Google: Κλειστά τα γραφεία στις ΗΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Για δύο μήνες ανακοίνωσε ότι αναβάλλει το άνοιγμα των γραφείων της στις ΗΠΑ η Google, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχουν εμφανιστεί σε ορισμένες πολιτείες. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος της εταιρείας Katherine Williams, όλα τα γραφεία της Google θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ εσωτερικό σημείωμα της εταιρείας προς τους εργαζομένους αναφέρει τα εξής: «Για όλους εσάς που εργάζεστε από το σπίτι, εξακολουθήστε να το κάνετε, εκτός αν σας πει κάτι διαφορετικό ο διευθυντής». Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου ότι θα προχωρούσε στο σταδιακό άνοιγμα των γραφείων της από τις 7 Ιουλίου, εφόσον το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Eurolife FFH: Διάκριση για το πρόγραμμα «Εθελοντές εν Δράσει»

Με Αριστείο βραβεύθηκε η Eurolife FFH στη φετινή διοργάνωση των Corporate Affairs Excellence Awards, στην κατηγορία Εσωτερική Επικοινωνία (Internal Communications & Employee Engagement), για το πρόγραμμα «Εθελοντές εν Δράσει». Συγκεκριμένα, η ενέργεια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της, σε συνεργασία με την ethelon, έχοντας πάνω από 2.200 παιδιά, ενήλικες και οικογένειες ως ωφελούμενους.

Έτσι, η εταιρεία σχεδίασε μια εθελοντική δράση για να ενισχύσει πέντε διαφορετικές ΜΚΟ, με τους εργαζομένους να παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες όπως ο υποτιτλισμός παλιών ελληνικών ταινιών, η δημιουργία kits με σχολικά είδη, η οργάνωση πακέτων με προϊόντα πρώτης ανάγκης για οικογένειες και είδη προσωπικής φροντίδας για άτομα που ζουν σε κατάσταση δρόμου, καθώς και δημιουργία lunch bags για παιδιά. Σημειώνεται πως, λόγω της επιτυχίας της, η δράση επαναλήφθηκε, με τους ανθρώπους της Eurolife FFH να συσκευάζουν χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά δύο ιδρυμάτων.

ManpowerGroup: Συνήθειες «υγείας» στην απομακρυσμένη εργασία

Όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως πολλές φορές «ξεχνούν» να φροντίσουν τον εαυτό τους, ιδιαίτερα αν αισθάνονται απομονωμένοι. Ως εκ τούτου, η ManpowerGroup αναφέρει τρόπους ενίσχυσης της υγείας κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εργασίας. Αρχικά, θα ήταν σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στην ψυχική υγεία, με την ανάγκη για ευελιξία να είναι πολύ σημαντική, όπως και η ανάγκη για διαλείμματα κα ανάκτηση δυνάμεων.

Επιπροσθέτως, χρήσιμος θα ήταν ο περιορισμός των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ούτως ώστε οι εργαζόμενοι να μπορούν να αφιερώσουν χρόνο για να εξισορροπήσουν την παραγωγικότητα με πραγματικά διαλείμματα και την προσωπική από την εργασιακή ζωή. Τέλος, απαιτείται η δημιουργία ενός σχεδίου δράσης ως προς τους προσωπικούς στόχους, αλλά και ο διαμοιρασμός των αρμοδιοτήτων, με παράλληλη ενθάρρυνση της εντατικοποίησης των επαφών ανάμεσα στα μέλη της ομάδας, ώστε να αυξηθεί η συνοχή.

Aegean: Προληπτικοί έλεγχοι για την ασφάλεια επιβατών και εργαζόμενων

Με προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων της, η Aegean προχωρά, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη διενέργεια του προγράμματος τακτικών προληπτικών μοριακών ελέγχων για Covid-19 που εφαρμόζει στα πληρώματα καμπίνας, κάθε 15 μέρες.

Συγκεκριμένα, οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται στις βάσεις της Aegean στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, με το πρόγραμμα να έχει ήδη επεκταθεί και σε επιλεγμένο μη πτητικό δυναμικό της εταιρείας, ενώ η εν λόγω πρωτοβουλία στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της υγείας και της ασφάλειας επιβατών και πληρωμάτων και εντάσσεται στο σύνολο των πρόσθετων προληπτικών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την εταιρεία, για τη νέα προσαρμοσμένη ταξιδιωτική εμπειρία, κατά την περίοδο της πανδημίας.

ΑΒ Βασιλόπουλος: Βράβευση για το engagement των εργαζομένων της

Για την «Ημέρα Εθελοντισμού ΑΒ» 2019 βραβεύθηκε η ΑΒ Βασιλόπουλος, στα Corporate Affairs Excellence Awards για την Εσωτερική Επικοινωνία (Internal Communications & Employee Engagement). Αφιερωμένη στο Περιβάλλον, η δράση διοργανώθηκε για 9η συνεχή χρονιά στις 16 Ιουνίου 2019, με τη συνεργασία και την υποστήριξη της περιβαλλοντικής οργάνωσης iSea και της περιβαλλοντικής εκστρατείας Let’s Do it Greece.

Ειδικότερα, με τη συμμετοχή 5.000 εθελοντών σε 305 καταστήματα και αποθήκες της ΑΒ, η πρωτοβουλία έλαβε χώρα σε 131 τοποθεσίες, εκ των οποίων 64 παραλίες και 67 χώροι πρασίνου (πάρκα, δασάκια, βουνά), έχοντας ως αποτέλεσμα 2.023 γεμάτους σάκους και σακούλες απορριμμάτων, καθώς και 10 τόνους με ανακυκλώσιμα υλικά και απορρίμματα, εκ των οποίων 6 τόνοι πλαστικού.

ΟΟΣΑ: Τι προβλέπει για την ανεργία και την απασχόληση

Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης «OECD Employment Outlook 2020 – Worker Security and the COVID-19 Crisis», το μέσο ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί τουλάχιστον στο 9,4% στο τέλος του έτους. Αναλυτικότερα, η μέση απασχόληση στον ΟΟΣΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 4,1% έως και 5% φέτος, ανάλογα με το αν θα αποφευχθεί ή όχι ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της Covid-19, αλλά αναμένεται να αυξηθεί από 0,3% έως 1,6% το 2021, ενώ στο αισιόδοξο σενάριο, το μέσο ποσοστό ανεργίας θα διαμορφωθεί στο 7,7% το επόμενο έτος.

Αναφορικά με τη χώρα μας, η απασχόληση εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος μεταξύ του 3,5% και του 3,8%, με την ανεργία να εκτιμάται ότι θα αυξηθεί από 2,1 έως 2,3 μονάδες. Επίσης, για το 2021, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η απασχόληση στην Ελλάδα θα παρουσιάσει μείωση της τάξεως του 1% έως 1,8%, όταν για τον μέσο όρο των χωρών αναμένεται αύξηση από 0,3% έως 1,6%, ενώ για τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι η απασχόληση θα μειωθεί από 2,6% έως 3,2% φέτος και ότι θα ανακάμψει το 2021 κατά 0,9%, εφόσον δεν υπάρξει και δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, αλλιώς θα συνεχισθεί η μείωση (-0,6%).

Σημειώνεται, τέλος, ότι το μέσο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3 έως 2,8 μονάδες φέτος και να μειωθεί οριακά το 2021 (-0,3 μονάδες) εφόσον δεν υπάρξει δεύτερο κύμα κορωνοϊού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται νέα αύξησή του (0,7 μονάδες).

Eurostat: Στο 7,4% η ανεργία τον Μάιο

Στο 7,4% ανέρχεται το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ για τον Μάιο του 2020, δηλαδή τον τρίτο μήνα των μέτρων περιορισμού κατά του Covid-19 στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον Απρίλιο του 2020 ήταν στο 7,3%, με το ποσοστό ανεργίας της ΕΕ να διαμορφώνεται στο 6,7%, έναντι του 6,6% του Απριλίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, 14,366 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στην ΕΕ, εκ των οποίων οι 12,146 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, ήταν άνεργοι τον Μάιο, αυξημένοι κατά 253.000 στην ΕΕ και κατά 159.000 στην Ευρωζώνη, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον, 2,815 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, από τους οποίους οι 2,267 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 64.000 στην ΕΕ και κατά 42.000 στην Ευρωζώνη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το ποσοστό ανεργίας τους καταγράφηκε στο 15,7% στην ΕΕ και 16% στη ζώνη του ευρώ, από 15,4% και 15,7% αντίστοιχα για τον Απρίλιο του 2020.

Τέλος, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών ήταν 7,2% στην ΕΕ, έναντι 6,9% τον Απρίλιο και των ανδρών 6,4%, όπως και τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 7,7% τον Απρίλιο σε 7,9% και των ανδρών παρέμεινε σταθερό στο 7%.

Icap: Νέα έρευνα για τις δράσεις ΕΚΕ των εταιρειών

Για ένατη συνεχόμενη χρονιά, η Διεύθυνση Οικονομικών Ερευνών και Κλαδικών Μελετών της Icap πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) στο πλαίσιο της ετήσιας εκδοτικής πρωτοβουλίας της Icap «Leading Employers in Greece».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 85% των επιχειρήσεων του δείγματος θεωρεί ότι οι δράσεις ΕΚΕ συντελούν θετικά σε «πολύ» ή «πάρα πολύ» μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 ενώ η συνεισφορά στο κοινωνικό σύνολο θεωρείται ως το κυριότερο όφελος από τις πρακτικές ΕΚΕ από τη μεγάλη πλειοψηφία του δείγματος (9 στις 10 επιχειρήσεις).

Εντούτοις, οι εταιρείες θεωρούν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ανάπτυξης της ΕΚΕ, αφού το 53% αυτών θεωρεί ότι ο βαθμός διείσδυσης / εφαρμογής των πρακτικών της εξακολουθεί να κυμαίνεται σε μέτρια επίπεδα. Επιπλέον, τα μεγαλύτερα κονδύλια για το 2020 δαπανήθηκαν σχεδόν ισόποσα για τις δράσεις που σχετίζονται με το Ανθρώπινο Δυναμικό και την Κοινωνία, καταλαμβάνοντας μερίδιο 35% και 34% αντίστοιχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος (44%) δήλωσε ότι οι δαπάνες ΕΚΕ για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Covid-19 καταλαμβάνουν ποσοστό μεταξύ 5% και 25% των συνολικών δράσεων ΕΚΕ το 2020, ενώ 1 στις 4 επιχειρήσεις ανέφερε ποσοστό μεταξύ 25% και 60%. Τέλος, οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες υλοποίησης των πολιτικών ΕΚΕ θεωρούνται η έλλειψη κινήτρων (οικονομικών, φορολογικών), η ελλιπής γνώση και κατάρτιση της διοίκησης των εταιρειών σε θέματα ΕΚΕ και το οικονομικό κόστος.

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Νέα παράταση μέχρι τις 24 Ιουλίου

Νέα παράταση μέχρι και τις 24 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με την β’ φάση της διαδικασίας υποβολής της δήλωσης ένταξης στον Μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για τον μήνα Ιούνιο. Ειδικότερα, οι εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στο ΠΣ Εργάνη, στην οποία θα αναφέρουν τις μηνιαίες δηλωθείσες μικτές αποδοχές του εργαζόμενου με καθεστώς πλήρους απασχόλησης και τις αντίστοιχες μηνιαίες καθαρές αποδοχές του, τις καταβαλλόμενες αποδοχές στον εργαζόμενο, κατά το μήνα ένταξής του στον Μηχανισμό με βάση τις μειωμένες ώρες εργασίας και τον IBAN.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να δηλώνουν το συμβατικό ωράριο πλήρους απασχόλησης και το ωράριο μειωμένης απασχόλησης των εργαζομένων τους για τον μήνα που εντάσσονται στον Μηχανισμό είτε με ανεξάρτητες και αυτοτελείς δηλώσεις ανά εβδομάδα, είτε με μία δήλωση άπαξ στην αρχή του μήνα για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις για τον μήνα, είτε, τέλος, με μία δήλωση άπαξ στην αρχή οποιουδήποτε ορισμένου χρονικού διαστήματος, εντός του μήνα αναφοράς, και για όλη τη χρονική περίοδο ένταξης ή με περισσότερες τμηματικές – αθροιζόμενες δηλώσεις κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Συνεργασία Σκλαβενίτης και Ερρίκος Ντυνάν προς όφελος των εργαζομένων

Το Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center και η επιχείρηση Σκλαβενίτης ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μια στρατηγική συνεργασία, με την οποία εξασφαλίζεται μια σειρά πλεονεκτημάτων για το σύνολο των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς και των οικογενειών τους, πέραν της απρόσκοπτης πρόσβασης και της άμεσης εξυπηρέτησής τους σε όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το νοσηλευτικό κέντρο.

Ειδικότερα, η έμφαση που δίνουν και οι δύο πλευρές στα θέματα ποιότητας και ασφάλειας αποτελεί κομβικό στοιχείο της συνεργασίας, η οποία προβλέπει προνομιακούς όρους νοσηλείας, δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και δωρεάν επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σε μεγάλο αριθμό ειδικοτήτων στα Εξωτερικά Ιατρεία του νοσηλευτικού κέντρου.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις νοσηλείας, η συμφωνία προβλέπει δωρεάν μετακίνηση με ασθενοφόρο εντός Αττικής, ενώ, όπου απαιτείται, εξασφαλίζεται και δωρεάν προσωπικός συνοδός εξυπηρέτησης ασθενών. Επισημαίνεται ότι η Σκλαβενίτης αριθμεί περίπου 25.500 εργαζομένους, από τους οποίους οι 16.000 στον νομό Αττικής και ότι το Ερρίκος Ντυνάν απέκτησε πρόσφατα τη Χρυσή Σφραγίδα Έγκρισης (Gold Seal of Approval) για Διαπίστευση Νοσοκομείων από τον διεθνή οργανισμό Joint Commission International (JCI).