Ουαλία: Τους υποχρέωναν να χορέψουν για να τους προσλάβουν!

Οι άνθρωποι που ζητούσαν εργασία και περνούσαν από ομαδική συνέντευξη στο κατάστημα της Currys στο Κάρντιφ της Ουαλίας αναγκάζονταν να χορεύουν στο πλαίσιο μιας «άσκησης» ομαδικού πνεύματος εργασίας. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι ο… χορός δεν περιλαμβάνεται στις καθιερωμένες διαδικασίες επιλογής προσωπικού που εφαρμόζει. Μετά το σάλο που προκλήθηκε η Currys ανακοίνωσε ότι δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο και ότι διεξάγει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση.

Γερμανία: οι υπάλληλοι στο υπ. Εργασίας δεν θα… εργάζονται μετά το πέρας του ωραρίου

 Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι του προσωπικού και το υπουργείο προβλέπει ότι οι προϊστάμενοι δεν θα πρέπει να ενοχλούν τους εργαζόμενους εκτός ωρών εργασίας παρά μόνο «σε εξαιρετικές, δικαιολογημένες περιστάσεις». Επιπλέον, κανένας εργαζόμενος του υπουργείου δεν θα μπορεί να τιμωρείται αν κλείσει το κινητό του τηλέφωνο ή δεν κοιτάξει τα μηνύματα του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου μετά τη λήξη της βάρδιάς του ή το Σαββατοκύριακο, όπως αναφέρεται στη συμφωνία που υπεγράφη από τη γερμανίδα υπουργό Εργασίας Ursula von der Leyen, τον Μάιο. «Πρέπει να αποφεύγεται η “αυτοεκμετάλλευση” των εργαζομένων», επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας. Όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων πέραν του ωραρίου τους πρέπει να εφαρμόζεται «η αρχή της μικρότερης δυνατής παρέμβασης».

Nasuwt και NUT διαμαρτύρονται για τη σύνδεση των μισθών με την αποδοτικότητά τους

Τα συνδικάτα του κλάδου διαμαρτύρονται εναντίον της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θέτει σε εφαρμογή με την έναρξη του σχολικού έτους ο υπουργός Παιδείας Μάικλ Γκόουβ, που επιτρέπει στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να μεταβάλλουν τον μισθό των εκπαιδευτικών βάσει της αξιολόγησης της απόδοσής τους και καταργεί το εθνικό σύστημα που προβλέπει αυτόματες αυξήσεις με γνώμονα την αρχαιότητα του εκπαιδευτικού. Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως το σύστημα «επιτρέπει να αμείβονται καλύτερα οι καλοί καθηγητές» και πως «θα βοηθά τα σχολεία της χώρας να προσλαμβάνουν τους καλύτερους καθηγητές».

Υπ.Οικ: Η μείωση προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης στις ΔΟΥ δυσχεραίνει το έργο τους

 Επιπροσθέτως, έχει ήδη συσταθεί ομάδα εργασίας στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ώστε να συντονιστεί το έργο των ΔΟΥ σε αυτόν τον τομέα. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, με την επισήμανση ότι, οι φορολογούμενοι που καλούνται στις Εφορίες για προσκόμιση δικαιολογητικών είναι 300.000 άτομα, ενώ εάν ακολουθείτο το ίδιο σύστημα με πέρυσι, θα έπρεπε να προσέλθουν 550.000 φορολογούμενοι (εφέτος υποβλήθηκαν χειρόγραφα στις ΔΟΥ 25.000 δηλώσεις, αντί 1,1 εκατ. δηλώσεων πέρυσι).

Σε 3 χρόνια οι μισθωτοί έχασαν 37 δισ. ευρώ

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία. Στην έκθεση καταγράφεται ότι οι μισθωτοί την τελευταία τριετία από μειώσεις των αποδοχών τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις έχασαν 37 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3% και επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 1994 (19 χρόνια πριν). Και η αγοραστική δύναμη των αποδοχών τους την ίδια περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του έτους 2000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης ο κατώτατος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα αποκλίνει πλέον σημαντικά και υστερεί ακόμη περισσότερο έναντι των κατώτατων μισθών των πλουσιότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεδομένου ότι μετά τη μείωση κατά 22% το Φεβρουάριο του 2012 ανέρχεται πλέον μόλις στο 46% του αντίστοιχου κατώτατου μισθού της πρώτης ομάδας χωρών.

Επίσης, οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα το 2013 για το πρώτο εξάμηνο  ήταν μικρότερες από αυτές της Σλοβενίας και της Κύπρου. Ανέρχονταν σε 22.325 ευρώ έναντι περίπου 34.000 στην Ισπανία, 38.000 στη Γερμανία, 49.000 στη Γαλλία και 45.000 στην Ιρλανδία. Τέλος, η σύγκλιση των πραγματικών μισθών έναντι του μέσου όρου της ΕΕ-15 έχει οπισθοχωρήσει περίπου κατά μία τριακονταετία, σε επίπεδα της δεκαετίας του 1980.

Συστ. Εργάνη: Νέες θέσεις εργασίας στο οκτάμηνο

 Σύμφωνα με τα στοιχεία των προσλήψεων και των απολύσεων που κατέγραψε το υπουργείο Εργασίας μέσω του συστήματος παρακολούθησης «Εργάνη», τον Αύγουστο: Οι αναγγελίες πρόσληψης έφτασαν τις 72.685 (από 56.778 τον ίδιο μήνα πέρυσι) και οι αποχωρήσεις τις 61.716 (από 58.956) αφήνοντας «καθαρά» 10.969 θέσεις εργασίας (από -2.178 πέρυσι). Αυξημένος εμφανίζεται, πάντως, ο αριθμός των οικειοθελών αποχωρήσεων που έφτασαν τις 29.151, έναντι 22.131 ενώ μειωμένες στις 32.565 (από 36.825) ήταν οι καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι περισσότερες προσλήψεις (το 58,24%), λόγω των μειωμένων μισθών που ήδη ισχύουν και συνεχίζουν (τον Αύγουστο δηλώθηκαν μειώσεις μισθών μέσω επιχειρησιακών συμβάσεων από 4,28% – 9,52% για 2.128 εργαζόμενους) έγιναν με καθεστώς πλήρους απασχόλησης (το 33,47% ήταν με μερική απασχόληση και το 8,28% για εκ περιτροπής εργασία). Τον ίδιο μήνα μετατράπηκαν 1.104 θέσεις εργασίας από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, 489 σε εκ περιτροπής εργασία με συμφωνία του εργαζομένου και άλλες 503 με μονομερή απόφαση του εργοδότη.

Αναφορικά με τους κλάδους περισσότερες ήταν οι προσλήψεις από τις απολύσεις και τις οικειοθελείς αποχωρήσεις στις υπηρεσίες εστίασης, στο χονδρικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στο λιανικό εμπόριο καθώς και σε κατασκευές κτιρίων. Αντιθέτως, αρνητική είναι η πορεία της μισθωτής εργασίας στους κλάδους της κοινωνικής μέριμνας, της βιομηχανίας τροφίμων, στη δημόσια διοίκησης και άμυνα, στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και στη διαφήμιση.

Οι 10 ειδικότητες που είχαν θετική πορεία ήταν οι σερβιτόροι, οι συσκευαστές φρούτων, οι χειριστές μηχανών συσκευασίας προϊόντων, οι λαντζιέρηδες, οι ανειδίκευτοι εργάτες μεταποιητικών βιομηχανιών, οι πωλητές σε καταστήματα, οι ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας και κτηνοτροφίας, το διδακτικό προσωπικό φροντιστηρίων, οι ανειδίκευτοι εργάτες και οι οδηγοί λεωφορείων.

Δ/νων Σύμβουλος μοιράζεται το μπόνους με τους εργαζόμενους

Η Lenovo ξεπέρασε τους στόχους της το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο, κατά το οποίο εμφάνισε κύκλο εργασιών 34 δις. δολαρίων και πωλήσεις 52,4 εκατ. υπολογιστών, με την εταιρεία να κερδίζει μερίδιο αγοράς αλλά και την πρωτοκαθεδρία από την Hewlett-Packard.

Βρετανία: 9 στους 10 αποφοίτους βρήκαν δουλειά

Περίπου 87% όσων ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους το 2008-9 εργάζονται, 6,7% συνεχίζουν την ακαδημαϊκή τους εκπαίδευση και 3,2% είναι άνεργοι. Περίπου 7,2% δεν έβρισκε δουλειά κατά τους πρώτους έξι μήνες μετά την αποφοίτηση. Ο δείκτης ανεργίας μετά από τρεισήμισι χρόνια ήταν χαμηλότερος για τους αποφοίτους του 2007 (3,5%) και υψηλότερος για τους απόφοιτους του 2005 (2,6%). Ο γενικός δείκτης ανεργίας της Βρετανίας βρίσκεται στο 7,8%.

Η μελέτη αποκάλυψε διαφορές στην επαγγελματική αποκατάσταση ανάμεσα στα διάφορα επαγγέλματα: Για παράδειγμα, 89% των αποφοίτων ιατρικών και οδοντιατρικών σχολών δήλωσαν ότι εργάζονται, σε σύγκριση με το 72% των πτυχιούχων ιστορίας και φιλοσοφίας. Το 83% της σειράς του 2009 δήλωσε ικανοποιημένο με την καριέρα του και το 66% θεωρεί ότι το ακαδημαϊκό πρόγραμμα σπουδών που επέλεξε άξιζε τα λεφτά του. Ο μέσος μισθός για πτυχιούχους πλήρους απασχόλησης υπολογίζεται στις 24.000 βρετανικές λίρες (περίπου 28.000 ευρώ) -οι άνδρες κερδίζουν κατά μέσο όρο 25.000 λίρες, ενώ οι γυναίκες 23.500 λίρες.

Το μέσο εισόδημα των πτυχιούχων της ιατρικής και της οδοντιατρικής είναι περίπου 30.000 λίρες (35.000 ευρώ), ενώ αυτών που ασχολούνται με τις καλές τέχνες και το σχέδιο περίπου 15.000 λίρες (17.500 ευρώ). «Οι στατιστικές είναι πολύ ενθαρρυντικές και τονίζουν τα σημάδια ανάκαμψης στην αγορά εργασίας για πτυχιούχους μετά την οικονομική ύφεση. Υπάρχει ζήτηση για απόφοιτους βρετανικών πανεπιστημίων όχι μόνο εδώ, αλλά και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, είναι πιο πιθανόν για έναν πτυχιούχο να βρει δουλειά και να έχει μεγαλύτερο εισόδημα σε σχέση με έναν μη πτυχιούχο», δήλωσε η Νίκολα Ντάντριτζ, Διευθύνων σύμβουλος της ένωσης αντιπρυτάνεων των βρετανικών πανεπιστημίων.

Γερμανία: Αύξηση στα επιδόματα ανεργίας σχεδιάζει το υπ. Εργασίας

Ενδεικτκά τα επιδόματα για τους μακροχρόνια άνεργους θα φθάσουν από τα 382 στα 391 ευρώ για κάθε άγαμο άνεργο, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Για κάθε ζεύγος ανέργων το επίδομα θα ανέρχεται σε 353 ευρώ κατ’ άτομο, θα είναι δηλαδή αυξημένο κατά 8 ευρώ κατ’ άτομο. Η αύξηση αυτή (2,3%), σημειώνεται ότι είναι υψηλότερη από τον πληθωρισμό, ο οποίος ανήλθε στο 1,5% τον Αύγουστο στη Γερμανία.

Ισπανία: Εξετάζει τη σύνδεση των συντάξεων με το προσδόκιμο ζωής

Οι προτάσεις τις οποίες παρουσίασε η κυβέρνηση στα εργατικά συνδικάτα περιλαμβάνουν την αποσύνδεση των συντάξεων από τον πληθωρισμό ήδη από του χρόνου και τη σύνδεσή τους με μία πιο περίπλοκη συνάρτηση, η οποία εκτός των άλλων θα λαμβάνει υπ’ όψη τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ισπανία δέχεται πιέσεις από τις Βρυξέλλες να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό της σύστημα πριν από τα τέλη του έτους, προκειμένου να ισοσκελίσει τις ανισομέρειες στην οικονομία της, καθώς η ανεργία, που συνεχίζει να βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, σφίγγει τη μέγγενη στα ασφαλιστικά ταμεία.

Παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, η γήρανση του πληθυσμού και το μικρό ποσοστό γεννήσεων έχουν προστεθεί στους πονοκεφάλους της κυβέρνησης. Οι προτάσεις αυτές «εγγυώνται αξιοπρεπείς συντάξεις για τους σημερινούς αλλά επίσης και για τους αυριανούς συνταξιούχους», υποστήριξε η Φ. Μπάνιεθ. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι συντάξεις θα συνδεθούν με το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2019.

Ο αριθμός των εργαζομένων που συνεισφέρουν με κρατήσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν της δεκαετίας, καθώς 6 εκατ. Ισπανοί έχουν χάσει τη δουλειά τους κι έχουν φυσικά πάψει να καταβάλλουν εισφορές στα ταμεία, που συντηρούν 9 εκατ. συνταξιούχους. Αυτό το γεγονός έχει αναγκάσει την κυβέρνηση, που ακόμη έχει να αντιπαλέψει την ύφεση και εφαρμόζει περικοπές δαπανών για να ανταπεξέλθει στην απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος.