Απολύσεις στην Google

Η κίνηση αυτή είναι σπάνια για τον κολοσσό του διαδικτύου, ο οποίος τον Οκτώβριο δήλωνε ότι θα συνεχίσει να προσλαμβάνει, αλλά με μεγαλύτερη προσοχή. Πάντως, η εταιρεία, πρόσφατα, δεν ανανέωσε τις συμβάσεις συνεργατών και προμηθευτών σε διάφορους κλάδους από τις δημόσιες σχέσεις έως τους μηχανικούς. Η Google συνδέει τις τελευταίες περικοπές με την οικονομική ύφεση: «δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, χρειαζόμαστε μικρότερο αριθμό ατόμων που θα ασχολούνται με τις προσλήψεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο εταιρικό blog.

Πηγή: Wall Street Journal

Βρετανία: Ανεργία και μια νότα αισιοδοξίας

Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία του Ernst & Young Item Club ο αριθμός των ανέργων θα ξεπεράσει τα 3,25 εκατομμύρια άτομα μέχρι το τέλος του 2010 για να αγγίξει τα 3,4 εκατομμύρια το 2011. Η ίδια μελέτη προειδοποιεί ότι η Βρετανική οικονομία θα βιώσει, μέσα στον επόμενο χρόνο, τη χειρότερη ύφεση από το 1946.

Τα επίσημα στοιχεία για την ανεργία δείχνουν ότι τον περασμένο Οκτώβριο ο αριθμός των ανέργων άγγιξε τα 1,86 εκατομμύρια – αριθμός ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας. Τα νέα δεδομένα θα δουν το φως της δημοσιότητας την ερχόμενη Τετάρτη και προβλέπεται να παραμείνουν δυσοίωνα, καθώς θα δείξουν, κατά πάσα πιθανότητα, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μετρά 2 εκατομμύρια ανέργους.

Πάντως, μια αχτίδα αισιοδοξίας διαφαίνεται, καθώς η μελέτη του Ernst & Young Item Club εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία θα βγει πιο δυνατή από την κρίση. Συγκεκριμένα αναφέρει «αν δε μας σκοτώσει θα μας κάνει πιο δυνατούς».

Την ίδια στιγμή, μια άλλη πρόβλεψη από την Επιτροπή Εργασίας και Δεξιοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτιμά ότι η βρετανική αγορά εργασίας θα αναπτυχθεί, παρά την παροδική κρίση. Σε επίπεδο δεκαετίας η απασχόληση θα σημειώσει ανοδική τροχιά με τη δημιουργία 13,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, εκ των οποίων τα 2 εκατομμύρια θα είναι καινούριες. Η πλειοψηφία των νέων θέσεων θα καλυφθούν από άνδρες, οι οποίοι αναμένεται να ασκήσουν και επαγγέλματα, που μέχρι στιγμής μονοπωλούσε το ασθενές φύλο (φροντίδα παιδιών, τομέας υγείας, κλάδος ομορφιάς κ.λπ.).

Πηγή: BBC

«Σχέδια επί χάρτου» για νέα μείωση προσωπικού στον ΟΤΕ

Την ίδια στιγμή οι τρεις εναλλακτικοί πάροχοι που έχουν ζητήσει την ένταξή τους στον πτωχευτικό κώδικα Altec Telecoms, Teledome και Lannet αφήνουν στον Οργανισμό χρέη της τάξης των 77 εκατ. ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με τη διοίκηση ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται σε καλή χρηματοοικονομική κατάσταση και δεν έχει καμιά ανάγκη δανεισμού για τα επόμενα δύο χρόνια (2009 – 2010), ενώ θα διανείμει μέρισμα για την προηγούμενη χρήση.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ, Παναγιώτης Βουρλούμης, μαζί με τους γενικούς διευθυντές απάντησε στα ερωτήματα του Τύπου για όλα τα θέματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Ειδικότερα, σχετικά με την ανάγκη για νέα μείωση του προσωπικού ανέφερε ότι ακόμα γίνονται σχέδια επί χάρτου, τα οποία θα ολοκληρωθούν σε δύο με τρεις μήνες και αρνήθηκε να μιλήσει για συγκεκριμένο αριθμό ατόμων, κόστος όπως και για τα κίνητρα που θα δοθούν.

Μιλώντας για τη μεγάλη εθελουσία πρόσθεσε ότι υπήρξε «σωτήρια» για τον Οργανισμό, ενώ είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους του προσωπικού από το 33% του συνολικού στο 26%.

Ωστόσο, τώρα και με την ωρίμανση των μισθών και πάλι το κόστος του προσωπικού έχει φθάσει στο 30%. Για τη νέα σχεδιαζόμενη μείωση η οποία δε θα αφορά σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, αλλά υπαλλήλους από όλες τις διευθύνσεις που δεν είναι αναγκαίοι, χρειάζονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και την ΟΜΕ ΟΤΕ για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Έτσι, όπως κατέληξε πρόεδρος του ΟΤΕ, «δεν είναι σίγουρο πως θα το καταφέρουμε».

Πηγή: Ναυτεμπορική

Επιμόρφωση εργοδοτών και εργαζομένων στην τεχνική ασφάλεια

Υπεγράφησαν από την υφυπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σοφία Καλαντζάκου, οι υπουργικές αποφάσεις του έτους 2009 για την επιμόρφωση των εργοδοτών και των εργαζομένων επιχειρήσεων μικρής και μεσαίας επικινδυνότητας που απασχολούν μικρό αριθμό εργαζομένων, προκειμένου οι εργοδότες ή οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας.

Πηγή: Emea Business Monitor

Οι ρυθμίσεις για τους ανέργους στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων

Πιο συγκεκριμένα, η τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) προβλέπει επέκταση της δυνατότητας μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση συγκεκριμένων ομάδων ανέργων με ποσά έως και 1.000 ευρώ.

Το ΠΑΣΟΚ βλέπει τις προτάσεις αυτές σαν άκριτες ευκαιριακές προσλήψεις στο δημόσιο. Μάλιστα, η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε για «ψηφοθηρικές προσλήψεις ανέργων» στο δημόσιο και για «αδιαφανή καταβολή επιδομάτων». Παρόμοια αντιμετώπιση επέδειξαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αρνητική στάση στην τροπολογία φαίνεται να τηρεί και η ΓΣΣΕ. Πράγματι, ο πρόεδρος του Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος στην ακρόαση των φορέων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, που επεξεργάζεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο χαρακτήρισε την τροπολογία ως «εξευτελισμό του ανέργου». Επιπλέον, υποστήριξε πως «η απασχόληση ενός ανέργου στο δημόσιο τομέα για ένα έτος δε θα του προσφέρει καμία δεξιότητας παρά μόνο φρούδες ελπίδες ότι μπορεί να μονιμοποιηθεί». Μάλιστα, με επιστολή του στην Υπουργό ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας.

Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης προωθεί το ΒΕΘ

Τα προγράμματα, που χρηματοδοτούνται από τον ΟΑΕΔ και δε θα επιβαρύνουν οικονομικά τους συμμετέχοντες, θα είναι διάρκειας 50 ωρών, με θεματικά αντικείμενα κατάρτισης, που αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο του Οργανισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, στα γραφεία του ΒΕΘ. Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2310 241158 και 241668.

Πηγή: Emea Business Monitor

Στο 7,4% η ανεργία τον Οκτώβριο

Τον Οκτώβριο του 2007, η ανεργία είχε διαμορφωθεί στο 7,9%, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ.

Το σύνολο των απασχολουμένων τον Οκτώβριο του 2008 εκτιμάται ότι άγγιξε τα 4.615.808 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 367.204 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.260.063 άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, οι απασχολούμενοι παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από το 2004 μέχρι το 2008. Το ποσοστό αύξησης των απασχολουμένων μεταξύ Οκτωβρίου 2004 και Οκτωβρίου 2005 ήταν 0,9%, μεταξύ Οκτωβρίου 2005 και Οκτωβρίου 2006 ήταν 2,7% ενώ μεταξύ Οκτωβρίου 2006 και Οκτωβρίου 2007 το ποσοστό αύξησης ήταν 0,7%. Μεταξύ Οκτωβρίου 2007 και Οκτωβρίου 2008, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν 1,6%.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ανά περιφέρεια, καταγράφηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία και τη Δυτική Ελλάδα (10,7%) και στην Ήπειρο (10,4%).

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο στην Ευρωζώνη, που ανήλθε στο 7,7% τον Οκτώβριο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Iσχύει για όλους η προαιρετική ασφάλιση

Oι προϋποθέσεις που ισχύουν και για τις δύο κατηγορίες είναι να έχουν εγγραφεί ως άνεργοι στον OAEΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 συνεχών μηνών, πριν από την υποβολή της αίτησης για την προαιρετική ασφάλιση, να μην είναι ασφαλιστικά ανάπηροι σε ποσοστό 67% και πάνω και να έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας που, κατά περίπτωση, είναι: Tο 60ό έτος για τους άνδρες και το 55ο έτος για τις γυναίκες αν πρόκειται για παλαιούς ασφαλισμένους και το 60ό έτος της ηλικίας για άνδρες και γυναίκες, αν πρόκειται για νέους ασφαλισμένους.

Πηγή: Ημερησία

ΗΠΑ: Κάτω από 10% προβλέπει την ανεργία ο Λόρενς Σάμερς

«Νομίζω ότι θα δούμε πραγματική αύξηση των ανέργων. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το πρόγραμμα του προέδρου είναι να καταπολεμήσει αυτό που αλλιώς θα κατέληγε σε έναν φαύλο κύκλο. Δηλαδή το ότι οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα και επομένως κερδίζουν λιγότερα» δήλωσε ο Λ. Σάμερς στην τηλεόραση του CBS.

Πηγή: Ημερησία

Προγράμματα σεμιναρίων για τη Dale Carnegie Training Hellas

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται να καλυφθούν τα εξής θέματα:
· 10 Φεβρουαρίου 2009, “How to Instill a Sense of Urgency” – Μεταδώστε την αίσθηση εγρήγορσης στην επιχείρηση σας
· 11 Φεβρουαρίου 2009, “Managing Change Through Engagement”- Κινητοποιήστε το προσωπικό σας σε εποχές ραγδαίων αλλαγών
· 17-18 Φεβρουαρίου 2009, “Coaching for Corporate Engagement” – Αποτελεσματικές τεχνικές coaching για παρακίνηση εργαζομένων σε περίοδο κρίσης
· 10 Μαρτίου 2009, “Successful Public Speaking” –  Μιλήστε άφοβα μπροστά σε κοινό
· 17-18 Μαρτίου, “Breakthrough Sales” – Πωλήσεις σε περίοδο ύφεσης
· 26 Μαρτίου 2009, “Effective Interviewing Techniques”- Πως να επιλέξετε τα κατάλληλα άτομα για την επιχείρησή σας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Βίκυ Καμπέρη, τηλ. 210 67 79 129, e-mail: [email protected]