Τελετή αποφοίτησης του Κολλεγίου Athens GSM/ΚΕΜΕ και του NOTTINGHAM TRENT UNIVERSITY

Η τελετή αποφοίτησης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Ιουνίου, στις 20.00, στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλλάς , Ν. Νικοδήμου 18-20, Πλάκα) και στη Θεσσαλονίκη (ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM/KEME, Αλεξανδρουπόλεως 10, Δυτική Είσοδος Πόλης).

Στην απονομή θα παραστεί ο κοσμήτορας του Nottingham BUSINESS SCHOOL, καθηγητής Baback Yazdani, ο οποίος θα απονείμει τους τίτλους σπουδών στους επιτυχόντες σπουδαστές. Την τελετή αποφοίτησης, θα παρακολουθήσουν σημαντικοί εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και της επιχειρηματικής κοινότητας και θα κορυφωθεί με τη βράβευση των καλύτερων φοιτητών του ακαδημαϊκού έτους 2010-2011.

Εγκαίνια Πολιτιστικού Κέντρου Μηλέας του Δήμου Ζαχάρως

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 πραγματοποιήθηκε η τελετή των εγκαινίων παρουσία του Eric Kleijnen, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΧΑ Ελλάδος, της Άννας Μανιάτη, Διευθύντριας Ανθρωπίνου Δυναμικού, η οποία ήταν υπεύθυνη του έργου, του Θωμά Πουφινά, Offer Director, εκπροσώπων των γραφείων πωλήσεων της ΑΧΑ, εκπροσώπων του Δήμου Ζαχάρως, φορέων και συλλόγων αλλά και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας.

Ο Πανταζής Χρονόπουλος, Δήμαρχος Ζαχάρως, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της ΑΧΑ Ασφαλιστικής, ενώ αναγνώστηκε και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ανακήρυξε επίτιμο δημότη τον E. Kleijnen. Τόσο στον ίδιο όσο και στην Α. Μανιάτη απονεμήθηκαν αναμνηστικές πλακέτες.

Συστάθηκε το 1ο CEO Clubs Greece

Σκοπός του Advisory Board, το οποίο θα συνεδριάζει μία φορά τον μήνα, είναι να αποτελέσει μια πηγή εμπειρίας, νέων ιδεών και προτάσεων καθώς και να αποτελέσει ένα πεδίο ανταλλαγής ερεθισμάτων και θέσπισης στρατηγικών που θα οδηγήσουν το Club στην επίτευξη των υψηλότατων μελλοντικών του στόχων.

Σύμφωνα με την Γ. Καρτσάνη «το Advisory Board αντικατοπτρίζει απόλυτα το προφίλ των ηγετών στους οποίους στοχεύει το CEO Clubs International καθώς και το ύψος των στόχων που έχουμε θέσει».

Μειωμένος ο ρυθμός απολύσεων στη Ναυτιλία

Η εργασιακή αγορά στο Ναυτιλιακό κλάδο εμφανίζει αισιόδοξα αποτελέσματα σε σχέση με τη Γενική Αγορά όσον αφορά στην περικοπή δαπανών και τη δέσμευση των εργαζομένων, με τις εταιρείες να προβαίνουν σε λιγότερες ενέργειες μείωσης του εργασιακού κόστους και να επικεντρώνονται στη διακράτηση των εργαζομένων.

Ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς μεθόδους περικοπής δαπανών των ναυτιλιακών εταιρειών είναι η μείωση προσλήψεων, ο περιορισμός των προαγωγών και οι περικοπές των ετήσιων bonuses, ενώ οι απολύσεις πραγματοποιούνται σε χαμηλότερο ποσοστό συγκριτικά με τη Γενική Αγορά.

Αναφορικά με την απόδοση στην εργασία, αυτή εξακολουθεί να είναι το μεγάλο ζητούμενο και οι επιχειρήσεις καταβάλλουν έντονες προσπάθειες για να επαναπροσδιορίσουν τις πρακτικές τους στα συστήματα διαχείρισης της απόδοσης, προκειμένου να εφαρμόζουν πιο δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια αναφορικά με την πολιτική αποχωρήσεων.

Οι περικοπές δαπανών δεν αφήνουν αλώβητες τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη των εργαζομένων, παράμετροι που είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» για την παραγωγικότητα. Σχεδόν το 55% των ναυτιλιακών εταιρειών αναφέρουν μειωμένη δέσμευση / εμπιστοσύνη των εργαζομένων, ενώ το 40% των εταιρειών ανησυχεί μήπως οι ταλαντούχοι εργαζόμενοι αποχωρήσουν μόλις η ναυτιλιακή αγορά ανακάμψει.

Η επένδυση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ηγεσίας παραμένει έντονη στις επιλογές του 44% των εταιρειών του δείγματος για το 2011, ενώ σχεδόν 8 στις 10 ναυτιλιακές επιχειρήσεις σκοπεύουν να επενδύσουν στο σαφή προγραμματισμό ευκαιριών καριέρας. Η ανάγκη για επικοινωνία με τους εργαζομένους τους δείχνει να απασχολεί περισσότερες από τις μισές εταιρείες του δείγματος, εφαρμόζοντας τεχνικές εσωτερικής ενημέρωσης για τα εταιρικά οικονομικά τους αποτελέσματα, καθώς και την αξία των αμοιβών.

Προώθηση της ένταξης στην εργασία

Οι εργαζόμενοι που έχουν βιώσει κάποια αρνητική αντίδραση σε ένα χαρακτηριστικό είναι πολύ πιο πιθανό να αισθανθούν ότι αντιμετωπίζονται με αδικία, σύμφωνα με έκθεση του Inclusive Employers.

Στο μεγαλύτερο παράδειγμα της διπλής διάκρισης, το 36% των ανθρώπων που αισθάνθηκαν ότι είχαν μία αρνητική εμπειρία, λόγω της θρησκείας τους, επίσης πιστεύει ότι έχει παρεμποδιστεί εξαιτίας της εθνικότητάς του. Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ότι η ηλικία ήταν το πιο κοινό χαρακτηριστικό που επηρεάζει τους ανθρώπους στο χώρο εργασίας, όπως αναφέρθηκε από το 45% των ερωτηθέντων.

Η Rachel Krys, Διευθυντής του Inclusive Employers, υποστήριξε ότι «η στιγμή ήταν σωστή για μια πιο ολιστική ματιά του ζητήματος της ένταξης παρά για μία περιστασιακή προσέγγιση της διαφορετικότητας – πολυμορφίας που έχουν υιοθετήσει κάποιοι μάνατζερ».

«Οι φραγμοί που αντιμετωπίζουν ορισμένες ομάδες στην πρόσβαση στην εργασία, εξακολουθούν να είναι τεράστιοι και το σύνολο των πρωτοβουλιών, της νομοθεσίας της καθοδήγησης και των ειδικών ομάδων εργασίας δεν έχουν αντιμετωπιστεί με επιτυχία», δήλωσε η R. Krys.

«Για τους εργοδότες, η μετακίνηση από τη διαφορετικότητα σε μία προσέγγιση που δημιουργεί κουλτούρα που επιτρέπει στα άτομα να αναπτυχθούν στις επιχειρήσεις είναι το επόμενο βήμα. Η πρόκληση για το Inclusive Employers, είναι να αναπτύξει νέα μοντέλα ένταξης, τα οποία είναι κατανοητά, αποδοτικά από οικονομική άποψη και αποτελεσματικά στην παράδοση».

Το Inclusive Employers είναι μία οργάνωση που απευθύνεται σε όλους τους εργοδότες, όλων των μεγεθών από οποιοδήποτε τομέα.

Μιλώντας στην παρουσίαση της έρευνας, η Charlotte Sweeney, executive director της διαφορετικότητας και της ένταξης στην εταιρεία Nomura δήλωσε: «έχουμε φέρει ανθρώπους εξαιτίας των διαφορετικών τους ικανοτήτων, της αξίας και της δημιουργικότητας αλλά και των επιπτώσεων που θα φέρουν στην επιχείρηση. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τους αλλάξουμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε μία κουλτούρα στην οποία τα άτομα θέλουν να αποτελούν μέρος της».

Στο 16,2% η ανεργία το Μάρτιο

Οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 4.185.325 άτομα. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 238.574 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (μείωση 5,4%) ενώ αυξήθηκαν κατά 7.013 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 0,2%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 232.617 άτομα σε σχέση με το Μάρτιο του 2010 (αύξηση 40,2%) και κατά 24.111 άτομα σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2011 (αύξηση 3,1%), ανερχόμενοι το Μάρτιο του 2011 σε 811.340 άτομα.

Ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός διαμορφώθηκε σε 4.335.461 άτομα.

Στους άνδρες, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 13,8% από 8,5% που ήταν το Μάρτιο του 2010, ενώ στις γυναίκες αυξήθηκε στο 19,5% από 15,9%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (42,5%) καταγράφεται στους νέους ηλικίας 15-24 ετών και στις ηλικίες 25-34 ετών (22,6%).

Τέλος, κατά Περιφέρεια, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στο Νότιο Αιγαίο (30,4%), στα νησιά του Ιονίου (24,5%) και στη Δυτική Μακεδονία (20,6%) και τα χαμηλότερα ποσοστά στην Πελοπόννησο (13,2%), στο Βόρειο Αιγαίο (13,7%) και στην Κρήτη (14,5%).

Μείωση επιδομάτων, ελαστικά ωράρια και νέες περικοπές

Με στόχο την εξοικονόμηση 280 εκατ. ευρώ μόνο από τις δαπάνες του ΟΑΕΔ, το υπουργείο Εργασίας θέτει χρονικό όριο σε όλους όσοι κάνουν χρήση των επιδομάτων ανεργίας για να μην επιτρέψει την καταβολή τους σε εποχικώς απασχολουμένους πέραν της 5ετίας.

Το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά συμπεριλαμβάνεται στις πρόσφατες δεσμεύσεις της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Εργασίας προς την τρόικα. Σε ό, τι αφορά το πρόβλημα που ανέκυψε και πάλι με την κατάργηση ή μη της διάταξης για την επέκταση ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, η κατά τα φαινόμενα προδιαγεγραμμένη κατάργηση της δυνατότητας του εκάστοτε υπουργού να επεκτείνει την ισχύ των συμβάσεων πήρε και νέα αναβολή.

Λιγότεροι από 600.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι το 2015

Η εν λόγω δέσμευση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αφορά άλλους 50.000 υπαλλήλους, πέραν των περίπου 120.000 συνταξιοδοτήσεων με τα… κίνητρα που θεσπίστηκαν πέρυσι για πρόωρη έξοδο από το Δημόσιο (σύνταξη με ανήλικο στους άνδρες, επέκταση του δικαιώματος συνταξιοδότησης και στους δύο τρίτεκνους συζύγους, μειωμένη σύνταξη των ανδρών στο 56ο -φέτος-, απειλές για το ύψος του εφάπαξ και των επικουρικών, ενιαίο μισθολόγιο μείωσης των αποδοχών κ.ά.).

Οι εν λόγω απολύσεις θα γίνουν με τρεις τρόπους:
1. Μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες λήγουν. Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 25.000 είναι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κυρίως σε Νομικά Πρόσωπα, οι οποίοι θα αποχωρήσουν μετά την ολοκλήρωση των συμβάσεών τους. Οι εν λόγω υπάλληλοι θα πάρουν και επίδομα ανεργίας. Κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στο Δημόσιο. Και αυτό, καθώς είναι η πρώτη φορά που οι δημόσιοι υπάλληλοι θα κληθούν να καταβάλουν εισφορές υπέρ του ΟΑΕΔ, οι οποίες δεν αποκλείεται να φτάσουν και στο 3% επί των κρατήσεων (βασικός μισθός συν το χρονοεπίδομα).

2. Εθελούσιες αποχωρήσεις για 2-5 έτη (ακόμη και μέχρι τη συμπλήρωση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης), οι οποίοι θα λαμβάνουν το 70% του βασικού μισθού – εκτός επιδομάτων. Αντιθέτως, θα παρακρατούνται στο σύνολό τους οι ασφαλιστικές εισφορές, διασφαλίζοντας έτσι την πλήρη σύνταξή τους από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (με 35ετία για όσους προσελήφθησαν προ του 1983 και στο 58ο -ξανά με 35ετία- για τους μεταγενέστερους).

3. Όσοι προέρχονται από καταργηθέντες ή συγχωνευθέντες οργανισμούς και εν αναμονή της κρίσης τους από το ΑΣΕΠ για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου – εάν και εφόσον αυτό καταστεί εφικτό. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα λαμβάνουν περίπου το 50% του βασικού μισθού. Σε περίπτωση που δεν κριθούν μετατάξιμοι, θα φτάσουν σε ηλικία συνταξιοδότησης με αυτές τις αποδοχές.

Είναι προφανές ότι με αυτά τα μέτρα επιδιώκεται οι υπάλληλοι στις υπό κατάργηση υπηρεσίες (σ.σ. ήδη ανακοινώθηκε η συγχώνευση ή κατάργηση 75 οργανισμών όπου απασχολούνται 7.500 άτομα) να επιλέξουν την εθελούσια έξοδο με το 70% του μισθού, παρά να υπαχθούν σε υποχρεωτική αργία εν όψει κρίσης για μετάταξη σε άλλη υπηρεσία και να λαμβάνουν έτσι το 50% των αποδοχών.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Νέο εργασιακό μοντέλο

Η ένταξη στην αγορά εργασίας με χαμηλότερους μισθούς από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και η διατήρηση της απασχόλησης θα απαιτεί στο εξής μεγάλες ευελιξίες, ενώ θα αλλάζουν σταδιακά οι όροι αντιπροσώπευσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, με την αναβάθμιση της αποκαλούμενης «ένωσης προσώπων», μέσω της οποίας μπορεί να παρακαμφθεί η συνδικαλιστική οργάνωση, αλλά και της σύστασης με ρυθμούς-ρεκόρ (20 ημερών) επιχειρησιακών σωματείων.

Αναλυτικότερα, στις νέες εργασιακές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

 • Ελαστικό ωράριο με απλή συμφωνία ακόμη και δύο εργαζομένων. Στο εξής, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας προβλέπει 10ωρο για 6 μήνες τον χρόνο, με επιστροφή σε ρεπό ή σε μειωμένο ωράριο για τους υπόλοιπους 6 μήνες. Η συμφωνία για τη μεταβολή του ωραρίου μπορεί να γίνει και με την ένωση προσώπων. Στις επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, για τη σύσταση ένωσης προσώπων αρκεί να συμφωνήσει το 15% των εργαζομένων. Το ποσοστό αυξάνεται στο 25% εάν η επιχείρηση απασχολεί πάνω από 20 εργαζομένους.
 • Ελαστικό ωράριο και για περισσότερες από 10 ώρες την εβδομάδα -με μείωση των ωρών σε άλλη χρονική περίοδο- ανάλογα με τους όρους που μπορούν να θέσουν οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας.
 • Αυξάνεται η διάρκεια και μειώνεται το κόστος απόλυσης για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Στο εξής, θα μπορούν να ανανεωθούν έως και τρεις φορές και για διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τα τρία έτη. Το μέτρο ανοίγει το δρόμο για παρεμφερείς αλλαγές και στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου 30ετούς ή 35ετούς διάρκειας στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.
 • Εξασφάλιση χαμηλού κόστους για την αμοιβή των νέων στην αγορά εργασίας. Αρχικώς, το μέτρο είχε εξαγγελθεί ως δυνατότητα προγράμματος του ΟΑΕΔ, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να χρηματοδοτήσει και τη διαφορά που προέκυπτε από το ύψος των 590 ευρώ έως το επίπεδο της εκάστοτε Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Τώρα, η μείωση του 20% από την αμοιβή του νεοπροσλαμβανομένου επεκτείνεται σε όλους τους χώρους. Λαμβάνει τη μορφή της αμοιβής για «μαθητεία» και αφορά όλους τους νέους, εγγεγραμμένους ανέργους ή μη, από 18 έως 25 ετών. Ως μόνη προϋπόθεση για τους εργοδότες τίθεται η απαγόρευση απολύσεων τους τρεις τελευταίους μήνες, πριν από την πρόσληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια ισχύος των δίμηνων συμβάσεων με τις οποίες θα προσλάβουν τους νέους. Σημαντικές μειώσεις θα επέρχονται από τις νέες περικοπές στις συντάξεις και την επιβολή νέας εισφοράς υπέρ ανεργίας.

Πηγή: Kathimerini.gr

Νέο ΔΣ για τον ΣΔΑΔΕ

Το νέο ΔΣ έχει ως εξής:
Τακτικά Μέλη

 • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μάρθα Μυλωνά-Οικονομάκου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Νοτιανατολικής Ευρώπης Ομίλου Olympic DDB
 • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Βασίλης Βαζάκας, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού EΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS
 • ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θοδωρής Παπαφωτόπουλος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού BIC ΒΙΟΛΕΞ
 • ΕΦΟΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ: Δημήτρης Κουκουμπάνης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού DIXONS South East Europe (Κωτσόβολος)
 • ΕΦΟΡΟΣ ΜΕΛΩΝ: Αγγελική Χριστοφίδου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού CITIBANK Ελλάδας
 • ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ: Αντώνης Παπαχρίστου, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού HOUSE MARKET IKEA
 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΦΟΡΟΣ: Γρηγόρης Λεμονής, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ Ελλάδας.

Μέλη-Σύμβουλοι:

 • Σωτήρης Σταματίου, HR Assistant Manager Ομίλου Εταιρειών ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ
 • Γεώργιος Βράνης, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Βορείου Ελλάδας, Coca Cola Τρία Έψιλον.