Siemens: Λουκέτο στη Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες το «πακέτο» που προτείνουν οι εργαζόμενοι προβλέπει διπλή αποζημίωση απόλυσης για τους 100 υπαλλήλους και αυξημένη 50% για το εργατοτεχνικό προσωπικό, έξι καθαρούς μισθούς, επιπλέον, σε κάθε εργαζόμενο, συν άλλους έξι σε κάθε ζευγάρι εργαζομένων, καθώς και επίδομα 2.500 ευρώ για κάθε παιδί εργαζομένου μέχρι 18 ετών ή μέχρι 24 ετών, αν σπουδάζει.

Σε περίπτωση συμφωνίας το προσωπικό θα συμφωνήσει στην άμεση αποχώρηση των 180 εργαζομένων και την παραμονή των υπόλοιπων 60 ως τον Απρίλιο του 2009, όπως προβλέπει η πρόταση της μητρικής.

Πηγή: Ημερησία

Χονγκ Κονγκ: Χίλιοι εργαζόμενοι χάνουν κάθε εβδομάδα τη δουλειά τους

Περίπου 6.000 θέσεις εργασίας έχουν καταργηθεί τις τελευταίες έξι εβδομάδες και άλλες 4.600 απολύσεις έχουν προαναγγελθεί για τις προσεχείς εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της εφημερίδας South China Morning Post.

Ο τομέας, ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι ο χρηματοπιστωτικός, όπου έχουν ήδη απολυθεί 1.780 εργαζόμενοι, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη την έρευνα για τη μείωση θέσεων εργασίας, που διεξήχθη σε ολόκληρη την πόλη των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Αλλαγές στην ασφάλιση από 1.1.2009

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν αυξήσεις ορίων ηλικίας, μειώσεις συντάξεων, ενσωμάτωση επιδομάτων, εισοδηματικά κριτήρια ΕΚΑΣ, λήξη δυνατότητας αναγνώρισης χρόνου κ.λπ.

Ανοιχτά παραμένουν τα θέματα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και του ασφαλιστικού του Δημοσίου, που πιθανόν να ρυθμιστούν το 2009.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Η κρίση χτυπά την Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία

Η ιαπωνική εταιρεία γνωστοποίησε ότι δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων, οι οποίες λήγουν τον Ιανουάριο του 2009, λόγω της πτώσης των πωλήσεων αυτοκινήτων παγκοσμίως.

Συνολικά, η Honda θα μειώσει το εποχικό προσωπικό των εργοστασιακών μονάδων της στην Ιαπωνία κατά 20%, ακολουθώντας την πεπατημένη των υπόλοιπων ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota, Nissan, Mitsubishi Motors, Mazda και Isuzu.

Η Toyota, η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ιαπωνία δε θα ανανεώσει τις συμβάσεις 3.000 εργαζομένων, η Isuzu τις συμβάσεις περίπου 1.400, η Mazda περίπου 1.300 και η Mitsubishi Motors περίπου 1.100 υπαλλήλων. Από την πλευρά της, η Nissan γνωστοποίησε τη περικοπή 3.500 θέσεων εργασίας, παγκοσμίως.

Πηγές: www.in.gr

Το ACCJ τιμά τον Επικεφαλής της InterSearch Japan

Πολλοί ηγέτες της Ιαπωνικής επιχειρηματικής κοινότητας συνεχάρησαν τον David για την απονομή του βραβείου αυτού. O David A. Wouters έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Washington & Lee University και ΜΒΑ από το New York University. Διετέλεσε Διευθυντής Πωλήσεων της Mobil στη Σιγκαπούρη και Marketing Manager Νοτιοανατολικής Ασίας της The Coca Cola Company, ενώ αργότερα υπηρέτησε την Coca Cola ως Corporate Liaison Manager στην Ιαπωνία. Το 1976 ίδρυσε την εταιρεία εξεύρεσης στελεχών Wouters & Associates στο Τόκυο, η οποία το 1991 εντάχθηκε στο δίκτυο της InterSearch Worldwide.

Η Χρηματοπιστωτική Κρίση και η Ελλάδα

Η Ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του Γιώργου Αλογοσκούφη, ο οποίος έκανε μια σύντομη αναδρομή στα τεκταινόμενα της Παγκόσμιας Οικονομίας και αναφέρθηκε στο σχέδιο δράσης για το ερχόμενο έτος.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Charles Wyplosz, του Τμήματος Διεθνών Σπουδών του The Graduate Institute, Geneva, ο οποίος εστίασε στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να ανακάμψει η Παγκόσμια Οικονομία.

Η Suzuki καταργεί 1.200 θέσεις εργασίας από το εργοστάσιό της στην Ουγγαρία

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του εκεί απασχολούμενου εργατικού δυναμικού.

Λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης η εταιρεία προχώρησε στη λήψη της απόφασης αυτής, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι στο εργοστάσιο απασχολούνται 5.523 άτομα.

Η εταιρεία αντί για παραγωγή 300.000 οχημάτων όπως ήταν ο αρχικός στόχος για το 2008 θα προχωρήσει στη παραγωγή 282.000 και σε 210.000 για το 2009.

Πηγή: www.in.gr

Έκδοση δύο καταλόγων καλών πρακτικών ΕΚΕ

Οι κατάλογοι περιλαμβάνουν περισσότερες από 150 πρακτικές ΕΚΕ και 42 δράσεις που έκαναν οι εταιρείες μέλη του Δικτύου για ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007.

Κατά την εκδήλωση απεύθυνε χαιρετισμό η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ Νίκος Αναλυτής μίλησε με θέμα «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Οικονομική κρίση». H Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ Ρένα Κουμάντου παρουσίασε τους καταλόγους και το περιεχόμενό τους σχολίασαν οι: Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, Πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, η Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου για την ΕΚΕ Μαρία Αλεξίου παρουσίασε τον Οδηγό Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημιούργησε το Δίκτυο.

Renault: Πρόταση για τεχνική ανεργία υπαλλήλων στην Ισπανία

«Είναι μία πρόταση της διοίκησης» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του Ομίλου. Η Renault έχει τέσσερα εργοστάσια στην Ισπανία, δύο στο Βαλιαδολίδ (ένα για τα αμαξώματα και την συναρμολόγηση και τις μηχανές), ένα στην Παλένσια (βορράς) κι ένα στη Σεβίλλη (νότος), απασχολώντας συνολικά 9.000 υπαλλήλους.

«Η προσεχής συνάντηση με τα συνδικάτα θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου», τόνισε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας πως οι ημέρες ανεργίας θα αφορούν ένα τμήμα των εργοστασίων τη φορά, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής.

Πηγή: Η Ναυτεμπορική

Δραματική πτώση των διαφημιζόμενων μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μελέτη 875.560 αγγελιών εργασίας για την περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου 2008 προέκυψε το συμπέρασμα ότι ο ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 9.500 λίρες τον τελευταίο μόλις μήνα.

Τώρα πλέον, ο μέσος διαφημιζόμενος μισθός διαμορφώνεται στις 31.969 λίρες από τις 41.397 όπου βρισκόταν πριν από ένα μήνα. Το σημερινό ποσό βρίσκεται ελάχιστα πιο πάνω από το αντίστοιχο του Νοεμβρίου του 2007.

Πηγή: www.hrlook.gr