Η νυχτερινή εργασία βλάπτει τη γυναικεία γονιμότητα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Δρ. Linden Stocker και Δρ. Ying Cheong του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, βρήκαν ακόμα πως η εργασία σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες αυξάνει τον κίνδυνο σε μία γυναίκα να εμφανίσει ορμονικές διαταραχές της περιόδου και προβλήματα γονιμότητας. Η ομάδα έκανε μία διεξοδική συγκριτική αξιολόγηση όλων των σχετικών με το θέμα μελετών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1969-2013 για τις επιπτώσεις των εναλλασσόμενων βαρδιών, συμπεριλαμβανομένων και των βραδινών, για 119.345 γυναίκες.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών (29%) που εργάζονταν μόνο νυχτερινές βάρδιες είχε αυξημένο κίνδυνο αποβολής αλλά και 80% μεγαλύτερη δυσκολία να μείνουν έγκυες, ενώ ένα 22% που εργαζόταν σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει διαταραχή του κύκλου της περιόδου.

Σύμφωνα με την S.Linden, οι εναλλασσόμενες και βραδινές βάρδιες απορυθμίζουν το βιολογικό ρολόι της γυναίκας και προκαλούν στέρηση ύπνου, με αποτέλεσμα να επέρχεται αναστάτωση σε βασικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως είναι η παραγωγή ορμονών, η θερμοκρασία σώματος, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός παλμός. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός που συνδέει τις εναλλασσόμενες βάρδιες με τα ανωτέρω προβλήματα αλλά και διάφορες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία.

Υψηλά αμειβόμενα τραπεζικά στελέχη εν μέσω κρίσης

Οι περισσότεροι υπάλληλοι τραπεζών, 2.436, που αμείφθηκαν με περισσότερο από ένα εκατομμύριο βρίσκονται στη Βρετανία και σύμφωνα με τα στοιχεία έλαβαν κατά μέσο όρο αμοιβή 1,44 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ακολουθούν οι Γερμανοί τραπεζίτες, 170 εκ των οποίων έλαβαν το 2011 1,84 εκατ ευρώ, κατά μέσο όρο, οι Γάλλοι με 162 υψηλόμισθους τραπεζίτες, οι Ισπανοί με 125 στελέχη, οι Ιταλοί με 96 και οι Ολλανδοί με 36 τραπεζίτες που έλαβαν αμοιβή μεγαλύτερη του ενός εκατομμυρίου ευρώ ο καθένας. Ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης από το 2010 και μετά.

Στην Ελλάδα που το 2011 προσπαθούσε να αναδιαρθρώσει το χρέος της και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε ήδη φτάσει σε διψήφιο νούμερο, δύο τραπεζίτες της έλαβαν έκαστος, κατά μέσο όρο, λίγο περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ. Στην Κύπρο, τέσσερις τραπεζίτες έλαβαν το 2011 κατά μέσο όρο 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας. Στην Ιρλανδία 21 τραπεζίτες είχαν το 2011 αμοιβή μεγαλύτερη από ένα εκατομμύριο ευρώ, για την ακρίβεια έλαβαν κατά μέσο όρο 1,4 εκατ. ευρώ ο καθένας.

Η δε Πορτογαλία είχε το 2011 έντεκα τραπεζίτες που έλαβαν 1,6 εκατ. ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο. Δίχως αμφιβολία ο ισπανικός τραπεζικός τομέας είχε τους περισσότερους υψηλά αμειβόμενους τραπεζίτες από τις χώρες της κρίσης, καθώς 125 τραπεζίτες της έλαβαν αμοιβή 2,4 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας κατά μέσο όρο.

Κ.Λαγκάρντ προς ΕΕ: «Πάρτε μέτρα για ανάπτυξη και ανεργία»

Στην ανακοίνωσή του αυτή που είναι έντονα διατυπωμένη, το ΔΝΤ κάνει λόγο για την «ανάγκη» να αναταχθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών, να προωθηθεί η τραπεζική ένωση και να τονωθεί η ζήτηση. «Η ανάπτυξη παραμένει ασθενική και η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Είναι κεφαλαιώδους σημασίας το να υπάρξουν συντονισμένες πολιτικές δράσεις για να αποκατασταθεί η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα και να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση», ανέφερε το ΔΝΤ στην τακτική αξιολόγησή του για την οικονομία της ευρωζώνης.

«Οι κεντρόφυγες δυνάμεις σε όλη την ευρωζώνη παραμένουν ισχυρές και επιβραδύνουν την ανάπτυξη παντού», ανέφερε το Ταμείο στην ανακοίνωσή του που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στην οποία ήταν παρούσα η γενική του διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ. Το ΔΝΤ επισήμανε ότι η εφαρμοζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και τα επίπεδα-ρεκόρ της ανεργίας απειλούν «την προοπτική της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» στην ευρωζώνη.

ΟΟΣΑ: Εκτίναξη της ανεργίας στο 28,2% το 2014

Στην έκθεση αυτή ο ΟΟΣΑ επισημαίνει τις «σημαντικές και διευρυνόμενες αποκλίσεις μεταξύ των χωρών» μελών του. Ενώ η ανεργία αναμένεται να φθάσει ή ακόμη και να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το 28% στην Ισπανία και την Ελλάδα, τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, στη Γερμανία αντιθέτως το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται ότι πρόκειται να μειωθεί ακόμη και κάτω του 5%. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποσοστό της ανεργίας εκτιμάται στην έκθεση ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω, κάτω από το 7% στα τέλη του 2014.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση «Προοπτικές της απασχόλησης 2013», το μέσο ποσοστό της ανεργίας στις 34 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ, τις πλουσιότερες του πλανήτη, δεν αναμένεται να «μειωθεί παρά μόνο ελαφρά» κατά τη διάρκεια των επόμενων 18 μηνών, από το 8% τον Μάιο του 2013 στο 7,8% στα τέλη του 2014. Συνολικά, περίπου 48 εκατ. άτομα–ήτοι περίπου 16 εκατ. περισσότερα από ό,τι το 2007, πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης– δεν έχουν απασχόληση στην περιοχή του ΟΟΣΑ, στους κόλπους του οποίου ανήκουν περίπου 20 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι χώρες της βόρειας Αμερικής, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή και το Ισραήλ.

Φέτος, ποσοστό ανεργίας κατώτερο του 5% καταγράφεται σε μόλις πέντε κράτη: την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Στα τέλη του Μαΐου, οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ δεσμεύτηκαν σε ένα «σχέδιο δράσης» για να «επιταχύνουν» τις προσπάθειές τους να «αντιμετωπίσουν την αυξημένη ανεργία των νέων και να ενισχύσουν τα εκπαιδευτικά τους συστήματα», π.χ. στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτοντας πόρους για νέους άνεργους, ή λαμβάνοντας μέτρα για να μειωθεί η εγκατάλειψη των σπουδών.

Ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι το ποσοστό της ανεργίας των νέων συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα «επίπεδο δίχως προηγούμενο» σε πολυάριθμες χώρες, αρχής γενομένης από αυτές της νότιας Ευρώπης: πάνω από 60% στην Ελλάδα, 55% στην Ισπανία, περί το 40% στην Ιταλία και στην Πορτογαλία.

50 ελληνικές εταιρείες διακρίθηκαν στα European Business Awards 2013/14

 Μετά την μεγάλη επιτυχία της χώρας μας την προηγούμενη χρονιά των βραβείων, όπου κατέκτησε 2 από τα 10 ευρωπαϊκά βραβεία στον τελικό, για ακόμα μία χρονιά συνεχίζει να αγωνίζεται και να διακρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με μεγάλη επιτυχία.  Οι 50 «National Champions» πληρούσαν τα αυστηρά ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια της επιτροπής αξιολόγησης και θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού όπου θα ανταγωνιστούν τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν από όλη την Ευρώπη.

Σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την RSM Greece και τα European Business Awards το φθινόπωρο, θα γίνει η απονομή και ο εορτασμός για την επιτυχία των «Εθνικών Πρωταθλητών» της χώρας μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των National Champions από όλη την Ευρώπη φέτος είναι 526 επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 50 προέρχονται από την Ελλάδα.

Marketing Consultant: Νέα εφαρμογή με συμβουλές μάρκετινγκ

Η εφαρμογή marketingconsultant.gr για Iphone και Android προσφέρει ποικίλα άρθρα πάνω στο μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων με έξυπνες ιδέες και τακτικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει άμεσα στην επιχείρησή του. Ακόμα, με την υπηρεσία των podcasts (ηχητικές ενημερώσεις), ο Σύμβουλος Μάρκετινγκ παρέχει συμβουλές σε mp3 ηχογραφήσεις (2 ή 3 λεπτών) μέσω της εφαρμογής, που μπορεί κάποιος να ακούσει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας θέλει.

 

ENWHP: Ανέδειξε την υπηρεσία EAP Disability Management

 Η υποψηφιότητα του Μοντέλου Καλής Πρακτικής της Hellas EAP, έγινε σε συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο Προαγωγής Υγείας στους Χώρους Εργασίας (ΕΔΠΥΧΕ). Στόχο αποτελεί η προαγωγή της υγιούς εργασίας για εργαζομένους με χρόνιες ασθένειες έτσι ώστε, είτε να έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους ενώ διαχειρίζονται αποτελεσματικά την ασθένειά τους, είτε να επιστρέφουν ομαλά σε αυτήν ή σε κάποια αντίστοιχη θέση που να ανταποκρίνεται στις εκάστοτε ανάγκες/δυνατότητές τους, μετά από μία μακρά περίοδο απουσίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εργασία Κατάλληλη για Όλους», η Καλή Πρακτική ορίζεται ως μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την Προαγωγή της Υγείας στην Εργασία (ΠΥΕ). Στη διαδικασία αξιολόγησης συμμετείχαν οργανισμοί/επιχειρήσεις, πάροχοι υπηρεσιών και ομάδες συνεργαζόμενων φορέων από 17 ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ENWHP, που υλοποιούν δράσεις για την παραμονή ή την επιστροφή στην εργασία ατόμων με χρόνιες ασθένειες.

Θεατρική ομάδα της PwC: «Η Αυλή των Θαυμάτων»

Το έργο αυτό, ένα από τα πιο σημαντικά του Ιάκωβου Καμπανέλλη, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία. Στο ακροατήριο παρευρέθηκαν συνάδελφοι, συγγενείς και φίλοι των εργαζομένων στην PwC. Η Θεατρική Ομάδα της PwC αποτελείται από εθελοντές εργαζόμενους καθώς και πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία. Μέσα σε επτά συνεχόμενα χρόνια η ομάδα έχει ανεβάσει μια ποικιλία έργων, διαφορετικού ύφους και διαφορετικών χρονικών περιόδων – από κλασσικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς
 
Η Δέσποινα Μαρίνου, Partner και επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της PwC Ελλάδας, δήλωσε: «Τιμώντας το βραβείο που λάβαμε τον Οκτώβριο του 2012, από την ΕΕΔΕ στα HR Excellence Awards για την θεατρική ομάδα και τα υπόλοιπα Action Teams της εταιρείας, οι συνάδελφοί μας, παρά τις πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις τους, αφιέρωσαν ώρες από τον προσωπικό τους χρόνο, για να προετοιμαστούν και να μας παρουσιάσουν φέτος το διαχρονικό θεατρικό αριστούργημα “Η Αυλή των θαυμάτων” του Ι. Καμπανέλλη. Είναι χαρά μας να στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που ενθαρρύνουν και ενισχύουν το ομαδικό πνεύμα».

Διάλειμμα 15’/2ωρο για εργασία μπροστά από PC

Έγινε αναφορά στην Ευρωπαϊκή οδηγία 90/270/ΕΟΚ, η οποία αναφέρει ότι οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάζουν κατά τέτοιο τρόπο τη δραστηριότητα των εργαζομένων τους, έτσι ώστε όσοι απασχολούνται, σε καθημερινή βάση, μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης, ή πρέπει να διακόπτουν την εργασία τους περιοδικά με διάλειμμα, ή να αλλάζουν επαγγελματική δραστηριότητα (π.χ. να απασχολούνται σε άλλες εργασίες που δεν θα χρησιμοποιούν οθόνες).

Σε περίπτωση κατά την οποία οι εργαζόμενοι που απασχολούνται μπροστά από οθόνες οπτικής απεικόνισης δεν μπορούν να εναλλάσσονται σε άλλες μορφές εργασίας (εκτός οθόνης), τότε πρέπει να τους χορηγείται διάλειμμα έως 15 λεπτά ανά δίωρο, χωρίς, όμως, να μπορούν να λαμβάνουν το χρόνο των διαλειμμάτων σωρευτικά. Η Ευρωπαϊκή αυτή οδηγία στη συνέχεια επικυρώθηκε και από την Ελλάδα.

Ο Άρειος Πάγος ερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία, έκρινε ότι η χορήγηση του εν λόγω διαλείμματος «υλοποιείται μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της εργοδοσίας και των εργαζομένων, δεδομένου ότι η οδηγία 90/270/ΕΟΚ δεν περιέχει διατάξεις δεκτικής άμεσης εφαρμογής, παρέχει μόνο γενικές κατευθύνσεις προς τα κράτη-μέλη, υποχρεούμενα να συμμορφωθούν και να εξειδικεύσουν το περιεχόμενο της».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει η απόφαση, ακολούθησε το ΠΔ 398/1994 που περιέχει κατευθυντήριες οδηγίες εφαρμογής της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αφήνοντας σχετική ελευθερία για τον τρόπο επιλογής της συμμόρφωσης (διάλειμμα ή αλλαγή δραστηριότητας) το χρόνο του διαλείμματος, καθώς προβλέπεται μόνο ο ανώτερος χρόνος του και όχι ο ελάχιστος.

ΣΕΒ: 87 επαγγέλματα με αυξημένη ζήτηση έως το 2020

Ο μηχανισμός που παρουσιάστηκε συγκεντρώνει στοιχεία σχετικά με τις διαφαινόμενες τεχνολογικές, οικονομικές, ρυθμιστικές εξελίξεις και τάσεις σε επιλεγμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα και αναλύει τις επιπτώσεις τους στα επαγγέλματα, από πλευράς απαιτούμενων γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Τα συμπεράσματα επαληθεύονται από ομάδες Εμπειρογνωμόνων και Στελεχών Επιχειρήσεων και ακολουθεί διαβούλευση πριν οριστικοποιηθούν.

Σε αυτή τη φάση, ο μηχανισμός λειτουργεί σε 8 Επιχειρηματικούς Τομείς, που θεωρείται ότι παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία και είναι οι: Τρόφιμα, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Ενέργεια, Δομικά Προϊόντα, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Περιβάλλον, Μέταλλο, Υγεία. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Βιομηχανικής και Επιχειρησιακής Επιμόρφωσης και Κατάρτισης του ΣΕΒ, Διονύσης Νικολάου, επεσήμανε σχετικά: «Οι σύγχρονες ελληνικές επιχειρήσεις αναζητούν ανθρώπινο δυναμικό με ευρύτερες επαγγελματικές δεξιότητες και ικανότητες, τις οποίες όμως το παρόν εκπαιδευτικό σύστημα δεν παρέχει επαρκώς. Στη σύγχρονη οικονομία η γνώση σε συνδυασμό με την καινοτομία και τη δια βίου εκπαίδευση, αποτελούν το νέο συντελεστή παραγωγής».

Στην εκδήλωση τονίστηκε ακόμη ότι η δυναμική των αλλαγών στον εργασιακό χώρο καθιστά απαραίτητη την έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των δεξιοτήτων που έχουν ανάγκη οι επιχειρήσεις στο σημερινό και αυριανό ανταγωνιστικό περιβάλλον.