--> 

Αποτελέσματα του Κοινωνικού Βαρόμετρου A.S.B.I. 2008

Την ίδια στιγμή μόνο 3 στους 10 πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν την ύπαρξη εταιρειών που υποστηρίζουν οικονομικά ή υλοποιούν δράσεις κοινωνικού ή περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Σε 8 ανέρχονται οι εταιρείες που συμμετέχουν στον «κλειστό» σύνθετο δείκτη υποστήριξης της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο δείκτη, έχουν διερευνηθεί σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας, δημοτικότητας, αλλά και σε επίπεδο διεισδυτικότητας του κοινωνικού τους έργου.

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι ξεχωρίζουν έξι εταιρείες: η Goody’s, η Cosmote, η Coca-Cola, ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Alpha Bank, οι οποίες καταγράφουν σταθερή παρουσία στο δείκτη την τελευταία πενταετία. Άξια λόγου είναι και συστηματική άνοδος των τιμών της εταιρείας Goody’s, από το 2004, η οποία διατηρεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά την πρώτη θέση. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε, η εμφάνιση για πρώτη φορά της εταιρείας ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ (ΖΑΓΟΡΙ), που κατάφερε να καταλάβει την 5η θέση και η επανεμφάνιση της EFG Eurobank Ergasias στην 8η θέση της κατάταξης.

Το Κοινωνικό Βαρόμετρο A.S.B.I., αποτελεί τη μεγαλύτερη διαχρονική έρευνα για τις στάσεις και τις συμπεριφορές της κοινής γνώμης όσον αφορά στην εμβέλεια και την επιρροή της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στην Ελλάδα, καθώς και των φορέων που την υιοθετούν.

Κούβα: Εγκαταλείπει την ισότητα στους μισθούς

Ο υφυπουργός Εργασίας Κάρλος Ματέου δήλωσε ότι το τωρινό σύστημα, που ισχύει από το 1959, δεν είναι πλέον «βολικό».
Το νέο σύστημα ορίζει ότι οι εργάτες θα κερδίζουν ένα μπόνους τουλάχιστον 5% για την επίτευξη στόχων, ενώ δε θα υπάρχει πλαφόν ανώτερου μισθού.

Γράφοντας στην εφημερίδα Granma, ο Κ. Ματέου δήλωσε ότι αυτοί θα λαμβάνουν ένα μπόνους 30%, εάν η ομάδα της οποίας ηγούνται αυξήσει την παραγωγή της.

Ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι η διαφοροποίηση στους μισθούς θα βελτιώσει την παραγωγή και τις υπηρεσίες.
Τόνισε, επίσης, ότι είναι άδικο να δίνονται τα ίδια χρήματα σε όλους ανεξάρτητα από τις εργασιακές επιδόσεις.

Ο νέος πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, εισήγαγε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις από όταν ανέλαβε τη θέση του αδελφού του Φιντέλ Κάστρο το Φεβρουάριο.

Newsroom ΔΟΛ

H APIVITA συμμετέχει στον καθαρισμό των ακτών

Η δράση έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής εκστρατείας εθελοντικών καθαρισμών των ακτών, του βυθού και άλλων φυσικών περιοχών που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από τις 10 Μαΐου έως τις 7 Ιουνίου 2008, με συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών, Δήμων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων, εργαζομένων, επιχειρήσεων και εθελοντών κάθε ηλικίας.

Επιπλέον, η APIVITA χρησιμοποιεί ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες στις συσκευασίες της και μια σειρά βιολογικών εκχυλισμάτων και αιθερίων ελαίων στα προϊόντα της. Σταθερά προσανατολισμένη σε ενέργειες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η εταιρεία πρωταγωνιστεί στην αναβίωση του Κήπου του Ιπποκράτη στην Κω, αλλά και στην αναστήλωση του φαρμακείου του Αγίου Όρους, καθώς και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για φαρμακοποιούς του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου αποτελεί αποκλειστικό χορηγό.

Ελλάδα – Ισπανία «χάλκινο» στην ανεργία

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε χθες ο Oργανισμός, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να βελτιώσει σημαντικά εφέτος την θέση της, καθώς στην κατάταξη του Φεβρουαρίου 2008 καταλαμβάνει την 4η υψηλότερα θέση. Ειδικότερα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα το 2007, με ανεργία 8,3% κατέλαβε την 3η υψηλότερη θέση μαζί με την Ισπανία.

Πέρυσι την υψηλότερη ανεργία (11,1%) στον ΟΟΣΑ παρουσίασε η Σλοβακία, ενώ τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Πολωνία με 9,6%. Σε μέσα επίπεδα στον ΟΟΣΑ η ανεργία το 2007 διαμορφώθηκε στο 5,6%, στο πρώην G7 (και νυν G8) έφθασε στο 5,4%, στην Ε.Ε. στο 7,1% και στην ευρωζώνη στο 7,4%.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τη χώρα μας, η ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε στο 8% τον Φεβρουάριο τοποθετώντας τη χώρα μας στην 4η υψηλότερη θέση στον ΟΟΣΑ. Σε μέσα επίπεδα, στις 30 χώρες μέλη του οργανισμού η ανεργία διαμορφώθηκε στο 5,5% το Φεβρουάριο.

Πηγή: Express

Κοστούμια τέλος στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Aziz Corporation έξι στις δέκα επιχειρήσεις έχουν αποδεχτεί το smart casual ντύσιμο και μόνο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους είναι υποχρεωμένος να φοράει κουστούμι. Επιπλέον, οι περισσότεροι εργοδότες επιτρέπουν το καθημερινό ντύσιμο ορισμένες ημέρες της εβδομάδας για παράδειγμα την Παρασκευή. Λίγο περισσότεροι από τους μισούς οργανισμούς επιτρέπουν στο προσωπικό να ντύνεται απλά, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που πρόκειται να γίνουν συναντήσεις.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αν και οι περισσότεροι εργαζόμενοι θέλουν να εμφανίζονται με επαγγελματισμό στο χώρο εργασίας τους δε συνδέουν, πλέον, αυτή τους την ανάγκη με το κοστούμι.

Πηγή: hrlook.com

Στην τελευταία θέση της Ευρώπης η Ελλάδα στη Δια Βίου Μάθηση

Στη χώρα μας, μόλις το 2% των πολιτών, ηλικίας 25-64, συμμετέχει σε ενέργειες δια βίου εκπαίδευσης, ποσοστό που κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στην ΕΕ των 25, όπου ο μέσος όρος είναι 10%.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι σε μικρο – μεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν, σύμφωνα με την άποψη των εργοδοτών, «θετική κρίσιμη μάζα» ως προς την κατανόηση των προοπτικών της δια βίου μάθησης και όχι τροχοπέδη, όπως πιστεύεται.

Στην έρευνα συμμετείχαν 610 επιχειρήσεις και 20 φορείς εκπροσώπησης, με το 75,5% αυτών, να προέρχονται από την Κ.Μακεδονία, 4% Δ.Μακεδονία και 10,5% από Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.

Το 81,4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εντός διετίας θα υλοποιήσει δραστηριότητες ανάπτυξης εκπαίδευσης και ανθρώπινου δυναμικού, ενώ 52,1% προτίθεται να χρησιμοποιήσει για την ίδια δουλειά, εσωτερικά ανώτερα στελέχη. Έκπληξη της έρευνας αποτέλεσε ποσοστό 80,2%, που δήλωσε ότι καταγράφει γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού και εντοπίζει εκπαιδευτικές ανάγκες και ελλείψεις.

Οι επιχειρήσεις (69,2%) προβαίνουν παράλληλα με την υλοποίηση παρεμβάσεων τεχνολογικού – λειτουργικού εκσυγχρονισμού, σε εντοπισμό των εκπαιδευτικών ελλείψεων του ανθρώπινου δυναμικού που προκύπτουν και ποσοστό 68,6% δήλωσε ότι έχει συνοδεύσει τις παρεμβάσεις με ειδικά σχέδια ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε να αντεπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Το είδος δραστηριότητας που επελέγη για ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού είναι κατά 82,6% η εκπαίδευση από προμηθευτές και η εκπαίδευση πάνω στην εργασία (67,8%).

Πηγή: NewsRoom ΔΟΛ

Η Oracle Προσφέρει το Λογισμικό της στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

Καθημερινά, και όλο το 24ωρο, το 1056 λαμβάνει εκατοντάδες ανώνυμες και επώνυμες κλήσεις που αφορούν, κυρίως, σε θέματα κακοποίησης παιδιών, ανηλίκων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, έχουν εξαφανιστεί και, γενικότερα, διατρέχουν σωματικό ή ψυχικό κίνδυνο.

Η χορηγία περιλαμβάνει την Oracle Database και τις εφαρμογές Oracle CRM. Επιπλέον, το Oracle Consulting έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, που θα βοηθήσει σημαντικά το έργο των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων που απαντούν στις κλήσεις προς το 1056, παρέχοντάς τους πολύτιμες πληροφορίες για την καλύτερη διαχείριση των κλήσεων και την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.

Η Indesit Company κερδίζει το Sodalitas Social Award 2008

Τα συγκεκριμένα βραβεία απονέμονται σε επιχειρήσεις, ενώσεις εργοδοτών και βιομηχανικές περιοχές, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές πρωτοβουλίες διαμέσου της ανάπτυξης, της ηθικής συμπεριφοράς και της καθημερινής εφαρμογής των αξιών τους.

Στην Indesit Company απονεμήθηκε το βραβείο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία “Προγράμματα Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού”. Συγκεκριμένα βραβεύτηκε για το πρόγραμμα: Διεθνής Συμφωνία-Πλαίσιο με τα συνδικάτα και η συμμετοχή σε αυτά, καθώς επίσης και η Συμφωνία Refrontolo, η οποία απέδειξε την ανάμειξη της εταιρείας, των συνδικάτων και των τοπικών αρχών.

Για την ακρίβεια, η Διεθνής Συμφωνία-Πλαίσιο είναι η πρώτη αυτού του είδους που εφαρμόζεται στην Ευρώπη. Παράλληλα, είναι βασισμένη σε αξίες όπως αυτή της προστασίας του περιβάλλοντος, της τήρησης βασικών προτύπων εργασίας εγκεκριμένων από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) εξασφαλίζοντας τις αρμόζουσες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό.

Προσφέρετε ευέλικτη απασχόληση για να προσελκύσετε τους καλύτερους

Σύμφωνα με μία έρευνα που διενήργησαν από κοινού οι εταιρείες Work Wise UK και AA, ο μέσος εργαζόμενος «χάνει» 29 ημέρες το χρόνο στις μετακινήσεις οι οποίες μεταφράζονται σε 5 χρόνια κατά τη διάρκεια της καριέρας του.

Για τους εργοδότες, οι οποίοι αναρωτιούνται πως θα κινητοποιήσουν το προσωπικό, θα αυξήσουν τη δέσμευση των υπαλλήλων και θα μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης είναι μια ιδιαίτερα αποδοτική λύση.

Πηγή: www.freshbusinessthinking.co.uk

Βραβείο για το ALBA Graduate School

Ο συγκεκριμένος θεσμός δημιουργήθηκε το 1993, με πρωτοβουλία του INSEAD και του London Business School και έχει στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Πιο πρόσφατα, ιδρύθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός European Business Plan of the Year Foundation, που ανέλαβε τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στον οποίο το ALBA είναι ιδρυτικό μέλος. Στο διαγωνισμό συμμετέχουν ομάδες φοιτητών από κορυφαίες Ευρωπαϊκές Σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, μόνο κατόπιν προσκλήσεως.

Συγκεκριμένα, το επιχειρηματικό σχέδιο της ομάδας φοιτητών του Προγράμματος MBA Πλήρους Φοίτησης με τίτλο ‘Exelixis’, κέρδισε το 3ο Βραβείο, που διοργανώθηκε στις 30-31 Μαΐου 2008 στο Βέλγιο από το Vlerick Leuven Gent Management School.