Σεμινάρια iCon και CeMS

Ο χρόνος διεξαγωγής είναι από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου του 2010 και εισηγήτρια είναι η Φαίη Δελή, η οποία διδάσκει Academic English for Business για το Heriot Watt University του Εδιμβούργου και το CeMS. Επίσης, η iCon και το CeMS διοργανώνουν από τις 8 έως 22 Μαρτίου σεμινάριο 20 ωρών με τίτλο «Ανάλυση – Χρηματοδότηση – Διαχείριση Κινδύνου». Η θεματολογία του σεμιναρίου, βασίζεται στην ύλη βρετανικών MBA & MSc Finance και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων και αριθμοδεικτών, Τα μυστικά της σωστής ταμειακής διαχείρισης, Βελτίωση του παρουσιαστικού της επιχείρησης, Σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμού, Ανάλυση αποκλίσεων προϋπολογισμού κ.ά. Οι εισηγητές Γιώργος Παπαδόπουλος και Δρ. Ιωάννης Γκατζόφλιας είναι tutors βρετανικών πανεπιστημίων (University of Leicester, Heriot Watt University).

Περισσότερες πληροφορίες: www.icon.gr, τηλ. 210 9248534, www.cems.gr. . τηλ.210 9248356.

Εκπαιδευτικά προγράμματα EFQM

· Ανακαλύπτοντας το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM, 25 Φεβρουαρίου.
Το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM είναι ένα πρακτικό εργαλείο το οποίο εφαρμόζεται από περισσότερους από 30.000 οργανισμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το πρόγραμμα αυτό δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν πώς το Μοντέλο Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα πρακτικό εργαλείο αυτό-αξιολόγησης για επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως τομέα ή μεγέθους βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματα και την απόδοσή τους.

· Validator Training Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επικυρωτών για το πρόγραμμα “EFQM Committed to Excellence in Europe”
, 26, 27 Φεβρουαρίου 2010.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε στελέχη επιχειρήσεων που επιθυμούν να εντρυφήσουν στη Φιλοσοφία της Επιχειρηματικής Αριστείας για προσωπική τους εξέλιξη ή ακόμα και για την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην επιχείρηση όπου εργάζονται.

· European Assessor Training – Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Αξιολογητών για το πρόγραμμα “EFQM Recognised for Excellence in Europe”
– 18, 19, 20 Μαρτίου 2010
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις ικανότητες που απαιτούνται για την αποτελεσματική αξιολόγηση ενός οργανισμού που βρίσκεται σε εξελιγμένο επίπεδο ωριμότητας και επιχειρηματικής υπεροχής.
Επιπλέον, προσφέρει στους συμμετέχοντες προηγμένη γνώση του Μοντέλου Επιχειρηματικής Αριστείας EFQM και της μεθόδου βαθμολόγησης RADAR. Οι συμμετέχοντες των πιστοποιημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Validator ή/και European Assessor) ύστερα από επιτυχία σε εξετάσεις, θα λάβουν το επίσημο πιστοποιητικό Validator ή και European Assessor από το EFQM για την αξιολόγηση υποψήφιων οργανισμών στα προγράμματα “Committed to Excellence in Europe” & “Recognised for Excellence in Europe” αντίστοιχα.

· EFQM CSR HOW – TO WORKSHOP. Πώς να ενσωματώσετε τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη Στρατηγική της Επιχείρησής σας
– 5, 6 Μαρτίου 2010.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναγνωρίσουν, να οργανώσουν, να αξιολογήσουν και να επικοινωνήσουν τα θέματα που απασχολούν την επιχείρησή τους  ως προς την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Corporate Social Responsibility, CSR) ως μέρος της εταιρικής πολιτικής και στρατηγικής.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.eede.gr

KPMG Institute

Μέσα από 6 θεματικούς πυλώνες εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, θα μεταφέρεται γνώση και οι κατάλληλες μεθοδολογίες και πρακτικές για ουσιαστική βελτίωση των στελεχών και δημιουργία προστιθέμενης αξίας στις επιχειρήσεις. Το KPMG Institute αυτή τη στιγμή προσφέρει εκπαίδευση σε 58 γνωστικά αντικείμενα ομαδοποιημένα στους εξής 6 πυλώνες:
· Διοίκηση, Στρατηγική, Μάρκετινγκ
· Διοίκηση και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού
· Λογιστικά, Φορολογικά
· Οικονομικά και Ελεγκτικά
· Πληροφορική
· Ανάπτυξη Πωλήσεων και Διαχείριση Πελατών
Στην επόμενη εκπαιδευτική περίοδο Σεπτέμβριος 2010 – Ιούνιος 2011, με την αναδόμηση του προγράμματος θα προστεθούν περισσότερες θεματικές ενότητες που θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες ανάγκες τις αγοράς και των στελεχών.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.kpmg.gr

ICDL China – Εθνική Αρχή Διενέργειας Εκπαιδευτικών Εξετάσεων Κίνας

«Η υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της θυγατρικής μας ICDL China και της Εθνικής Αρχής Διενέργειας Εκπαιδευτικών Εξετάσεων της Κίνας σηματοδοτεί μια νέα εποχή όχι μόνο για τον όμιλό μας, αλλά και για το Ίδρυμα ECDL σε παγκόσμιο επίπεδο. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η αναγνώριση του ECDL αποκτά μια παγκόσμια εμβέλεια συμβάλλοντας σημαντικά στην εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού», δήλωσε ο Βύρων Νικολαΐδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ECDL Ελλάς. Οι πρώτες εξετάσεις ECDL στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Εθνική Αρχή Διενέργειας Εκπαιδευτικών Εξετάσεων της Κίνας, αναμένονται να διεξαχθούν την Άνοιξη του 2010. επίσης, ο Όμιλος PEOPLECERT ανακοίνωσε πως εγκαινιάστηκε η έναρξη δραστηριότητας της ECDL Albania, θυγατρικής εταιρείας του ομίλου στην Αλβανία.

Κυρώσεις εργαζομένων για σχόλια στο Facebook

Σημειώνεται ότι το συνδικάτο των ιπτάμενων πληρωμάτων των Bassa διενεργεί ψηφοφορία που θα ολοκληρωθεί σήμερα, προκειμένου να αποφασίσει αν θα απεργήσει, αντιδρώντας στις αλλαγές που επιβάλλει η British Airways στις εργασιακές σχέσεις. Η Bassa, που αριθμεί περίπου 12.000 μέλη, κατηγορεί την BA για τακτικές εκφοβισμού.

Πηγή: EMEA Business Monitor

Πόσο αγαπούν τη δουλειά τους οι Αμερικανοί;

Η έρευνα ονομάζεται «Valentine’s Day study» καθώς, κάθε χρόνο, πραγματοποιείται, με τη μέθοδο της τηλεφωνικής συνέντευξης, λίγες μέρες πριν από τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου (14 Φεβρουαρίου). Το φετινό δείγμα περιελάμβανε περισσότερους από 1.200 εργαζόμενους. Όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το αν τους αρέσει αυτό που κάνουν, το 84% αυτών απάντησαν ότι το απολαμβάνουν και τους αρέσει. Μάλιστα το 15% αυτών απάντησαν ότι αγαπούν αρκετά τη δουλειά του ώστε να την παντρευτούν, ενώ το 1/3 των συμμετεχόντων είναι «ανοιχτό» σε μια νέα θέση. Επίσης, σε ποσοστό 12% δήλωσαν ότι αναζητούν ενεργά νέες ευκαιρίες. Κατά την έρευνα διαπιστώθηκε ότι κάποιες άλλες παράμετροι όπως ο κλάδος, το εισόδημα, η μόρφωση, η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση επηρεάζουν τη δέσμευση των εργαζομένων ως προς το επαγγελματικό τους περιβάλλον. Για παράδειγμα, οι παντρεμένοι επιδεικνύουν μεγαλύτερη δέσμευση σε σχέση με τους ελεύθερους.

Απώλειες θέσεων στον οίκο Burberry

Η εταιρεία που έχει την έδρα της στη Βρετανία, θα σταματήσει, μετά τη σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2010, να σχεδιάζει και να πουλά αποκλειστικές συλλογές για την Ισπανία και έτσι το συγκεκριμένο παράρτημα της Βαρκελώνης θα κλείσει. Το Μάιο του 2009, η εταιρεία κατηγόρησε τα καταστήματά της στην Ισπανία για οικονομικές απώλειες ύψους 16, 1 εκατομμυρίων £ για το έτος έως τις 31 Μαρτίου του 2009. Εκείνη την εποχή, ο οίκος υποστήριξε ότι εφάρμοζε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων αξίας 50 εκατομμυρίων, ένα σημαντικό μέρος του οποίου αποτελούσε το κλείσιμο των καταστημάτων στην Ισπανία. Τον περασμένο Ιανουάριο ο οίκος ανακοίνωσε ότι θα περικόψει έως και 290 θέσεις στη Βρετανία και άλλες 250 στην Ισπανία αφού «έκλεισε» τη σειρά Thomas Burberry. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ισπανία, είχαν ήδη γίνει μειώσεις προσωπικού κατά ένα τρίτο.

Μέσο bonus 1,2 εκ. ευρώ για τους Ευρωπαίους Μάνατζερ

Σύμφωνα με έκθεση της Hewitt Associates, οι μέσες αποδοχές από μισθούς για τους διευθύνοντες συμβούλους των 100 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο περίπου ύψος ανήλθαν και οι μέσες αποδοχές τους με τη μορφή μπόνους. Τις μεγαλύτερες αποδοχές με τη μορφή μισθών είχαν οι επικεφαλής των ισπανικών επιχειρήσεων (κατά μέσο όρο 1,93 εκ. ευρώ) και ακολουθούν οι Ιταλοί (1,72 εκ.), οι Βρετανοί (1,31 εκ.) και οι Γερμανοί (1,18 εκ.). Από την άλλη, οι μισθοί για τους μάνατζερ είναι χαμηλότεροι στη Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες. Όσον αφορά τις αμοιβές για μπόνους, σε σχέση με το σύνολο των αποδοχών, είναι υψηλότερες στη Γερμανία και την Ισπανία. Πολλές χώρες στην Ευρώπη, μετά την εκδήλωση της κρίσης, προχώρησαν σε αλλαγές στο πλαίσιο της πολιτικής αμοιβών για τα στελέχη των επιχειρήσεων, όπως η Βρετανία που επέβαλε αυτοτελή φόρο 50% στα μπόνους που διανέμουν οι τράπεζες.

Πηγή: ΑΠΕ

Η ηθική επιβράβευση δεσμεύει τους εργαζόμενους

Μία πρόσφατη μελέτη ωστόσο της McKinsey αποκάλυψε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μία εταιρεία μπορεί να παροτρύνει τους ανθρώπους της ανεξάρτητα από τις οικονομικές τους απολαβές. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι προϊστάμενοι που επαινούν τους εργαζόμενούς τους, που τους μεταβιβάζουν αρμοδιότητες και κρατούν συνεχή επαφή μαζί τους, είναι εκείνοι που μπορούν να «πάρουν» τα μέγιστα από τους ανθρώπους τους. Στη μελέτη ωστόσο επισημαίνεται ότι οι δράσεις αυτές αποδίδουν μόνο για τους εργαζόμενους που είναι ικανοποιημένοι με τις τρέχουσες αποδοχές τους.

Πηγή: www.hrmorning.com

Ο … καλός μου συνάδελφος

Είναι ο/η συνάδελφος με τον οποίο η σχέση είναι κάτι περισσότερο από επαγγελματική, σε καμία όμως περίπτωση ερωτική. Υπολογίζεται ότι δύο στους τρεις στην Αυστραλία έχουν έναν τέτοιο σύντροφο, συμπεριλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, Κέβιν Ραντ. Ο σύντροφος του γραφείου, ακούει, στηρίζει σε μία κρίση, κρατά μυστικά, σχολιάζει τα τεκταινόμενα στο γραφείο και γενικά κάνει τη ζωή στη δουλειά πιο υποφερτή. Ωστόσο, οι γνώμες των ψυχολόγων για το αν οι «πλατωνικοί σύντροφοι» στο χώρο εργασίας κάνουν καλό στην υγεία, διίστανται. Ο ψυχολόγος Γκραντ Μρεχτ για παράδειγμα υποστηρίζει ότι μια τέτοια σχέση κάνει καλό γιατί οι άνθρωποι γίνονται πιο αποδοτικοί ενώ η Ντι Μαγκρίλ, επίσης ψυχολόγος πιστεύει ότι ένας τέτοιος δεσμός, έστω και πλατωνικός, μπορεί να «ταρακουνήσει» έναν γάμο.

Πηγή: Καθημερινή