--> 

ΗΠΑ: Μείωση της ανεργίας και αμετάβλητες αμοιβές

Σύμφωνα με τα στοιχεία που σημοσιεύθυκαν από το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι προοπτικές στον ιδιωτικό τομέα εμφανίζονται ιδιαίτερα βελτιωμένες, καθώς οι εταιρείες αναμένεται να προχωρήσουν σε προσλήψεις εν όψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Μέχρι στιγμής, το 2014, στην αμερικανική οικονομία δημιουργούνται κατά μέσο όρο 229.000 θέσεις εργασίας το μήνα, ο ταχύτερος ρυθμός από το 1999. Ωστόσο, παρά την επιτάχυνση στις προσλήψεις, η μέση ωριαία αμοιβή ελάχιστα έχει αλλάξει. Ειδικότερα, η ωριαία αμοιβή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Οκτώβριο, στα 24,57 δολάρια, ενώ σε επίπεδο 12μήνου η αύξηση φτάνει στο 2%.

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Τέλος στον «επιδοματικό τουρισμό»

Η απόφαση αφορούσε την περίπτωση μίας Ρουμάνας μητέρας στη Γερμανία, στην οποία δεν δόθηκε το χαμηλότερο επίδομα ανεργίας. Το Δικαστήριο ανέφερε ότι εφόσον η γυναίκα δεν είχε επαγγελματική εκπαίδευση ή εργασιακή εμπειρία και δεν πήγε στη Γερμανία για να αναζητήσει εργασία, η άρνηση της Γερμανίας να της χορηγήσει το επίδομα δεν παραβιάζει τον ευρωπαϊκό νόμο κατά των διακρίσεων.
 
Η ελευθερία στην κίνηση για την εργασία και τη ζωή σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κατοχυρωμένη στις συνθήκες της ΕΕ και στις κυβερνήσεις των χωρών- μελών απαγορεύεται να κάνουν διακρίσεις μεταξύ των πολιτών του και αυτών άλλων χωρών της ΕΕ, αλλά η πρόσβαση σε κάποια επιδόματα πρόνοιας μπορεί να περιορισθεί, ανέφεραν οι δικαστές.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προκάλεσε ενθουσιασμό στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Βρετανίας, οι οποίες είχαν δεσμευθεί να δείξουν αυστηρότητα σε αυτό που οι ίδιες θεωρούν ως κατάχρηση του κράτους πρόνοιας από τους αποκαλούμενους «επιδοματικούς τουρίστες» από τις φτωχές χώρες της ΕΕ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αποκαλούμενος επιδοματικός τουρισμός είναι ένα σχετικά μικρής κλίμακας φαινόμενο.

F.Vermeulen: Στρατηγική επιχειρήσεων σε αβέβαιους καιρούς

Ο F. Vermeulen μιλώντας για τον τρόπο που χρειάζεται οι επιχειρήσεις να τοποθετηθούν στρατηγικά σε περιόδους που χαρακτηρίζονται από υψηλή αστάθεια, κατέρριψε το μύθο του ότι πρέπει ν ακολουθούνται τυφλά τα best practices γιατί, όπως εξήγησε, αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν για όλους τους οργανισμούς εξίσου και κάτω από διαφορετικά δεδομένα και αντίθετα συμβούλεψε τις εταιρείες να μελετήσουν και τις περιπτώσεις επιχειρήσεων που είναι σε δυσμένεια, καθώς και από εκεί μπορούν να εξάγουν πολύτιμα συμπεράσματα για την αγορά τους.

Μεγάλο πρόβλημα στον τρόπο που λειτουργούν οι επιχειρήσεις θεωρεί ο καθηγητής του LBS τη διαιώνιση των «κακών πρακτικών». Τις παρομοίασε με ιούς οι οποίοι εξαπλώνονται γρήγορα και αντέχουν στο χρόνο και δυστυχώς δεν αφήνουν τις εταιρείες να δουν νέες ευκαιρίες και προοπτικές. Τέλος, ο ίδιος μέσα από μια σειρά παραδειγμάτων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καινοτομία δεν είναι πανάκεια και ότι σε απρόβλεπτους καιρούς χρειάζεται σκέψη και προσοχή. Θεωρεί ωστόσο ότι οι οργανισμοί που θα καλλιεργήσουν την «ικανότητα» τους να ανταποκρίνονται άμεσα στην αλλαγή είναι αυτοί που θα έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να επιβιώνουν με αξιώσεις στο επιχειρηματικό τοπίο.

Employability week από το Mediterranean College

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα «U Can Do It» αποσκοπεί στην παροχή συμβουλών επαγγελματικής σταδιοδρομίας σε νέους ηλικίας 18-23 ετών, ώστε να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητες των φοιτητών και αποφοίτων του Κολεγίου μέσα από πλήθος δράσεων όπως σεμινάρια, ομιλίες επαγγελματιών, workshops ειδικευμένων επαγγελματιών και εκπαιδευτικές επισκέψεις και να τους προετοιμάσουν για την είσοδό τους στη σύγχρονη απαιτητική αγορά εργασίας. Εισηγητές του προγράμματος ήταν ο Αθανάσιος Κανάργιας (Outplacement Specialist) και η Αδαμαντία Κακαβούλη (Consultant Staffing) της εταιρείας Randstad Hellas και υπεύθυνοι του «U Can Do It».

Job-Pairs: Ένας χρόνος λειτουργίας

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου, οι εμπνευστές, Αναπληρωτές Καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Βακόλα και Ιωάννης Νικολάου, οι εθελοντές, οι μέντορες, οι mentees και οι υποστηρικτές του Job-Pairs, βρέθηκαν στο Innovathens, τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, και έκαναν μια αναδρομή στις 365 μέρες λειτουργίας και εθελοντικής προσπάθειας και στις επιτυχίες τους.

Στην εκδήλωση εορτασμού, πέρα από την παρουσίαση της πρωτοβουλίας αυτής, τη δομή και το περιεχόμενο των τεσσάρων συναντήσεων και τις ομιλίες συμμετεχόντων και υποστηρικτών, παρουσιάστηκαν η διαδρομή και τα μελλοντικά βήματα της πρωτοβουλίας. Μέσα στις τελευταίες 365 ημέρες, 89 επαγγελματικά ζευγάρια έχουν ολοκληρώσει τις συναντήσεις τους, ενώ 72 είναι αυτή τη στιγμή ενεργά. Συνολικά, ενδιαφέρον έχουν δηλώσει 528 άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν τη διαδικασία του mentoring ως mentees και 197 ως μέντορες.

ΕΙΜΑΔ: The Big HR Debate

Ακούστηκαν τοποθετήσεις από γνωστά στελέχη του χώρου για τον ρόλο του HR όπως αυτός επαναπροσδιορίζεται υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων και απαιτήσεων στον επιχειρηματικό κόσμο, την ετοιμότητα των στελεχών ανθρώπινου δυναμικού να ανταποκριθούν και να επιδράσουν στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων αξιοποιώντας τη διαφορετικότητα και την αξία που μπορεί να προσθέσει το «ανθρώπινο μωσαϊκό» για την επιχείρηση του σήμερα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ακούσουν νέες τάσεις και πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας, εργαλεία και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μπορεί το σύγχρονο HR να αξιοποιήσει λαμβάνοντας υπόψη του και προλαμβάνοντας τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους που ενδέχεται να αναπτυχθούν από το digital depression (ηλεκτρονική κατάθλιψη).

Ergo: Δημιουργία Τομέα Aνθρώπινου Δυναμικού & Εσωτερικής Επικοινωνίας

Πρόκειται για διακεκριμένο στέλεχος της αγοράς, καταλαμβάνοντας στο παρελθόν διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο Τομέας Ανθρώπινου Δυναμικού και Εσωτερικής Επικοινωνίας αποτελεί μία νέα οργανωτική μονάδα της Ergo, που αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στη δημιουργία ενός πρότυπου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενούς της. Ο CEO της εταιρείας, Θεόδωρος Κοκκάλας, δήλωσε: «Η κυρία Εύχαρις Περπινιά, με την πολυετή εμπειρία της, ως μέλος της διοικητικής ομάδας της εταιρείας μας, πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει αποφασιστικά στη χάραξη μιας επιτυχημένης στρατηγικής Ανθρώπινου Δυναμικού, στην αποτελεσματική διαχείριση των εργασιακών σχέσεων και της εσωτερικής επικοινωνίας, καθώς και στην υλοποίηση των στρατηγικών στόχων και της δυναμικής αναπτυξιακής πορείας της Ergo».

PwC: Key Trends in Human Capital 2014-2015

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αποκάλυψε την τάση πολλών επιχειρήσεων να προβαίνουν σε προσλήψεις αφότου επανέλθουν σε τροχιά ανάπτυξης. Ειδικότερα, φαίνεται ότι επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τις περικοπές που πραγματοποίησαν στο ανθρώπινο δυναμικό κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά και να μειώσουν την επίδραση του αυξημένου ποσοστού παραιτήσεων καθώς οι δυσαρεστημένοι εργαζόμενοι που παρέμειναν στις θέσεις τους τη δύσκολη περίοδο που προηγήθηκε αρχίζουν να αναζητούν νέες ευκαιρίες.

Επιπρόσθετα, ως «Έξυπνη ανάπτυξη» θεωρείται η υιοθέτηση μιας πιο στρατηγικής προσέγγισης στη διαχείριση πόρων μέσω χρήσης προγνωστικών αναλύσεων για την κατανόηση των δεξιοτήτων που θα χρειαστεί στο μέλλον η επιχείρηση, με ταυτόχρονη μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας και της απόδοσης των υφιστάμενων εργαζομένων. Τα δεδομένα του Ινστιτούτου ανάλυσης και συγκριτικής αξιολόγησης Δεικτών Ανθρώπινου Δυναμικού, Saratoga της PwC για την Ευρώπη δείχνουν πώς οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν τις αρχές της έξυπνης ανάπτυξης πραγματοποιούν υψηλές αποδόσεις και μπορούν να επικρατήσουν στην αγορά.

Aon Hewitt: Ετήσια Έρευνα Μισθολογικών Αυξήσεων

Η έρευνα, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να παραμένουν διστακτικές στην αύξηση των παγίων εξόδων τους και στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε εναλλακτικές μορφές αμοιβών και παροχών, ενώ καταγράφει μια πραγματική μέση μισθολογική αύξηση για το 2014 1,9%, σε σχέση με το 1,2% του 2013. Σε ότι αφορά στο 2015, προβλέπεται μεσοσταθμική αύξηση της τάξης του 2,1%, χωρίς ιδιαίτερη διακύμανση ανάμεσα στα διάφορα επίπεδα θέσεων ευθύνης των εργαζομένων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι την «πρωτοκαθεδρία» κατέχουν οι εταιρείες Υπηρεσιών οι οποίες αύξησαν τους μισθούς 2,2% ενώ ο κλάδος της βιομηχανίας ακολούθησε με αυξήσεις 2,1%, αλλά με προοπτική περαιτέρω ανόδου το 2015. Σημαντικό κομμάτι των συμμετεχόντων, ανέφερε πώς η λήψη προληπτικών μέτρων από τις επιχειρήσεις για άμβλυνση του κινδύνου που ενδεχόμενα εγκυμονεί η ασάφεια της αγοράς, δεν φαίνεται να αφορά τόσο πολύ στη μισθολογική πολιτική τους, τη στιγμή που το 82% των εταιρειών δεν προσβλέπει σε μειώσεις μισθών το 2015.