9ος Εταιρικός Κοινωνικός Απολογισμός από την ΑΒ

Ο Εταιρικός Κοινωνικός Απολογισμός παρουσιάζει την κατάκτηση των στόχων αειφορίας της εταιρείας και αποκαλύπτει την ολιστική στρατηγική που εφαρμόζει ο όμιλος. Το 2016, η ΑΒ Βασιλόπουλος εστίασε σε πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και προγράμματα αλληλεγγύης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε γειτονιά της Ελλάδας.

Στον απολογισμό, παρουσιάζονται οι άξονες και στόχοι της ΑΒ Βασιλόπουλος μέχρι το 2020, οι διακρίσεις της αλυσίδας για το τρέχον διάστημα, καθώς και τα ολοκληρωμένα προγράμματα που σχεδιάζει και υλοποιεί. Ο Λεωνίδας Βρεττάκος, COO του ομίλου ΑΒ Βασιλόπουλος, δήλωσε: «Η ΑΒ Βασιλόπουλος ως αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, δείχνει καθημερινά, 79 χρόνια τώρα, την υπευθυνότητα που πηγάζει από το όραμα της να προσφέρει προϊόντα άριστης ποιότητας, υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης, με ασφάλεια και αξιοπιστία για όλους».

Edenred Factory: ένα ενδοομιλικό πρόγραμμα επιχειρηματικότητας

Από τον Δεκέμβριο έως τον προσεχή Φεβρουάριο, οι εργαζόμενοι της Edenred σε Ευρώπη, Βραζιλία, Τουρκία αλλά και στην έδρα του Ομίλου στη Γαλλία μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες τους για την ανάπτυξη μίας startup επιχείρησης στα δύο βασικά επιχειρηματικά business units του Ομίλου: Employee Benefits και Fleet & Mobility Solutions. Τον Μάρτιο του 2018, οι υποψήφιοι θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους στην Εκτελεστική Επιτροπή του Ομίλου, η οποία θα επιλέξει δύο έργα για περαιτέρω ανάπτυξη το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2018.

Οι νικητές που θα αναδειχθούν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους για διάστημα 6 μηνών για να αφοσιωθούν στην υλοποίηση του έργου τους ενώ το διάστημα αυτό θα φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία της Edenred, όπου θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη και συμβουλές από τις ομάδες καινοτομίας και από εταιρεία ψηφιακής προβολής. Μετά την πάροδο των 6 μηνών τα δύο έργα θα αξιολογηθούν και ανάλογα με τη δυναμική τους, είτε θα υιοθετηθούν από την Edenred, είτε θα καταστούν ανεξάρτητες επιχειρηματικές μονάδες.

«Φυσικό και Ψηφιακό Εργατικό Δυναμικό» η τάση για το 2018

Σκοπός της εν λόγω έρευνας είναι να αναδείξει την «Ιδανική Επιχείρηση», φράση η οποία περιγράφει την κοινή και αρμονική συνεργασία της στρατηγικής, της τεχνολογίας και των λειτουργιών των επιχειρήσεων. Μεταξύ των τάσεων για το 2018 συγκαταλέγονται: ο Τεχνολογικός Επαναπροσδιορισμός, η Ψηφιακή Πραγματικότητα, το Φυσικό και Ψηφιακό Εργατικό Δυναμικό και o Νέος Πυρήνας ο οποίος εξετάζει πώς οι βασικές λειτουργίες οικονομικών και εφοδιαστικής αλυσίδας επαναπροσδιορίζονται λόγω της εισόδου των ψηφιακών τεχνολογιών και της υπαναχώρησης των παραδοσιακών λειτουργικών ορίων.

Όπως επισημαίνεται, οι τεχνολογικές τάσεις δεν αποτελούν αρμοδιότητα μόνο των υπεύθυνων τεχνολογίας και ψηφιακών προγραμμάτων κάθε εταιρείας. Έχουν μετατραπεί σε θέμα το οποίο αφορά τους Διευθύνοντες Συμβούλους και εν γένει το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε εταιρείας. Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, σύγχρονες τάσεις οι οποίες μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες και νέες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις στο διάστημα των επόμενων 18 έως 24 μηνών είναι, μεταξύ άλλων, η άνοδος των ψηφιακών τεχνολογιών, η τεχνητή νοημοσύνη και οι τεχνολογίες οι οποίες μπορούν να αντικαταστήσουν την ανθρώπινη εργασία, πρόκειται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις εργασίας και το σύνολο του εργατικού δυναμικού.

Οι επιχειρήσεις που θέλουν να επιβιώσουν μελλοντικά οφείλουν να επανεξετάσουν τη διαχείριση των εργαζομένων, προετοιμάζοντάς τους για τη νέα υβριδική τάξη πραγμάτων, στην οποία το εργατικό δυναμικό θα αποτελείται από ανθρώπους αλλά και μηχανές. Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναπροσδιορίσουν τις διαδικασίες τους για τη διαχείριση εικονικών εργαζομένων.

Όμιλος L’OCCITANE και SAP συνεργάζονται

Μέσω της πλατφόρμας SAP SuccessFactors, ο Όμιλος L’OCCITANE είναι σε θέση να προσφέρει μια καλύτερη εικόνα των δραστηριοτήτων της λιανικής πώλησης των προϊόντων, καθώς και να επιτρέπει την βελτιστοποίηση των τυποποιημένων διαδικασιών HR του Ομίλου. Οι  διαδικασίες Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι πλέον ενοποιημένες και με λιγότερες γραφειοκρατικές δομές, ενώ παράλληλα προσφέρουν την καλύτερη-στην κατηγορία της- εμπειρία χρήστη για τους εργαζομένους.

NIVEA Young Business Talents 2017 – 2018

Το πρόγραμμα ξεκίνησε για ακόμα μια χρονιά, μετρώντας ήδη τη συμμετοχή 2.144 μαθητών από Λύκεια όλης της χώρας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους, οι οποίοι ενώθηκαν σε 660 «ομάδες-εταιρείες» και διαγωνίζονται για μια θέση στον τελικό του διαγωνισμού, για να κερδίσουν τον τίτλο του καλύτερου εικονικού επιχειρηματία.

Οι μαθητές όπως κάθε χρόνο, μέσω του εξελιγμένου Επιχειρηματικού Προσομοιωτή 3ης γενιάς, που προσφέρει η Nivea και διατίθεται από την εταιρεία Praxis MMT διανύουν οnline μέσα σε 4 μήνες, 11 εικονικά «επιχειρηματικά έτη» και καλούνται να λάβουν αποφάσεις σε βασικούς τομείς διοίκησης μιας εταιρείας, όπως η Παραγωγή, το Marketing, τα Χρηματοοικονομικά, το Ανθρώπινο Δυναμικό και τη Διανομή.

Κάθε εβδομάδα οι «εταιρείες» καταθέτουν τα σχέδια και τις αποφάσεις τους ανά περίπτωση και ο προσομοιωτής, βάσει του προηγμένου λογισμικού που διαθέτει, επιστρέφει οικονομικά αποτελέσματα βασισμένα στα δεδομένα της αγοράς. Στη συνέχεια, η διαδικασία αυτή θα αναδείξει 75 ομάδες-εταιρείες που θα διακριθούν βάσει της πορείας τους και θα λάβουν μέρος στον τελικό του Young Business Talents που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στην Αθήνα.