σε μέγεθος) πρόκειται να συνεδριάσουν ώστε να αναθέσουν στο διοικητικό συμβούλιο εντολή για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Fiat: Καλείται να επαναπροσλάβει 145 εργαζόμενους

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν μείνει χωρίς δουλειά, εξαιτίας της απόφασης της αυτοκινητοβιομηχανίας του Τορίνου, κατά τη δημιουργία της νέας εταιρείας Newco, να μην τους συμπεριλάβει στο προσωπικό προς επαναπρόσληψη.

Το συνδικάτο Cgil, υποστήριξε ανέκαθεν ότι «η συγκεκριμένη διάκριση οφειλόταν στην πολιτική τοποθέτηση των μελών του», τονίζοντας, παράλληλα, ότι «λόγω της στάσης της εργοδοσίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων μελών του στο Πομιλιάνο μειώθηκε από τους τριακόσιους ογδόντα δυο στους διακόσιους επτά.

Η ετυμηγορία βασίστηκε στη θέση της εισαγγελίας ότι δεν θα μπορούσε να είναι τυχαίο το γεγονός ότι στα άτομα που επελέγησαν για να εργασθούν στη νέα εταιρεία Newco, δεν υπάρχει ούτε ένα μέλος του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, του Cgil. Πέρα από την επαναπρόσληψη των 145 εργατών, σε 19 η Fiat πρέπει να καταβάλλει και χρηματικές αποζημιώσεις.

Ιταλία: Απολύσεις 100.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2014

Επιπλέον, τα ειδικά κουπόνια που δίδονται για να καλύπτονται τα έξοδα του γεύματος των υπαλλήλων θα περιοριστούν στα 7 ευρώ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η μείωση των υπαλλήλων θα γίνει με το πάγωμα των προσλήψεων και με σειρά συνταξιοδοτήσεων (για τα δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του εργαζομένου αναμένεται η καταβολή του 80% του μισθού).

Σχεδιάζεται, ακόμα, η μείωση κατά 50%, των αυτοκινήτων που διατίθενται προς χρήση των στελεχών διαφόρων κρατικών εταιρειών, ενώ σε ότι αφορά οργανισμούς που δεν έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο, είναι πολύ πιθανό να περιορισθεί στα τρία ο αριθμός των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους. Τέλος, προβλέπεται μείωση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούνται μόνο στα υπουργεία κατά περίπου 10%.

Αύξηση του αριθμού των ανέργων στη Γαλλία

Στα 2,3 εκατ. αυξήθηκε, για 13ο συνεχόμενο μήνα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων. Ο αριθμός των ανέργων που αναζητούν απασχόληση στη Γαλλία αυξήθηκε το Μάιο, φθάνοντας τα 2,922 εκατ. άτομα, ήτοι κατά 33.000 μεγαλύτερος από τον Απρίλιο (+1,2%), καταγράφοντας τον 13ο συνεχόμενο μήνα με αυξητική τάση, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας που σημειώνεται από το Μάιο του 2011, οπότε ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων άρχισε να αυξάνεται. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τον πρώτο μήνα της πενταετούς θητείας του νεοεκλεγέντα προέδρου Φρανσουά Ολάντ. Τον Απρίλιο 4.300 άνθρωποι είχαν προστεθεί στον κατάλογο των ανέργων (αύξηση 0,1%, έναντι 0,6% το Μάρτιο).

Μέσα σ’ ένα χρόνο η αύξηση των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε στο 8%. Συμπεριλαμβανομένων και όσων απασχολούνται μερικώς, ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν εργασία ανέρχεται στα 4,347 εκατ., μία αύξηση κατά 28.600 άτομα (+0,7%) μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου.

Air France: «Κόβει» 5.000+ θέσεις εργασίας, σε δύο χρόνια

Η διεύθυνση της εταιρείας εξήγησε στους εκπροσώπους του προσωπικού πως από το Δεκέμβριο του 2011 ως το Δεκέμβριο του 2013, θα έχει καταργήσει 5.122 θέσεις εργασίας, σε συνολικό δυναμικό 49.301 εργαζομένων, χάρη σ’ ένα πρόγραμμα εθελούσιων αποχωρήσεων και ότι στη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις. «Ο στόχος είναι στα τέλη του 2014 να έχει αυξηθεί η οικονομική αποτελεσματικότητα κατά 20%», σύμφωνα με την ανακοίνωση της διεύθυνσης.

ΕΚΤ: Η κρίση επιβαρύνει τους εργαζομένους της

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή το 80,1% των εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή «αυξημένο φόρτο εργασίας» και το 74,4% εξ αυτών εκτιμά ότι πρόκειται για «μόνιμη» κατάσταση. Περισσότεροι από 76% δήλωσαν ότι κάνουν υπερωρίες, για τις οποίες το 77,7% των εργαζομένων αυτών δεν πληρώνεται. Σχεδόν 16% των εργαζομένων που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι αυτός ο όγκος εργασίας έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στην ιδιωτική ζωή και/ή στην υγεία τους.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 715 εργαζομένων της ΕΚΤ, χωρίς διάκριση αν είναι μόνιμοι μισθωτοί ή συμβασιούχοι. Η ΕΚΤ απασχολεί περίπου 2.600 εργαζομένους, από τους οποίους 1.200 είναι μόνιμοι μισθωτοί. «Εξαιτίας των πέντε ετών κρίσης, το προσωπικό της ΕΚΤ είναι πνιγμένο στη δουλειά και αυτό συμβαίνει σ’ όλα τα τμήματα», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Ipso Μάριους Μάγκερ.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρότεινε στο εκτελεστικό συμβούλιο να αυξήσει το δυναμικό μέσα στα επόμενα χρόνια, αλλά το Ipso εκφράζει τη λύπη του επειδή δεν ενημερώθηκε για τον προβλεπόμενο αριθμό προσλήψεων και φοβάται ότι δεν θα είναι αρκετές.

Kariera.gr: Έρευνα «Μισθός vs παροχές»

Ειδικότερα, το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε υψηλότερες αμοιβές και όχι επιπλέον παροχές τις οποίες θα επέλεγε μόλις το 29%. Με βάση τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει πάντως ότι το 62% του δείγματος λαμβάνει από την εταιρεία του και μισθό και, έξτρα παροχές σε αντίθεση με το 38% που παίρνει μόνο την αμοιβή του.

Οι παροχές που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στους εργαζομένους τους είναι κυρίως εταιρικό αυτοκίνητο και κινητό τηλέφωνο, εκπαίδευση (σεμινάρια, μεταπτυχιακά), ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ποσοστό, συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, δυνατότητα εργασίας από το σπίτι και laptop.

Για την ακρίβεια, κατά κύριο λόγο, το 46% του προσωπικού λαμβάνει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το 35% εκπαιδευτικά προγράμματα, το 34% εταιρικό κινητό τηλέφωνο, το 22% εταιρικό αυτοκίνητο, το 15% μπορεί να εργάζεται από το σπίτι και το 8% συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά, στην ερώτηση ποιες παροχές οι εργαζόμενοι θεωρούν σημαντικές, η κατάταξη έχει ως εξής: Στην πρώτη θέση η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ποσοστό 68%, στη δεύτερη η εκπαίδευση σε ποσοστό 57%, στην τρίτη θέση το εταιρικό αυτοκίνητο και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα σε ποσοστό 42%, στην τέταρτη θέση η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι, στην πέμπτη θέση το εταιρικό κινητό τηλέφωνο και στην έκτη το laptop.

Ωστόσο, παρόλο που η εκπαίδευση και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρίσκονται πρώτες στη λίστα προτιμήσεων των στελεχών και υπαλλήλων μόλις το 38% κάνει συχνά ή πολύ συχνά χρήση και της πρώτης παροχής και μόλις το 24% κάνει χρήση της δεύτερης παροχής.

Στην ουσία η έρευνα αποτυπώνει την κατάσταση που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική αγορά εργασίας οι περικοπές μισθών. Προκύπτει λοιπόν το συμπέρασμα ότι βασική προτεραιότητα, αυτή τη στιγμή, για τη μεγαλύτερη μερίδα των στελεχών και των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα είναι οι υψηλότερες αμοιβές και σε δεύτερη μοίρα έρχονται οι παροχές, οι οποίες για μεγάλο ποσοστό θεωρούνται στην παρούσα φάση «πολυτέλειες».

Η έρευνα διεξήχθη από το kariera.gr, ηλεκτρονικά, το διάστημα από 11-25 Μαΐου με τη μέθοδο της τυχαίας δειγματοληψίας 235 ατόμων άνω των 18 ετών που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση στην Ελλάδα, εκ των οποίων 6 στους 10 ανήκουν στη μεσαία βαθμίδα εργασίας και μόλις 1 στους 10 στην υψηλότερη βαθμίδα εργασίας.

ΣΔΑΔΕ και Καριέρα: Πρωτοβουλία για την εργασία

Η πρωτοβουλία αφορά στη στήριξη του δικαιώματος της εργασίας μέσω της παροχής «Δωρεάν εκπαίδευσης σε θέματα αναζήτησης εργασίας» σε άνεργα στελέχη ή νέους ανέργους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού οι οποίοι σε εθελοντική βάση θα προσφέρουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία από την αγορά εργασίας. Η εκπαίδευση θα γίνει με τη μορφή επαναλαμβανόμενων ανοιχτών workshops ( 2-3 ώρες) πάνω σε θέματα όπως:

• Προετοιμασία αναζήτησης εργασίας, προγραμματισμός καριέρας.
• Τάσεις στην αγορά εργασίας, αναζήτηση ευκαιριών.
• Προσωπική προετοιμασία, δικτύωση με την «κρυφή» αγορά εργασίας.
• Δημιουργία βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής.
• Τεχνικές συνέντευξης και προετοιμασία για τη συνέντευξη.
• Χρήση του internet και των social media στην αναζήτηση εργασίας.

Τα μέλη του ΣΔΑΔΕ που επιθυμούν να συμμετάσχουν εθελοντικά στην παραπάνω προσπάθεια, μπορούν να επικοινωνήσουν με το γραφείο του ΣΔΑΔΕ, τηλ. 2106824092, email: [email protected], ώστε να ενταχθούν σε ομάδες ενημέρωσης και δράσης. Η ημερομηνία της διεξαγωγής της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης των εθελοντών συναδέλφων, όπου θα δοθεί και το πρώτο πιλοτικό εκπαιδευτικό υλικό θα γίνει την Τρίτη 17 Ιουλίου 2012 και ώρα 6.30 στα γραφεία του Συνδέσμου.

ΟΑΕΔ: πρόγραμμα για πρόσληψη και απασχόληση Ανέργων έως 35 ετών

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις μπορούν ήδη να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ το οποίο προβλέπει την επιδοτούμενη απασχόληση 5.000 νέων έως 35 ετών, πτυχιούχων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

Οι άνεργοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι έως και 35 ετών (να διανύουν δηλαδή έως και το 35ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία πρόσληψης), να διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι επιχειρήσεις που θα προσλάβουν τους ανέργους, δεσμεύονται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας για 27 μήνες αν και η επιχορήγηση θα διαρκέσει 24 μήνες.

Η επιχορήγηση είναι 20 ευρώ για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για ανέργους έως 24 ετών και 25 ευρώ για ανέργους άνω των 24 ετών. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιχειρήσεις – εργοδότες, δεν πρέπει να έχουν κάνει απολύσεις – μείωση προσωπικού, ακόμη και με εθελούσια έξοδο, στο προηγούμενο τρίμηνο.