HR Vs. μάνατζερ γραμμής

Στη μελέτη συμμετείχαν 164 ανώτατα στελέχη από τη Μεγάλη Βρετανία. Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι δήλωσαν ότι δεν μπορούν να στηριχθούν στους μάνατζερ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικών με απουσίες, ποσοστό που έχει αυξηθεί δραματικά σε σχέση με προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη πριν από 10 χρόνια (33%).

Πηγή: hrlook.com

Μείωση μετανάστευσης προς τη Βρετανία

Η πτωτική αυτή τάση ίσως αποδειχτεί θετική, καθώς οι προοπτικές απασχόλησης στη Γηραιά Αλβιώνα  είναι οι χειρότερες της δεκαετίας. Πάντως, παρά την επιβράδυνση, ο αγροτικός τομέας αναμένεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες εξεύρεσης εργαζομένων στο άμεσο μέλλον.

Πηγή: CIPD

Οι πιο επικίνδυνες δουλειές στις ΗΠΑ

Τα εργατικά δυστυχήματα μειώθηκαν κατά 6%, σύμφωνα με την Αναφορά Θανατηφόρων Εργατικών Ατυχημάτων της Αμερικανικής Στατιστικής Υπηρεσίας Απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατυχημάτων διαμορφώθηκε στα 5.488 – δηλαδή 3,7 ανά 100.000 εργαζόμενους. Το νούμερο αυτό είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1992, από τότε που άρχισε να πραγματοποιείται η συγκεκριμένη μελέτη.

Πάντως, οι ειδικοί σχετικά με τα θέματα ασφάλειας στην εργασία υποστηρίζουν ότι η μείωση των ατυχημάτων σχετίζεται με τη μείωση της απασχόλησης στις ΗΠΑ και, κυρίως, στους κλάδους των κατασκευών και της μεταποίησης (το ποσοστό θανάτων στο χώρο των κατασκευών παραμένει το υψηλότερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας). Τα βελτιωμένα στάνταρτ έχουν βοηθήσει ως ένα βαθμό.

Το επάγγελμα που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας επικινδυνότητας είναι αυτό των ψαράδων. Για την ακρίβεια, τριάντα οκτώ ψαράδες έχασαν τη ζωή τους εν ώρα υπηρεσίας τον περασμένο χρόνο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αναλογία θανάτων είναι 112 προς 100.000.

Τους ψαράδες ακολουθούν οι ξυλοκόποι με 87 δυστυχήματα ανά 100.000 εργαζόμενους. Στην κορυφαία πεντάδα της μαύρης αυτή λίστας βρίσκονται τοποθετημένοι οι πιλότοι, οι μηχανικοί αεροσκαφών, οι εργάτες στο χώρο του σιδήρου και της ξυλείας και οι αγρότες.

Τέλος, δεν είναι καθόλου εντυπωσιακό το γεγονός ότι το ασθενές φύλο έχει πολύ λιγότερα θύματα εν ώρα εργασίας. Πράγματι, από τους 5.488 νεκρούς μόνο οι 417 ήταν γυναίκες.

Πηγή: www.forbes.com

Οι γυναίκες δεν εγκαταλείπουν την εργασία τους όταν γεννούν

Ταυτόχρονα, το ποσοστό των γυναικών που εργάζεται για περισσότερες από πενήντα ώρες την εβδομάδα έχει αυξηθεί από λιγότερο από 10% για τις γυναίκες που είχαν γεννηθεί πριν από 1935 σε 15% για αυτές που γεννήθηκαν μετά το 1956.

Επιπλέον, η έρευνα η οποία βασίστηκε σε στοιχεία από την Αμερικανική Απογραφή και την Έρευνα American Community Survey, αποκάλυψε ότι το ποσοστό των μητέρων, οι οποίες εργάζονται με πλήρες ωράριο, άγγιξε το 38% για τις γυναίκες που γεννήθηκαν μεταξύ του 1966 και 1975 από 6% για τις γυναίκες που είχαν γεννηθεί από το 1926 μέχρι το 1935.

Πηγή: workforce management

Απολύσεις στην Renault

Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε από την εταιρεία κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου που δείχνουν χαμηλότερο στόχο πωλήσεων για το 2008 και 2009.

Ο οικονομικός διευθυντής της Renault Τιερί Μουλονγκέ ερωτηθείς για τον αριθμό των εθελουσίων εξόδων, έκρινε «λογικό» τον αριθμό των περίπου 5.000 εργαζομένων. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αποτελέσουν αντικείμενο συνομιλιών με τους αντιπροσώπους των εργαζομένων.

Πηγή: skai.gr

Χωρίς αυξήσεις για τα ανώτατα στελέχη των Starbucks το επόμενο έτος

Τα μέτρα ισχύουν για τα στελέχη της επιχείρησης στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία κατέχουν θέσεις αντιπροέδρου ή ανώτερες και για το οικονομικό έτος 2009. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι βοηθοί υπευθύνων καταστημάτων, οι υπεύθυνοι καταστημάτων, οι εκπαιδευόμενοι retail manager και οι διοικητές περιφερειών θα λάβουν αύξηση της τάξεως του 3,5%.

Πηγή: Reuters.com

Κενό 30 ημερών στις προσλήψεις

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 700 εργοδότες αποκάλυψε ότι το πρόβλημα είναι ακόμα χειρότερο στην περίπτωση των εξειδικευμένων μάνατζερ, η αντικατάσταση των οποίων χρειάζεται επτά περίπου εβδομάδες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό έχει επιπτώσεις στους εργαζομένους που μένουν πίσω: Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός, ότι ένας στους πέντε ερωτώμενους δήλωσε ότι το προσωπικό εργάστηκε υπερωρίες κατά την περίοδο αναζήτησης ατόμου για να καλύψει μια κενή θέση. Την ίδια στιγμή, 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.

Όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της εν λόγω μελέτης ο μέσος όρος εργασίας σε έναν οργανισμό στη Μεγάλη Βρετανία είναι τα 5,6 έτη.

Πηγή: www.onrec.com/

Μείωση της ανεργίας στη Βουλγαρία

Ο αριθμός των ανέργων που δηλώθηκαν στις υπηρεσίες απασχόλησης της Βουλγαρίας τον Ιούλιο ήταν μειωμένος κατά 17,7% έναντι του Ιουλίου του 2007. Οι νέες θέσεις εργασίας μειώθηκαν από 16.950 πριν ένα χρόνο σε 13.996. Οι υπηρεσίες εφαρμόζουν διάφορα προγράμματα για την απασχόληση των ανέργων Βουλγάρων.

Πηγή: www.emea.gr

Βραβείο Λέσχης Επιχειρηματικότητας «Στέλιος Χατζηϊωάννου»

Οργανωτικός και επιστημονικός συνεργάτης της συγκεκριμένης εποχής είναι το ALBA Graduate Business School.

Το άτομο, το οποίο θα βραβευθεί, θα λάβει, ως ενίσχυση των προσπαθειών του, το ποσό των €50.000 για να επενδυθεί στην επιχείρηση. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στη διαδικασία της βράβευσης είναι:
1. Η ηλικία του υποψηφίου να είναι κάτω των 40 ετών.
2. Κατοχή τουλάχιστον του 50% των μετοχών της επιχείρησης από τον υποψήφιο και άσκηση της διοίκησης από αυτόν.
3. Η επιχείρηση του υποψηφίου να έχει ιδρυθεί τουλάχιστον δύο χρόνια πριν, αλλά όχι περισσότερα από πέντε.
4. Η επιχείρηση του υποψηφίου να απασχολεί κατά μέσο όρο την τελευταία διετία όχι λιγότερους από πέντε υπαλλήλους.
5. Η επιχείρηση του υποψηφίου να έχει κύκλο εργασιών το τελευταίο οικονομικό έτος τουλάχιστον €300.000.

Οι υποψήφιοι για το Βραβείο «Στέλιος Χατζηϊωάννου», προκειμένου να φτάσουν στο τελικό στάδιο επιλογής, θα πρέπει να δείξουν με πειστικό τρόπο ότι εντόπισαν μια ευκαιρία, βρήκαν νέους και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης, ανέλαβαν κινδύνους και διατήρησαν το ρυθμό της δράσης τους σε υψηλά επίπεδα.

Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι την Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008, στο ALBA Graduate Business School, Λεωφ. Αθηνάς & Άρεως 2Α, 16671, Βουλιαγμένη. Η φόρμα της οίησης υπάρχει στην ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα www.alba.edu.gr/stelios.

ICAP Group: 1o Συνέδριο Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου

Για φέτος, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Mike West, Group Managing Director- EMEA Region, Moody’s KMV, του οποίου η ομιλία θα έχει θέμα «Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου σε μία εποχή αναταραχών». Ο M. West θα μιλήσει για την πιστοληπτική κρίση του εξωτερικού και θα αναφερθεί σε πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κρίση στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές εταιρείες.

Άλλα θέματα που θα αναπτυχθούν από διακεκριμένους Έλληνες και διεθνείς ομιλητές κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συμπεριλαμβάνουν:

  • Βέλτιστες διεθνείς πρακτικές στη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου.
  • Βέλτιστες πρακτικές στη Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου για συναλλαγές με καταναλωτές.
  • Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου: Οι προοπτικές στην Ελλάδα.
  • Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου στις ελληνικές επιχειρήσεις (Παρουσίαση έρευνας της ICAP).
  • Διαχείριση Πιστωτικού Κινδύνου: Η άποψη των επαγγελματιών του χώρου (Πάνελ Ι).
  • Σύγχρονοι τρόποι Διαχείρισης Πιστωτικού Κινδύνου:  Ασφάλειες Πιστώσεων (Πάνελ ΙΙ).