--> 

Πτώση της ανεργίας στη Γερμανία το Δεκέμβριο

Ο αριθμός των ανέργων υποχώρησε στα 3,42 εκατ. και πρόκειται για την έκτη συνεχή μηνιαία υποχώρηση. Ωστόσο, ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,1%, καθώς η μείωση ήταν μικρή.

Πηγή: Emea Business Monitor

Ρεκόρ ανεργίας στην Ισπανία

Το σύνολο των 3.923.000 ανέργων που είχαν καταγραφεί στο τέλος του 2009 αποτελεί ιστορικό ρεκόρ για την Ισπανία, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ανεργία ανάμεσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Μέσα σε δύο χρόνια, ο αριθμός των ανέργων σχεδόν διπλασιάστηκε καθώς η χώρα πλήττεται έντονα από την οικονομική κρίση και την πτώση της αγοράς ακινήτων.
Ωστόσο ο αριθμός του Δεκεμβρίου σηματοδοτεί μια ελαφρά επιβράδυνση σε σχέση με το Νοέμβριο (61.000 περισσότεροι άνεργοι) και τον Οκτώβριο (+ 99.000). Είναι εξάλλου σημαντικά κατώτερος αυτού του Δεκεμβρίου 2008 (+140.000).

Πηγή: Emea Business Monitor

Οι γυναίκες θρυμματίζουν τις «γυάλινες οροφές»

Μέσα στου επόμενους μήνες οι γυναίκες θα ξεπεράσουν το κατώφλι του 50% και θα καταστούν η πλειονότητα του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες, άλλωστε, ήδη είναι η πλειονότητα των πτυχιούχων στις χώρες του ΟΟΣΑ και η πλειονότητα των εργαζομένων σε αρκετές πλούσιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών συνιστά αδιαμφισβήτητα τη μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή – ωστόσο πριν από τριάντα χρόνια θεωρείτο δεδομένο ότι η εργασία τους ήταν περιορισμένη, χειρωνακτική και προσωρινή καθώς ο τελικός τους προορισμός είχε να κάνει με την οικογένεια. Εκατομμύρια γυναίκες έχουν πλέον μεγαλύτερο έλεγχο της ζωής τους και εκατομμύρια μυαλά απασχολούνται σε πιο δημιουργικές και παραγωγικές εργασίας.

Ωστόσο, τα επιτεύγματα της γυναικείας προόδου, έχουν δύο ακανθώδη σημεία. Πρώτον, οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στις ανώτατες διοικητικές βαθμίδες των επιχειρήσεων καθώς μόνον το 2% των επικεφαλής στις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες και το 5% στις βρετανικές είναι γυναίκες. Επιπλέον, κατά μέσο όρο οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες. Δεύτερον είναι δυσχερής ο συνδυασμός της εργασίας και της οικογένειας.

Πηγή: Καθημερινή

Το 2010 φέρνει προσλήψεις και αυξήσεις

Μόλις το 9% σχεδιάζει μείωση προσωπικού έναντι 16% αντίστοιχα, ενώ το 61% δεν σχεδιάζει μεταβολές προτιμώντας να τηρεί στάση αναμονής ώσπου να παγιωθεί η ανάκαμψη. Τα στοιχεία περιλαμβάνονται σε έρευνα της ιστοσελίδας Careerbuilder.com για την απασχόληση. Εκεί, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων προτίθεται να ενισχύσει τις θέσεις που έχουν σχέση με την υψηλή τεχνολογία, το 28% με την εξυπηρέτηση πελατών και το 23% με τις πωλήσεις. Είναι μία ένδειξη «αλλαγής ρότας» στη αγορά εργασίας των ΗΠΑ σε σχέση με το 2009 έτος κατά το οποίο το 85% των μεγάλων επιχειρήσεων όχι μόνο δεν έκανε προσλήψεις αλλά μείωσε και τις αποδοχές του προσωπικού του σε όλο το φάσμα των βαθμίδων και των ειδικοτήτων.

Το 2010 προδιαγράφεται πιο «ρόδινο» από το προηγούμενο έτος και από την πλευρά των αυξήσεων μισθού, με το 54% των εταιρειών που «πάγωσαν» τους μισθούς να σχεδιάζουν αυξήσεις μέσα στους ερχόμενους μήνες. Παρότι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι μισθολογικές αυξήσεις στις περισσότερες εταιρείες είναι απίθανο να υπερβούν το 3% και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν διαβαθμίσεις. Τις καλύτερες αυξήσεις αναμένεται να λάβουν εκείνοι των οποίων τα προσόντα έχουν ζήτηση γιατί εξυπηρετούν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Βουλγαρία: στόχος η διατήρηση της ανεργίας στο 11,4% για το 2010

Παράλληλα, δρομολογείται η υλοποίηση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους κάτω των 29 ετών ενώ έχουν εξασφαλιστεί 300 νέες θέσεις εργασίας στην παραγωγή. Επίσης, στον τουριστικό τομέα προωθείται η εκπαίδευση στελεχών αλλά και η απασχόλησή τους καθώς άλλοι 300 απόφοιτοι των σχολών τουριστικών επαγγελμάτων θα απασχοληθούν άμεσα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων θέσεων εργασίας στο γενικό επίπεδο της απασχόλησης και της οικονομίας θα προκύψει από την υλοποίηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Ο κεντρικός κυβερνητικός στόχος εντοπίζεται στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας στο 11,4%.

Πηγή: EMEA Business Monitor

Ανάκαμψη της αγοράς στο δεύτερο μισό του 2010

Επιπλέον 250.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα αλλά το επόμενο έτος θα είναι ακόμα καλύτερο για την απασχόληση Η πρόβλεψη των 2,8 εκατομμυρίων ανέργων είναι σημαντικά μειωμένη από την προηγούμενη πρόβλεψη του CIPD η οποία έκανε λόγο για 3,2 εκατομμύρια ανέργους.

Ωστόσο, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του CIPD, John Philpott, δήλωσε ότι οι επιπτώσεις των φόρων και οι ανακοινώσεις των δημοσίων δαπανών μπορεί να γίνουν αισθητές αργότερα μέσα στο έτος.

Η έκθεση επίσης προβλέπει άλλο ένα χρόνο ύφεσης των αμοιβών, με αυξήσεις των μισθών σε χαμηλότερα του πληθωρισμού επίπεδα για τους περισσότερους εργαζόμενους.

Εκδήλωση ενημέρωσης από την iCon

Η iCon, βασιζόμενη στη φιλοσοφία της που είναι να προσφέρει σε όλη την Ελλάδα Προγράμματα Σπουδών με διαχρονική αξία για επιτυχή καριέρα, προσφέρει προγράμματα στους τομείς της διοίκησης ανθρωπίνου δυναμικού, της επικοινωνίας, των δημοσίων σχέσεων, του real estate, των χρηματοοικονομικών, της διαχείρισης έργου (project management), της διαχείρισης κρίσεων, της διοίκησης επιχειρήσεων, του μάρκετινγκ, των λογιστικών κ.λπ.

Τα προγράμματα προσφέρονται σε μορφή ευέλικτης και εξ αποστάσεως μάθησης, ώστε να δίνεται η δυνατότητα επιτυχούς συμμετοχής σε άτομα που κατοικούν ή/και εργάζονται σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος. Τα κρατικά και βρετανικά Πανεπιστήμια του Leicester και Heriot Watt του Εδιμβούργου, προσφέρουν στην Ελλάδα μία σειρά προγραμμάτων όλων των επιπέδων δηλαδή Certificates, Diplomas, Bachelor (Πτυχία), Master/MBA (Μεταπτυχιακά) αλλά και Διδακτορικά (Doctorates).

Για την πληρέστερη ενημέρωσή τους οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κανονίσουν προσωπική συνάντηση, σε ημέρα και ώρα που τους εξυπηρετεί, με τα ειδικά εκπαιδευμένα και έμπειρα στελέχη της iCon, τα οποία δεν δίνουν απλώς πληροφορίες για τα προγράμματα, αλλά διαδραματίζουν και συμβουλευτικό ρόλο. Για περισσότερες πληροφορίες:210 9248534, 2310 264570, www.icon.gr.

Η SQLearn στη Bett

Πραγματοποιείται στο Λονδίνο στις 13-16 Ιανουαρίου 2010. Η SQLearn, ως εταιρεία που εξειδικεύεται στο χώρο της τηλεκατάρτισης, συμμετέχει παρουσιάζοντας ενδεδειγμένες και αποτελεσματικές εφαρμογές. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζεται η διασύνδεση του Microsoft Office SharePoint Server (MOSS) με την εκπαιδευτική πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα που η SQLearn χρησιμοποιεί και εξελίσσει. Επιπλέον, τα μαθήματα για το Microsoft Office 2007 παρουσιάζονται και στα αγγλικά και τα οποία αποτελούν πρότυπο άρτιας παραγωγής εκπαιδευτικού υλικού elearning.

Οι λύσεις της SQLearn παρέχουν σημαντικά εκπαιδευτικά και οικονομικά οφέλη για την υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης λύσης elearning τόσο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα όσο και σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να εκπαιδεύσουν αποτελεσματικά και με χαμηλό κόστος το προσωπικό τους. Για περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση επισκεφτείτε το www.bettshow.com.

Εθνική Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών

Η «Εβδομάδα Εξυπηρέτησης Πελατών» θα πραγματοποιηθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και με την παρουσία της Υπουργού, Λούκας Κατσέλη. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται στις εταιρείες – μέλη του Ινστιτούτου, τα στελέχη των οποίων έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Luncheon Forum του CEO Clubs

Κορυφαίοι ομιλητές, σε αυτό το πρώτο Luncheon / Roundtable Forum που οργανώνει το Club, είναι οι Dr. Srini Pillay και Hendre Coetzee, ερευνητές της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου (neuroscientists) και executive coaches. Οι ομιλητές του Forum, θα δώσουν συμβουλές για το πώς ένας CEO μπορεί να ελέγχει και να εξουδετερώνει την υπερβολική του πίεση και το άγχος ώστε να παίρνει ψύχραιμες και σωστές αποφάσεις, εξασφαλίζοντας την προσωπική του ισορροπία και την υγεία της επιχείρησής του.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και συνεργασία ανάμεσα στους συμμετέχοντες CEOs με την παρουσία των ομιλητών και ειδικά επιλεγμένων συντονιστών.

Η εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από τις έξι θεματικές που θα πραγματοποιηθούν από το Club μέσα στο 2010 και οι οποίες θα καλύψουν επίκαιρα θέματα που ενδιαφέρουν τους επικεφαλής επιχειρήσεων σήμερα.