Νέα έργα από τον ΟΠΑΠ σε παιδιατρικά νοσοκομεία

Στις εργασίες περιλαμβάνονται η εγκατάσταση νέου ξενοδοχειακού και ιατρικού εξοπλισμού, ο εκσυγχρονισμός του ηλεκτροτεχνικού εξοπλισμού και όλες οι απαραίτητες διακοσμητικές παρεμβάσεις. Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ βρέθηκαν στο νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία», διένειμαν σχολικά είδη και δώρα στα παιδιά και τους ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΛΤΑ στηρίζουν τα παιδικά χωριά SOS

Ειδικότερα, η ΔΕΛΤΑ και οι εργαζόμενοί της υλοποίησαν εθελοντική δράση, με πρωταγωνιστές τα παιδιά των εργαζόμενων, και συγκέντρωσαν σχολικά είδη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στην Αττική. Τα σχολικά είδη παρέδωσαν στα παιδιά των Παιδικών Χωριών SOS εργαζόμενοι της εταιρείας με τα παιδιά τους, σε εκδήλωση που έγινε στο Χωριό της Βάρης, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό και στο έργο των Μητέρων SOS.

Πλαίσιο: Νέα δράση ΕΚΕ από 266 εργαζόμενους

Η φετινή ενέργεια πραγματοποιείται και πάλι με την υποστήριξη του Ινστιτούτου PROLEPSIS. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, η πρωτοβουλία αυτή δεν θα ήταν εφικτό να υλοποιηθεί χωρίς την έμπρακτη και ενεργή στήριξη των 266 εργαζομένων-εθελοντών της ομάδας «Πλάι σου», της οποίας τα μέλη προετοιμάζουν και πραγματοποιούν τις διανομές των τσαντών στα σχολεία. Η αρχή έγινε την Τρίτη, 11 Σπετεμβρίου, με την ομάδα να μοιράζει 1.000 τσάντες σε σχολεία της Μαγούλας και των πυρόπληκτων περιοχών της Νέας Μάκρης. Οι ενέργειες του προγράμματος θα ολοκληρωθούν με τη διανομή των 7.000 τσαντών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά ολόκληρης της χώρας.

Συνέδριο της KPMG για την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Στόχος της εταιρείας είναι να αναδείξει την ουσία και τις προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσα από τις παρουσιάσεις στοχαστών, ακαδημαϊκών και επαγγελματιών της διεθνούς αγοράς. Ο συγγραφέας και senior lecturer του MIT Sloan School of Management, David Robertson, θα αναπτύξει στο συνέδριο τις «αιρετικές» ιδέες του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και θα παρουσιάσει τη θεωρία του για τον «τρίτο δρόμο προς την καινοτομία».

Ο «πατέρας» του Industry 4.0 και συνεργάτης του γερμανικού Υπουργείου Παιδείας και Ερευνών σε θέματα καινοτομίας, Henrik Von Scheel, θα αναλύσει τη διαφορά ανάμεσα στον μετασχηματισμό και την καινοτομία και θα αναδείξει την επίδραση του Δεύτερου Κύματος της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο Ηλίας Χάντζος, Senior Director EMEA και APJ Global CIP και Privacy Advisor Government Affairs της Symantec, θα αναδείξει την επίδραση του κανονιστικού πλαισίου στη δημιουργίας ψηφιακής καινοτομίας.

Εφαρμογές και οφέλη του Coaching

Η βραδιά ξεκίνησε με τον ιδρυτή της Positivity, o οποίος αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες εξελίξεις και στα δεδομένα για τον καταλυτικό ρόλο που διαθέτει η εμπέδωση της κουλτούρας του coaching, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε round table discussion με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς και θέμα «Εφαρμογές και οφέλη του coaching στις επιχειρήσεις». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή διπλωμάτων και την ομιλία της προσκεκλημένης ομιλήτριας Liz Hall, συγγραφέα και εκδότη του «Coaching at Work», ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε το νέο διετές πρόγραμμα φοίτησης στο coaching «Αdvanced Integrative Diploma in Professional Coaching Mastery».

Πρόγραμμα ανάπτυξης ηγεσίας στον Όλυμπο

Πιο συγκεκριμένα, μια επιλεγμένη ομάδα ηγετών από την Ευρώπη θα συγκεντρωθεί στον  Όλυμπο για να αναπτύξει τις ηγετικές της δεξιότητες, υπό την καθοδήγηση τριών κορυφαίων coaches. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν ολιστικά θέματα όπως η συμμετοχική ηγεσία, η ψυχική ανθεκτικότητα, η δέσμευση και η συνέπεια στο όραμα, την ομάδα και τις ηγετικές αποφάσεις, καθώς επίσης και τη διαύγεια στη λήψη αποφάσεων, την εμπιστοσύνη και την ομαδικότητα. Στόχος είναι η ηγεσία να δοκιμάσει έναν ολιστικό τρόπο ανάπτυξης και εξέλιξης των δεξιοτήτων της σε ένα περιβάλλον που «ενέπνευσε Θεούς και Ανθρώπους».

Εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση Προσωπικού & Ηλικιακή Διαφορετικότητα στην Εργασία»

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού έργου HR4AD, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. Συντονιστής του έργου είναι η EXELIA, η οποία σχεδιάζει και διαχειρίζεται προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων παιδαγωγικών μεθοδολογιών και επαγγελματικών δεξιοτήτων. Η ημερίδα του HR4AD απευθύνεται σε υπεύθυνους διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, σπουδαστές διαχείρισης ανθρώπινων πόρων, εκπροσώπους επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, συμβούλους ή εκπαιδευτές διοίκησης προσωπικού, εκπροσώπους συνδέσμων ανθρωπίνου δυναμικού.

ΟΟΣΑ: Στο 26% οι μαθητές που μένουν εκτός εκπαίδευσης και εργασίας

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο «Εκπαίδευση με μια ματιά», οι επτά στους δέκα Έλληνες μαθητές (71%) αποφοιτούν από Γενικά Λύκεια έναντι 22% από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ). Ωστόσο, η ανεργία δεν έχει αφήσει αλώβητη καμία κατηγορία πτυχιούχων. Μέσα σε μία δεκαετία (2007-2017), οι δείκτες απασχόλησης έχουν πέσει κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες για τους πτυχιούχους ΑΕΙ, κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου, ενώ για τους κατόχους βασικής εκπαίδευσης η πτώση είναι κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα, η Ελλάδα διαθέτει και μεγάλο ποσοστό νέων (26%) που βρίσκεται εκτός εκπαίδευσης και εργασίας, μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία. Μάλιστα, στην έκθεση επισημαίνεται ότι στην περίπτωση της χώρας μας η κρίση είναι αυτή που έχει αποκλείσει αυτά τα άτομα από την εκπαίδευση και την εργασία. Αναφορά γίνεται και στην υποχρεωτική εκπαίδευση, με τον ΟΟΣΑ να καταγράφει ελαφρώς λιγότερες διδακτικές ώρες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων σε σχέση με τα άλλα κράτη-μέλη. Βέβαια, το ίδιο στοιχείο εμφανίζεται σε όλες τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ τα τελευταία χρόνια και οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες το αποδίδουν στη συντομότερη λήξη των μαθημάτων ώστε να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Συνεργασία Microsoft με ΑΠΘ για τη δημιουργία κόμβου ψηφιακής καινοτομίας

Τη συμφωνία υπέγραψαν η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Πέγκυ Αντωνάκου, με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα, σε ειδική εκδήλωση της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη από κοινού δραστηριοτήτων με έμφαση στις τεχνολογίες ψηφιακής μετάβασης και μετασχηματισμού, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, IoT, blockchain, Big Data που μεταμορφώνουν την οικονομία, την κοινωνία και τον κόσμο ευρύτερα.

Παράλληλα, προηγήθηκε η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που πραγματοποίησε το ΙΟΒΕ, για την Microsoft με τίτλο: «Η οικονομική σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ελλάδα» την οποία παρουσίασε ο Σύμβουλος για θέματα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης ΙΟΒΕ, Καθηγητής ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, σε ό,τι αφορά στα digital skills, οι Έλληνες διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες σε ποσοστό 24% (26% ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος), αλλά μόνο το 22% του πληθυσμού έχει περισσότερες ψηφιακές δεξιότητες από τις βασικές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 31%. (2017).

Επίσης, μόνο το 1,6% των συνολικών απασχολούμενων στη χώρα, είναι επαγγελματίες των ΤΠΕ (ICT specialists), επίδοση που επίσης είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρθηκε, μία αύξηση κατά 80 χιλιάδες των Ελλήνων με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500 νέων επιχειρήσεων. Επίσης, η ίδια αύξηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του μέσου μηνιαίου μισθού κατά 35 ευρώ, όπως και αύξηση κατά 1,2 δισ. ευρώ των εξαγωγών. Επιπλέον, μία αύξηση κατά 1.000 άτομα του αριθμού των στελεχών πληροφορικής με προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αύξηση κατά 480 εκατ. ευρώ του ΑΕΠ.

Όμιλος Novartis: Πρωτοβουλία ενίσχυσης της νεανικής απασχολησιμότητας

Tο πρόγραμμα ξεκινάει τον Οκτώβριο του 2018 και θα διεξαχθεί στις πιστοποιημένες εγκαταστάσεις του Ι.Β.ΕΠ.Ε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Βόλο. Προσφέρει σε 200 συμμετέχοντες ηλικίας 18-35 ετών, κατάρτιση και δυνατότητα πιστοποίησης σε 5 δυναμικά αναπτυσσόμενους τομείς, ενισχύοντας τη θέση των νέων στον επαγγελματικό στίβο. Τα προσφερόμενα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος είναι τα εξής: Web Designer, E-Commerce Consultant, Τουριστικά Επαγγέλματα – Receptionist, Γραμματεία Διοίκησης και υπάλληλος Οικονομικών Υπηρεσιών.

Η Φωτεινή Μπαμπανάρα, Διευθύντρια Επικοινωνίας του ομίλου Novartis δήλωσε σχετικά: «Βασικός πυλώνας κάθε δραστηριότητας της Novartis είναι να δημιουργούμε προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες, όπου δραστηριοποιούμαστε. Καθώς η νεανική ανεργία αποτελεί ένα από τα μείζονα ζητήματα για τη χώρα μας, αποφασίσαμε να σταθούμε έμπρακτα δίπλα στους νέους μας, που αποτελούν και την ελπίδα για ένα καλύτερο, βιώσιμο μέλλον. Με το Πρόγραμμα ’Ανοιχτά Φτερά’ τους εφοδιάζουμε με τις απαραίτητες δεξιότητες για να ενισχύσουν τη θέση τους στο διαρκώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον».