Alba: Networking event

Το ALBA Graduate Business School at the American College of Greece διοργανώνει την Τρίτη 3 Ιουλίου στις 2 το μεσημέρι, εκδήλωση δικτύωσης με θέμα «Διοίκηση Διαφορετικότητας και Προώθηση των ίσων ευκαιριών στο χώρο εργασίας» στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έργου GECO.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών στη διοίκηση διαφορετικότητας και στην προώθηση των ίσων ευκαιριών στο χώρο εργασίας και να γνωρίσουν συγκεκριμένα παραδείγματα δράσεων, πολιτικών και πρακτικών κορυφαίων Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο ανταλλαγής ιδεών (networking café) θα μπορέσουν να εκφράσουν και να μοιραστούν, με δομημένο τρόπο, τις δικές τους ιδέες και εμπειρίες όσον αφορά την προώθηση των ίσων ευκαιριών στον εργασιακό χώρο. Έτσι, φεύγοντας από την εκδήλωση οι συμμετέχοντες θα έχουν δημιουργήσει το δικό τους action plan με δράσεις και στόχους προκειμένου να μπορέσουν πραγματικά να αναπτύξουν ένα περιβάλλον εργασιακά δίκαιο, κοινωνικά υπεύθυνο και επιχειρηματικά προσοδοφόρο και στον δικό τους οργανισμό.

Οι συμμετέχοντες μετά το πέρας της εκδήλωσης θα παραλάβουν ηλεκτρονικά όλες τις πρακτικές που θα έχουν αναφερθεί. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για δηλώσεις συμμετοχής: [email protected], 210-8964531.

Σπάει τα κοντέρ η ανασφάλιστη εργασία

Δηλαδή, σημείωσε αύξηση κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011 που το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων ήταν 28,9%. Ελέγχθηκαν συνολικά 7.474 επιχειρήσεις, στις οποίες εργάζονταν 20.772 εργαζόμενοι. Εντοπίσθηκαν συνολικά 7.549 ανασφάλιστοι, από τους οποίους οι 5.956 ήταν ημεδαποί και οι 2.813 αλλοδαποί.

Οι έλεγχοι έγιναν κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού, σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανίες, μέσα μαζικής ενημέρωσης, κομμωτήρια, συνεργεία και βενζινάδικα, στις μεταφορές και το λιανικό εμπόριο, την καθαριότητα, τις κατασκευές, σε τουριστικές επιχειρήσεις σε υπηρεσίες ασφαλείας (security), καθώς και επιχειρήσεις φασόν.

Το 65% των ανασφάλιστων εντοπίστηκε στις επιχειρήσεις του επισιτισμού, όπου όμως έγινε και το 55% των ελέγχων. Όσο για τους ελέγχους, αυτοί είναι δειγματοληπτικοί και διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, του ΣΔΟΕ, όπου απαιτείται και του ΣΕΠΕ. Οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν το τετράμηνο του έτους 19.130 ελέγχους, δηλαδή 994 περισσότερους από τον αρχικό προγραμματισμό και 2.689 περισσότερους από το 2011.

Για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας έγιναν 10.604 έλεγχοι, 781 μηνύσεις, 1.065 μηνυτήριες αναφορές και επιβλήθηκαν 1.781 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.066.148 ευρώ. Οι κυριότερες παραβάσεις αφορούν μη καταβολή αποδοχών (κυρίως σε εμπορικά καταστήματα), απολύσεις χωρίς καταβολή αποζημίωσης, οφειλές αποδοχών αδείας και επιδομάτων αδείας, μη χορήγηση αναλυτικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων στους μισθωτούς κατά την εξόφληση των αποδοχών τους, εξαναγκασμό υπογραφής εξοφλητικών αποδείξεων και καταβολή μικρότερου ποσού, παραβίαση ωραρίου, φαινόμενο συχνό στις τράπεζες που επικαλούνται “ταμειακό λάθος”, απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), μη κατάθεση και ανάρτηση στους χώρους εργασίας, πινάκων προσωπικού και των ωρών εργασίας ή των προγραμμάτων εργασίας.

Το 45,45% των εργατικών διαφορών επιλύεται πλέον με τη διαδικασία της μεσολάβησης που διενεργείται από τους επιθεωρητές του ΣΕΠΕ. Το α’ τετράμηνο του 2012, διενεργήθηκαν 7.574 εργατικές διαφορές, από τις οποίες επιλύθηκαν οι 3.274 και καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους 6.881.482 ευρώ. Στην ίδια περίοδο, αυξήθηκαν κατά 10% τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, αν και παρατηρήθηκε μείωση 10,1% του συνόλου των εργατικών ατυχημάτων. Για θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία έγιναν 8.526 έλεγχοι, 243 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 291 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.156.377 ευρώ και 227 διακοπές εργασιών.

Nokia: Περικοπές 10.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως

Οι ανωτέρω περικοπές ανεβάζουν τις συνολικές σχεδιαζόμενες απολύσεις στον όμιλο, από τότε που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου ο Στέφεν Έλοπ το Σεπτέμβριο του 2010, σε περισσότερες από 40.000. Η ζημιογόνα εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα επιβαρυνθεί με επιπλέον δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Εκδήλωση για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και την εργασία στο εξωτερικό

Το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας κατά τη διάρκεια των σπουδών, καθώς και την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, για τους φοιτητές και αποφοίτους του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν φορείς που προσφέρουν προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, καθώς και φοιτητές και απόφοιτοι με ανάλογες εμπειρίες, προκειμένου να μοιραστούν με τους παρευρισκόμενους τις εμπειρίες τους και τα οφέλη της συμμετοχής τους. Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με τις δυνατότητες αναζήτησης εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αποτελεσματικές τεχνικές εύρεσης εργασίας στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 και ώρες 10:00-17:00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πληροφορίες [email protected] , [email protected], 2310-891221 & 2310-891321.

ΟΑΕΔ: Αύξηση ανέργων κατά 13,33% το Μάιο 2012

Σημειώνεται πως στα ποσοστά αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλα 126.931 άτομα, που δήλωσαν ότι δεν αναζητούν εργασία. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι αναγγελίες πρόσληψης τον Μάιο ήταν αυξημένες κατά 66,76% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά μειωμένες κατά 10,92% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Αύξηση καταγράφουν οι καταγγελίες σύμβασης αορίστου χρόνου (απολύσεις), καθώς και οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σημειώνεται πως το 63% των ανέργων είναι από 30 έως 54 ετών, ενώ ένα στα δέκα άτομα που αναζητά εργασία έχει υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας του. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο, το 47,32% των ανέργων έχει τελειώσει το λύκειο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 15,46% έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας αναφέρθηκε και ο υπηρεσιακός υπουργός Εργασίας Αν. Ρουπακιώτης, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για σωρηδόν καταγγελία συμβάσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωθούνται τα σωματεία σε σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων ή να πιέζονται οι εργαζόμενοι κατ΄ ιδίαν από τους εργοδότες να δεχθούν τη σύναψη ατομικής σύμβασης με δυσμενέστερους όρους.

Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο Αν. Ρουπακιώτης σημείωσε πως μόνο ένας στους πέντε ανέργους παίρνει το «εξευτελιστικό» -όπως είπε- επίδομα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, ο αριθμός των επιδοτούμενων ανέργων είναι 216.889 άτομα και είναι μειωμένος κατά 14,27% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Καταλήγοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στη «μεταφορά» των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στον ΟΑΕΔ.

Γερμανία: Νέο ιστορικό χαμηλό για την ανεργία

Σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχώρησε το Μάιο ο δείκτης ανεργίας στη Γερμανία υπογραμμίζοντας την ανθεκτικότητα της γερμανικής οικονομίας στην επιδείνωση της κρίσης χρέους όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 6,7% – ήτοι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1998 όταν ξεκίνησαν να καταγράφονται συγκρίσιμα στοιχεία – από 6,8% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν ο προσαρμοσμένος δείκτης να παραμείνει αμετάβλητος στο 6,8%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων υποχώρησε στα 2,855 εκατ. άτομα από 2,963 εκατ. τον Απρίλιο σε μη προσαρμοσμένη βάση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο. Είναι το χαμηλότερο μέγεθος για το μήνα Μάιο από το 1992, πρόσθεσε το υπουργείο.

IST College: Βραβεία «Crazy Business Ideas» 2012

Στόχος του Crazy Business Ideas είναι, νέοι απ’ όλη την Ελλάδα να αναδείξουν τις ιδέες τους για ένα νέο προϊόν ή υπηρεσία, αλλά και να τις μετουσιώσουν σε επιχειρηματική πράξη. Η κατάθεση των ιδεών έγινε μέσω της ειδικά σχεδιασμένης για το συγκεκριμένο σκοπό ιστοσελίδας www.crazybusinessideas.gr.

Έπειτα από ψηφοφορία του κοινού, οι 50 υποψήφιοι που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους κλήθηκαν να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε επιχειρηματική πράξη, συντάσσοντας ένα επιχειρηματικό πλάνο. Η καινοτομία, η ανάλυση και ποιότητα του επιχειρηματικού πλάνου, καθώς και ο βαθμός υλοποίησης της ιδέας αποτέλεσαν τα κριτήρια αξιολόγησης της κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες.

Ο νικητής του 1ου βραβείου θα λάβει €10.000 αρχικό κεφάλαιο για να μετατρέψει την ιδέα του σε επιχείρηση, σχεδιασμό πλήρους επιχειρηματικού πλάνου και υποστήριξη για την υλοποίηση της ιδέας του από το IST College καθώς και σχεδιασμό εταιρικής ταυτότητας από τη συνεργαζόμενη με το IST College διαφημιστική εταιρεία.

Το 2ο και 3ο βραβείο θα είναι υποτροφία για προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα αντίστοιχα. Η ανάδειξη των 3 νικητών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 28 Ιουνίου και ώρα 19:30 στο IST College, Πειραιώς 72, Μοσχάτο. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες: [email protected] , 210-4822222.

Ειδικά προγράμματα για ανέργους στην Κ. Μακεδονία

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας η αξιολόγηση των 42 προτάσεων που υποβλήθηκαν σε αυτήν για τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤΟΠΣΑ). Μέσω αυτών, αναπτυξιακές συμπράξεις που θα δημιουργηθούν από δήμους, αναπτυξιακές εταιρείες, δημόσιους οργανισμούς και επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα αναζητήσουν ευκαιρίες και δυνατότητες απασχόλησης για ανέργους.

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν θα κατευθυνθούν σε αυτές τις συγκεκριμένες δυνατότητες απασχόλησης που θα προκύψουν από τις αναλύσεις των τοπικών αγορών. Νωρίτερα θα συμμετέχουν σε καταρτίσεις και επιμορφώσεις, σεμινάρια στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, δράσεις εκμάθησης επαγγελματικής ορολογίας σε ξένη γλώσσα και εκπαιδευτική πρακτική άσκηση.

Παράλληλα θα υποστηριχτούν ώστε να εκπονήσουν επιχειρησιακά σχέδια και θα τους παραχθεί νομική υποστήριξη σε μια σειρά θεμάτων. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα ενθαρρυνθούν να ιδρύσουν οι ίδιοι επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Γεωργόπουλο, έχουν ήδη εγκριθεί 14 προτάσεις από τις οποίες θα ωφεληθούν περίπου 1500 άνθρωποι.

EuroCharity: «Leadership for Sustainability»

Η νέα έκδοση είναι βασισμένη στο πνεύμα ότι οι ηγέτες, περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να αγωνιστούν για τη δημιουργία ενός κόσμου πιο δίκαιου, οικονομικά βιώσιμου και με περισσότερη ευμάρεια. 27 καταξιωμένοι συγγραφείς από τρεις ηπείρους και 14 CEOs προβάλλουν το όραμά τους για την αειφορία, ενώ την αγγλόφωνη έκδοση συμπληρώνουν παγκόσμιες έρευνες και εκτενές φωτογραφικό υλικό.

Την έκδοση προλογίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ με ειδικά άρθρα επί του θέματος συμβάλλουν οι: Georg Kell, Εκτελεστικός Διευθυντής του Οικουμενικού Συμφώνου του ΟΗΕ, Antonio Tajani, Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι διακεκριμένοι συγγραφείς διεθνούς κύρους.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα, στο Κεντρικό Αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στις 18:00, ενώ θα παραβρεθούν ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι Τύπου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με συμμετέχοντες κορυφαίους CEOs που έλαβαν μέρος στη φετινή έκδοση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται προεγγραφή. Πληροφορίες: [email protected], 210-9271110-29.

Η μετάβαση στην «πράσινη» οικονομία υπόσχεται 60 εκατ. θέσεις εργασίας

Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία πρόσφατης έκθεσης που εξετάζει τις επιπτώσεις στην εργασία, τα εισοδήματα και τη βιώσιμη ανάπτυξη από τη μετάβαση σε μια «πράσινη» οικονομία, θα επηρεαστεί τουλάχιστον το μισό από το παγκόσμιο εργατικό δυναμικό, δηλαδή περίπου 1,5 δισ. άνθρωποι.

Κι ενώ οι αλλαγές θα είναι αισθητές σε όλο το φάσμα της οικονομίας, 8 τομείς στρατηγικής σημασίας αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο και να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις Γεωργία, Δασοπονία, Αλιεία, Ενέργεια, Κατασκευές, Ανακύκλωση, Οικοδομή και Μεταφορές. Ήδη, στο δρόμο προς μια «πράσινη» οικονομία, έχουν δημιουργηθεί 10 εκατ. θέσεις εργασίας.

Για παράδειγμα, σήμερα ο τομέας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας απασχολεί περίπου 5 εκατ. ανθρώπους, καθώς υπερδιπλασίασε τις θέσεις εργασίας την περίοδο 2006-2010. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη νέα μελέτη της «Πρωτοβουλίας για Πράσινες Θέσεις Εργασίας», που ιδρύθηκε το 2007 από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και άλλους φορείς, η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι άλλη μια σημαντική πηγή «πράσινων» θέσεων εργασίας, ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, που επλήγη περισσότερο από την οικονομική κρίση.

«Το τρέχον αναπτυξιακό μοντέλο έχει αποδειχθεί ανεπαρκές και μη βιώσιμο, όχι μόνο για τις οικονομίες αλλά για τις κοινωνίες επίσης», τονίζει ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Juan Somavia, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να κατευθυνθούμε άμεσα σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης με πολιτικές που θα επικεντρώνονται στον άνθρωπο και τον πλανήτη. Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν περιορίζει την ανάπτυξη των θέσεων εργασίας, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

Αντίθετα, εάν τη διαχειριστούμε σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού». Ενώ, από πλευράς του ο εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, Achim Steiner, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν ότι η ‘πράσινη’ οικονομία μπορεί να βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ξεπεράσουν τη φτώχεια και να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για τη σημερινή και τις μελλοντικές γενεές».

Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση, μόνο στην Ε.Ε. έχουν δημιουργηθεί 14,6 εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για την προστασία της βιοποικιλότητας και την αποκατάσταση των φυσικών πόρων και των δασών. Οι στοχευμένες διεθνείς επενδύσεις, ύψους 30 δισ. δολ. κατ’ έτος, για τη μείωση της αποδάσωσης και την προστασία υποβάθμισης των δασών θα μπορούσε να διατηρήσει έως 8 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Εμπειρικά, η περίπτωση της Κολομβίας, της Βραζιλίας και άλλων χωρών αποδεικνύουν ότι η απασχόληση περίπου 15 με 20 εκατ. εργατών στη διαχείριση αποβλήτων έχει σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Το πρόγραμμα ανακαίνισης κτιρίων με στόχο την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης στη Γερμανία αποτελεί παράδειγμα για περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη, καθώς μειώνεται το τελικό κόστος των λογαριασμών ενέργειας, αποφεύγοντας έτσι τις εκπομπές διοξειδίου, ενώ έχει δημιουργήσει περίπου 300 χιλ. θέσεις εργασίας κατ’ έτος. Η κατάχρηση των φυσικών πόρων έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες απώλειες για περισσότερους από 1 εκατ. εργαζομένους στον τομέα των δασών, κυρίως στην Ασία, λόγω των μη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης.