Νέο ρεκόρ ανεργίας στην Ιταλία για τον Νοέμβριο

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Ιταλίας, ISTAT, ανακοίνωσε πως το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 12,7% από 12,5% που ήταν τον Οκτώβριο, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία, το 1977.Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πως το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε αμετάβλητο στο 12,5% κάτι το οποίο τελικά διαψεύστηκε.

Ισπανία: Η μεγαλύτερη μείωση των ανέργων από το 1999

Στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, οι άνεργοι ήταν κατά 107.570 λιγότεροι τον Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο, ενώ σε διάστημα ενός έτους μειώθηκαν κατά 147.385. Σύμφωνα με το υπουργείο Απασχόλησης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το 1999. Όπως τόνισε η υφυπουργός Απασχόλησης Ενγκράθια Χιντάλγκο, από την έναρξη της κρίσης το 2008, η χώρα κατέγραφε ετησίως αύξηση των ανέργων κατά 544.000 κατά μέσο όρο.

Ο αριθμός των ανέργων υποχωρούσε επί έξι συνεχείς μήνες από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο, πριν σημειώσει και πάλι άνοδο μετά το τέλος της τουριστικής περιόδου. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο, ένα μήνα παραδοσιακά κακό για την απασχόληση, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων σημείωσε μικρή μείωση. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 2.475 από τον Οκτώβριο.

Μειώθηκαν οι άνεργοι στη Γερμανία τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με το Γραφείο Εργασίας της χώρας, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 15.000 στα 2,965 εκατομμύρια, έναντι εκτιμήσεων για καμία μηδενική μεταβολή. Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό στο 6,9%. Παράλληλα,για το σύνολο του 2013, καταγράφηκε μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο 6,9%.

Eurostat: Διατηρεί τα «σκήπτρα» της ανεργίας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 στο 27,4% και είναι το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ευρωζώνη συνολικά το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Νοέμβριο, παραμένοντας για άλλον ένα μήνα σταθερό στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου. Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 10,9%.

Και στις δύο ζώνες, πάντως, τα ποσοστά σημείωσαν άνοδο σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2012, όταν είχαν διαμορφωθεί στο 11,8% και στο 10,8%, αντίστοιχα. Η Eurostat εκτιμά ότι οι άνεργοι στην Ε.Ε. των 28 ανήλθαν σε 26,553 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 19,241 εκατομμύρια αφορούν την Ευρωζώνη. Τα κράτη-μέλη με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας είναι η Αυστρία (4,8%), η Γερμανία (5,2%) και το Λουξεμβούργο (6,1%), ενώ τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στην Ελλάδα (27,4% τον Σεπτέμβριο του 2013) και την Ισπανία (26,7%).

Κ. Μητσοτάκης: Από τον ΕΟΠΥΥ οι 8.000 νέες διαθεσιμότητες

 Όσον αφορά το στόχο των 4.000 απολύσεων, σημείωσε πως δεν αναμένει προβλήματα στην επίτευξη του εν λόγω στόχου. Οι προς απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι θα προέλθουν από τους προς κατάργηση οργανισμούς του Δημοσίου. Όπως τόνισε ο Υπουργός, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ολοκληρώνει την επικαιροποίηση της λίστας φορέων που δεν κρίνονται απαραίτητοι.

Στη λίστα θα βρεθούν οργανισμοί που «δεν έχουν αντικείμενο», ή που το αντικείμενό τους καλύπτεται από άλλους φορείς και υπουργεία. «Δεν έχουμε πολυτέλεια» να κρατήσουμε μη απαραίτητους οργανισμούς, υπογράμμισε ο ίδιος. Ωστόσο, οι απολύσεις στο Δημόσιο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στοχευμένων προσλήψεων, οι οποίες θα γίνονται αξιοκρατικά και μόνο όπου κρίνεται απαραίτητο.

Αλλαγή στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο

Προβλέπεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται απευθείας χωρίς νέο διαγωνισμό και θα προηγούνται οι επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ. Στόχος της νέας αυτής ρύθμισης είναι η επιτάχυνση της ανανέωσης προσωπικού στο Δημόσιο και η κατοχύρωση μεγαλύτερης ευελιξίας. Πιο συγκεκριμένα δεν θα χρειάζεται να εκδοθεί εκ νέου προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων που αφορούν όμοιους κλάδους-ειδικότητες και πρόσθετα προσόντα και δεν θα απαιτείται, οι υποψήφιοι να υποβάλουν εκ νέου αιτήσεις και δικαιολογητικά, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη σημαντική επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων και στην εξοικονόμηση πόρων.

Η επιλογή των διοριστέων στις νέες θέσεις από τους επιλαχόντες, θα γίνεται στο εξής με απόφαση του Α.Σ.Ε.Π. με βάση τους πίνακες κατάταξης των αντίστοιχων κλάδων–ειδικοτήτων και επί πλειόνων πινάκων εκείνων που προηγούνται χρονικά και με τη σειρά που έχουν οι υποψήφιοι σε αυτούς μετά τον έλεγχο των προσόντων τους.

Οι υποψήφιοι καλούμενοι από το Α.Σ.Ε.Π. να καταλάβουν την προτεινόμενη σε αυτούς νέα θέση, οφείλουν να δηλώσουν με γραπτή δήλωσή τους, εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από τότε που θα περιέλθει σε αυτούς η έγγραφη ειδοποίηση του Α.Σ.Ε.Π., αν αποδέχονται τη νέα θέση. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα άμεσης πρόσληψης προσωπικού από τους προσωρινούς πίνακες κατάταξης των υποψηφίων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου έως οκτώ μήνες μέχρι τη δημοσίευση της ατομικής πράξης διορισμού.

Τέλος, προβλέπεται ρητώς η υποχρέωση του οικείου φορέα να αποστείλει στο Α.Σ.Ε.Π. αντίγραφο της σχετικής πράξης ανάληψης υπηρεσίας μετά την έκδοση της πράξης διορισμού του υπαλλήλου, ενώ παρέχεται η δυνατότητα στον οικείο φορέα, προς διακρίβωση ειδικών γνώσεων ή/και δεξιοτήτων που συνάδουν με τα προσόντα ή τα καθήκοντα των υπό πλήρωση θέσεων, να ζητήσει από το Α.Σ.Ε.Π. επιπροσθέτως τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας, εξέτασης των υποψηφίων με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή ή άλλων κατάλληλων συσκευών, ειδικής γραπτής δοκιμασίας με τη μέθοδο των ερωτήσεων πολλαπλών επιλογών, για την αναβάθμιση των στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, και της διασφάλισης της πρόσληψης υποψηφίων που ξεχωρίζουν όχι μόνο με βάση τα τυπικά προσόντα τους, αλλά και με βάση την αξιολόγηση των ουσιαστικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων που συνθέτουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (profile) που αφορούν κάθε θέση εργασίας.

City Unity: Δώσε χαρά σε ένα παιδί

Όλο το Δεκέμβριο, τα toy boxes που υπήρχαν στις εγκαταστάσεις του City Unity στο Σύνταγμα και στη Γλυφάδα, δέχονταν παιχνίδια που είχαν αγοράσει ή επιλέξει από τη συλλογή τους οι σπουδαστές του City Unity. Οι εθελοντές της ομάδας YES I CARE, κατόπιν προσεκτικής διαλογής, παρέδωσαν στο ίδρυμα ΠΙΚΠΑ τα παιχνίδια μαζί με ένα αληθινό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αγάπης και την ευχή για μια όμορφη χρονιά γεμάτη ευαισθησία για το συνάνθρωπο. Το City Unity θα προσπαθεί, πάντα με την αρωγή των σπουδαστών και των οικογενειών τους, να είναι κοντά σε εκείνους που χρειάζονται στήριξη. Η ανταμοιβή του; Ένα αυθόρμητο χαμόγελο και ένα ειλικρινές «ευχαριστώ».

Data Communication: Η μόνη Microsoft Gold CRM Partner στην Ελλάδα

Στα πλαίσια της συνεργασίας της με την Microsoft, η Data Communication διακρίνεται για ακόμη μία φορά για την ποιότητα των προϊόντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών της με την πιστοποίηση αυτή. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για την ανανέωση της διάκρισής Microsoft Gold CRM Competency, καθώς αναγνωρίζει τον επαγγελματισμό, την τεχνογνωσία αλλά και την ικανότητα της Data Communication να παρέχει αποτελεσματικές λύσεις και προστιθέμενη αξία στους πελάτες της» δήλωσε σχετικά ο Παναγιώτης Βασιλειάδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Καρέλια Α.Ε: Κέρδη, προσλήψεις και παροχές €2,5 εκ. στους εργαζομένους

Η καπνοβιομηχανία αύξησε συνολικά τις πωλήσεις της το 2013 σε ποσοστό 8%, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, ενώ παράλληλα έκανε επενδύσεις ύψους 3 εκατ. ευρώ με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας και την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγών. Επιπλέον, η εταιρεία μέσα στο 2013 αύξησε τις θέσεις εργασίας σε ποσοστό κοντά στο 8% και πέραν των φόρων εισέφερε στην οικονομία 170 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Α. Καρέλιας, η εταιρεία έχει προγραμματίσει πρόσθετες επενδύσεις 1,9 εκατ. ευρώ για τις αρχές του νέου έτους, ενώ η κερδοφορία της αναμένεται να φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στην ετήσια γιορτή για την κοπή της βασιλόπιτας ο διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε και έκτακτες παροχές προς τους εργαζόμενους, οι οποίες αγγίζουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικά το επίδομα «γαλοπούλας» ήταν 200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο της εταιρείας, και το επίδομα παρουσίας (εργαζόμενοι που δεν έλειψαν ούτε μία ημέρα από την εργασία τους) ήταν 800 ευρώ.

Για τον κάθε εργαζόμενο, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση €1.400 και παράλληλα, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2013. Τέλος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν ανάλογα με τις μηνιαίες αποδοχές τους όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας.

Συγκεκριμένα το ποσό των €750 θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.001 ευρώ, €800 οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701-2.000 ευρώ, €1.570 οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401-1.700 ευρώ, €1.600 οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201-1.400 ευρώ, €2.550 οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001-1.200 ευρώ και €2.600 οι εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω των 1.000 ευρώ.

Αποχώρησαν 1.827 εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ

Το τελικό κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 320-340 εκατ. ευρώ, ενώ η ολοκλήρωση του προγράμματος ανοίγει στη διοίκηση του Οργανισμού «παράθυρο» και για νέες προσλήψεις. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα ξεπέρασε κατά πολύ τον αρχικό στόχο, ο οποίος περιελάμβανε περίπου 1.100 άτομα. Σημειώνεται ότι αίτηση στο πρόγραμμα για να αποχωρήσουν είχαν κάνει πάνω από 2.000 άτομα, ωστόσο τελικά αυτοί που αποχώρησαν ανήλθαν σε 1.827, ποσοστό περίπου 21%, από το σύνολο 8.700 που ήταν το προσωπικό του ΟΤΕ στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που αποχώρησαν προέρχονταν κυρίως από το τεχνικό προσωπικό και θέσεις υποστήριξης (700 άτομα) και από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΤΕ, που στεγάζονται στο μέγαρο της Κηφισίας (περίπου 500 άτομα). Επίσης αποχώρησαν 170 από τις συνολικά 300 καθαρίστριες του Οργανισμού, καθώς και 100 εργαζόμενοι από τα εμπορικά καταστήματα. Πάντως από τις αρχές του 2013 μέχρι και το τέλος του προηγούμενου έτους περίπου 3.500 εργαζόμενοι έχουν φύγει από τον ΟΤΕ με την υλοποίηση δύο προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού τα Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς ο ΟΤΕ καλύπτει το σύνολο του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών για την αυτασφάλιση των εργαζομένων που αποχώρησαν μέσω των προγραμμάτων. «Η μεγάλη συμμετοχή στα προγράμματα εθελούσιας του ΟΤΕ, οφείλεται στο γεγονός ότι προσφέρουν κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις για την αποχώρηση εργαζομένων που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στον ΟΤΕ να μειώσει σημαντικά τα λειτουργικά του έξοδα, να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά του και να προχωρήσει με τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας, δημιουργώντας παράλληλα ευκαιρίες απασχόλησης στον Όμιλο για νέους ανθρώπους που έχει ανάγκη η χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Παράλληλα ο ΟΤΕ ήδη προχωρεί σε περίπου 500 προσλήψεις νέων τεχνικών πεδίου, μηχανικών, πωλητών καταστημάτων και εταιρικών πωλητών.