--> 

Forrester: Τα νέα δεδομένα στη διεθνή αγορά εργασίας

Πιο δυναμική και πιο ευέλικτη αναμένεται να είναι η διεθνής αγορά εργασίας, σύμφωνα με έρευνα της Forrester. Ειδικότερα, μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται, είναι και η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων ψηφιακών «νομάδων», δηλαδή όσων επιλέγουν να απασχολούνται εξ αποστάσεως από τον υπολογιστή τους, αλλάζοντας συχνά τόπο κατοικίας, με τους Millennials να υιοθετούν ακόμα πιο έντονα τον εν λόγω τρόπο εργασίας, καλλιεργώντας νέες πτυχές της ψηφιακής νομαδικής εργασιακής κουλτούρας.

Επιπροσθέτως, βάσει της έρευνας, οι εργαζόμενοι στο πολύ κοντινό μέλλον θα εξαρτώνται όλο και λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον, ενώ, μέχρι το 2030, η κατ’ οίκον εργασία θα είναι ο κανόνας για τις περισσότερες θέσεις απασχόλησης, με την εργασία από το γραφείο να αποτελεί την εξαίρεση. Επίσης, αναμένεται ταχύτατη εισβολή των νέων τεχνολογιών με την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και το blockchain να αποτελούν κομβικές τεχνολογίες για μια σειρά από επαγγέλματα, ενώ ο αντίκτυπος των τεχνολογιών θα περιλαμβάνει ένα μείγμα απώλειας θέσεων εργασίας, δημιουργίας νέων θέσεων και μετασχηματισμού των υφισταμένων. Τέλος, ο αυτοματισμός θα επηρεάσει ένα ποσοστό της τάξεως του 15% ως 50% των θέσεων εργασίας, με τους εργαζομένους με χαμηλή ειδίκευση, πάντως, να μην εξαφανίζονται.

HR in Action: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για 9η χρονιά

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, το 9ο κατά σειρά HR in Action, προσαρμοσμένο στις επιταγές της εποχής, οι οποίες προστάζουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων με φυσική παρουσία. Συγκεκριμένα, στην αίθουσα της OTEAcademy βρέθηκαν ορισμένοι μόνο από τους ομιλητές, με τους υπόλοιπους να δίνουν το διαδικτυακό «παρών» και τους συνέδρους να συμμετέχουν διαδικτυακά, ενώ η εναλλαγή των παρουσιάσεων από τη σκηνή του αμφιθεάτρου στην πλατφόρμα του διαδικτύου αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, χωρίς να λείπει και η διάδραση στο ψηφιακό περιβάλλον.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη θεματολογία των 31 παρουσιάσεων είχε η διαχείριση της παγκόσμιας πανδημίας, ο σημαντικός ρόλος του HR, το πώς, με επίκεντρο και προτεραιότητα το ανθρώπινο κεφαλαίο, οι εταιρείες κατάφεραν να προστατέψουν τους εργαζομένους, αλλά και να τους κρατήσουν υγιείς σωματικά, πνευματικά και ψυχικά, καθώς και η διασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και θέματα καινοτομίας, ηγεσίας, εκπαίδευσης, αμοιβών, δέσμευσης κ.ά. Το ραντεβού ανανεώθηκε για του χρόνου με ευχή όλων η θεματολογία να αφορά τις εξελίξεις μετά την έκλειψη του κορωνοϊού. Επισημαίνεται ότι περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στο www.hrinaction.gr, ενώ εκτεταμένη κάλυψη του συνεδρίου θα φιλοξενηθεί στο τεύχος Οκτωβρίου του περιοδικού HR Professional.

Intercom Telecom: Δωρεά πέντε μονάδων τηλεϊατρικής στο Υπ. Υγείας

Στη δωρεά πέντε προηγμένων φορητών μονάδων τηλεϊατρικής προς το υπουργείο Υγείας προχώρησε η Intracom Telecom, δίνοντας έτσι στις ομάδες άμεσης επέμβασης τη δυνατότητα αποστολής των δεικτών υγείας των ασθενών σε κεντρικά νοσοκομεία άμεσα, ευέλικτα και με ακρίβεια προκειμένου να λάβουν σε πραγματικό χρόνο τις κατάλληλες ιατρικές οδηγίες.

«Η δωρεά αυτή στοχεύει στην ενίσχυση του συστήματος υγείας της χώρας μας, προκειμένου αυτό να ανταπεξέλθει με επιτυχία στη μάχη κατά του Covid-19», δήλωσε ο Μιχάλης Προύντζος, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού & Διοικητικών Υπηρεσιών της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Intracom Telecom συμμετέχει στο έργο του ΕΔΙΤ το οποίο συνδέει 71 μονάδες τηλεϊατρικής στα νησιά του Αιγαίου με κεντρικά νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

Χρυσός Οδηγός: Δωρεάν τεστ κορωνοϊού στους ανθρώπους του

Δωρεάν τεστ Covid-19 διενήργησε ο Χρυσός Οδηγός για τους εργαζομένους του στα υποκαταστήματα όλης της Ελλάδας, προκειμένου να διασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους στην εταιρεία. Ειδικότερα, το τεστ πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους εκτός της εταιρείας, η οποία προμήθευσε τους εργαζομένους με 10 υφασμάτινες μάσκες για τις επαφές τους εντός και εκτός αυτής. Η Διευθύντρια Στρατηγικής και Μάρκετινγκ, Ειρήνη Πάνζαρη, δήλωσε σχετικά: «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι πελάτες μας, να νιώθουν ασφαλείς και να παραμείνουν υγιείς».

Deloitte: Πρόγραμμα διά βίου μάθησης στις νέες τεχνολογίες

Στην παροχή προγράμματος δια βίου μάθησης στις νέες τεχνολογίες προχωρά η Deloitte, μέσω του Deloitte Alexander Competence Center στη Θεσσαλονίκη και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα έχει θεματολογία «Ευέλικτες Μεθοδολογίες Ανάπτυξης Λογισμικού Υπολογιστικής Νέφους» (Agile Methodologies of Cloud Software Engineering) και αφορά νέους αποφοίτους τεχνολογικών και θετικών σχολών, με τα μαθήματα να πραγματοποιούνται τόσο από στελέχη της Deloitte, όσο και από διδάσκοντες του πανεπιστημίου, ενώ παρέχεται και πιστοποίηση για την παρακολούθησή του.

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να παρέχει τεχνογνωσία στις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, που αξιοποιούνται από εταιρείες στον τομέα της Πληροφορικής και στις σύγχρονες μεθοδολογίες, εργαλεία και τεχνικές για τη σχεδίαση, υλοποίηση, έλεγχο και εγκατάσταση συστημάτων λογισμικού της τεχνολογίας cloud, με τους συμμετέχοντες να έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν σε θέσεις Τεχνολογιών Πληροφορικής από το Deloitte Alexander Competence Center. Σημειώνεται ότι το, δίμηνης διάρκειας, πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, ενώ οι εγγραφές παραμένουν ανοιχτές έως και τις 30 Σεπτεμβρίου.

Eurostat: Στο 7,9% η ανεργiα τον Ιούλιο

Στο 7,9% διαμορφώθηκε η ανεργία στην ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2020, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με το 7,7% του Ιουνίου, με το ποσοστό στην ΕΕ να βρίσκεται στο 7,2%. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat,ο αριθμός των ανέργων για τον συγκεκριμένο μήνα ανήλθε στους 15,184 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 12,793 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, αυξημένος κατά 336.000 στην ΕΕ και κατά 344.000 στην ευρωζώνη συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2020.

Επιπλέον, 2,906 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, από τους οποίους οι 2,338 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, αυξημένοι κατά 37.000 στην ΕΕ και κατά 29.000 στη ζώνη του ευρώ, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 17% στην ΕΕ και 17,3% στην ευρωζώνη, από 16,9% και 17,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα. Τέλος, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες ήταν 7,5% στην ΕΕ (7,3% τον Ιούνιο) και για τους άνδρες 7% (6,8% τον Ιούνιο), ενώ στη ζώνη του ευρώ, το ποσοστό ανεργίας για τις γυναίκες αυξήθηκε από 8% τον Ιούνιο σε 8,3% και για τους άνδρες από 7,5% σε 7,6%.

Wind: Χρηματικές υποτροφίες για τα παιδιά των εργαζομένων της

Τα παιδιά των εργαζομένων της επιβραβεύει η Wind, μέσω του προγράμματος ευWind Youth Excellence, προσφέρoντας 10 χρηματικές υποτροφίες σε όσα αρίστευσαν και διακρίθηκαν για τις επιδόσεις τους, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, σε τομείς όπως εκπαίδευση, έρευνα και τεχνολογία, τέχνη, αθλητισμός, εθελοντισμός κ.ά.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή αξιολόγησης, αποτελούμενη από μέλη της Διοίκησης και εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας, αξιολόγησε ανώνυμα τις προτάσεις και κατέληξε στους 10 διακριθέντες, οι οποίοι θα λάβουν τις υποτροφίες τριών κατηγοριών ύψους 4.000, 7.000 και 10.000 ευρώ. Ο Γεράσιμος Καρμίρης, Ανώτερος Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού της Wind Ελλάς, αναφέρει: «Μέσω της νέας πρωτοβουλίας ευWind Youth Excellence, ήρθε η στιγμή να επιβραβεύσουμε τις διακρίσεις των παιδιών μας, με στόχο να τα εμπνεύσουμε για να συνεχίσουν με το ίδιο πάθος και επιμονή να εκπληρώνουν τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους».

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία υπογράφει τη «Χάρτα Διαφορετικότητας»

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, πιστή στη φιλοσοφία της για ίσες ευκαιρίες και δυνατότητες εξέλιξης στον εργασιακό τομέα, προχώρησε στην υπογραφή της «Χάρτας Διαφορετικότητας», μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικότερα, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία επενδύει σταθερά, για περισσότερα από 57 χρόνια, στην ανάπτυξη και στην πρόοδο του ανθρώπινου δυναμικού της, αναγνωρίζοντας ότι η διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας αποφέρει σημαντικά οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα.

Η Ελένη Δρακοπούλου, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι διότι παρά τις δύσκολες και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους εργαζομένους μας, προσφέροντας ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε ένα σταθερό και αξιοκρατικό περιβάλλον που διέπεται από τις αρχές της ισοτιμίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα».

Νέος κύκλος του «Youth Empowered: The HoReCa Edition»

Το δωρεάν πρόγραμμα Youth Empowered, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, εμπλουτίζει το περιεχόμενο των δράσεών του, με στρατηγικό συνεργάτη τη Worklathlon και την υποστήριξη του Found.ation, παρέχοντας προσωπικές, επαγγελματικές και ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και δικτύωση και καθοδήγηση που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Παράλληλα, το Youth Empowered λανσάρει το νέο του App, για καθοδήγηση, δικτύωση και δεξιότητες διαδικτυακά και on the go. Σημειώνεται ότι τα εν λόγω σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου, με τις εγγραφές να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Henkel: Νέο πρόγραμμα ενδυνάμωσης των γυναικών

Ένα νέο πρόγραμμα ενδυνάμωσης για γυναίκες με τίτλο «Κύκλος Ενδυνάμωσης» δημιουργεί ο τομέας Laundry & Home Care της Henkel, σε συνεργασία με τα My market και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Women On Top. Ειδικότερα, στόχος του προγράμματος, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν 40 γυναίκες, οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε μία σειρά τεσσάρων διαδικτυακών συναντήσεων του Women On Top για τη Διαχείριση της Αλλαγής, αποτελεί η ψυχική ενίσχυση των γυναικών και η καλλιέργεια της προσωπικής τους ανθεκτικότητας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου.

Σημειώνεται ότι ο «Κύκλος Ενδυνάμωσης» θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 26 Οκτωβρίου και θα στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων αυτοφροντίδας, προσαρμοστικότητας, οράματος και ανθεκτικότητας, ενώ οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται στην ιστοσελίδα womenontop.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενες θα κληθούν να απαντήσουν σε δύο ερωτήσεις, από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Σεπτεμβρίου, με όσες επιλεγούν να ενημερώνονται ως τις 28 Σεπτεμβρίου.