Ανασφάλεια των εργαζομένων και αρνητική αξιολόγηση της τηλεργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας που διενήργησε η εταιρεία ALCO, το 73% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα θεωρεί ότι η πανδημία θα αποτελέσει αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα, ενώ το 67% των συμμετεχόντων αξιολογεί αρνητικά την τηλεργασία αναφορικά με την εξέλιξη των εργασιακών του δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, το 61% θεωρεί την εξ αποστάσεως εργασία ως αρνητική εξέλιξη σε σχέση με τις ώρες εργασίας του, το 60% αρνητική ως προς την εξέλιξη της αμοιβής του, το 52% αρνητική ως προς την προσωπική του ζωή και το 45% την αξιολογεί αρνητικά σε ό,τι αφορά στην επαγγελματική εξέλιξή του. Επιπλέον, το 32% των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει μεταβληθεί η σχέση εργασίας του μετά την πανδημία.

Το 20% ανέφερε επίσης ότι συνεχίζει να εργάζεται με τηλεργασία, ενώ το 12% με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα καταγράφει μείωση, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του Ιουνίου, στον δείκτη αισιοδοξίας, καθώς το 52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, ενώ απαισιοδοξία εκφράζεται και στο θέμα της εξέλιξης των αμοιβών, με το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν αισιόδοξοι για τον μισθό τους να διαμορφώνεται στο 32%. Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και ως προς τον δείκτη ασφάλειας της απασχόλησης, καθώς το 54% των εργαζομένων δηλώνει αισιόδοξο για τη διατήρηση της θέσης του στην αγορά εργασίας, όταν τον Ιούνιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 56%.

«Leading in Times of Uncertainty» στις 15/10

«Leading in Times of Uncertainty» είναι το αντικείμενο του webinar, που θα πραγματοποιήσει η εταιρεία Στρατηγικών Λύσεων Υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού, People for Business (PfB), την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου στις 15:00. Αναλυτικότερα, στη διαδικτυακή συζήτηση θα συμμετέχουν η Ρεβέκκα Πιτσίκα, CEO της PfB και η Αμάντα Μαλούχου, Leadership & Team Development Consultant. Στο webinar θα απαντηθούν ερωτήματα, όπως: Πώς θα διαμορφωθούν οι εργασιακές σχέσεις την επόμενη ημέρα; Τι ρόλο παίζει η ατομική ευθύνη; Ποιες είναι οι ευκαιρίες που τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι εργαζόμενοι μπορεί να αξιοποιήσουν μέσα σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως αυτή που βιώνουμε; Η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βασικό κανάλι επικοινωνίας, που ενώνει την επιχείρηση με τους εργαζόμενους και τους πελάτες της;

31ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ: Πώς εξασφαλίζεται η ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή

Το 31ο Συνέδριο Ηγεσίας της πραγματοποιεί η ΕΑΣΕ, το τριήμερο 29-31 Οκτωβρίου 2020, με κεντρικό θέμα τον ρόλο της ηγεσίας στην οικοδόμηση ισχυρών οργανισμών, καθώς και την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων στις επιπτώσεις της πανδημίας. Ειδικότερα, το φετινό συνέδριο, με τίτλο «Terra Incognita: Leadership for Antifragility», φιλοξενεί τους πιο διακεκριμένους ομιλητές στον κλάδο τους, ενώ θα πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου σε ψηφιακή μορφή, μέσω διαδραστικής πλατφόρμας, διατηρώντας έτσι στον πυρήνα του τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Στο συνέδριο, ο διάσημος συγγραφέας του best-seller Black Swan και δημιουργός του concept Antifragility, Nassim Nicholas Taleb θα μιλήσει για το πώς οικοδομούνται ανθεκτικοί οργανισμοί σε περιόδους κρίσεων και το πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν τις νέες συνθήκες για να αλλάξουν επίπεδο, ενώ ο Mark Mortensen, καθηγητής INSEAD, ειδικός στη διαχείριση εικονικών ομάδων θα μιλήσει για τον μετασχηματισμό της Ηγεσίας σε έναν κόσμο ανέπαφων επαφών, καταδεικνύοντας την ανάγκη για προσαρμοστικότητα και ευελιξία.

PRIMARY: Συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος για βέλτιστο προγραμματισμό εργασίας

Η ΑΒ Βασιλόπουλος έχει επιλέξει το OPTISHIFT, το ολοκληρωμένο σύστημα βέλτιστου προγραμματισμού βαρδιών της PRIMARY για τον προγραμματισμό της εργασίας του συνόλου των ανθρώπων της πανελλαδικά, τόσο στα καταστήματα όσο και στις κεντρικές αποθήκες της. Αναλυτικότερα, το OPTISHIFT προσφέρει τον μέγιστο βαθμό αυτοματοποίησης, προσαρμοστικότητας και ευελιξίας, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή εφαρμογή και την άμεση υιοθέτηση από έναν οργανισμό του μεγέθους και της πολυπλοκότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος.

Επιπλέον, μέσω της διασύνδεσης με όλα τα σχετικά περιφερειακά συστήματα (Σύστημα συναλλαγών, HRMS, Ωρομέτρηση), καθώς και με την αυτόματη δημιουργία αρχικών και τροποποιητικών προγραμμάτων για το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, το OPTISHIFT διασφαλίζει την αυτοματοποιημένη ροή της απαραίτητης πληροφορίας, την καθημερινή προσαρμογή στις αλλαγές, καθώς και την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ως εκ τούτου, η ΑΒ Βασιλόπουλος επιτυγχάνει τη βέλτιστη προσαρμογή του προγράμματος βαρδιών στο φόρτο εργασίας χωρίς περιττές εργατοώρες, εξασφαλίζοντας τη νομιμότητα του προγράμματος, την εύρυθμη τροφοδοσία των καταστημάτων από τις αποθήκες στους προβλεπόμενους χρόνους, αλλά και το επιθυμητό επίπεδο εξυπηρέτησης των πελατών της στα καταστήματα.

Eurostat: Καθορισμός του χρόνου εργασίας από τον εργοδότη ή τον πελάτη

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο εργοδότης, η οργάνωση ή οι πελάτες καθόρισαν την ώρα έναρξης και λήξης της εργάσιμης ημέρας στην κύρια εργασία για το 61% των εργαζομένων στην ΕΕ, το 72% στην Ελλάδα και το 74% στην Κύπρο το 2019. Αναλυτικότερα, το 17% των εργαζομένων στην ΕΕ, το 11% στην Ελλάδα και το 10% στην Κύπρο ανέφεραν ότι εργοδότες ή πελάτες είχαν επικοινωνήσει αρκετές φορές μαζί τους κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου τους τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ το 23% στην ΕΕ, το 17% στην Κύπρο και το 30% στην Ελλάδα είχαν περιστασιακή επαφή, με την πλειοψηφία (59%, 72%, 58% αντίστοιχα) να αναφέρει ότι δεν είχε επικοινωνία με τον εργοδότη ή τους πελάτες του κατά τον ελεύθερο χρόνο τους τελευταίους 2 μήνες.

Επιπλέον, το 21% των απασχολούμενων στην ΕΕ, το 16% στην Ελλάδα και το 19% στην Κύπρο αντιμετώπισαν απρόβλεπτες απαιτήσεις με αποτέλεσμα την αλλαγή του χρόνου εργασίας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ των μελών της ΕΕ, περισσότερα από ένα στα τρία άτομα που απασχολούνται στο Λουξεμβούργο (37%) προσάρμοσαν τον χρόνο εργασίας τους, ακολουθούμενα από εκείνους που απασχολούνταν στη Φινλανδία (31%), ενώ στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Βουλγαρία (8%), στη Λιθουανία και στην Ουγγαρία (9%).

Τέλος, η λήψη άδειας μιας ή δύο ωρών για προσωπικά ή οικογενειακά θέματα σε σύντομο χρονικό διάστημα θεωρήθηκε ότι ήταν πολύ εύκολη για το 34% των εργαζομένων στην ΕΕ, το 23% στην Κύπρο και το 27% στην Ελλάδα ή αρκετά εύκολη (33%, 38% και 34% αντίστοιχα), ενώ θεωρήθηκε δύσκολη για το 21% στην ΕΕ, το 31% στην Κύπρο και το 27% στην Ελλάδα ή πολύ δύσκολη (13%, 8% και 12% αντίστοιχα).

Axa: Εβδομάδα εθελοντισμού και προσφοράς για τους εργαζομένους της

Η Axa πραγματοποίησε, και φέτος, την καθιερωμένη Εβδομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας με τη συνδρομή των εργαζομένων και των αποκλειστικών συνεργατών της. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της δράσης, οι άνθρωποι της εταιρείας αφιέρωσαν τις αθλητικές τους δραστηριότητες, με στόχο να σώσουν 200.000 μερίδες φαγητού σε συνεργασία με την οργάνωση Μπορούμε, ανέλαβαν τη δημιουργία και προώθηση του online shop του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ, «Το Εργαστήρι Λίλιαν Βουδούρη», συμμετείχαν σε διεθνή live Webinars για την κλιματική αλλαγή και τη βιοποικιλότητα και προσέφεραν μια υποτροφία πλήρους φοίτησης στα Παιδικά Χωριά SOS για ένα τριετές προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε συνεργασία με το BCA College.

Τέλος, συγκέντρωσαν βαμβακερά ρούχα και υφάσματα που δεν χρησιμοποιούν για να τα διαθέσουν στο Εργαστήρι, τα μέλη του οποίου θα αξιοποιήσουν τα υλικά για τη δημιουργία ειδικών μασκών προστασίας, τόσο για δωρεάν χρήση, όσο και για πώληση.

Adecco: Σημαντικές οι δεξιότητες της γενιάς Ζ στον εργασιακό χώρο

Σύμφωνα με μελέτη του Ομίλου Adecco, η γενιά Ζ είναι ικανή να ανελιχθεί και να πετύχει εφόσον ενσωματωθεί σωστά, καθώς έχει να προσφέρει μία πληθώρα από σημαντικές δεξιότητες στον κόσμο της εργασίας. Αναλυτικότερα, η Γενιά Z αποδεικνύεται ιδιαίτερα ικανή στο να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να χαράσσει αποτελεσματική στρατηγική, να έχει οργανωτικό σχεδιασμό, να πετυχαίνει τους επαγγελματικούς και προσωπικούς της στόχους, καθώς και να χτίζει ισχυρούς επαγγελματικούς δεσμούς, ασκώντας επιρροή στον επαγγελματικό της περίγυρο.

Εντούτοις, στα μειονεκτήματά της περιλαμβάνονται η έλλειψη ανοχής στην κριτική ή στα εμπόδια , η τάση να χάνει την αυτοπεποίθησή της και να μειώνεται η διάθεση λήψης πρωτοβουλιών και αποφάσεων όταν κάτι δεν έχει τα αναμενόμενα για εκείνους αποτελέσματα, ενώ φαίνεται πως δεν συμμορφώνεται πάντοτε με τους κανόνες και είναι πιθανό να τους αμφισβητήσει εφόσον κρίνει πως δεν έχουν νόημα. Παράλληλα, οι εκπρόσωποί της τείνουν να βάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες πάνω από αυτές του οργανισμού ή της εταιρείας όπου εργάζονται, ενώ υστερούν στην ικανότητα αποτελεσματικής εξυπηρέτησης και υποστήριξης των πελατών.

To 57% των hedge funds παγκοσμίως έχει προσλάβει ή αναζητά νέα ταλέντα

Τα hedge funds ετοιμάζονται να εξέλθουν από τη διαταραχή που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού πιο ανθεκτικά, ευέλικτα, διαφοροποιημένα, αποτελεσματικά και παραγωγικά, σύμφωνα με νέα έρευνα από την KPMG και την ένωση Alternative Investment Management Association (AIMA). Στην έκθεση «Agile and Resilient: Alternative investments embrace the new reality» συμμετείχαν 144 διαχειριστές hedge funds παγκοσμίως, εκπροσωπώντας ενεργητικό υπό διαχείριση (AUM) ύψους US$ 840 δισ. Η έρευνα διενεργήθηκε σε πραγματικό χρόνο στη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας και η έκθεση περιλαμβάνει προσωπικές απόψεις βασικών παιχτών του κλάδου. Με βάση τα κύρια ευρήματα της έκθεσης, τα hedge funds συνέχισαν να κάνουν προσλήψεις στρατηγικού χαρακτήρα, με το νέο αποκεντρωμένο εργασιακό καθεστώς να δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες στην ανεύρεση των νέων ταλέντων εκτός των παγιωμένων διαδικασιών. Σε ποσοστό 57%, οι διαχειριστές των hedge funds ανέφεραν ότι είτε έχουν προσλάβει είτε αναζητούν ενεργά να προσλάβουν νέα ταλέντα από την έναρξη της πανδημίας.

Πολλές εταιρείες συνεχίζουν να ενισχύουν την κουλτούρα τους, δίνοντας προτεραιότητα στην ψυχική και σωματική υγεία των εργαζομένων τους. Σχεδόν τα δύο τρίτα (61%) αξιολογούν θετικά τη μεγαλύτερη ευελιξία που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία στο ανθρώπινο δυναμικό, με το 46% να τονίζει τα οφέλη για τους εργαζομένους λόγω της μείωσης των μετακινήσεων. Παράλληλα, σε ποσοστό 71% οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι η πετυχημένη επιχειρησιακή λειτουργία στο υφιστάμενο εξ αποστάσεως εργασιακό περιβάλλον αποτελεί καταλύτη για την αύξηση του outsourcing λειτουργικών και τεχνολογικών λύσεων με σκοπό τη βελτίωση της αποδοτικότητας, την εξοικονόμηση δαπανών και την επίτευξη καλύτερων περιθωρίων κερδοφορίας.

Οι εταιρείες υιοθετούν επίσης μια πιο ευέλικτη και συνεργατική προσέγγιση για την κατάρτιση των σχεδίων επιστροφής στο γραφείο, με την ανάγκη για τροποποίηση των εργασιακών χώρων (64%), την εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού σε νέα πρωτόκολλα για την υγιεινή, την απολύμανση, κ.ά. (44%) και τους προβληματισμούς σχετικά με τις μετακινήσεις (42%) να αποτελούν τα βασικά ζητήματα.

Στις 13/10 το 5ο Annual Sustainability Summit

To ΜΒΑ International του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας (CSE) και την υποστήριξη του Ινστιτούτου Εταιρικής Ευθύνης (CRI), διοργανώνει, στις 13 Οκτωβρίου 2020 για πέμπτη συνεχή χρονιά, το Annual Sustainability Summit, με θέμα: «How to reach a Sustainable Recovery: Challenges and Opportunities». Η εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί ως live digital event, θα φιλοξενήσει ομιλητές από θεσμικούς φορείς και επιχειρήσεις, τη νέα έκδοση του βιβλίου Practical Sustainability Strategies: How to Gain a Competitive Advantage (Wiley) του Νίκου Αυλώνα και την έρευνα του MBA International Sustainable Development and Circular Economy Club για το Greenwashing. Στο πλαίσιό της, θα απονεμηθούν τιμητικά βραβεία σε εταιρείες που υλοποίησαν καινοτόμες πρωτοβουλίες ΕΚΕ εν μέσω Covid-19 και διακρίσεις σε φοιτητές του MBA.

Η Intrasoft Intl στηρίζει τo #EUBeachCleanup

Η Intrasoft International, σε συνεργασία με την We4All, οργάνωσε την πρώτη, όπως αναφέρει, από μια σειρά δράσεων σχετικών με τον καθαρισμό παραλιών, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής καμπάνιας ευαισθητοποίησης #EUBeachCleanUp. Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη, άνθρωποι της εταιρείας επισκέφθηκαν την παραλία του Σχοινιά και καθάρισαν ένα κομμάτι της ακτής και του δάσους δίπλα σε αυτήν, συγκεντρώνοντας σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά. Επισημαίνεται ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια αντίστοιχων δράσεων του παρελθόντος, στο πλαίσιο της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας, κάτω από την ομπρέλα του #WeCare, βασικός πυλώνας του οποίου είναι η προστασία του περιβάλλοντος.