--> 

Πορτογαλία: Νέες περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

 Έτσι οι μισθοί άνω των 1.500 ευρώ θα μειωθούν κατά 3,5-10%, ώστε να καλυφθεί εν μέρει η «τρύπα» που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που έκρινε αντισυνταγματικά πολλά από τα μέτρα λιτότητας που είχε περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2014. Παρόμοιες μειώσεις μισθών είχαν εφαρμοστεί ήδη στο διάστημα 2011-13 και στη συνέχεια αντικαταστάθηκαν από άλλα μέτρα. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Λουίς Μάρκες Γκέντες ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να επιστρέψει το 2015 ένα 20% των χρημάτων που θα χάσουν φέτος οι δημόσιοι υπάλληλοι και να αποκαταστήσει πλήρως τους μισθούς σταδιακά, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημειώνεται ότι στα τέλη Μαΐου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πορτογαλίας ακύρωσε τρία μέτρα λιτότητας, μεταξύ των οποίων ήταν και η μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν ποσό άνω των 675 ευρώ μηνιαίως. Το κόστος της απόφασης αυτής εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 860 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να περιμένει την έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τα άλλα μέτρα που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό προτού να αποκαλύψει τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμόσει.

Γαλλία: Συνέδριο για δημιουργία 500 χιλ. θέσεων εργασίας

Το διήμερο αυτό συνέδριο στοχεύει στη μείωση της ανεργίας, η οποία έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα – ρεκόρ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει τις κρατικές δαπάνες μεταξύ των ετών 2015-2017 για να χρηματοδοτήσει πακέτο μισθοδοσίας και να μειώσει το φόρο εισοδήματος με στόχο την ενδυνάμωση της καταναλωτικής ζήτησης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσουν επενδύσεις. Το επίκεντρο της στρατηγικής είναι το αποκαλούμενο Σύμφωνο Ευθύνης, το οποίο προσφέρει στις επιχειρήσεις περικοπές φόρων και εισφορές κοινωνικών ασφαλίσεων, συνολικού ύψους 40 δισ. ευρώ, σε αντάλλαγμα τη δέσμευση τους για τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας. Ωστόσο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν να κατηγορούν την γαλλική κυβέρνηση ότι απέτυχε να αναγκάσει τους εργοδότες να τερματίσουν το παζάρεμα.

Η Mikel επιλέγει το Premium HRM της Data Communication

Με την εγκατάσταση του Premium HRM, η εταιρεία εξασφάλισε απόλυτη ευκολία και ευελιξία στη διαχείριση θεμάτων σχετικά με το Ανθρώπινο Δυναμικό της, με πλήρη συμβατότητα προς την ισχύουσα νομοθεσία. Επιπλέον, με την παραμετροποίηση της εφαρμογής στις σύνθετες και εξειδικευμένες της ανάγκες, η γνωστή αλυσίδα καφέ εκμεταλλεύεται κάθε δυνατότητα ολοκληρωμένης παρακολούθησης όλων των στοιχείων που αφορούν στη μισθοδοσία των εργαζομένων της.

Adecco «Field Marketing»

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, η Adecco προσφέρει στις εταιρείες-πελάτες της ολοκληρωμένες και ειδικά διαμορφωμένες λύσεις Field Marketing σε εθνικό επίπεδο, αναλαμβάνοντας πλήρως το Management των projects και αξιοποιώντας τις αρτιότερες διαδικασίες εύρεσης και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και  τον πλέον εξελιγμένο τεχνολογικό και τεχνικό εξοπλισμό data collection. Μέσω της υπηρεσίας “Adecco Field Marketing”, οι εταιρείες μπορούν να εξασφαλίσουν πως θα έχουν στη διάθεσή τους το κατάλληλα επιλεγμένο ανθρώπινο δυναμικό, καθώς και τον πιο σύγχρονο τεχνικό αλλά και τεχνολογικό εξοπλισμό προκειμένου να αναπτύξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δραστηριότητές τους, να διατηρήσουν και να αναπτύξουν το brand awareness, να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς, την παρουσία του προϊόντος στο ράφι και τις πωλήσεις τους και να δημιουργήσουν περισσότερους «πιστούς πελάτες». Η φιλοσοφία του Adecco Field Marketing είναι να παρέχει μέσω της πλατφόρμας Adecco Intr@ade ζωντανή ενημέρωση στο επίπεδο συλλογής και παρουσίασης δεδομένων, εξασφαλίζοντας στις εταιρείες-πελάτες το προνόμιο της άμεσης αντίδρασης στο σημείο πώλησης.

Επαγγελματική πιστοποίηση σε Agile Project Management

Η συνολική του διάρκεια θα είναι 3 ημέρες (24 ώρες) και οι ημερομηνίες διεξαγωγής του: 16, 18 και 21 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι παρέχεται εγγύηση πιστοποίησης 100% κατά PMP ή επιστροφή του κόστους εκπαίδευσης. Πληροφορίες: [email protected],  210-6100061 και www.12pm.gr

European Business Growth Catalyst

To European Business Growth Catalyst είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας για δυναμικούς επιχειρηματίες. Έχει αναπτυχθεί, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το τμήμα εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας του ΑLBA Graduate Business School at The American College of Greece σε συνεργασία με το University of Sheffield και το ESADE-Barcelona και θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2014 και στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα έχει στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων, συνδυάζοντας την ακαδημαϊκή γνώση με την πρακτική καθοδήγηση από έμπειρους επιχειρηματίες. Θα παρέχει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τη γνώση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να επεκταθούν σε νέες αγορές του εξωτερικού και να αντλήσουν τα απαραίτητα για την ανάπτυξή τους κεφάλαια. H εκπαίδευση διάρκειας 6 μηνών περιλαμβάνει έναν συνδυασμό μαθημάτων στην τάξη, υποστήριξης μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας και εφαρμοσμένων εργασιών στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις.

Πληροφορίες: [email protected]

Δύο υποτροφίες από το ALBA με την υποστήριξη του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

Οι υποτροφίες απευθύνονται σε νέους και νέες έως και 30 ετών, οι οποίοι  είναι μόνιμοι κάτοικοι του Θριασίου (Ελευσίνα, Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργος, Μέγαρα, Ν. Πέραμος) ή την περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Η καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν να υποβάλουν αίτηση για ένα από τα εξής προσφερόμενα προγράμματα: MSc in Finance,  MSc in Risk Management, MSc in Marketing, MSc in Strategic Human Resources Management, MSc in Business for Lawyers, MSc in International Business and Management, MSc in Shipping Management, MSc in Entrepreneurship και MSc in Tourism Management.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του ALBA https://applications.alba.edu.gr/ και αφορούν το ακαδημαϊκό έτος 2014 -2015. Πληροφορίες αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής: http://www.alba.edu.gr.

ICAP: Στο 21% το ποσοστό των γυναικών στη διοίκηση των ελληνικών επιχειρήσεων

Ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, CEO της ICAP Group, αναφέρθηκε στην αύξηση του ποσοστού των γυναικών στη διοίκηση των ελληνικών επιχειρήσεων, από 19% το 2012 σε 21% το 2013, βάσει έρευνας που εκπονεί η ICAP κάθε χρόνο και δημοσιεύεται στο Leading Women in Business και τόνισε ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να αξιοποιήσουν τις γυναίκες στελέχη τους και να θέτουν σαφείς στόχους επ’ αυτού. Στην εκδήλωση αναλύθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται από τις εταιρείες EMC Hellas, Xerox Hellas και Microsoft Hellas σχετικά με τη διευκόλυνση της ανέλιξης των γυναικών στις επιχειρήσεις τους, ενώ αναλύθηκαν και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα στελέχη κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, αλλά και τα μυστικά για μια πετυχημένη καριέρα, βάσει προσωπικών εμπειριών των ομιλητριών. Την εσπερίδα παρακολούθησαν 200 επιχειρηματίες και ανώτατα στελέχη.

Κονδύλια 340 εκατ. ευρώ για την απασχόληση των νέων

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν, στο 31ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου. Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από την ΕΕ κονδύλι ύψους 340 εκατ. ευρώ έως το 2020, που θα το αξιοποιήσει αποκλειστικά σε προγράμματα απασχόλησης για νέους. Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ανέλαβαν να δημιουργήσουν τα νέα προγράμματα.

Der Spiegel: Η μείωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα

Με αφορμή την έγκριση από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της εισαγωγής του κατώτατου μισθού στη Γερμανία (8,50 ευρώ/ ώρα) από 01/01/2015, το περιοδικό διερευνά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου το μέτρο εφαρμόζεται ήδη. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει ότι στην Ελλάδα ο μικτός μηνιαίος κατώτατος μισθός μειώθηκε το 2012 από 751,39 ευρώ σε 586,08 ευρώ και εκτιμά ότι δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, καθώς η ανεργία συνέχισε να αυξάνεται, ενώ η κατανάλωση μειώθηκε περαιτέρω και κλείνουν καταστήματα και μεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι 21 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εφαρμόζουν το σύστημα του κατώτατου μισθού, που κυμαίνεται από ένα ως έντεκα ευρώ την ώρα. Πρωτοπόρος είναι το Λουξεμβούργο που εφάρμοσε το σύστημα ήδη το 1944 και σήμερα ο κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 11,10 ευρώ την ώρα, για τους ανειδίκευτους εργάτες. Σε μια από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, την Ρουμανία, ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται περίπου στα 209,3 ευρώ για 168 ώρες εργασίας.