Ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική αποστολή της Huawei

Χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία της Huawei, η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος ΕΚΕ της εταιρείας, 11 φοιτητές και φοιτήτριες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Μακεδονίας και Πειραιώς, είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στην Κίνα για 2 εβδομάδες και να έρθουν σε επαφή με τον κινέζικο πολιτισμό, να επισκεφτούν τα κεντρικά γραφεία της Huawei και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στον τομέα των Τεχνολογικών Λύσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ICT).

Πραγματοποιήθηκε η 1η ημερίδα της ΕΑΣΕ για την ηγεσία

Στην πρώτη εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με γενικό θέμα: «Η επιτυχία έτσι κι αλλιώς» έδωσαν το παρών περίπου 200 στελέχη, τα οποία είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν το φαινόμενο της επιτυχίας, ανταλλάσσοντας απόψεις με επιστήμονες, υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών και πολυεθνικών εταιριών και επιχειρηματίες. Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ και Διευθύνων Σύμβουλος της Xerox Hellas Βασίλης Ραμπάτ: «Η Ημερίδα C-Suites της ΕΑΣΕ διοργανώθηκε με σκοπό να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για τα θέματα που απασχολούν τα στελέχη της Ανώτατης Ηγεσίας στην Ελλάδα του σήμερα. Η πάγια θέση μας ως ΕΑΣΕ είναι να στηρίζουμε την Ανώτατη Ηγεσία, προσφέροντας απαντήσεις σε καίρια ζητήματα της καθημερινότητας ενός στελέχους. Η εκδήλωση αυτή αποτελεί μία μετεξέλιξη της παλιότερης Ημερίδας Γενικού Διευθυντή, εστιάζοντας πλέον όχι μόνο στα οικονομικά αλλά σε όλες τις εκφάνσεις του σύγχρονου Management».

Διάκριση για την PwC Ελλάδας

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας της PwC Ελλάδας εντάσσεται στον στρατηγικό άξονα «Υποστήριξη της κοινωνίας» και έχει στόχο να συμβάλλει στη δημιουργία βιώσιμων νεοφυών επιχειρήσεων και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝΣΕπ), προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το 2017 αφιερώθηκαν περισσότερες από 6.000 ώρες σε εθελοντικές υπηρεσίες από 158 εργαζόμενους – εθελοντές της PwC ενώ ξεκίνησε και το πρόγραμμα μακροπρόθεσμης υποστήριξης της AFI – ΑΜΚΕ που υποστηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω πλήρους απασχόλησης των εργαζομένων της PwC στην AFI, για συγκεκριμένο διάστημα.

Η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στην Παγκόσμια έρευνα Αξιών

Πρόκειται για μακράς κλίμακας, παγκόσμια έρευνα αξιών που διεξάγεται από το 1981 σε δεκάδες χώρες και καλύπτει το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, με σκοπό να παρακολουθεί την εξέλιξη και τον μετασχηματισμό των βασικών αξιών των πολιτών, στις σύγχρονες κοινωνίες. Με πρωτοβουλία του ΕΚΚΕ, η χώρα μας συμμετέχει για πρώτη φορά στην WVS. Η έρευνα στηρίχθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων και έγινε με τη χρήση προσωπικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΚΚΕ, Χαράλαμπο Τσέκερη και Γιώργο Παπαδούδη, διαπιστώνονται επιμέρους ομαδοποιήσεις σε διαφορετικά θέματα της δημόσιας συζήτησης. Για παράδειγμα, όσοι υιοθετούν «αξίες επιβίωσης» (τάξη, ασφάλεια, βιολογική και οικονομική επιβίωση, κα), απαντούν περισσότερο θετικά στην ερώτηση σχετικά με την «ύπαρξη ισχυρού ηγέτη που δεν δέχεται τον έλεγχο από τη βουλή και τις εκλογές».

Παράλληλα, με βάση την εισήγηση του ερευνητή Γιώργου Μπιθυμήτρη, τεκμηριώνεται ότι τα άτομα διαμορφώνουν προδιαθέσεις, με βάση όχι μόνο αυτό που είναι κοινωνικά, αλλά ανάλογα και με το τί (και πώς) νιώθουν ότι είναι κοινωνικά. Οι αυτοτοποθετούμενοι στην εργατική και την κατώτερη τάξη, φαίνεται ότι αισθάνονται με τρόπους που προσιδιάζουν σε αυτήν.

Η μνησικακία, ένα κατεξοχήν ταξικό συναίσθημα και δευτερευόντως τα δυσάρεστα πρωτογενή συναισθήματα (λύπη, φόβος, θυμός), εκδηλώνονται εντονότερα από όσους/όσες αυτοτοποθετούνται στην κατώτερη, αλλά και στην εργατική τάξη, με την αντιθεση να είναι εντονότερη, όταν τα συναισθήματά τους συγκρίνονται με αυτά της ανώτερης μεσαίας τάξης.

2ο Business Day από τη Eurolife ERB

Ο σκοπός του 2ου Business Day ήταν να αποτελέσει μια εμπειρία γνωριμίας των φοιτητών με μία από τις επιχειρήσεις του ασφαλιστικού κλάδου. Οι φοιτητές, προερχόμενοι από σχολές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου της Αθήνας, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Μεσολογγίου, επισκέφθηκαν τη Eurolife ERB και συνομίλησαν με τη Διοικητική Ομάδα, καθώς και με στελέχη από διαφορετικές διευθύνσεις της εταιρείας.

Επιπροσθέτως, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν στελέχη της Eurolife ERB που ξεκίνησαν στην εταιρεία την πρακτική τους και, στη συνέχεια, απορροφήθηκαν στο δυναμικό της. Η Βάσια Χανιώτη, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurolife ERB, δήλωσε: «Με στόχο τη διασύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με τον επιχειρηματικό κόσμο, επιδιώκουμε σταθερά να είμαστε σε επαφή με τη νέα γενιά, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκώς υψηλότερο επίπεδο γνώσεων και δεξιοτήτων. Καθώς το αντικείμενο ενός ασφαλιστικού Ομίλου, όπως η Eurolife ERB, διευρύνεται συνεχώς, είναι σημαντικό να δείχνουμε στους νέους ανθρώπους τις δυνατότητες απασχόλησης που μπορούν να προσφέρουν οι ασφαλιστικές, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες σταδιοδρομίας σε ένα κλάδο που συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά».

Ο ΟΠΑΠ διοργάνωσε Χριστουγεννιάτικο bazaar προσφοράς και αλληλεγγύης

Σε ένα εορταστικό διήμερο, οι εργαζόμενοι του ΟΠΑΠ είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τη χαρά του να προσφέρεις ελπίδα και υποστήριξη σε όσους έχουν ανάγκη, αγοράζοντας  χειροποίητα δώρα τόσο για τα αγαπημένα τους πρόσωπα όσο και για τους συναδέλφους, στο πλαίσιο της ενέργειας ανταλλαγής δώρων, Secret Santa, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην εταιρεία. Η συμμετοχή και η συνεισφορά όλων ήταν σημαντική, αποδεικνύοντας  τη συνεχή υποστήριξη του ΟΠΑΠ και των ανθρώπων του σε ενέργειες κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης.

Διεθνής διάκριση για το ΟΠΑ

Μεταξύ των κριτηρίων είναι οι ακαδημαϊκές πιστοποιήσεις των Σχολών Διοίκησης Επιχειρήσεων των Πανεπιστημίων οι θέσεις που αυτές καταλαμβάνουν σε πληθώρα άλλων διεθνών κατατάξεων, η συμμετοχή τους σε διεθνείς και εθνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς καθώς και οι ψήφοι των Πρυτάνεων των 1.000 συμμετεχόντων Business Schools. Η Σχολή Διοίκησης Eπιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έλαβε 4 αστέρια διάκρισης που την κατατάσσουν στη δεύτερη υψηλότερη κατηγορία («4 Palmes League – Top Business Schools») και συμπεριλαμβάνεται στα 300 καλύτερα Business Schools του κόσμου. Η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΟΠΑ ήταν το μόνο Business School ελληνικού πανεπιστημίου που κατατάχθηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία.

ΑΧΑ: «We Care for You Week» για 4η συνεχή χρονιά

Για μία εβδομάδα οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενημερώθηκαν, αλληλεπίδρασαν, διασκέδασαν και συζήτησαν ανοιχτά για θέματα που τους απασχολούν. Κατά τη διάρκεια του φετινού «We Care for You», πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια των νέων χώρων της εταιρείας, τα οποία την αναβαθμίζουν και την κάνουν πρωτοπόρο στη σύγχρονη αρχιτεκτονική λογική των μεγάλων γραφείων «ανοιχτής διάταξης». Παράλληλα, την πρωτοβουλία πλαισίωσαν πρωτότυπες δραστηριότητες, θεατρικά δρώμενα και ενημερώσεις για τα παιδιά των εργαζομένων της ΑΧΑ που ενθουσίασαν για ακόμα μια χρονιά όλους όσοι συμμετείχαν.

Μεταξύ άλλων, για μιάμιση ώρα το ανθρώπινο δυναμικό της ΑΧΑ είχε τη δυνατότητα να συζητήσει ανοιχτά με την Εκτελεστική Επιτροπή και να μοιραστεί τις ιδέες, τις απόψεις αλλά και τους προβληματισμούς σε μία συνάντηση χωρίς ατζέντα και πρωτόκολλα. Την τελευταία ημέρα επίσης, παιδιά των εργαζομένων της εταιρείας, ηλικίας 20 -25 ετών, συζήτησαν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Ερρίκο Μοάτσο και τη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού, Άννα Μανιάτη, οι οποίοι τους έδωσαν πολύτιμες συμβουλές για τη δημιουργία του ιδανικού βιογραφικού και τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης συνέντευξης.

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση ΣΔΑΔΕ

Μια εκδήλωση που συγκέντρωσε 100 περίπου παλιά και νέα στελέχη από τον ευρύτερο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού, τα οποία είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και να χαλαρώσουν στον χώρο του Skyfall, με θέα την Ακρόπολη. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Σωτήρης Σταματίου, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους και στις οικογένειές τους καλές γιορτές με υγεία και ευημερία.

Στο 18% οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τους επόμενους τρεις μήνες

Σε συνέχεια της εποχικής προσαρμογής των δεδομένων, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +18%, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και 10 και πλέον χρόνια. Τα σχέδια προσλήψεων διατηρούνται σχετικά σταθερά σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και βελτιώνονται κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η ισχυρότερη αγορά εργασίας αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +21%.

Στον Δημόσιο Τομέα και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες καταγράφονται αισιόδοξα σχέδια προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +19%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Εμπορίου (Χονδρική & Λιανική) ανέρχονται σε +18%. Επιπρόσθετα, οι εργοδότες στον τομέα του Ηλεκτρισμού, του Φυσικού Αερίου και της Ύδρευσης καταγράφουν τις πιο αδύναμες προοπτικές απασχόλησης, με Προοπτικές της τάξης του +7%.

Την ίδια στιγμή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στην Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε +20%, καθώς αναμένεται να καταγραφεί η πιο ισχυρή αγορά εργασίας των τελευταίων 10 και πλέον ετών, ενώ οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφουν Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +11%. Οι εργοδότες τόσο στις μεγάλου όσο και στις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις επίσης αναφέρουν αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +28% και +25%, αντίστοιχα.

Παράλληλα, οι εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +17%, ενώ οι Προοπτικές για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις καταγράφονται στο +9%. Σε διεθνές επίπεδο, αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι εργοδότες σε οκτώ χώρες καταγράφουν ενισχυμένες προοπτικές προσλήψεων, ενώ σε 15 τα σχέδια προσλήψεων εμφανίζονται αποδυναμωμένα. Οι ισχυρότερες αγορές εργασίας στην περιφέρεια ΕΜΕΑ για το προσεχές τρίμηνο, καταγράφονται στη Σλοβενία και την Ελλάδα, ενώ οι Ελβετοί εργοδότες αναφέρουν τα πιο αδύναμα σχέδια προσλήψεων.