Απονομή υποτροφιών ΟΤΕ-COSMOTE

Με το θεσμό να κλείνει δέκα χρόνια, 42 νέοι και νέες παρέλαβαν ένα σημαντικό βοήθημα για τις σπουδές τους, συνολικού ύψους €270.456. Οι 15 φετινοί Υπότροφοι που προέρχονται από τους νομούς Βοιωτίας, Δωδεκανήσων, Ηλείας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Τρικάλων, Φλώρινας, Φωκίδας και Χίου βραβεύτηκαν με το ποσό των €15.280 ο καθένας. Επιπλέον, 27 τιμητικές διακρίσεις αξίας €1.528 η καθεμία, απονεμήθηκαν από την COSMOTE σε υποψηφίους από τις ίδιες περιοχές, που ξεχώρισαν για τις σχολικές και εξωσχολικές τους επιδόσεις.

Η καθιερωμένη εκδήλωση, που εφέτος είχε ιδιαίτερα εορταστικό χαρακτήρα λόγω των δέκα χρόνων του θεσμού, πραγματοποιήθηκε στο Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι, παρουσία του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΤΕ, Μιχάλη Τσαμάζ, και του Ειδικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Μιχάλη Κοντογιάννη.

Από την έναρξη του θεσμού των Υποτροφιών το 2002 μέχρι και σήμερα, έχουν απονεμηθεί συνολικά 106 Υποτροφίες και 231 Τιμητικές Διακρίσεις, η αξία των οποίων υπερβαίνει το €1,6 εκατ., έχοντας ήδη καλύψει την ελληνική περιφέρεια δύο φορές. Η πρωτοβουλία αυτή, που εντάσσεται στα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας του ΟΤΕ και της COSMOTE, συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τους νέους σύμφωνα και με την πολιτική του Ομίλου ΟΤΕ για αποκεντρωμένα προγράμματα εταιρικής υπευθυνότητας.

ALBA Graduate Business School: Ξεκινάει η έρευνα Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας 2012

Το online ερωτηματολόγιο θα παραμείνει ενεργό μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου του 2012 στην ιστοσελίδα: www.alba.edu.gr/rci . Στα αποτελέσματα της έρευνας του 2ου εξαμήνου του 2011, το 34% των επιχειρήσεων του δείγματος δήλωσε ότι ενδέχεται να προβεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού ενώ άλλο ένα 54% δε θα προβεί σε αυξήσεις μέσα στο 2011.

Η έρευνα διενεργείται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Έρευνας & Καινοτομίας του ALBA Graduate Business School κάθε 6 μήνες και έχει ως στόχο την καταγραφή των τάσεων που επικρατούν στις διαδικασίες προσέλκυσης και επιλογής στελεχών αλλά και την καταγραφή των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες, στην Ελλάδα.

Ο 1ος κύκλος (1ο εξάμηνο) του 2012 διεξάγεται κατά το χρονικό διάστημα Μάιος – Ιούνιος 2011 με την υποστήριξη της ECDL Hellas, εταιρεία μέλος του ομίλου PEOPLECERT και του Kariera.gr, ενώ χορηγός του Ειδικού Θέματος είναι η KPMG. Ο Δείκτης RCI έχει καθιερωθεί ως το βαρόμετρο της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Συνολικά πάνω από 600 επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει από το 2006 που η έρευνα ξεκίνησε στην Ελλάδα.

Όσες εταιρείες επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: www.alba.edu.gr/rci.

Πέντε Χρόνια Diploma in Executive Coaching and Organisational Development

Οι Διευθυντές εκπαίδευσης Bernd Leygraf και Βασίλης Αντωνάς πλαισιώνονται από τους Δρ Γιώργο Διακονικολάου, Jaap Westerbos, Μάγδα Χατζηδημήτρη και Brian Morton.

Με βάση την προσέγγιση Gestalt, οι θεματικές ενότητες περιλαμβάνουν NLP, εργαλεία για executive coaching, συστημικές προσεγγίσεις για οργανωτική ανάπτυξη, διαχείριση διενέξεων, αξιοποίηση διαφορετικότητας (diversity), μοντέλα ηγεσίας, θέματα ηθικής και από φέτος δεξιότητες coaching για διαχείριση έργων. Οι απόφοιτοι έχουν περάσει πλέον τους πενήντα και οι μαρτυρίες τους φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα της Impact www.impactpcs.com.

Αξίζει να σημειωθεί πως επί του παρόντος και μετά από την επιτυχία που γνώρισε στην Ελλάδα, το Diploma ετοιμάζεται να επεκταθεί σε δύο ακόμα ευρωπαϊκές χώρες. Η ημερομηνία έναρξης έχει οριστεί για τις 21 Απριλίου και το κόστος συμμετοχής έχει παραμείνει για άλλη μια χρονιά σταθερό.

Διακρίσεις για το Πανεπιστήμιο του Λέστερ

Από το 2005 οπότε και ξεκίνησε να διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα με την πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης το Πανεπιστήμιο του Λέστερ διατηρεί μια άριστη θέση στην κατάταξη. Στην έρευνα που διεξήχθη φέτος συμμετείχαν 265.000 τεταρτοετείς φοιτητές από όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Τα Πανεπιστήμια κρίθηκαν ως προς την ποιότητα διδασκαλίας, τον τρόπο αξιολόγησης, την αξία υποστήριξης των φοιτητών, τη διαχείριση και τους πόρους που παρέχουν και αξίζει να σημειωθεί ότι το Λέστερ συγκέντρωσε, στο σύνολο της εμπειρίας των φοιτητών, τη μεγαλύτερη βαθμολογία αμέσως μετά το Oxford και το Cambridge!

Σύμφωνα δε και με την ετήσια αξιολόγηση από το Times Higher Education των βρετανικών The Times, το Πανεπιστήμιο του Λέστερ βραβεύθηκε για την Εξαιρετική Συνεισφορά του  στην Καινοτομία και την Τεχνολογία. Τα βραβεία αποτελούν θα έλεγε κανείς τα Όσκαρ για την ανώτατη εκπαίδευση και αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια της συγκεκριμένης διοργάνωσης το Λέστερ είχε βραβευθεί το 2009 ως το Πανεπιστήμιο του Έτους (University of the Year) για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, για τη συνολική εξαιρετική του πορεία.

H iCon Interantional Training συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Λέστερ πάνω από 15 χρόνια προσφέροντας υποστήριξη στους εξ αποστάσεως φοιτητές του Πανεπιστημίου με τη μέθοδο της ευέλικτης εμπλουτισμένης μάθησης. Φιλοσοφία και αποστολή της iCon είναι η προσφορά στην Ελλάδα Προγραμμάτων σπουδών εξ αποστάσεως με υψηλή διαχρονική αξία και αν μη τι άλλο οι συνεχείς διακρίσεις του Πανεπιστημίου του Λέστερ αποτελούν επιβεβαίωση και των προσπαθειών της iCon να ανταποκρίνεται στις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες και απαιτήσεις του Πανεπιστημίου και των φοιτητών του.

Πληροφορίες: www.icon.gr.

Νέοι: τάσεις φυγής από την Ελλάδα

Κατά τους πρώτους έντεκα μήνες του 2011, οι πολίτες που αποφάσισαν να διεκδικήσουν μία θέση στην αγορά εργασίας της Ευρώπης, συμπληρώνοντας το Ευρωπαϊκό Βιογραφικό (Europass Cv), ανήλθαν σε 89.300 και εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τις 100.000. Αριθμός, υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2010 (46.399) και τριπλάσιος συγκριτικά με το 2009 (32.267). Το 2007 είχαν συμπληρωθεί μόλις 3.359 βιογραφικά. Το Σεπτέμβριο, με τη μεγαλύτερη κίνηση, συμπληρώθηκαν 12.560 βιογραφικά για το 2011, 5.774 για το 2010 και 1.572 για το 2007.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες που συμπληρώνουν το βιογραφικό είναι από 20 έως 35 ετών, ενώ οι υπόλοιποι είναι άνω των 35 ετών. Ακόμη περισσότεροι είναι οι Έλληνες που επισκέφθηκαν τη σχετική ιστοσελίδα για να λάβουν πληροφορίες, με τα «χτυπήματα» το 2011 να ξεπερνούν τις 190.000. Πέρυσι, ο αριθμός των επισκέψεων ήταν 175.411, ενώ την τελευταία τριετία προσέγγισε τις 500.000.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), τα βιογραφικά σημειώματα που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη από το 2005 έως και το 2010 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια. Ενδεικτικά, στην Αυστρία -η οποία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα δημοσιονομικής κρίσης ή υψηλά ποσοστά ανεργίας και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό σε σύγκριση με την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 Europass. Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο έχουν συμπληρωθεί 292.000 βιογραφικά σημειώματα, ενώ «πρωταθλήτρια» είναι η Πορτογαλία με 797.000 βιογραφικά.

Ανεργία και ανασφάλεια για τα υψηλόβαθμα στελέχη

Στόχος της έρευνας, ήταν να διερευνηθούν ο τρόπος αναζήτησης εργασίας εν μέσω ύφεσης και η διαχείρισης της κρίσης, από τα έμπειρα στελέχη της αγοράς. Μόνο το 26,7% των στελεχών που συμμετείχε στην έρευνα εργάζεται το διάστημα αυτό, ενώ το 73,3% βρίσκεται ήδη στην ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα της PfB. Ειδικότερα, όσον αφορά στους ανέργους (ποσοστό 73,3%), το 25% έχει χάσει τη δουλειά του τους τελευταίους 6 μήνες, το 23,3% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το 25% βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για περισσότερο από ένα χρόνο. Εντυπωσιακή ωστόσο φαίνεται ότι είναι και η αβεβαιότητα που νοιώθουν οι εργαζόμενοι (26,7%).

Παρόλο που έχουν δουλειά βιώνουν την ανασφάλεια της απόλυσης, πράγμα που σημαίνει ότι παρακολουθούν την κινητικότητα στην αγορά εργασίας εξετάζοντας νέες επαγγελματικές προτάσεις. Ο πανικός και η υψηλή ανεργία έχει οδηγήσει το 50% των ανέργων να στείλει περισσότερα από 20 βιογραφικά το τελευταίο διάστημα. Ο αυξημένος αριθμός βιογραφικών που έχουν στείλει δεν σημαίνει ότι τους εξασφάλισε τη συμμετοχή τους σε ικανοποιητικό αριθμό επαγγελματικών συνεντεύξεων.

Το 18,3% δεν κατάφερε να κλείσει ούτε μία συνέντευξη, το 35% συμμετείχε μόνο σε 2 και το 31,7% από 2-5. Μόνο για το 15% των στελεχών υπήρξε ουσιαστική ανταπόκριση και κατάφερε να συμμετάσχει σε περισσότερες από 5 συνεντεύξεις. Το 46,7% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PfB θεωρεί ότι δεν κατάφερε να κερδίσει μία θέση εργασίας από αυτές που είναι διαθέσιμες και στις οποίες εκδήλωσε ενδιαφέρον γιατί είναι overqualified – έχει πολλά και υψηλά προσόντα.

Ανασταλτικοί παράγοντες, για την είσοδο των έμπειρων στελεχών στην αγορά εργασίας αποτελούν όμως και η ηλικία σε ποσοστό 31,7%, οι υψηλές αποδοχές στο ίδιο ποσοστό 31,7%, αλλά και η έλλειψη γνώσης της συγκεκριμένης αγοράς και θέσης. Από τα βιογραφικά που έχουν στείλει οι άνεργοι ελάχιστες θέσεις αφορούσαν ευκαιρίες απασχόλησης στο εξωτερικό. Μόνο το 13,3% των βιογραφικών αφορούσε περισσότερες από 5 θέσεις εξωτερικού, το 11,7% περίπου 2-5 θέσεις εκτός συνόρων, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό 75% των βιογραφικών αφορούσε από καμία έως 2 το πολύ θέσεις εκτός Ελλάδας.

Όσον αφορά στους τρόπους αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποιούν τα στελέχη, οι πιο διαδεδομένοι είναι τα career sites (τα οποία βρίσκονται στην πρώτη θέση) και οι εταιρίες συμβούλων. Ακολουθούν οι συστάσεις, ενώ τα social media (linkedIn, facebook, my space, twitter, κα) βρίσκονται στην τελευταία θέση στην Ελλάδα, παρόλο που στο εξωτερικό η χρήση τους είναι πολύ διαδεδομένη.

Ένα ακόμη σημαντικό συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι λόγω περιορισμένων νέων θέσεων εργασίας στην αγορά, το δημόσιο για πρώτη φορά αποτελεί εναλλακτική για περισσότερα από τα μισά στελέχη, που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα στην ερώτηση «Θα αναλαμβάνατε μία θέση ευθύνης σε έναν δημόσιο οργανισμό, ο οποίος βρίσκεται σε ανασυγκρότηση» το 58,3% των συμμετεχόντων δήλωσε ναι, το 31,7% όχι και το 10% δεν γνωρίζω.

Τέλος, το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας εντοπίζεται στις θέσεις managerial και στην ηλικιακή ομάδα 38-42 ετών (ποσοστό 53,5%), ακολουθούν η ομάδα 50-55 ετών με ποσοστό 18,6%, τα στελέχη από 42-45 ετών με ποσοστό 16,3% και η ηλικιακή ομάδα 45-50 με ποσοστό 11,6%.

BBVA, L’Oreal, Unilever, ArcelorMittal, Siemens AG, Raiffeisen Bank International AG, Novartis

Η έρευνα καταγράφει με παραστατικό και αξιόπιστο τρόπο τη σύνδεση μεταξύ της στρατηγικής της ηγεσίας και των οικονομικών αποτελεσμάτων, διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αξιολογούν, επιλέγουν, αναπτύσσουν και ανταμείβουν τους ηγέτες τους και δείχνει ξεκάθαρα τη σύνδεση μεταξύ της επένδυσης στην ηγεσία και τα οικονομικά αποτελέσματα. Φέτος οι κορυφαίες επιχειρήσεις επιλέχθηκαν και βαθμολογήθηκαν από μια έγκριτη επιτροπή ανεξάρτητων κριτών και βασίστηκε σε κριτήρια όπως η ισχύς των πρακτικών και της κουλτούρας ηγεσίας, τα παραδείγματα ανάπτυξης ηγετών σε διεθνή κλίμακα, η ευθυγράμμιση της στρατηγικής της επιχείρησης και της ηγεσίας, οι επιχειρηματικές επιδόσεις και η εταιρική φήμη.

Σύμφωνα με την έρευνα, σχεδόν το 85% των κορυφαίων επιχειρήσεων αναφέρει ότι οι ηγέτες τους είναι σε θέση να εξηγήσουν αποτελεσματικά με ποιόν τρόπο η επένδυση στην ηγεσία επηρεάζει την οικονομική απόδοση, ενώ μόνο το 54% των υπόλοιπων εταιριών στην έρευνα μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο.

Συμπληρωματικά, το 92% των κορυφαίων επιχειρήσεων τονίζει πως οι ηγέτες τους κατανοούν τον τρόπο που η στρατηγική της ηγεσίας δημιουργεί αξία, ενώ το ίδιο πιστεύει το 78% των υπολοίπων εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι όλοι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις οδηγούν και συμμετέχουν στα προγράμματα ανάπτυξης ηγεσίας της εταιρείας τους, ενώ την ίδια πρακτική ακολουθεί μόνο το 62% των Διευθυνόντων Συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρίες που συμμετείχαν στην αξιολόγηση.

Επιπλέον, το 92% των Διευθυνόντων Συμβούλων, μαζί με όλα τα διευθυντικά στελέχη στις κορυφαίες επιχειρήσεις συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες coaching/mentoring, συγκρινόμενοι ,με το 61% των Διευθυνόντων Συμβούλων και το 79% των διευθυντικών στελεχών σε όλες τις υπόλοιπες εταιρείες.

Πληροφορίες: www.aon.com/topcompanies.

Έτοιμες για απολύσεις 4 στις 10 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις -53 μονάδες, υποχωρώντας υπό το βάρος των πρόσφατων εξελίξεων στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό.
Ο δείκτης, τον οποίο καταρτίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview, αντανακλά ακόμη την πρόθεση σημαντικού μέρους του δείγματος να προχωρήσει σε απολύσεις: το ποσοστό των επιχειρήσεων, που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να προχωρήσουν σε περικοπές προσωπικού, αυξήθηκε τον Νοέμβριο στο 40%, έναντι 35% τον Οκτώβριο του 2011.

Την ίδια στιγμή ουδείς εκ των ερωτηθέντων προτίθεται να πραγματοποιήσει προσλήψεις μέσα στον Δεκέμβριο. Πάντως, αυξημένο στο 60% – έναντι 57% τον Οκτώβριο – ήταν το ποσοστό των επιχειρηματιών που υποστήριξαν ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν το προσωπικό τους στα ίδια επίπεδα.

Ο μειωμένος τζίρος δείχνει επίσης να επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τη βιωσιμότητα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων, καθώς το 65% των ερωτηθέντων επιχειρηματιών -ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά της τελευταίας διετίας- δηλώνει μείωση κύκλου εργασιών και μόλις το 10% αύξηση (το 25% επισημαίνει ότι ο τζίρος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα).

Χειρότερες σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο ήταν το Νοέμβριο οι απαντήσεις των επιχειρήσεων, όσον αφορά στην υφιστάμενη κατάστασή τους, με μόλις το 5% – έναντι 10% τον Οκτώβριο – να τη χαρακτηρίζει καλή.

Την ίδια στιγμή, την ανιούσα ακολούθησαν οι αρνητικές τοποθετήσεις, καθώς πάνω από έξι στους δέκα επιχειρηματίες (ποσοστό 62%), κρίνουν ως κακή την κατάσταση της επιχείρησής τους, έναντι 53% τον Οκτώβριο. Μάλιστα, σύμφωνα και με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασία (ILO) σε δύο χρόνια θα υπάρχει έλλειψη 40 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στον κόσμο.

Όσον αφορά στην κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο, μεγάλες αυξομειώσεις δεν υπάρχουν τους τελευταίους τρεις μήνες, παρά μόνο μία οριακή ανάκαμψη από το ιστορικό χαμηλό των τελευταίων δύο ετών, που ήταν τον Σεπτέμβριο του 2011.

Από τον Ιούλιο του 2011 και έπειτα, ο δείκτης NBGI 500 παγιώνεται σε επίπεδα κάτω από τις -45 μονάδες, «με διάχυτη την έλλειψη προοπτικής για έξοδο από την κρίση στο ορατό μέλλον», όπως αναφέρει η Interview.

Citigroup: Σχεδιάζει περικοπή 4.500 θέσεων εργασίας

Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής τράπεζας Βίκραμ Πάντιτ, η προ φόρων επιβάρυνση για τις ανωτέρω περικοπές θα ανέλθει σε περίπου 400 εκατ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο. Η Νο 3 τράπεζα των ΗΠΑ βάσει περιουσιακών στοιχείων απασχολούσε περί τα 267.000 άτομα στις 30 Σεπτεμβρίου.

Νέες θέσεις εργασίας με αξιοπρεπείς συνθήκες

Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν τη δυναμική που έχουν οι Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης να υποστηρίξουν την προσαρμογή στις διαρθρωτικές, κυκλικές και εποχικές ανάγκες στην αγορά εργασίας. Στο σημερινό, συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, αρκετές επιχειρήσεις αναζητούν λύσεις συνεργασίας με Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης, ώστε να προσαρμοστούν τόσο σε προβλέψιμες όσο και σε μη προβλέψιμες αλλαγές, επιλογή που δικαιολογείται απόλυτα, με δεδομένο ότι τα τρία-τέταρτα των επιχειρήσεων που συνεργάζονται με Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης ανακάμπτουν με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς.

Η Δρ. Βενετία Κουσία, Πρόεδρος της  Ένωσης Ιδιωτικών Εταιρειών Απασχόλησης (ΕΝΙΔΕΑ) αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η έκθεση καταδεικνύει ότι οι Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης δημιουργούν θέσεις εργασίας που διαφορετικά δεν θα υπήρχαν: 74% των επιχειρήσεων που συνεργάστηκαν με Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης δεν θα είχαν προβεί σε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού ως εναλλακτική της προσωρινής απασχόλησης.

Οι Ιδιωτικές Εταιρείες Απασχόλησης μειώνουν τη διαρθρωτική ανεργία, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για περισσότερους ανθρώπους, καθώς επίσης και την ανεργία τριβής, διασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή αντιστοιχία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην αγορά εργασίας».

Η παγκόσμια αγορά εργασίας είναι αντιμέτωπη με πρωτοφανείς αλλαγές. Η παγκοσμιοποίηση, οι δημογραφικές και οι διαρθρωτικές αλλαγές σε συνδυασμό με την απρόβλεπτη και αυξανόμενη πολυπλοκότητα των οικονομιών, έχουν δημιουργήσει ένα νέο, ασταθές περιβάλλον στο οποίο οι αγορές εργασίας βρίσκονται σε διαρκή κινητικότητα, καθώς δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και καταργούνται παλαιότερες.

Κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και άτομα αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από αυτό το περιβάλλον: υψηλά επίπεδα ανεργίας, διαρκής αναντιστοιχία μεταξύ διαθέσιμων και απαιτούμενων προσόντων, χαμηλή κινητικότητα στην απασχόληση και χαμηλά ποσοστά απασχολησιμότητας κυρίως στους νέους και τις γυναίκες.

Πληροφορίες: www.enidea.gr.