Όπως αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, τα παιδιά υποφέρουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των εργοδοτών τους και οι κοινωνίες δεν βλέπουν τι εργασία προσφέρουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πλειοψηφία των εργαζόμενων παιδιών, περίπου 6,5 εκατομμύρια, είναι ηλικίας 5 έως 14 ετών εκ των οποίων περισσότερο από το 71% είναι κορίτσια. Οι ανήλικοι εργαζόμενοι συχνά απομονώνονται από τις οικογένειές τους και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους εργοδότες τους, οι οποίοι συχνά δεν τους πληρώνουν, ενώ φύση της εργασίας καθιστά τα παιδιά ευάλωτα σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία.
Issue: HRN 170613
Ιταλία: Νέο αρνητικό ρεκόρ ανεργίας
«Η χώρα μας έχασε δυόμισι δεκαετίες. Δεν ανταποκρίθηκε στις εντυπωσιακές γεωπολιτικές, τεχνολογικές και δημογραφικές αλλαγές. Σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, κινδυνεύει και η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο επικεφαλής της Banca d’ Italia. Ο Ι. Βίσκο πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να μειωθούν άμεσα οι φόροι που καταβάλλουν οι εργοδότες για τη μισθοδοσία, απευθύνοντας μια γενικότερη έκκληση: «πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει: η εργασία χάνεται και δεν ξαναδημιουργείται. Οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να εκσυγχρονιστούν, να βρουν χρηματοδοτήσεις κι αναγκάζονται να κλείσουν.
Οι τράπεζες έχουν εξασθενίσει», υπογράμμισε. Στο μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας στην Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το επίσημο ινστιτούτο στατιστικής Istat, σημείωσε νέο αρνητικό ρεκόρ. Σε εθνικό επίπεδο το πρώτο τρίμηνο του 2013 η ανεργία έφτασε το 12,8%, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 1,8%. Ο αριθμός των ανέργων στην Ιταλία είναι ο υψηλότερος των τελευταίων τριάντα έξι ετών. Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και σε ό,τι αφορά την ανεργία στις τάξεις των νέων μέχρι είκοσι τεσσάρων ετών: έφτασαν το 41,6%, αυξανόμενοι κατά 6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2012. Στην πιο δεινή θέση όπως πάντα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται οι νέες γυναίκες στη νότια Ιταλία: το 52,8% εξ αυτών δεν έχει κανενός είδους εργασία.
Ισπανία: Μείωση της ανεργίας κατά 265 άτομα
Η έμφαση δόθηκε στο απόλυτο μέγεθος, προτού γίνει στατιστική επεξεργασία για να αφαιρεθούν εποχικοί παράγοντες (π.χ. προσλήψεις στον τουρισμό ή σε αγροτικές εργασίες), που καταγράφει μείωση κατά τουλάχιστον 98.000 ανέργους ή σχεδόν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ο πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έσπευσε να προαναγγείλει μάλιστα τα στοιχεία, κάνοντας λόγο για «σαφώς ενθαρρυντικές» ενδείξεις από την αγορά εργασίας. Το υπουργείο Εργασίας παρουσιάζοντας τα στοιχεία, σημείωσε ότι σε απόλυτα μεγέθη πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει ποτέ καταγραφεί Μάιο και για την καλύτερη μηνιαία επίδοση από την αρχή της κρίσης.
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας, αλλά και η ανεργία τον Μάιο
Σε ολόκληρη τη χώρα, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν έφθασαν τις 175.000, ανακοίνωσε το υπουργείο, ενώ αναλυτές προέβλεπαν 159.000 καθαρές θέσεις εργασίας. Οι ίδιοι κύκλοι ανέμεναν επίσης πως ο δείκτης της ανεργίας θα παρέμενε σταθερός στο 7,5%. Τα στοιχεία του Μαΐου υποδεικνύουν ότι πολλοί περισσότεροι άνεργοι εντάχθηκαν στους καταλόγους όσων αναζητούν εργασία. Με δεδομένο τον αργό ρυθμό ανάκαμψης της μερικανικής οικονομίας, έπειτα από την οξεία ύφεση του 2007-2009, πολλοί άνεργοι που δεν κατορθώνουν να επανενταχθούν σταματούν να αναζητούν εργασία και δεν προσμετρώνται στα επίσημα στοιχεία για την ανεργία.
«Χρυσή» εθελουσία για αξιωματούχος της ΕΚΤ
Το πρόγραμμα στοχεύει στην αντικατάσταση υψηλόμισθων υπαλλήλων με νέους χαμηλόμισθούς, ώστε η ΕΚΤ να μην χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση για αμοιβές εργαζομένων (στόχος είναι ο σχετικός προϋπολογισμός να ισοσκελιστεί σε ορίζοντα 7ετίας). Στο πλαίσιο αυτό, οι υπάλληλοι που δεν έχουν προαχθεί μισθολογικά τουλάχιστον την τελευταία 8ετία, δικαιούνται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα «Στήριξης μετάβασης Καριέρας».
Αυτό προβλέπει την καταβολή ενός μισθού για κάθε έτους προϋπηρεσίας, παροχή άδειας άνευ αποδοχών για όσο διαρκεί η δοκιμαστική περίοδος στην επόμενη θέση εργασίας και ειδικά σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού. Εκτιμάται ότι οι παλαιότεροι εργαζόμενοι θα λάβουν αποζημιώσεις 6ψηφιες, δεδομένου ότι το 2012 ο μέσος ετήσιος μισθός (εξαιρουμένων των αποδοχών της Διοίκησης) ήταν 92.000 ευρώ.
Β. Σόιμπλε: Πρόσκληση στους άνεργους επαγγελματίες για εκπαίδευση στη Γερμανία
«Σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε μια μάλλον γερασμένη ήπειρος, η οποία δεν έχει το περιθώριο να χάσει τα παιδιά της από τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές», ανέφερε ο ίδιος σε άρθρο του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel, και σημείωσε ότι η Ευρώπη η οποία εξυγιάνθηκε δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μια ολόκληρη γενιά. Κάλεσε μάλιστα την Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει άμεσα τα έξι δισεκατομμύρια που προορίζονται για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τονίσε ότι «όσοι ενδιαφέρονται για εκπαίδευση ή όσοι είναι άνεργοι επαγγελματίες, είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».
Γερμανία: Αύξηση 34% των συνταξιούχων που εργάζονται
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ιδιαίτερα πλήττονται οι γυναίκες. Είναι ενδεικτικό ότι το 73% των γυναικών στις δυτικές περιοχές της χώρας λαμβάνουν ποσά μικρότερα των 700 ευρώ, που θεωρείται το όριο για την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων. Επιπλέον, κάτω από το ίδιο όριο βρίσκεται το 52% των ανδρών που συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα το 2012 λόγω ασθένειας στη δυτική Γερμανία και το 69% στην ανατολική Γερμανία. Ως αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας, περισσότεροι από 812.000 άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 ετών εργάζονται σε θέσεις μερικής απασχόλησης. Από αυτούς, οι 128.000 είναι άνω των 74 ετών. Οι αριθμοί, επισημαίνει η εφημερίδα, σημαίνουν ότι έχει καταγραφεί αύξηση 34% κατά την ελευταία δεκαετία των εργαζόμενων συνταξιούχων.
Χαμένη δεκαετία για την απασχόληση φοβάται η ILO
Στην ετήσια έκθεσή της World of Work, η υπηρεσία του ΟΗΕ σημειώνει ότι ο κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών αυξάνεται καθώς διευρύνονται οι εισοδηματικές ανισότητες και οι ουρές των ανέργων, αναδεικνυόμενος σε μείζονα πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, ο κίνδυνος για έκρηξη κοινωνικής δυσαρέσκειας είναι υψηλότερος στην Ε.Ε. από όλες τις περιοχές του κόσμου (ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στο 46% την περίοδο 2011 – 2012 από 34% έξι χρόνια πριν), με τις κύριες «εστίες» να εντοπίζονται στην Κύπρο, την Τσεχία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.
H ILO προβλέπει ότι ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως θα ανέλθει στα 208 εκατ. το 2015 (από 200 εκατ. περίπου σήμερα) κι ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα επιστρέψουν στα προ κρίσης επίπεδα απασχόλησης (56,6%) το 2017 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Χαρακτηρίζει δε, ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και των εταιρικών κερδών στις περισσότερες χώρες δεν έχει δώσει την αναμενόμενη ώθηση στην απασχόληση. Αντιθέτως, τα αδιάθετα ρευστά διαθέσιμα των επιχειρήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο υπολογίζονται στα 5 τρισ. δολάρια, ενώ και οι μισθοί των υψηλόβαθμων στελεχών αυξάνονται.
Ενδεικτικά, στη Γερμανία οι μέσες αποδοχές των επικεφαλής στις 15 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά 25% την περίοδο 2007 – 2011. Ως αποτέλεσμα, οι μέσες αποδοχές ενός Γερμανού CEO είναι πλέον 190 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τις αποδοχές του μέσου εργαζομένου, ενώ τέσσερα χρόνια πριν ήταν 150.
PwC: Το 45% των στελεχών επιχειρήσεων στη Δ. Ευρώπη σχεδιάζει μειώσεις προσωπικού
Σε παγκόσμιο επίπεδο το 23% των ανωτάτων στελεχών επιχειρήσεων προβλέπει μειώσεις προσωπικού, ενώ το 28% θέλει να διατηρηθεί σταθερός ο αριθμός των υπαλλήλων, σύμφωνα με την έρευνα αυτή που έγινε σε δείγμα 1.300 και πλέον ανώτατων στελεχών σε όλο τον κόσμο. Οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλο στην ευρωζώνη είναι οι πιο απαισιόδοξοι και ελάχιστοι εξ αυτών κάνουν σχέδια για προσλήψεις τα χρόνια που έρχονται, ενώ σχεδόν τρία τέταρτα των προέδρων και διευθυνόντων συμβούλων στην Ινδία ή στη Μέση Ανατολή δήλωσαν ότι θέλουν να αυξήσουν το προσωπικό των επιχειρήσεών τους κατά τη ιάρκεια του 2013.
Είναι μάλλον στην Ινδία, παρά στην Κίνα, που σχεδιάζονται οι περισσότερες προσλήψεις από μέρους των επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς των κατασκευών και της λιανικής, ενώ μεγάλη ζήτηση έχουν και οι μηχανικοί. Οι ηγέτες των επιχειρήσεων διεθνώς μονοούν πάντως ότι η συγκυρία είναι δύσκολη. Μόλις ο ένας στους πέντε σε διεθνές επίπεδο εκτιμά ότι η κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία θα βελτιωθεί μέσα στη χρονιά, ενώ ένα 70% δήλωσε ότι σχεδιάζει να λάβει μέτρα για τη μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησής του. Τέλος, η μελέτη αποκαλύπτει ότι τα στελέχη των εταιρειών θεωρούν ότι έχουν έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, κάτι που δυσχεραίνει τις προσλήψεις.
Eurostat: Ανεργία ρεκόρ 12,2% στην Ευρωζώνη
Το ποσοστό της ανεργίας αυξάνεται ασταμάτητα από τα μέσα του 2011. Η νέα αύξηση 0,1% δεν υπερέβη τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών. Τον Απρίλιο, άλλοι 95.000 άνθρωποι εντάχθηκαν στις τάξεις των ανέργων στην Ευρωζώνη, με το σύνολο να φτάνει τα 19,4 εκατομμύρια πρόσωπα, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 1,64 εκατ. υψηλότερος εν σχέσει με το προηγούμενο έτος, ενώ συμπεριλαμβάνει 3,6 εκατ. πρόσωπα κάτω από 25 ετών, γεγονός που σημαίνει πως η ανεργία των νέων στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 24,4%.
Η Ελλάδα και η Ισπανία συνεχίζουν να είναι οι χώρες που πλήττονται περισσότερο, με την ανεργία των νέων ανέρχεται στο 62,5% στην Ελλάδα και στο 56,4% στην Ισπανία. Στην Πορτογαλία, η οποία επίσης πλήττεται από την οικονομική κρίση, η ανεργία αυξήθηκε στο 17,8%. Επιπρόσθετα, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά μέσα σε ένα χρόνο στις θεωρούμενες πιο ευάλωτες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, αυτές της λεγόμενης περιφέρειας: η ανεργία αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο στην Ελλάδα από 21,9% στο 27%, από 11,2% σε 15,6% στην Κύπρο, από 24,4% σε 26,8% στην Ισπανία και από 15,4% σε 17,8% στην Πορτογαλία. Από την άλλη πλευρά, η Αυστρία έχει το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, με 4,9% και την ακολουθεί η Γερμανία με 5,4%.