Eurostat: Αύξηση των φτωχών στην Ευρώπη

Στο σύνολο της Ε.Ε. ένα από τα τρία κριτήρια πληρούσαν 124,5 εκατομμύρια άτομα (24,8% του πληθυσμού), καταγράφοντας αύξηση κατά 5,5 εκατ. άτομα σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η Ελλάδα κατέχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη, εμφανίζοντας ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης μετά την άφιξη της τρόικας, ενώ εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στις άλλες χώρες του Νότου που πλήττονται από την κρίση και τη λιτότητα. Το 2012 το 34,6% του πληθυσμού, δηλαδή 3,8 εκατομμύρια άτομα ή ένας στους τρεις Έλληνες, πληρούσαν τουλάχιστον ένα από τα τρία κριτήρια που προσδιορίζουν τον κίνδυνο φτώχειας.

Ο αριθμός των φτωχών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε μέσα σε δώδεκα μήνες κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ή 400.000 άτομα. Η Ελλάδα είχε τη χειρότερη επίδοση στην Ευρωζώνη και την τέταρτη χειρότερη στην Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Λετονία. Στον αντίποδα, η καλύτερη επίδοση αφορά την Ολλανδία, η οποία αν και έχει πληγεί από την κρίση (βρίσκεται σε ύφεση και αναγκάστηκε να κρατικοποιήσει μεγάλες τράπεζες) κατάφερε να περιορίσει το 2012 το ποσοστό εκείνων που απειλούνται από φτώχεια. Βελτίωση της κατάστασης καταγράφεται την τελευταία πενταετία σε Γερμανία, Αυστρία και Φινλανδία, ενώ εκτός Ευρωζώνης η μόνη που περιόρισε τη φτώχεια (και μάλιστα εντυπωσιακά, από 30,5% το 2008 σε 26,7% το 2012) ήταν η Πολωνία.

Γαλλία: Νέα αύξηση της ανεργίας στο 10,9%

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Γαλλίας, η ανεργία αυξήθηκε στο 10,9% το τρίτο τρίμηνο του 2013 από 10,8% στο δεύτερο τρίμηνο. Το ποσοστό της ανεργίας δεν έχει μειωθεί από την αρχή του 2011 και έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 1998.Τα στοιχεία αυτά, αναφέρει το δημοσίευμα, αποτελούν ένα νέο πλήγμα στον Πρόεδρο της χώρας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία έως το τέλος του έτους.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι τα στοιχεία (του υπουργείου Εργασίας) έδειχναν «ότι η αναστροφή της καμπύλης της ανεργίας έχει αρχίσει» και υποσχέθηκε να επιτύχει αυτή την αναστροφή έως το τέλος του 2013, έχοντας καταστήσει την αντιμετώπιση της ανεργίας βασικό άξονα της οικονομικής πολιτικής του. Παρόλα αυτά η μείωση της εμποδίστηκε από τη χαμηλή ανάπτυξη της γαλλικής οικονομίας. Μετά την ανάκαμψή της από την ύφεση στο δεύτερο τρίμηνο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε και πάλι στο τρίτο τρίμηνο.

Μ. Μπάρα: Η πρώτη γυναίκα στο «τιμόνι» της General Motors

Η Μ. Μπάρα, 51 ετών, είναι σήμερα αντιπρόεδρος παγκόσμιας ανάπτυξης των προϊόντων, των αγορών και της αλυσίδας ανεφοδιασμού του ομίλου. «Εξελέγη από το διοικητικό συμβούλιο για να γίνει η επόμενη γενική διευθύντρια της επιχείρησης και θα μπει στο διοικητικό συμβούλιο», διευκρίνισε στην ανακοίνωση του ο όμιλος. Ο Ν. Άκερσον, 65 ετών, ήταν γενικός διευθυντής της GM από το Σεπτέμβριο του 2010 και πρόεδρος και γενικός διευθυντής από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Αντίθετα με τον ίδιο, ο οποίος είχε έρθει από το επενδυτικό ταμείο Carlyle μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η Μ. Μπάρα προέρχεται από την ίδια την εταιρεία και έχει περάσει 33 χρόνια στην GM. Ανέβηκε στην ιεραρχία περνώντας από θέσεις στην κατασκευή και το δημιουργικό, καθώς και από θέσεις ανώτερου στελέχους. «Ανήκει σ’ αυτούς και αυτές που ηγήθηκαν της ανάκαμψης του ομίλου, της αναζωογόνησης των προϊόντων του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Tα Starbucks για το κοινωνικό παντοπωλείο

Τα καταστήματα της αλυσίδας συγκεντρώνουν τις προσφορές, ενώ επίσης η Starbucks προσφέρει 200 βιβλία και παιχνίδια. Αφού ολοκληρωθεί η δράση, οι partners των Starbucks θα τα ταξινομήσουν για να διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και από κει να μοιραστούν στις οικογένειες.

Το ALBA στη λίστα Europe-Top MBA Global Business School Report

Παράλληλα σημειώνεται ότι είναι και το μοναδικό Ελληνικό Business School που συμπεριλαμβάνεται την εν λόγω λίστα των 200 καλύτερων ΜΒΑ παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη κατάταξη είναι ιδιαιτέρως σημαντική καθώς η σχετική έρευνα λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη των εργοδοτών παγκοσμίως και μετρά ένα δείκτη: την απασχολησιμότητα των αποφοίτων MBA ανά περιοχή. H έρευνα διεξήχθη από τον Μάρτιο του 2013 έως και τον Ιούλιο του 2013 και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχει κάνει η QS, τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο όσο και σε βάθος λεπτομέρειας.

Από τους 28.000 εργοδότες που ερωτήθηκαν, οι 4.318 προσλαμβάνουν αποφοίτους MBA. Από κάθε εργοδότη ζητήθηκε να φτιάξει μια λίστα με τα διεθνή σχολεία από τα οποία προέρχονται οι απόφοιτοι που εξέτασαν προσφάτως. Κάθε φορά που ένα σχολείο αναφέρεται, παίρνει μία ψήφο και το σύνολο των ψήφων που συλλέγει αναφέρεται ως «σύνολο αυθόρμητων ψήφων». Από μία λίστα 500 Business Schools που κατηγοριοποιούνται ανά περιοχή, οι εργοδότες καλούνται να υποδείξουν τα πιο ελκυστικά, κατά τη γνώμη τους, όσον αφορά την πρόσληψη αποφοίτων MBA.

PRINCE2 Workshop για πιστοποίηση σε PRINCE2

Το workshop θα πραγματοποιείται στις 16, 17 και 20 Δεκεμβρίου, και ώρα 09:00-17:00 στο ΑΙΘΡΙΟ εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. Η παρακολούθησή του οδηγεί στην επαγγελματική πιστοποίηση PRINCE2 Foundation ή Practitioner, ενώ παρέχεται 100% εγγύηση πιστοποίησης ή επιστροφή χρημάτων με δωρεάν επαναπαρακολούθηση. Πληροφορίες: [email protected], 210-61.000.61 και http://www.12pm.gr.

Data Communication: Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών

Συγκεκριμένα, για τη χρήση 01/07/2012-30/06/2013, ο κύκλος εργασιών της Data Communication έκλεισε στα 4,562 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 11,62% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 41,47% έναντι 37,65%. Τα κέρδη προ φόρων – τόκων – αποσβέσεων και χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 541,9 χιλ. ευρώ, αυξημένα κατά 197 χιλ. ευρώ περίπου έναντι της προηγούμενης χρήσης. Παράλληλα, τα λειτουργικά κέρδη της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση στα 279,5 χιλ. ευρώ έναντι 40,9 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 206,5 χιλ. ευρώ έναντι 6,4 χιλ. ευρώ.

Alpha Bank: Εντάχθηκαν 1.010 εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής

Με βάση τη συμφωνία από, την 1η Ιανουαρίου οι 1.010 εργαζόμενοι της πρώην Εμπορικής εντάσσονται στο τακτικό προσωπικό της Alpha και στον ισχύοντα Οργανισμό Προσωπικού. Η ένταξη γίνεται σε βαθμό ανάλογο με τα έτη υπηρεσίας στην πρώην Εμπορική και με το επίδομα σπουδών που λαμβάνουν, σύμφωνα με τους κατατεθέντες και εγκριθέντες από την πρώην Εμπορική τίτλους σπουδών τους. Η ένταξη όλων όσοι κατείχαν θέσεις ευθύνης (διευθυντές Διευθύνσεως, αναπλ. διευθυντές Διευθύνσεως, υποδιευθυντές Διευθύνσεως, υποδιευθυντές Επιχειρηματικού Κέντρου και διευθυντές Καταστήματος) γίνεται απευθείας σε βαθμό ανώτερο του προβλεπόμενου και ανάλογο του βαθμού που κατέχει με βάση το ισχύον σήμερα οργανόγραμμά της.

 

ΟΟΣΑ: Υποβάθμιση της Παιδείας στην Ελλάδα

Με βάση τα νέα στοιχεία, η Ελλάδα πέφτει στη 42η θέση από την 25η που είχε το 2009. Από το 2000 και κάθε τρία χρόνια ο ΟΟΣΑ εκτιμά το επίπεδο των 15χρονων μαθητών σε τρεις τομείς: μαθηματικά, ανάγνωση-κατανόηση, και επιστήμες. Κάθε φορά δίνεται ιδιαίτερη σημασία σ’ έναν τομέα ώστε με το πέρασμα των χρόνων να υπάρχει δυνατότητα σύγκρισης για την εξέλιξη. H έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα, πραγματοποιήθηκε το 2012, με προέχοντα τομέα τα μαθηματικά όπως το 2003.

Με μέσον όρο τις 500 μονάδες, η Ελλάδα συγκεντρώνει 453 μονάδες στα μαθηματικά, 477 στην Ανάγνωση-Κατανόηση και 467 στις Επιστήμες. Συγκριτικά επομένως η Ελλάδα δεν κατόρθωσε να φθάσει τουλάχιστον το μέσο όρο, σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας του εκπαιδευτικού συστήματος. Το σημαντικό στοιχείο της έρευνας Pisa 2012 είναι ότι οι ασιατικές χώρες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις χώρες της Δύσης.
 
Την πρώτη θέση κέρδισε πλέον η Σανγκάη (Κίνα) ξεπερνώντας το «σκορ» των 600 μονάδων φθάνοντας στις 613 μονάδες στα μαθηματικά, 570 στην Ανάγνωση-κατανόηση και 580 στις Επιστήμες. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κογκ, η Ταϊπέι και η Κορέα που κατέβηκε στην 5η θέση, ενώ ήταν πρώτη στη μέτρηση 2009. Η Φιλανδία που ήταν δεύτερη το 2009 υποχώρησε και αυτή στη 12 θέση. Η Γαλλία δεν τα κατάφερε καλύτερα αφού από τη 19η θέση το 2009 έπεσε πλέον στην 25η.

Πρόταση ΙΟΒΕ για φόρο 20% σε όλα τα εισοδήματα και 10% για τους χαμηλόμισθους

Τα έσοδα που συλλέγει το φορολογικό σύστημα είναι αυτά, τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των λειτουργιών του κράτους και κυρίως του κοινωνικού του ρόλου, αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Γραμμική Φορολόγηση: Μια νέα αρχή;» η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου. Στη μελέτη αναλύεται πώς το φορολογικό σύστημα έχει αποδειχθεί ανεπαρκές για την αναδιανομή του εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη προτείνεται ένα σύστημα, το οποίο αφ’ ενός μπορεί να είναι η φυσική απόληξη του νέου φορολογικού συστήματος που θα αρχίσει να ισχύει το 2014, αφετέρου δε θα είναι πολύ πιο απλό και διαφανές, με χαμηλότερους συντελεστές. Το σύστημα, το οποίο ενδεικτικά παρατίθεται προβλέπει ένα βασικό συντελεστή 20% για όλα τα εισοδήματα, ανεξαρτήτως πηγής και προσώπου, ενώ προβλέπεται και ένας χαμηλότερος συντελεστής 10% για χαμηλούς μισθούς, συντάξεις και ενοίκια (με αφορολόγητο ποσό για μισθούς και συντάξεις).

Το σύστημα αυτό, το οποίο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, είναι απλώς μια ένδειξη για το πώς μια τέτοια πολιτική μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, δημιουργώντας αναπτυξιακές προϋποθέσεις.