--> 

Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο αυξάνεται το ποσοστό ευτυχίας

Δηλαδή, όσα περισσότερα χρήματα παίρνεις, τόσο καλύτερα αισθάνεσαι. Η έρευνα διεξήχθη σε 1.014 άτομα διαφόρων επαγγελμάτων κι απολαβών και έδειξε πως όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο αυξάνεται και το αίσθημα της ευτυχίας. Πιο αναλυτικά, για εισόδημα κάτω από 10.000 δολάρια τα ποσοστά διαμορφώνονται στο 44% να δηλώνουν ικανοποιημένοι, 35% πολύ χαρούμενοι και 21% όχι και τόσο χαρούμενοι.

Στην κατηγορία Εισόδημα 10–20.000 δολάρια το 47% δήλωσε πολύ ικανοποιημένο και το 42% πολύ χαρούμενο, ενώ στην κατηγορία εισόδημα 30–40.000 δολάρια το 55% δήλωσε πολύ χαρούμενο με μόλις το 4% να δηλώνει όχι τόσο χαρούμενο. Τα ποσοστά ευτυχίας αυξάνονται σταθερά και στις επόμενες κλίμακες υψηλότερου εισοδήματος με την κατηγορία, εισόδημα 500.000 και πάνω, να δηλώνουν σε ποσοστό 100% πολύ χαρούμενοι.

ΟΙΤ: Καμία βελτίωση για τους νέους στην αγορά εργασίας

Το 2013 σε παγκόσμια κλίμακα υπολογίζεται ότι υπήρχαν 73,4 εκατ. άνεργοι νέοι, αριθμός αυξημένος κατά σχεδόν 3,5 εκατ. από το 2007 και κατά 0,8 εκατ. από το 2011, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία τιτλοφορείται «Παγκόσμιες τάσεις στην απασχόληση των νέων». «Το 2018, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να ανέρχεται στο 12,8% (από 12,6% το 2013), με αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων», όπως προβλέπουν οι ειδικοί του OIT.

Επιπρόσθετα, εκτιμούν ότι στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγραφεί ορισμένη «βελτίωση», που όμως θα εκμηδενιστεί από την επιδείνωση της κατάστασης σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία. Ιδιαίτερη ανησυχία εμφανίζεται για τη σημερινή κατάσταση σε τρεις περιφέρειες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου η ανεργία των νέων έχει αυξηθεί εκθετικά από το 2008.

Στις ανεπτυγμένες οικονομίες και στην ΕΕ, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 24,9% από το 2008 ως το 2012, με το ποσοστό των άνεργων νέων να φθάνει το 18,1% το 2012. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, δεν θα πέσει κάτω από το επίπεδο του 16% πριν από το 2018. Βραχυπρόθεσμα, το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς εκατομμύρια νέοι που είναι φοιτητές σήμερα θα εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό της ανεργίας των νέων επίσης αναμένεται να φτάσει το 30% στην Μ. Ανατολή το 2018 και το 23,9% στην Β. Αφρική. Στην Ασία η κατάσταση μοιάζει γενικά πιο ευνοϊκή σήμερα, αλλά αναμένεται να επιδεινωθεί. Το 2018, ο OIT αναμένει το ποσοστό ανεργίας των νέων να φτάνει το 10,5% στην Ανατολική Ασία (από 9,5% το 2012), το 14,3% στη Νοτιοανατολική Ασία και στον Ειρηνικό (από 13,1% το 2012) και το 9,8% στη Νότια Ασία (από 9,3% το 2012). Στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική το ποσοστό επίσης εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, από 12,9% το 2012 στο 13,6% το 2018. Ωστόσο, αναμένεται να παραμείνει σταθερή, στο 11,7%, στις χώρες της υποσαχάρειας Αφρικής.

Γερμανία: Αύξηση των εργαζομένων με ανάγκη κρατικής στήριξης

Όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία για το 2012, 323.000 νοικοκυριά, 20.000 περισσότερα από ότι το 2009, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους από τις μισθολογικές αποδοχές τους, καθώς κερδίζουν μηνιαίως λιγότερα από 800 ευρώ καθαρά. Όπως επισημαίνεται, η κατάσταση αποδίδεται στους χαμηλούς μισθούς, αλλά και στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε θέσεις μερικής απασχόλησης.

Ιδιαίτερα δυσμενής είναι η κατάσταση μεταξύ των άγαμων, με τον αριθμό των εργαζόμενων που εισπράττουν παράλληλα κοινωνικά επιδόματα να έχει αυξηθεί από το 2009 κατά 38%. Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung (SZ), οι εργαζόμενοι που έχουν ανάγκη κρατικής στήριξης προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της λιανικής πώλησης, της εστίασης, των ξενοδοχείων και της υγείας.

Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων

Η εκδήλωση με θέμα «Κάνοντας τη διαφορά στην Ανταγωνιστικότητα, Γυναίκες στην κορυφή των επιχειρήσεων» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013 στις 17:00, στην αίθουσα Ερμής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενόψει της επεξεργασίας της οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Το θέμα αφορά στη μεθοδολογία για την προβλεπόμενη σταδιακή εισαγωγή γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιριών, δηλαδή με την ψήφιση ρυθμιστικής οδηγίας είτε με αυτορρύθμιση της αγοράς. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ελληνίδα ευρωβουλευτή κ. Ρόδη Κράτσα. Πληροφορίες: 210 2112000, [email protected] και [email protected].

«Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας»

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, το οποίο διοργάνωσε ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, Ιορδάνης Λαδόπουλος, 165 καταξιωμένοι εισηγητές μίλησαν για τις τάσεις και ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα και απασχόληση που προσφέρουν 20 κλάδοι της οικονομίας. Σημειώθηκαν 34 εισηγήσεις, 4 workshop και 20 συζητήσεις χωρίς ατζέντα που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε 7 αίθουσες.

Επίσης, πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν οι νέοι και οι νέες για τα Business Days–«Αναζητώντας την Αριστεία», δηλαδή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις σεμιναριακού χαρακτήρα σε μεγάλες ελληνικές και ξένες πολυεθνικές εταιρίες. 642 αιτήσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή στα 14 Business Days κατατέθηκαν το τριήμερο τα οποία θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Μάιο και Οκτώβριο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Λαδόπουλος: «Για τα επόμενα χρόνια, η δημιουργία καναλιών επικοινωνίας μεταξύ της φοιτητικής νεολαίας  και του κόσμου των επιχειρήσεων είναι και αναγκαία και χρήσιμη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο φοιτητή να επαληθεύσει τη χρησιμότητα των γνώσεων που έχει αποκομίσει από το αμφιθέατρο».

Faceparty: Πρωτότυπος χώρος εργασίας στο Λονδίνο (σου έχω επισυνάψει φωτογραφία)

Συμβαίνει όμως το ίδιο με την εργασία σε ένα δεντρόσπιτο ή σε ένα δάσος ή σε ένα… εστιατόριο; Η ιστοσελίδα Faceparty ζήτησε από την εταιρεία «Helix 3D» να σχεδιάσει γραφεία στο ανατολικό Λονδίνο, στα οποία θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι υπάλληλοι μετά από μια πυρηνική καταστροφή ή μετά από επίθεση zombie! Το αποτέλεσμα είναι ένα σουρεαλιστικό ταξίδι που ονομάζεται «Worship Street». Χώροι συναντήσεων και γραφεία υπάρχουν μέσα σε δεντρόσπιτα, καταφύγια ακόμη και εκκλησίες. Εκπρόσωπος του Faceparty δήλωσε σχετικά «Το Worship Street έχει ό,τι θα μπορούσαμε να ονειρευτούμε και εξαφανίζει την ανάγκη για επικοινωνία με τον έξω κόσμο».

Το τατουάζ που φέρνει αύξηση στο μισθό

Δεκάδες μεσίτες της Rapid Realty στη Νέα Υόρκη δέχτηκαν την πρόκληση, η οποία συνοδευόταν με μια αύξηση κατά 15% του μισθού τους ως αντάλλαγμα για τη μόνιμη διαφήμιση στο σώμα τους. Πολλοί χαρακτήρισαν την πρόταση αυτή ως «εύκολο χρήμα», καθώς η επιχείρηση δεν τους έθεσε περιορισμό για το μέγεθος ή το σημείο όπου θα επέλεγαν να κάνουν το τατουάζ.

Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, Anthony Lolli, συνέλαβε την ιδέα, όταν ένας από τους υπαλλήλους του αποφάσισε να κάνει ένα τατουάζ από μόνος του. «Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα κάνει τατουάζ με το λογότυπο της εταιρείας. Πήγα αμέσως στο μαγαζί. Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ καλή ιδέα και τον ρώτησα πώς μπορώ να του το ανταποδώσω» είπε ο ίδιος.

Peugeot Citroen: Συμφωνία για 8.000 περικοπές θέσεων εργασίας

Η πλειοψηφία των συνδικαλιστικών ηγεσιών τάχθηκε τον περασμένο μήνα υπέρ της έγκρισης του σχεδίου, το οποίο προβλέπει να καταργηθούν 8.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και να κλείσει ένα εργοστάσιο στο Ολνέ, κοντά στο Παρίσι.

Όμως οι περικοπές των θέσεων εργασίας καθυστέρησαν μετά την προσφυγή δύο συνδικάτων στην δικαιοσύνη. Δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε την προσφυγή των δύο συνδικάτων που διαφωνούσαν (CGT και Sud), ανοίγοντας τον δρόμο για να εφαρμοστεί το σχέδιο. Οι συνδικαλιστές ενέκριναν τα μέτρα με 18 ψήφους υπέρ και 2 κατά, είπε εκπρόσωπος του CFTC έπειτα από συνάντηση του κεντρικού συμβουλίου της επιχείρησης.

Παρουσιάζοντας μια περαιτέρω υποχώρηση 6,5% των εσόδων του πρώτου τριμήνου την περασμένη εβδομάδα, η αυτοκινητοβιομηχανία ανέφερε πως σχεδιάζει να κάνει περικοπές κόστους ζητώντας υποχωρήσεις από τα συνδικάτα σε ότι αφορά θέματα όπως η μείωση των ωρών εργασίας, το πάγωμα των μισθών κ.ά.

Ψυχομετρικά τεστ χωρίς αντίκρισμα

Οι δηλώσεις που καλείται κανείς να αξιολογήσει σε μια κλίμακα που ξεκινάει από το «είναι ακριβώς αυτό που κάνω» μέχρι «καθόλου σαν εμένα» μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τις εξής: «Δεν βγαίνω ποτέ από το δρόμο μου για να επισκεφτώ ένα μουσείο» και «δεν έχω δημιουργήσει τίποτα πραγματικά όμορφο πέρυσι». Το τεστ ονομάζεται My Strengths, και είναι σχεδιασμένο από το τμήμα ανάλυσης συμπεριφοράς της Downing Street και έχει ξεσκεπαστεί από bloggers ως απάτη, αφού τα αποτελέσματα δεν έχουν καμία σχέση με τις απαντήσεις.

Όταν ο εξεταζόμενος ολοκληρώσει το τεστ, του αποδίδεται ένας συνδυασμός από πέντε θετικές  ιδιότητες, όπως αγάπη για τη μάθηση, περιέργεια και πρωτοτυπία. Το περίεργο είναι όμως ότι άτομα που συμπλήρωσαν το τεστ και πάτησαν επανειλημμένα την ίδια απάντηση ανακάλυψαν ότι λάμβαναν τα ίδια αποτελέσματα με άτομα τα οποία πάτησαν τις ακριβώς αντίθετες απαντήσεις.   Η μονάδα που έστησε το τεστ υπό την επίβλεψη του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, έχει έξοδα περίπου μισό εκατομμύριο αγγλικές λίρες κάθε χρόνο και μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις δέχεται, όπως είναι φυσικό, έντονη κριτική.

«Καμπανάκι» Μπαρόζο για την ανεργία των νέων

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για την παρουσίαση ενός «φιλόδοξου» σχεδίου για την απασχόληση των νέων κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής του Ιουνίου. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση εξαιτίας της επείγουσας κατάστασης που επικρατεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Αναφερόμενος στο σύμφωνο για την ανάπτυξη, ύψους 120 δισ. ευρώ, που αποφασίσθηκε τον περασμένο χρόνο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των «27», ο Z.Μπαρόζο δήλωσε ότι η υλοποίησή του βρίσκεται «χαμηλότερα των προσδοκιών». Θα ήταν «εξαιρετικό εάν κατορθώναμε να ενισχύσουμε αυτήν την διάσταση μέχρι τον Ιούνιο, κυρίως ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».