Ποιός είναι ο μέσος όρος εργασίας;

Ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στην Ελλάδα το 11% της εργασίας είναι μερικής απασχόλησης, ενώ η Ολλανδία με 37,7% κατέχει την 1η θέση στη σχετική λίστα και ακολουθεί η Ελβετία με 27% και η Αυστραλία με 25,9%. Επιπρόσθετα, η Γερμανία βρίσκεται πρώτη σε παραγωγικότητα, με τους εργαζόμενους να είναι 27% πιο παραγωγικοί από τους Βρετανούς που εργάζονται περίπου 1.680 ώρες το έτος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τη στατιστική καταγραφή του ΟΟΣΑ, ο «μέσος όρος του χρόνου εργασίας» αφορά στο σύνολο του οικονομικά ενεργού πληθυσμού και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται όλες οι μορφές απασχόλησης (πλήρης και μερική απασχόληση).

Ημερίδα για την ισότητα των φύλων

Εκεί, πάνω από 80 γυναίκες από διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, παρακολούθησαν την παρουσίαση του νέου προγράμματος Women On Top in Business, ομιλίες από στελέχη πολυεθνικών εταιρειών που επενδύουν έμπρακτα στο γυναικείο δυναμικό τους, καθώς και εισηγήσεις συνεργατών του Women On Top in Business σε θέματα όπως η επικοινωνιακή διάσταση της υιοθέτησης πολιτικών ισότητας. Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Senior HR Business Partner, Vodafone Greece, μίλησε για τα προγράμματα ενδυνάμωσης των γυναικών της εταιρείας και για τα αποτελέσματά τους για τις εργαζόμενες και για την ίδια την επιχείρηση. Επιπρόσθετα, η Πολυξένη Κιούρη, HR Director της Nestle Hellas, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας σε σχέση με την επαγγελματική ανάπτυξη των γυναικών, καθώς και για τα στοιχεία της εταιρικής κουλτούρας και τις πρωτοβουλίες που την ενισχύουν. Η ίδια ανέφερε ότι:«Ακόμα και μια εταιρεία που έχει επιτύχει την ισορροπία αντρών-γυναικών σε θέσεις ευθύνης κινδυνεύει να τη χάσει εάν δεν έχει σχεδιάσει αντίστοιχα και πλάνα διαδοχής για τις συγκεκριμένες θέσεις».

Η τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν

Συμμετέχοντας στο πάνελ «Rethinking the values to equality in the workplace», η Ε. Παπαδοπούλου είπε σχετικά: «Η διαχείριση της τεχνολογίας απαιτεί διαφορετικές ικανότητες, που είναι πιο κοντά στα έμφυτα ταλέντα των γυναικών, όπως η ευελιξία, η συνεργασία με ανθρώπους ποικίλων ειδικοτήτων, η φαντασία και η δημιουργικότητα. Για αυτό και η τεχνολογία είναι ένας τομέας στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να διαπρέψουν». Ταυτόχρονα, η ίδια, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι ασυνείδητες προκαταλήψεις, που έχουν όλοι οι άνθρωποι, οφείλονται κυρίως στον τρόπο που μεγαλώνουμε, το σύστημα εκπαίδευσης και την κοινωνία. Σημειώνεται ότι το «Game Changer in Women of Influence» διοργανώθηκε για δεύτερη χρονιά από την 24MEDIA και την Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ.

Αντιμετωπίζοντας το άγχος με ένα χαμόγελο

Ειδικότερα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ, η Dr. Sarah Pressman, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχολογίας και Κοινωνικής Συμπεριφοράς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν, διαπίστωσε ότι το χαμόγελο μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πιο «φυσικά φάρμακα» και να λειτουργήσει ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι το χαμόγελο έχει τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες, ακόμα και όταν δεν είναι αληθινό.

Όταν προσποιούμαστε ότι χαμογελάμε, στέλνουμε στον εγκέφαλό μας μηνύματα που έχουν ψυχολογικά οφέλη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το «αληθινό» μας χαμόγελο. Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενεργειών που διενεργεί το Ταμείο Ερευνών ΑΧΑ, την παγκόσμια πρωτοβουλία του Ομίλου που υποστηρίζει έρευνες με σημαντικά ευρήματα για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ της επιστήμης, του ιδιωτικού κλάδου και της κοινωνίας.

«Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» από CSI Institute, Αnt1 και Wind

Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων», είναι ένα δωρεάν, 8ωρο, διαδραστικό, εκπαιδευτικό πρόγραμμα, όπου σε πραγματικό χρόνο, ο Αντιστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας, ειδικός ερευνητής και αναλυτής ηλεκτρονικών εγκλημάτων και Πρόεδρος του CSIi, Μανώλης Σφακιανάκης, και ομάδα καταρτισμένων εισηγητών, θα ενημερώνουν τους γονείς για τα σύγχρονα θέματα του διαδικτύου.

Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται 4 φορές το μήνα online, μέσα από την Εκπαιδευτική Διαδικτυακή Πλατφόρμα Blackboard, που διατίθεται από την εταιρεία Cosmolearn. Ο κύκλος εκπαίδευσης θα είναι μηνιαίος, και θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Η «Ψηφιακή Ακαδημία Γονέων» ξεκινά σε πρώτη φάση πιλοτικά με την εκπαίδευση γονέων από επιλεγμένα σχολεία.

«Ημέρες Φιλοσοφίας»

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουν κύκλο ομιλιών με τίτλο «Ημέρες Φιλοσοφίας» όπου η Δρ. Νατάσα Μαλλέρου έχει σχεδιάσει για τους συμμετέχοντες 4 συναντήσεις με στόχο να τους μυήσει στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφίας. Ξετυλίγοντας τη ζωή και το έργο ορισμένων από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της παγκόσμιας σκέψης, πρόκειται να δώσει ιδέες και εργαλεία που μπορούν να ενισχύσουν την αυτογνωσία και να βελτιώσουν τη ζωή όσων συμμετέχουν. Η πρώτη συνάντηση θα λάβει χώρα στις 20 Φεβρουαρίου και έχει ως θέμα «Σωκράτης: Από τον ουρανό στη γη. Η διδασκαλία του». Περισσότερες πληροφορίες: www.lifeclinicgroup.com.

Πάνω απo 100 δράσεις ΕΚΕ πραγματοποίησε η Grecotel

Μεταξύ άλλων, η Grecotel πραγματοποίησε χορηγίες σε πολιτιστικούς φορείς και μουσεία, όπως στην Εθνική Λυρική Σκηνή και στο Μουσείο και τον Αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας, ενώ υποστήριξε τοπικές παραδόσεις και έθιμα, όπως τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής και τη Γιορτή Νήματος του Ρεθύμνου, αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες, τις οποίες στηρίζει σταθερά τα τελευταία 35 χρόνια. Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, η Grecotel «αγκάλιασε» εκπαιδευτικούς φορείς, από νηπιαγωγεία έως πανεπιστήμια και κοινωφελείς οργανισμούς που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη λειτουργία τους και την ενίσχυση των δράσεών τους. Ταυτόχρονα, πρόσφερε υλικοτεχνική υποδομή, στηρίζοντας τη διοργάνωση εκδηλώσεων-θεσμών και ενίσχυσε οικονομικά εκπαιδευτικούς φορείς, με ενέργειες όπως τη φιλοξενία της Πρυτάνεως Ελένης Γλύκατζη – Αρβελέρ, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Πανεπιστημίου των Ορέων, αλλά και τις εκδηλώσεις απονομής βραβείων του Πανεπιστημίου Κρήτης.

+37% στις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η πλειοψηφία των μεγαλύτερων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας συνεχίζουν να υλοποιούν με όλο και πιο συστηματικό τρόπο προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς και να δημοσιεύουν τις επιδόσεις τους χρησιμοποιώντας διεθνή πρότυπα. Πρόκειται για 79 εταιρείες που στο σύνολό τους απασχολούν περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους, ενώ ο κύκλος εργασιών τους ξεπερνά τα 56 δις ευρώ.

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα είναι ότι οι μισές από τις εταιρείες (48%) που έχουν εκδώσει Έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας και έχουν σχετική στρατηγική για την ΕΚΕ σημείωσαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά το 2016 συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, γεγονός που αποδεικνύει έμμεση συσχέτιση με τα οικονομικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 2017 εκδόθηκαν 36,7% περισσότερες Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας σε σχέση με την περίοδο 2012.

Βράβευση για την Διαμαντής Μασούτης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Μασούτης, δήλωσε ενδεικτικά: «Αξιολογήθηκαν 8.000 επιχειρήσεις, ήμαστε ανάμεσα στις 20 πρώτες και ξεχωρίσαμε στις 6 που βραβεύτηκαν. Μεγάλη επιτυχία για την εταιρεία μας, για τους ανθρώπους μας που την απαρτίζουν. Μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση με επιτυχημένη πορεία 40 και πλέον ετών στην ελληνική αγορά που αναπτύσσεται συνεχώς υπό υγιείς συνθήκες κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά και καταφέρνει να τη διατηρεί μέσα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα και την οικονομία».

H RDC Informatics στηρίζει το 2ο Μαθητικό Συνέδριο έρευνας & Επιστήμης

Το συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίων – Λυκείων της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν εργασίες με μορφή ολοκληρωμένης επιστημονικής μελέτης/έρευνας και ενθαρρύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητικών κοινοτήτων του απανταχού Ελληνισμού. Η RDC Informatics έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και ανάπτυξη του δικτυακού τόπου του συνεδρίου, καθώς επίσης και του συστήματος συγκέντρωσης και αξιολόγησης των εργασιών από την επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου είναι η ΕΛΜΕ Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, το Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.